hirdetés

Xiaomi Collar zajszűrős BT fülhallgató teszt

A jót meg kell fizetni

teszt
Xiaomi Collar zajszűrős BT fülhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-11-10

Belejöttünk az újszériás Xiaomi fülesek tesztelésébe, és semmiképpen nem akartuk kihagyni a Xiaomi Collar zajszűrős über fülhallgatóját sem. A meglehetősen magas árért cserébe 20 órás üzemidőt, kiváló hangminőséget, remek mikrofont, LDAC átvitelt, BT 5.0 szabványt és gyorstöltést kaptok. Mennyi az annyi? 26 700 jó magyar forint, postának pedig érdemes EU Priority Line szállítási módot kérni, hogy az ár ennyi is maradjon.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

8.6

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

A kinézet persze teljesen lényegtelen, ha technikai és kényelmi oldalon képes kompenzálni az előbbi hiányosságokat. Ez a nyakpántos kialakítás nekem a kedvencem, ugyanis ruha alá rejthető, a rövidebb kábel miatt nincs gubancolódás, atom stabilan tart, nem esik ki a fülemből sport közben, és nem kell vacakolni a TWS zajongók divatos töltőbölcsőjével sem. Minek, mikor 20 óra az üzemidő? Le akartam tesztelni a gyakorlatban, hogy tényleg ennyi-e, de képtelen voltam egyhuzamban ilyen hosszan hallgatni.  így végül 3 napig merítettem, szóval sanszos, hogy valós a gyári adat. Ezt erős zajszűréssel sem sikerült leredukálnom 15 óra alá, ami még mindig kategóriaelső.

A csomagban a szokásos 3 pár gumiharang, töltőkábel asszeszoárokon kívül egy angol-kínai nyelvű leírást és két szilikon kacsot kaptok, amit azért érdemes feltennetek, mert így még jobban kapaszkodik a füles. Vagy nem érdemes, mert nekem a 15 km-es teszt futóköröm alatt sem estek ki a bogyók, így nem nagyon használtam, de megnyugtató a tudat, hogy ott van a csomagban. Az viszont fura, hogy IP védettségről sehol nem esik szó, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele sportolni – én is ezt csináltam -, de azért egy kicsit furcsa, hogy nincs róla hivatalos adat.

Xiaomi Collar – Technikai fölény

Ahogyan a másik cikkben már említettem, nem vagyok híve a semi-ear, vagyis a fület nem kellőképpen tömítő megoldásoknak. A legjobb zenei élményt a gumiharangos, mélyen a fülbe illeszkedő, hagyományos variáns adja, akkor meg minek induljak -30%-os hangminőségről, amit a félig fülbe hajló zajongók tudnak az agybadugósokhoz képest? A lényeg az, a legjobb hangminőséget az a kialakítás adja, amit a Xiaomi Collar is használ.

Ezt ráadásul egy jó adag technikai vívmánnyal fejeli meg. Én a háttérben a 1More szakembereit sejtem, régebben ők szállították a Xiaominak az alaptechnikát, és szerintem most is ők munkálkodnak az új cuccokon. Az egyik ilyen megoldás a Sony féle LDAC protokoll, amely jó minőségű hangot képes átvinni. Ez a gyakorlatban 990 kbps sávszélességet jelent, a FLAC fájljaim nagyobb része pedig 710 és 988 kbps közé esnek – pl. a Morcheeba – Dive Deep albuma -, így elméletileg a teljes spektrumot hallhatom abból, amit megálmodtak a készítők.

Ami persze szinte lehetetlen, hiszen mindig van egy kis háttérzaj, kivéve, ha a stúdió süketszobájában ültök. Éppen ezért kapott három lépcsőben állítható, aktív zajszűrést a Xiaomi Collar, amit a jobb oldali száron lévő, „hybrid” feliratú kapcsolóval állítgathattok. Itt találkoztam az egyik, számomra zavaró hibával, hogy nem mondja ki angolul a zajkeltő, hogy akkor milyen funkcióváltás következett be az imént. Mondjuk még mindig jobb, mint a Xiaomi Neckband esetében, ami kínaiul magyarázott, de a tört angolságot is többre becsülöm, mint például a madárfüttyöt, amit a Collar hallat. Mit jelent? Nem tudom, a leírás nem taglalja.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Gombnyomkodási lehetőségekből pedig akad szép számmal, hiszen a hangerőt, a számok léptetését, a hívás felvételt és elutasítást is lehet vezérelni a nyakpántról. Itt található a mikrofon is, ami kiváló hangminőséget biztosít telefonáláshoz, végre egy értelmes headset a sok gagyi után. Az autópályázós 130-as tempó azért ennek is tud gondot okozni, de tömegközlekedéshez vagy utcán sétáláshoz remek.

A zajszűrés viszont brutális, bár nehéz eldönteni, hogy a külvilág kizárását mi valósítja meg inkább, a jól tömítő gumiharang vagy az aktív zajcsökkentés. Tulajdonképpen mindegy is, ijesztően hatékony, a négysávos Hegyalja úton vagy a budai rakpart fölött futva szinte alig hallottam valamit a külvilágból, szóval oda kell figyelni, nehogy egy „lopakodó” villamos áldozatává váljatok.

Egy dolgot viszont nem tud kiszedni, a szélzajt. Rolleren 25-tel hiába kapcsolgattam, mindig megmaradt a sustorgás, valószínűleg egyszerűen erre a sávra nem szűr az elektronika.

Rákanyarodom a hangminőségre, hiszen már hallom a kétségbeesett kéztördelését az olvasónak: majdnem olyan jó, mint egy KZ-nak, ami nálam egyértelműen a felső polcra helyezi a cuccot. Nagyon tisztán, sallangmentesen szól, nem csal az elektronika egyetlen frekvenciatartományban sem, azt halljátok, amit a zenekar lejátszott. Egyetlen kis hangyányi különbséget érzek a KZ javára, az valahogy teltebbé teszi a hangokat, de a Xiaomi Collarnál is szépen elválnak a hangszerek, széles a színpad, olyasmit is ki lehet venni a zenéből, amit sok másik fülesnél nem.

Azon egyébként mindig újra meg szoktam lepődni, hogy mennyivel több mindent tartalmaz egy muzsika akkor, ha az ember egy jó minőségű eszközön hallgatja, mintha valami hitvány szutykon. Ez persze fordítva is igaz, a 90-es évek végén lementett MP3 zenéim összes hibáját kihozza a termék, vagyis érdemes lossless anyagokkal próbálkoznotok.

Összegzés

A Xiaomi Collar zajszűrős fülhallgató remekül teljesítsz azokon a területeken, amikre kitalálták. Jó vele sportolni, nem esik ki a fülből, az üzemideje világbajnok, 20 óra, könnyű vezérelni, mágneses a feje és meglehetősen jól szűr az aktív zajcsökkentés is. A legfontosabb persze a hangja, ami kellemesen lineáris, nem a divatos V karakterisztika veri agyon az egészet, hanem közel áll ahhoz, amit a zene alkotói megálmodtak.

Ha kötekedni akarok, azt mondom, hogy az anyagminősége ennyiért lehetne jobb, de ez már tényleg csak a tesztelő mentsvára arra, hogy a negatív rovatba is kerüljön valami. Aki szeretne egy kiváló hangminőséggel megáldott, futáshoz is remekül használható eszközt, az ne habozzon, a Xiaomi Collar fülhallgató az ő terméke, még akkor is, ha 26 700 Ft-ba kerül.

Pro

 • Remek, semleges hangkép
 • Jó zajszűrés
 • Nagyon hosszú üzemidő
 • Sportolásra is alkalmas

Kontra

 • A kinézete nem tükrözi az árát
 • Nem beszél angolul, helyette zenél
 • Nem tudni, milyen IP védettséget élvez

hirdetés