hirdetés

Xiaomi Mi Outdoor BT hangszóró teszt

Kannibalizmus, házon belül

teszt
Xiaomi Mi Outdoor BT hangszóró teszt 1
írta: Don Kartács
2021-02-26

Újabb BT hangszóró, de vajon van új a nap alatt? Ha valahol keresnék ilyen eszközt, biztosan a Xiaominál tenném, és láss csodát, nemrég adták ki a Xiaomi Mi Outdoor névre keresztelt Bluetooth-os hangszórójukat, ami nem is különösebben drága. BT 5.0 kapcsolat, IP 55-ös szabvány, kellemes hang, kis méret, jól kezdődik a dolog. Nagyjából 12 000 Ft-ért már vihetitek is haza a BGXMS03 kuponkóddal kellemes minőségű zajongót, de vajon ér is annyit?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A kezelés viszont nem teljes mértékben makulátlan, ugyanis csúszósabb felületen a hangerőállító gyűrű forgatására a hangszóró is elmozdul, így én végül gumis poháralátéteket alkalmaztam a probléma feloldására. A megoldás ennél egyszerűbb: két kézzel kell használni, egyikkel tekertek, másikkal lefogjátok a szerkezetet. A flexibilis, narancs pánt funkcióját nem nehéz kitalálni, bringakormányra vagy egyéb helyre – például a csuklótokra – akasztható fel vele a „jószág”, hiszen a kütyü tervezésekor a hordozhatóság volt az egyik fő szempont. Ez a méretén is látszik, a nem túl nagy, 7,3 cm-es köralap 14,7 cm-es magassággal és 380 gramm súllyal egészül ki. Viszonyításnak használjátok a konkurenseket, például a Mi Portable speaker majdnem kétszer ilyen nehéz.

És itt utalnék a nevek ellentmondásosságára, hogy a „Portable” a kevésbé hordozható darab, míg az „Outdoor” – vagyis a tesztalanyunk – variáns kapta a „gyengébb” szabványt, IP55-öt tud felmutatni, míg a Portable meg IPX7-et. Persze az első is bőven elég egy kis sörlocsoláshoz, szóval nagyon nem kell aggódni. Az akkumulátoridő papíron 8 óra, amire már húztam a számat, de csak azért mert a konkurensek 13-15 órát tudnak, ami brutális, de tulajdonképpen a 8 óra sem kevés. Főleg, hogy 2 óra alatt fel lehet tölteni, de azért ezt az üzemidőt egy átlagos nap alatt is „el lehet fogyasztani”.

 

Xiaomi Outdoor BT – Jóféle hang

A 15-20 000 Ft-os ársáv az a határ, ahol már valamilyen elvárásaitok lehetnek mikrofon, hangminőség és hasonló tulajdonságok kapcsán. Aztán belefutottam egy videóba a Banggood oldalán, ahol a Xiaomi Outdoort az Ultimate Ears Megaboom 2-vel és a Sony XB20 típusokkal hasonlította össze. Ezek 35-40 000 Ft-os eszközök, szóval ha az ár az összehasonlítási alap, akkor ezt a Xiaomi a 12 000 Ft-os árcímkéjével elég könnyedén megnyerné.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

De mielőtt rátérnék a hangminőségre, mindenkinek javaslom, hogy az ilyen típusú eszközöket próbálja ki videónézés közben is. A Bluteooth 5.0 megjelenésével azt hittem, hogy a hang csúszása teljesen ki fog veszni, de nem, egyes eszközöknél van egy nagyon minimális érezhető eltérés. Ez van akit idegesít, van akit nem, engem speciel igen, én általában észreveszem a minimális csúszást is, és utána nem tudok lejönni arról, hogy a beszélő száját és a hangyányit később érkező hangot figyeljem. Sajnos ettől a hibától szenved a BT Outdoor is, még ha nem is nagy a késés, de azért ott van.

Ezt viszont ellentételezi a valaha tesztelt egyik legjobb minőségű, duál mikrofonos, zajszűrős rendszer.

Még mindig azt gondolom, hogy életszerűtlen egy BT hangszórót kihangosítónak használni, de ha már valaki tényleg erre gerjed, akkor ezt az eszközt használja, mert gyakorlatilag egy jobb mobil szintjét hozza. Az viszont érdekes, hogy olyan túl sok egyéb extrával nem kecsegtetnek Xiaomiék, nincs basszuskiemelés, mindenféle portok, hangasszisztens vagy egyéb okosság. Egyetlen dolgot tudok említeni, hogy ez egy valós, 360 fokos körsugárzó, mivel a hangkeltő membrán fektetve került a hengerbe, így bármerre forgatjátok, ugyanazt a hangot fogjátok hallani.

És itt jön az a dolog, ami nem igazán tetszett, ez pedig az 52 mm-es meghajtó hangja.

A legjobban úgy tudnám jellemezni a hangját, hogy fakó és kásás. Mintha valamilyen hangelnyelő anyag lenne a hangszóró előtt, amitől távolinak érződik a hangforrás, emiatt nem annyira élettel teli. Nyilván, itt fejben automatikusan összehasonlítottam a másik két modellel, de azért ez egy 35-40 dolláros termék, és ahhoz képest nem rossz az, amit tud. Nyilván, a 10-12 000 Ft-os ársávban más elvásárokkal kell zajongókat keresni, mint a 15-20 000 Ft-osban.

Pozitívum, hogy nem torzít, nem brummog, nincs dobozhangja sem,

de ha színekkel akarnám leírni, azt mondanám, hogy az átlátszóság csúszkát egy kicsit túlhúzták a Photoshopban, ettől színtelen-szagtalan eredmény született. Valójában sehol nem igazán rossz, de azért érezhető, hogy például a 16 W-os teljesítmény ellenére sem igazán képes a mély tartományt cizelláltan megszólaltani. Középen viszonylag rendben van, felül pedig megint a basszus hangokra leírtak igazak.

Összegzés

Ha egyszerűsíteni akarnám a képletet, azt mondanám, 10-ért remek, drágábban pedig inkább a Xiaomi Portable BT speaker vagy a Tronsmart Element Force 2 kéne. A hangja kicsit ványadt és az üzemideje is lehetne hosszabb. Cserébe a minőség és a dizájn nagyon rendben van, kicsi, könnyen hordozható, tetszetős darab. A BGXMS03 kuponkóddal elérhető 12 000 Ft-os ár szerintem rendben van, ez az összeg még szállítással együtt is áfa- és vámmentes, így az EU Priority Line többletköltségével sem kell vacakolni, elég kifizetni a hagyományos szállítás 450 Ft-ját.

Pro

 • Remek minőség és dizájn
 • Kiváló hordozhatóság
 • Egyszerű kezelhetőség, intuitív minden

Kontra

 • Csak BT kapcsolaton keresztül lehet a hangot átvinni
 • Nincs TWS mód
 • A konkurenseknek hosszabb az üzemideje

hirdetés