hirdetés

Xiaomi Fimi Palm 2 gimbalkamera teszt

Zsíros koncot kell lenyelni

teszt
Xiaomi Fimi Palm 2 gimbalkamera teszt 1
írta: Don Kartács
2021-03-10

Itt az új Xiaomi Fimi gimbalkamera, a Palm 2, ami megújított kinézettel, sokkal jobb kijelzővel és kezeléssel, egy hatalmas joystickkal érkezik, és majdnem 5 óra az üzemideje, amivel esélyesen pályázik a kategóriaelsőségre. 65 000 Ft-ért kelleti magát, spanyol raktárból, a szállítás viszont elég húzós, további 3700 Ft. Kínából szállítással a BGFPV25 kuponkóddal csak 61 000 Ft, ami egy megfontolandó alternatíva.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

7.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szerencsére mindenhol máshol jelentős előrelépésen ment át a Palm 2,

az egyik a minőség. Javult az anyaghasználat, a picike méret és az alacsony súly maradt – 145 gramm az egész -, a kezelhetőség egyszerűsödött. A fronton helyezkedik el a pici kijelző, ami három nagyságrenddel javult az elődhöz képest, végre normálisan használható. Alatta a megújult joystick, ami sokkal könnyebben használható, mint a kisebb méretű előd.

A piros gomb funkcióját mindenki ki fogja találni, de ha nem menne: hosszú nyomásra be- és kikapcsol, rövidre elindítja az aktuális funkciót. Itt hívnám fel a figyelmet arra a rejtett gombra, ami a kijelző fölött található és a kamerát tenné szelfi módba – vagyis felétek fordítaná a fejet -, már amennyiben működne. Többen is próbáltuk, de sajnos nem csinál semmit, egyedi hiba lesz, mert a YT videókon másoknál gond nélkül ment.

Érdemes az első kivétel után körbeforgatni a kamerát, mert sok érdekességet láthattok rajta:

 • ¼-es furat az állványra rakáshoz
 • Type-C port a töltéshez (adatátvitelre nem használható)
 • a hátoldalon egy audio jack bemenet külső mikrofonhoz
 • a hátoldal alsó részén felfogatási pont csuklópántnak
 • szemből nézve jobb oldalon a micro SD kártya bemenet

Xiaomi Fimi Palm 2 – Javuló tendenciák

A menüvezérlés kifejezetten egyszerű, ami grandiózus változást jelent az elődmodellhez képest. Könnyű rájönni, hogyan lehet működtetni, jobbra-balra lapozva a fő funkciók között váltogathattok, mint a videó vagy a fényképkészítés, a lassított felvétel, a time-lapse, a panoráma és hasonlók között. Lefele léptetve a felvett anyagokat nézhetitek vissza, felfele pedig a beállítómenüben bóklászhattok.

Okos dolog volt, hogy kiszervezték az első menüpontba a gimbal 4 különböző működési módját, mert ezeket sokat fogjátok használni:

 • pitch lock: csak az oldalirányú mozgást követi, a horizontálisat nem
 • gimbal lock: az összes tengelyt zárja, tartja a vízszintes síkot, de nem követi a kézmozgást
 • follow: mind a horizontális, mind a vertikális kézmozgást követi
 • FPV mód: elsőnézetes mód, a teljes mozgást leköveti, a vízszintes síkot sem tartja

Csináltam hozzá egy mintavideót, hogy lássátok a különbségeket, illetve egy sima FPV variánst, amivel azért még mindig fel lehet kavarni néhány ember gyomrát.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Tényleg szépen tartja a vízszintet,

de ha esetleg nem, bármikor újrakalibrálhatjátok, vagy állíthattok rajta. Valójában egy elektromechanikus stabilizátor mindig sokkal jobban működik mint az EIS/OIS megoldások, már amikor tényleg teszi, amit kell. Viszont nem egyszer volt olyan, hogy bekapcsolás után megjött a kép, de csak lógatta a „fejét” a kamera. Találkoztam kifagyással is, aztán a teszt közben 03.05-tel jött egy frissítés, remélhetőleg ez megoldja majd a problémát.

A szenzoron is történt némi fejlesztés, bár hogy mi, azt nem különösebben részletezi a gyártó. A Sony szenzor 12 MP-es, 1/2.6 inch méretű CMOS, 128 fokos látószöggel, maximális felbontása 4K 30 FPS 100 Mbit adatsűrűséggel, ami manapság már nem olyan sok, a Feiyu és a DJI eszköze is tudja ugyanezt, csak 60 képkockával. 1080p mellett viszont 90 FPS-re is képes, ami a gyors mozgások lelassítására kiválóan alkalmas. Hogy ebben mi a változás? Fogalmam sincs – szerintem semmi -, de állítólag nőtt a dinamikatartomány, én pedig hiszek nekik. Kár, hogy ez éjszaka nem jön neki össze, ugyanis elég gyenge lett a végeredmény.

Nappal viszont 4K mellett remekel a kamera,

és elég jól kalibrálhatók is a paraméterek – ISO, fehéregyensúly, rekeszérték -, amiket ki is jelez a kijelzőre. Ebben a mutatóban egyébként az elődmodell is jó volt, a minősége verte a Feiyu Pocketet is, szépek a színek, nem szemcsés a kép, és rengeteg felbontás közül – 4K 30/24 FPS, 2,7K 60/48/30/24 FPS, 1080p 90/60/48/30/30L/24 – választhattok. Ráadásul a 128 fokos látószöget is lehet három lépcsőben változtatni, ez tulajdonképpen a torzítás korrekció, ami hasznos funkció. Viszont még mindig ott a „vonatfütty” a videók elején, hogy ez miért jó, az első Fimi Palm óta nem értem.

Sajnos azonban a fényváltozás kezelésével még mindig nem tud mit kezdeni a Palm 2,

bekékül a kép, ha a fényforrással szembefordultok. 1080p felbontás mellett pedig egyszerűen botrányos a minőség, fakók a színek, azok is a nagyon a kék felé tolódnak, kevés fény mellett konkrétan használhatatlan és a részletességgel is baj van. A lényeg, hogy 4K-ban kell használni, különben csapnivalóvá vállnak az anyagok.

A fényképek viszont javultak, csökkent a szemcsésség, élénkek és valósághűek a színek, viszont egy kicsit kiégnek a képek, és az összhatás tolódik a kék felé, de nem rossz. Az szenzor a 4:3-as képarányt szereti a legjobban, de képes 16:9-re és 1:1-re is átállni, ilyenkor csonkolja a tartalmakat. Van ezenkívül egyfajta multikép mód is, ahol több fényképet képes 4*1/3*3/1*4 sor-oszlop leosztásban összefűzni egyetlen képpé. A hangminőség javult és van benne zajszűrés is, ami sokat javít az összhatáson. Az üzemideje 1080p 30 felbontás mellett a gyári adatok szerint 308 perc, ami teljesen rendben van, de ez egy ideális eset, a valóságban ennél azért valamivel kevesebb. Például 1080p 90 FPS mellett már csak három óra körül alakult, ami azért még mindig nagyon jó.

Tud még két érdekes dolgot a kamera, az egyik a Face Tracking, vagyis az arckövetés, ami viszonylag jól működik, csak a kicsi, 1,22 inch-es kijelzőn elég macerás a folyamatot figyelni. A funkciót a kijelző dupla koppja aktiválja. A másik az előredefiniált profilok, amik a Xiaomi telefonok VLOG funkciójához hasonlóan képesek mókás videórészleteket összerakni egy sablon alapján. Van belőle néhány, érdemes velük játszani egy kicsit.

Természetesen ez az eszköz is képes kétsávos WiFi-n keresztül csatlakozni a Fimi Play apphoz, amiben teljeskörűen beállíthatók a paraméterek. Alapvetően viszont nem erre érdemes a programot használni, hanem a távoli vezérlésre, a firmware frissítésére, illetve ilyen módon a hibás szelfi gombot is ki tudtam váltani.

Összegzés

A Fim Palmot utáltam a béna kezelése és a gyenge képminősége miatt, ehhez képest a Fimi Palm 2 kijelzőjének érintésérzékenysége sokat javult. És – nem számítva a dizájnt – nagyjából ezt tudom felhozni, mint lényeges változást, cserébe tonnányi bug keserítette az életemet. Például a szelfi gomb nem működött rajta – ez valószínűleg egyedi hiba -, néha bootolás után nem stabilizált újraindításig, de például a tartódoboza is széthullott két nap alatt. Ezek javítható hibák, ellenben a pocsék 1080p minőséggel és a béna fénykezeléssel.

Van azonban egy csomó pozitívum a mérleg másik serpenyőjében: a 4K 30 FPS felbontás nagyon szép, jó a felvételek hangja, hosszú az üzemidő és remek a stabilizáció, ráadásul van egy csomó érdekes extra funkció és lehetőség is, amit babrálni lehet. Az árról sem szabad elfeledkezni, ami spanyol raktárból 68 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). szállítással együtt, ez nagyjából a fele a DJI Pocket aktuális verziójának, igaz ott jobb a hardver és kellemesebb a videó- és képminőség is. Alternatív forrás a kínai raktár, ahol használható a BGFPV25 kuponkód, így szállítással együtt 61 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért is elhozható a kamera.

Az új Fimi Palm generáció inkább csak egy ráncfelvarrás, a félpénzen vett kameránál sok békát le kell nyelni, amit nem biztos, hogy mindenkinek bevesz majd a gyomra, viszont ennyi pénzért nem nagyon van alternatívája, maximum a Feiyu Pocket.

Pro

 • Kellemes anyaghasználat és kinézet
 • Rögzíthető kameraállványra
 • Csatlakoztatható rá külső mikrofon
 • Kicsi, kompakt
 • Hosszú üzemidő
 • Jó videóminőség 4K 30 FPS-ben

Kontra

 • Nem működő funkciók, pl. szelfi mód
 • Bugos szoftver
 • Hitvány kiegészítők
 • Gyenge 1080p képességek
 • Botrányosan rossz éjszakai felvételek

hirdetés