hirdetés

Feiyu Pocket gimbal kamera teszt

Összeállt a kép

teszt
Feiyu Pocket gimbal kamera teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-07-01

A DJI Osmo Pocket sikerét meglovagolva egyre többen dobnak piacra hasonló termékeket. Nemrég a Xiaomi próbálkozott a Fimi Palmmal, de finoman szólva sem ugrotta meg a szintet. A Feiyutech pedig bejelentkezett a Pockettal, ami elvileg minden műszaki paraméterében felülmúlja a Palmot. A dolog általában nem a képminőségen vagy a felbontáson – 4K 60 FPS – múlik, hanem a szoftveren és a kezelhetőségen, nézzük sikerült-e nagyot gurítania a mérnököknek. Az ára kuponnal megdöbbentően alacsony,  66 000 Ft-ba kerül a BGYRTUE kuponkóddal, ami a DJI Osmo Pocket fele, ha megveszitek hozzá a WiFi-s kiegészítőt is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Feiyu Pocket ugyanis kapott egy normális tokot – nem pedig egy levehetetlen lencsevédőt, mint a konkurens -, ami effektíven védi az érzékeny technikát a sérülésektől. Jár hozzá egy csuklópánt is – ami ritka gagyi minőség, az első használatnál szétfeslett rajta a szövet -, meg a szokásos kábel leírás kombinációt. A tokon áthúzható a csuklópánt és kivétel nélkül is tölthető benne a kamera, szóval okosan végiggondolták, mi is kell a felhasználóknak.

A kütyü megdöbbentően kicsi. Aki nem látott még ilyet, az mindig meglepődik, mennyire apróra képesek ezeket az új eszközöket zsugorítani. 115 gramm, 12,5*3*3*4,5 cm-es méretek, vagyis nem magasabb, mint egy golyóstoll. Ami egyből feltűnt a Pocket kapcsán, hogy nincsen joystick, amivel forgatni lehetne a kamerát, pedig általában azzal a legegyszerűbb végrehajtani a műveleteket. Az elején ott a vezérlésért és a menüléptetésért felelős kijelző, az alján ott az ¼ inch-es tripod mount – így állványra szerelhető – és a csuklópánt helye. Oldalán a töltéshez szükséges Type-C port és a micro SD kártya bemenet. Érdemes UHS-I U3-as minősítésűt használni, különben a maximum 4K 60 FPS 120 Mbit/s adatsűrűségű felvételeket nem tudja majd leírni az eszköz.

Az anyaghasználat jó, kellemesebb fogni, mint a Palmot, de olyan nagyon azért nem nevezném extrának. A kicsinységből adódóan minden kézre áll, bár azért elég picik a gombok, szokást igényel a használat. Összesen három ilyen van a testen, oldalt a ki-és bekapcsoló, illetve a módváltó, a kijelző alatt szemben pedig a menüvezérlő és az elsütő gombot fedezhetitek fel. Ez egy elég egyértelmű rendszer, amiben lehet fel-le vagy jobbra-balra mozogni, amennyiben valamit aprólékosabban akartok paraméterezni.

Ami az akkumulátoridőt illeti, elég durva számokat állít a gyár, 3,5 óra 4K 30 FPS és 4,5 óra 1080p 60 FPS mellett. A lényeg viszont pont hiányzik, hiszen a kamera 4K 60 FPS-ben is működni képes. Bárhogy is van, ez veri a Palmot, ami a direkt konkurenciája, ilyen üzemidővel pedig a fél várost felvehetitek nyaralás alatt. További jó hír, hogy mindenféle kiegészítővel lehet a Feiyu Pocketet telepakolni, van kihúzható selfie bot, telefontartó, háromlábú állvány és hasonlók, azonban az extrákat külön kell megvennetek.

 

Feiyu Pocket – Technikai Zsebibaba

Kezdjük a lényeggel, a felbontással. Nyilván a legjobban kinéző adat a 4K 60 FPS, de az is üdítő, hogy ugyanezt tudja 50/48/30/25/24 FPS-sel is, tehát ha egy MILC/DSLR kamera mellett akarjátok használni segédberendezésként, akkor videóvágásnál nem fogtok szívni az eltérő képkockaszám miatt. A másik üdvözítő dolog, hogy a maximális felbontás már 16:9-es képarányt jelent, viszont 4:3-at alapból nem is tud videó módban a Pocket.

A két dolog, ami miatt majdnem összetörtem annak idején a Fimi Palmot, az a hülye menürendszere, és az érzéketlen kijelzője volt. Itt szerencsére minden rendben van, kellően érzékeny a megjelenítő, a funkciókat nagyon logikusan lehet elérni, adja magát minden. Balra húzva előnézet, felfele lapozva a beállítások közé, jobbra a működési módokhoz – fotó, videó, time-lapse, lassított felvétel, panoráma – juthattok, míg lefele mozogva a gyorsan elérhető, egyben fontos funkciókat hozhatjátok elő.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ez utóbbi szerintem egy nagyon lényeges halmaz, ugyanis nem kell azon gondolkodni, hogy akkor most hányszor kell megnyomni és micsodát ahhoz, hogy a stabilizálási módot, a követést, selfiet vagy a kamera reakció idejét megváltoztassátok. Ezek ugyanis tipikusan azok a dolgok, amiket menetközben dinamikusan kell majd állítgatnotok, és ha ezeket eldugják valahova, akkor eléggé őrjítővé válik a kezelés.

Hogy pontosan mire gondolok:

 • a stabilizálási mód lehet: pan, follow és all follow, amelyek abban térnek el egymástól, hogy melyik tengelyt fixálja a kamera
 • a reakció idő lehet: sima vagy gyors, utóbbinál nem simítja ki annyira a képet a Pocket, de csökken a reakcióideje
 • selfie mód, ilyenkor felétek fordul a kamera (működik az M gomb három nyomására is)
 • követés: a képen lévő tárgyra vagy élőlényre áll rá a kamera

A másik nagyon okos dolog, hogy a kijelző fényereje állítható, így alkalmazkodhattok az adott fényviszonyokhoz. Nem részletezném ki a többi dolgot, van még száz másik beállítás, nézzétek át őket az első használat előtt, mert többnyire hasznosak. Természetesen a fentiek a Feiyu Cam applikációból is elérhetőek és állítgathatóak. Intő jel, hogy az értékelése nem verdesi az egeket, az emberek 2,8 pontra taksálták, még szerencse, hogy ez csak 9 véleményből jött össze.

Azért a fenti pontozás nem véletlen, például a magyar nyelvet olasznak ismeri fel, így kénytelen voltam angolra állítani a telefonomat, hogy egyáltalán el tudjam olvasni a menüpontokat. A felület egy kaotikus borzalom, egy dologra viszont jó, le lehet szedni vele a legújabb firmware-t és egy kis szenvedéssel feltelepíteni, viszont ez a korábbi beállításokat kitörli. Biztosan nem ez lesz a kedvenc programom ergonómiai szempontból, de teszi a dolgát.

Mivel fizikai joystick nincsen, ezért, ha egyedi szögbe állítanátok a stabit vagy távolról mozgatnátok a kamerát, akkor erre csak itt van lehetőség. Dupla pöccre ráadásul a képernyő bármely részére automatikusan rááll, ami egy remek funkció. Innen mindent egész jól lehet paraméterezni, kezdve a vízjellel, a videó formátumon át a villogást kiküszöbölő frekvenciáig. Összességében mindent tud a cucc, csak a felülete nem a DJI-nál megismert kifinomultsággal működik.

A lényeg persze a stabilizálás és a képminőség, ami összességében rendben van, de azért vannak hibák. A gimbal rész jól működik, szépen kisimítja a videókat, de mintha helyenként lennének benne mikro döccenések, ami sokkal inkább a hibás elektronikus képstabilizálásra, mint a fizikaira jellemző, szóval ez valami szoftveres kín lesz. Ez elég idegesítő és sokat ront is az összehatáson. A videók minősége szintén jó, „meg van bennük az anyag”, de valahogy nem áll össze olyanra, mint amit ennyi pénzért vártam és ezt a YouTube algoritmusai sajnos tovább butítják. A videók alapján a DJI Osmo Pocketnek nagyobb a részletessége és jobb a színhűsége is.

A problémák leginkább ott érezhetőek, ahol ismétlődő környezeti változások lekezelésére van szükség. Például sötétből hirtelen kilépünk a fényre vagy fordítva, ilyenkor hajlamos kiégetni a Pocket a képet. Ami még nem tetszett, az a felvételek hűvös, kékes árnyalata, szerencsére a fehéregyensúly szabadon állítható. A fényképek nem rosszak, egy felső-középkategóriás telefon szintjét hozzák, a látószög széles, 120 fokot fog át, viszont helyenként bemosódik a képek széle. Ez alól természetesen a ráckevei úszómalmon készült képek kivételt képeznek, hiszen ott minden mozgott, ahhoz képest egészen jól megoldotta a Feiyu eszköze a dolgokat. A fentiek az esetek 90%-ában nem fognak előjönni, ahol van fény és nincs nagyon gyors mozgás, ott a Pocket jól teljesít.

Összegzés

Lehet, hogy nem leszek népszerű a véleményemmel, de alapvetően kedveltem a Feiyu Pocketet, annak ellenére, hogy a képek és videók minőségénél már láttam jobbat, mondjuk az Insta 360 X vagy éppen a DJI Osmi Pocket esetében. Amikor 35 fokban egy lisztporral teli malomban kellett videózni, nagyon örültem neki, hogy szépen megcsinál mindent helyettem, hogy nem húzza a kezemet, hogy 1 perc alatt el tudom rakni, és nem egy dög nehéz telefonos gimbalt kell magammal cigölnöm. A kezelése szerintem parádés, remek a kijelzője, jó az érintésérzékenysége, minden ott van, ahol keresitek. Ha esetleg mégsem emlékeztek valamire, logikai úton akkor is kikövetkeztethető a helye.

Három hibát tudnék említeni, az egyik a joystick hiánya, ami végül is nem létkérdés, viszont az app gagyi kezelőfelületére sokkal nehezebb mentséget találni. Egyszerűen lusták voltak normálisra megcsinálni, így megnéztem, oké, van ilyen is, majd soha többet nem használtam. A jó hír, hogy olyan jó a hagyományos menüje, hogy nem is nagyon kell vacakolni a progival, így ez nem perdöntő hiba. A legbosszantóbb viszont ez a fura remegés, amit kalibrációval sem tudtam kiküszöbölni. A többi tulajdonsága –  képminőség, üzemidő, súly, kezelhetőség – pedig korrekt.

Ha a remegés nem lenne, megkapná tőlem a nagyon ajánlott minősítést, így viszont nem hibátlan az összkép. Legnagyobb vetélytársa a DJI Osmo Pocket, ami egy jobb termék, de a cég már-már apple-i magasságokba emelkedik a lehúzós árazású kiegészítőivel, minden extráért – pl. WiFi-s dokkoló vagy a tekerőkapcsoló – durván kell pluszban csengetnetek. A Feiyu Pocket meg elhozható 66 000 Ft-ért a BGYRTUE kódsorozattal, és ebben már benne van a 2000 Ft-os EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítás díja is, így nem kérdés, hogy melyik kamerának jobb az ár-érték aránya.

Pro

 • Remek kezelhetőség
 • Rendkívül jó hordtok
 • Kicsi, könnyű
 • Hosszú üzemidő
 • Elég jó képminőség
 • A stabilizálás rendben van

Kontra

 • Nincs joystick
 • Az app nem egy nagy szám
 • Eléggé hektikus az árazása
 • Van némi EIS remegés a képeken

hirdetés