hirdetés

KZ AS12 vezetékes fülhallgató teszt

A világbajnoknak is van mestere

teszt
KZ AS12 vezetékes fülhallgató teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-08

Ha van itthon a KZ márkának elkötelezett híve, hithű janicsárja, akkor az én vagyok. Már vagy fél éve egy KZ AS06-ot hajtok, pedig nagyjából a teljes kínai spektrumot végigpróbálgattam, mégis ennél a modellnél kötöttem ki. A KZ AS12 az előbbi nagyobb tesója, brutálisan jó hangzással, olyan tömítéssel, mintha süketszobában ülnétek, és bár drótos megoldás, ha kontakthibás lesz, egy mozdulattal kicserélhetitek a madzagot. Nem egy szépség, de amit zenei élményként nyújt, azt egyszer mindenkinek hallania kell. 20 600 Ft-ot kérnek érte, érdemes a szokásos EU Priority Line szállítással rendelni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ezzel pedig le is tudtuk a „kontra” rovatot, ugyanis nem nagyon van más negatívuma, leszámítva talán azt, ami az összes „darótos” fülest érinti: szeret gubancolódni a zsinór.

Öröm az ürömben, hogy B-pin típusú madzaggal érkezik, amit egy mozdulattal cserélhettek, ha kontakthibás lesz, ha pedig találtok lapítottat, akkor megoldódik a gubancolósdi is. Ezen helyezkedik el a mikrofon is, nagyjából 1 USD a különbség a hagyományoshoz képest, úgyhogy nem érdemes olyat venni, amin nincs. Az alap kábel egy picit hitványabb annál, mint amit én jónak tartok, de sajnos mindegyik modellhez ezt adják.

A vezeték cserélhetősége viszont igazi „pimp my ride” alapanyaggá teszi a KZ füleseket, például egy adapterrel át lehet őket alakítani BT alapúvá is. A lényeg persze marad, a fülhallgatóház és a beltartalma, hiszen ez az, ami fontos. Az alapcsomagban a fentieken túl 2 pár gumiharangot, a leírást és egy fura, öndicsőítő fém platnit tartalmaz, ami tényleg a feleslegesség netovábbja.

KZ AS12 – Még mindig nagyon durván szól

Mitől másak a KZ fülhallgatói, mint bármelyik konkurens terméke? A cég zajongói jellemzően rezgőnyelves armatúrának nevezett megoldást használnak, szemben a dinamikus meghajtókkal, mint amilyen a Xiaomi in-ear HD Pro is. Az armatúrás variánsok jobb hanghűséget és részletességet kínálnak, mint az ettől eltérő technológiák, erről itt olvashattok bővebben.

Nem véletlen, hogy a KZ AS12-t is azzal reklámozzák, hogy 6-47 000 Hz közötti frekvencia tartományban képes hangot kiadni, ezt a Bode diagrammal szokták ábrázolni. Ez zenehallgatási szempontból már egy olyan tartomány, amelynek jelentős részét az emberi fül nem hallja, de azért jól érzékelteti a fülhallgató képességeit. Mint ahogy az is, hogy az összes armatúra kódszám alapján visszakereshető, már amennyiben valakit ilyen mélységig érdekelne a dolog. De nyilván az olvasók 99%-át nem fogja, ők arra kíváncsiak, hogyan szól a Tizenkettes.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Mit mondjak, állatul. Ez nem véletlen, míg a KZ AS06-ban 6 – oldalanként 3 -, addig a KZ12-ben 12 db rezgőnyelves armatúra található, így a nagyon finom hangokat is képes megszólaltatni, már amennyiben van olyan hangformátumú fájlotok, amik az apró finomságokat is tartalmazzák.

A technika adott, egy dolog kérdéses még, az, hogy mennyire tömít egy fülhallgató, hiszen valahogy izolálni kell a zenétől a külső zajt. Számomra is meglepő volt, hogy maga a gumiharang mennyire sokat számít, és ebben is igencsak jól teljesít a KZ AS12, igaz ez az összes többi modelljükre is igaz.

A pontos trükkre nem jöttem rá, de ők rovátkolt szilikon anyagokat használnak, amiket ha a fületekbe dugtok, akkor szépen felfekszenek a hallójáratotokra és iszonyatosan durván kizárják a külső hangokat, ezért sem igazán látom a létjogosultságát a semi-ear füleseknek. A KZ AS12 esetében ez a zajcsökkentés 26 dB-t jelent, ami olyanná teszi a zajongót, mintha egy süketszobában ülnétek. Most, hogy adott a jó hang, az izoláció és a megfelelő technika is, hallgassunk végre zenét.

Végigpörgettem néhány műfajt a KZ AS12-vel, kezdve a komolyzenével, a technón át a rockig bezárólag, illetve különböző kevert stílusokat – például Lindsey Stirling féle dupstep violin – is meghallgattam. A zseniális az, hogy nagyon kiegyensúlyozott hangkép tulajdonképpen mindenhol jól teljesít. Jó a basszus, vannak sub-basszusok, kellemesek az énekhangok, a magasakat is szépen megszólaltatja, elválnak a hangszerek, nincsenek idegesítő tüskék a zenében, sem fülbántó kitörések. Ha mégis bele akarok kötni valamibe, akkor azt mondanám, a klasszikus zene az, ami kevésbé áll jól neki, de ezeket az eszközöket nem is igazán erre tervezték.

Egy dolog viszont elgondolkodtatott: ha a KZ AS06-nál majdnem ugyanazt éreztem, mint a KZ AS12-nél, akkor miért fizessem ki a majdnem kétszer akkora árat? Ezért elővettem a saját fülesemet, és felváltva újra végighallgattam egy csomó zenét. Őszintén szólva, nem esett nehezemre kihallani a különbségeket, tényleg jobb a Tizenkettes, de természetesen a minőségbeli javulás nem arányos az árkülönbözettel.

Érdemes a kábelről még annyit elmondani, hogy a rajta található mikrofon egy viszonylag olcsó darab, nem különösebben jó minőséggel, ezt drágább madzagra cseréléssel lehet orvosolni. Egyetlen gomb van rajta, amivel elutasíthattok és felvehettek hívásokat, illetve lépkedhettek a számok között. Elméletileg hanghívásra is használható, de szerintem nem kényelmesek ezek az egygombos rendszerek, én tuti valami másikat keresnék helyette.

Összegzés

A KZ AS12 meglepően jó fülhallgató azok számára, akik a zenehallgatásért vesznek meg egy ilyen terméket, és nem a fölösleges parasztvakításra mennek. Nem ennek van a legszebb dizájnja, nem BT alapú, viszont nagyon kevés zajkeltő szól olyan szépen, mint ez. A kábele ráadásul cserélhető, ami időtálló darabbá teszi, és némi tuning potenciált is rejt magában. Az egy másik kérdés, hogy a KZ AS06-hoz képest megéri-e a felárat a KZ AS12.

Ha 20 000 Ft alá tudjátok vinni, akkor „no brainer”, vegyétek meg, és örüljetek, hogy ilyen cuccok kaphatóak Kínából, mert ugyanez Sennheiser címkével kétszer ennyibe kerülne.

Pro

 • Úgy szól, mint semmi más
 • Cserélhető kábelezés
 • Még jobb, mint a KZ AS06, cserébe drágább
 • Rezgőarmatúrás kialakítás
 • Kiválóan tömítő gumiharang megoldás

Kontra

 • Nem egy szépség
 • Gubancolódik a kábele

hirdetés