hirdetés

Xiaomi Fimi Palm kézi gimbal és kamera teszt

Kicsi vagyok, sokat akarok

teszt
Xiaomi Fimi Palm kézi gimbal és kamera teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-03-21

A DJI az Osmo Pockettel nagyot durrantott a kamera piacon, előtte ugyanis nem léteztek egy e-cigi méretét alig meghaladó méretű eszközök ebben a kategóriában. A Fimi, aki szorosan együttműködik a Xiaomival gyártási kérdésekben, gyorsan piacra dobta a konkurenciát féláron. 4K 30 FPS felbontás, háromtengelyes stabilizáció, app alapú beállíthatóság és mini kijelző, amin az eseményeket követhetitek nyomon, mindezt 65 000 Ft-ért cserébe, amit a aff7off kóddal érhettek el. Kecsegtető ajánlat, de a félpénzes ajánlat sosem lehet kompromisszummentes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 8

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A minőségbe nem lehet belekötni, a kinézetbe meg azért nem, mert úgy néz ki, mint a DJI Osmo Pocket, csak fele annyiba kerül, szóval nincs miért panaszkodnotok az anyaghasználat kapcsán. A beépített akkumulátort Type-C porton keresztül tölthetitek, illetve itt képes fogadni külső mikrofont is, a hátoldalon pedig egy tripod mount helyezkedik el, amivel selfie botra, mellkaspántra, fejpántra vagy egyéb trendi kiegészítőre szerelhetitek fel a Fimi Palmot. Vicces volt, hogy mikor a tesztvideókat csináltam, lefilmeztem egy Távol-keleti turistát, amint egy DJI Osmo Pockettal videózott, amit egy teleszkópos állványra rögzített, vagyis a gyakorlatban is sokan használják így ezeket az eszközöket.

A kezelőszerveket a hátoldalon láthatjátok, a joystickkal a kamera irányát állíthatjátok be, illetve ha hosszan nyomjátok, zoom módba vált, és a fel-le irányra közelít, illetve távolít, oldal irányra pedig a fényerőt állítja. A bekapcsológombbal – na vajon mit lehet csinálni? – pedig beindíthatjátok a Fimi Palmot, illetve attól függően, hányat nyomtok a pirossal jelölt kapcsolóra, válthattok selfie nézetbe – vlog mód – vagy állíthatjátok alaphelyzetbe a kamerát.

Ez eddig teljesen rendben is van, hiszen nem kellett hozzányúlni a hátlapon látható, 1,22 inch-es, hihetetlenül pici képernyőhöz. Bármennyire is kicsi, még mindig nagyobb, mint az Osmo Pocket sajátja, de így sem kellemes használni, és akkor nagyon diplomatikus voltam. Kicsit olyan érzésem volt, mint az Amerikai Pite első részében, mikor Jim dupla gumit kap a kóristalánytól, kb. ennyire érzéketlen a kijelző. Ami nem lenne baj, ha nem csinálna semmit, de néha csinál valamit, néha pedig nem, máskor meg az ellenkezője történik annak, amit el akartam érni.

Ez azért nagy baj, mert egy hihetetlenül pici – 30,5*22,7*127 mm és 120 gramm – szerkezetnek az egyik legfontosabb tulajdonsága pont az lenne, hogy egyetlen kézzel, szuper könnyen lehessen kezelni, de ez nem így van.

Engem konkrétan az őrületbe kergetett a nagy összevisszaság, ahogyan a funkciók elérhetőek, ezt tetézte a kijelző érzéketlensége.

Például mi indokolja azt, hogy a fehéregyensúly értékét egy 1 centiméteres csúszkán kelljen beállítani? Szerintem el tudjátok képzelni, mennyire nem lehet eltalálni mondjuk a 4300 Kelvint, ha éppen erre lenne szükség.

 

Pedig a joystick adná magát, de azzal NEM lehet módosítani az értékeken, csak az érintőképernyőn állítgathattok, ami ugyan 1,22 inch, de körbe a piktogramok tovább szűkítik ezt a területet, veszélyeztetve, hogy valami másik, nem kívánatos funkciót nyomtok meg, egy igazi rémálom. Szerencsére van beépített BT és WiFi modulja is, így átválthattok az applikációra, amit Fimi Play-nek hívnak.

 

Xiaomi Fimi Palm – Hardverben erős, szoftverben ergya

Aki azt gondolná, hogy a program majd megváltás lesz, annak csalatkoznia kell. Az első idegesítő dolog, hogy az ac szabványú WiFi minden bekapcsolás után inaktív állapotban van, tehát a „remek” érintőképernyőn kell kiszenvednetek a kapcsolat felépülését.  Az applikáció kezelése sem egy tündérmese, nem egyszer megszakad a kapcsolat, ilyenkor lehet újraheftölni az egészet.

Vannak további rejtélyes jelenségek is, például nem minden almenüből lehet normálisan visszalépni a főmenübe.

Ha becsukjátok a fület, majd újra kinyitjátok, akkor is az almenüben találjátok magatokat. Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy vajon ezeket senki nem teszteli kiadás előtt? Egy ilyen nyilvánvaló hibát hogyan nem lehetett észrevenni? A DJI Osmo Pocket az apphoz csatlakozást úgy oldotta meg, hogy egy adapterrel a telefon Type-C portjára lehet a kamerát csatlakoztatni, ami nyilván atom stabil kapcsolatot tesz lehetővé.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az applikáció egyébként ugyanazt tudja, mint amit a Fimi Palm menüjéből is elértek, csak itt végre nem kell szenvedni a mini érintőkijelzővel. Képes a videó és a fotómódok mellett slow motiont és time-laps-et is rögzíteni a kütyü, illetve vlog módban – ilyenkor felénk fordítja a kamerát – automatikusan bekapcsolja az arckövetést, amit viszonylag nagy hatékonysággal meg is valósít. Érdemes begyakorolnotok a különböző használati módokat, ugyanis négyfélét is ismer a stabi:

 • pitch lock: csak az oldalirányú mozgást követi, a horizontálisat nem
 • gimbal lock: az összes tengelyt zárja, tartja a vízszintes síkot, de nem követi a kézmozgást
 • follow: mind a horizontális, mind a vertikális kézmozgást követi
 • FPV mode: elsőnézetes mód, a teljes mozgást leköveti, a vízszintes síkot sem tartja

A kamera 12 Megapixeles 1/2,6 inch-es szenzorának és chipjének – valamilyen HiSilicon – a pontos típusát nem sikerült kiderítenem, 4K 30 FPS felbontást tud 100 Mbit/s adatmennyiséggel, ami kifejezetten jó, de pl. 1080p 60 FPS-ben is használható. Eleinte arra gyanakodtam, hogy a Fimi X8 SE drón technikáját örökölte, de a dinamikatartományuk eltérő, és sajnos ebben sem túl erős a Palm. Eléggé lassan követi le a fényváltozást is, viszont összességében a videóminőség jó, de nyilván nem éri el a DJI Osmo Pocket szintjét.

A látszószöge viszont jó nagy – 128 fok -, és rendelkezik torzítás korrekcióval is, amit igény szerint ki- és bekapcsolhattok. Meglepő, hogy alacsony fényviszonyoknál is egészen tisztességes eredményeket produkál, jó a zajszűrés is. Egy dolgot viszont nem értek, miért kell minden felvétel kezdeténél egy nagyot belesípolni az anyagba?

A képekkel viszont nagyon elégedetlen voltam, 100-as ISO mellett is kifejezetten zajos tartalmak születtek, az ég tele van „hangyákkal”, a színek fakók, kb. mint egy 20-25 000 Ft-os akciókamera esetében, ennél egyértelműen többet vártam, és a problémákon a firmware frissítése sem segített. A felbontás 9 Megapixel 16:9-es képarány mellett, gondolom a 12 MP-s 4:3-as szenzort csonkolja. Van ezenkívül egyfajta multikép mód is, ahol több fényképet képes 4*1/3*3/1*4 leosztásban összefűzni egyetlen képpé.

A stabilizálás viszont nagyon jó, szépen kezeli az elmozdulásokat a kamera, remekül tartja a vízszintes síkot is, és a kézmozgást is elég gyorsan követi le. Anyagokat elméletileg 240 percig képes készíteni, de ez az 1080p 30 FPS felbontásra és nem a 4K-ra vonatkozik, WiFi használat nélkül.

Összegzés

A Fimi Palm nagyon nem lett DJI Osmo Pocket killer, olyannyira nem, hogy a használatot megmételyezi a bugos szoftver és a béna app. Nem véletlenül kapott a Play áruházban 2,5 csillagot. Ezek persze szoftverfrissítéssel orvosolható problémák, de például az érzéketlen érintőképernyő is igazi „pain in the ass” kategória.

Ezt sajnos nem ellentételezi a kiváló stabilizálás, a kicsi méret és a korrekt videós teljesítmény, főleg, hogy a képek kifejezetten gyengék, sok a zaj és fakók a színek. Ez most nem jött össze a Fiminek, a kezdeményezés jó, viszont ilyen formában nem éri meg azt a 65 000 Ft-ot, amit a aff7off kóddal kérnek érte. 40-et igen, ha leesne erre a szintre az ára, akkor már elgondolkodnék az ajánlásán.

Pro

 • Kiváló stabilizálás
 • Rendkívül kicsi, könnyen hordozható
 • Viszonylag jó videós képességek
 • Remek vlog mód, arckövetéssel

Kontra

 • Katasztrofális szoftver
 • Pocsék érzékenységű kijelző
 • Változatos, de annál idegesítőbb szoftveres bugok
 • Gyenge fotós képességek

hirdetés