hirdetés

SJCAM SJ10 Pro akciókamera teszt

Olyan mint a Windows, egy-két szériát ki kell hagyni

teszt
SJCAM SJ10 Pro akciókamera teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-12-23

A GoPro, az Insta 360 és a DJI mellett az SJCAM az a gyártó, amelyik fel tud mutatni valamit az akciókamera piacon. Ez azonban nem megy neki zökkenőmentesen, az SJCAM SJ8 széria után az elég gyengus SJ9 jött, ezt próbálja most feledtetni az SJCAM SJ10 Pro. Itt már vannak villantós adatok, 4K 60 FPS, SuperSmooth képstabilizálás, tok nélküli vízállóság, 100 perc működési idő. Ráadásul a tél beköszöntével az ára is lejjebb kúszott, 70 000 Ft-ot kérnek érte, és az áfa-és vámmentes szállítás is alig 500 Ft.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 3
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 7

6.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ami a kinézetet illeti, a Thieye T5 Pro óta egyetlen érdekes kinézetű kamerát sem láttam, mind lekerekített élű téglatestek, ez ráadásul szürke is, igazi kóma dizájn. Az anyagminőség viszont nagyon jó, mindenhol alumíniumra futhat a kezetek, ellenben a kidolgozottságban vannak hibák. Például a lencse üvege mögött mintha megütötték volna összeszerelés közben, a kinyitható ajtók élén is vannak pontatlanságok, szóval némi kapkodás látszik az SJ 10-en. A hason, az akkumulátortartó mellett egy tripod felfogató furat bújik meg, oldalt pedig a töltésre használható Type-C port és a micro SD kártya bemenet fedezhető fel.

A rendszer egyetlen gombbal vezérelhető, mivel a teljes hátlapot egy 2,3 inch-es érintőképernyő fedi le. Elgondolkodtató, hogy ezt vizes kézzel hogy lehet vezérelni, ám szárazon ehhez tényleg elég egy gomb is. A vízállóságot a mindenhol fellelhető gumikéderek is szavatolják, de ezt már az elődmodell is tudta. Itt említeném meg, hogy mik változtak az SJ9 Strike-hoz képest:

 • nincs front kijelző és vezetéknélküli töltés

És ennyi. Most gondolom sokan meglepődtek, nem sok minden történt a cég generációváltásakor, vagyis tegyünk még egy lépést hátra, és nézzük meg, milyen változások álltak be az SJCAM SJ8 Pro és az SJCAM SJ10 Pro között:

 • vízálló, a tok nélkül is
 • tud livestreamet, vagyis Facebookra és YouTube-ra is lehet online közvetíteni a videókat
 • az akkumulátor kapacitása 1200-ról 1300 mAh-ra nőtt
 • a 4K 30 FPS melletti képstabilizálást tovább csiszolták és át is nevezték SuperSmooth Stabilization-re, de továbbra sem működik 4K 60 FPS mellett

Szóval úgy tűnik, mintha elakadtak volna SJCAM-ék a fejlesztésben, vagy inkább azzal voltak elfoglalva, hogy amit a Kilences szériánál elrontottak, azt rendbe hozzák a Tízesben.

 

SJCAM SJ10 Pro – Új generáció, új kihívások?

Szokás szerint a hardver átnézésével kezdtem, bár itt nem volt túl sok látnivaló. A szenzor ugyanaz a 12 MP-es Sony IMX337-es, mint ami az SJCAM SJ8 Pro-ban volt. A chipset típusa nem teljesen egyértelmű, de mivel valószínűleg ugyanaz a hardver, mint az SJ8-as szériában, ezért Ambarella H22-esre tippelek. Ez teljesen rendben lévő cucc, csak hát egy 2 éves történetről beszélünk, vagyis ennek valahogyan meg kell majd jelennie a végelszámolásnál.

Mit jelent ezt pontosan? Leginkább azt, hogy a hardver által maximálisan „kihajtható” felbontás a 4K 60 FPS, stabilizálni pedig 4K 30 FPS-ig tud. Így két lehetőségetek van, vagy ebben készítetek felvételeket, vagy pedig alacsonyabb felbontásban és nagyobb FPS mellett. Ez utóbbi eset akkor jöhet szóba, ha gyors mozgást kell felvennetek, hiszen ott a képkocka szám többet nyom a latba a felbontásnál. Összehasonlításképpen, a GoPro most a Hero 9 Black kameránál tart, ami 5K 30 FPS videókat is képes készíteni és 4K 60 FPS-t stabilizálni, csak éppen majdnem háromszor ennyibe kerül, már amikor éppen alacsony az SJ10 ára.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A menürendszer változatlan maradt, de ez egy kiváló eleme az SJCAM szériának, ne is bántsák soha. Teljesen egyértelmű minden, remekül működik, átlátható, de akinek nem tetszik, az átválthat egy másik nézetre. Elég logikusan csoportosították a funkciókat, és végre minden almenüben ott a megjegyzés, hogy egyes funkciók milyen felbontás mellett működnek. Így véget ért a jó kis barkóba, hogy vajon melyik funkció melyik másikkal megy együtt.

Mindenképpen érdemes végigbarangolni az összes lehetőséget, mert pl. ilyen dolgokra jöhettek rá, hogy:

 • a kamera párosítható spéci, Type-C-re csatlakoztatható, külső mikrofonnal
 • van benne gimbal kezelés, gondolom ugyanaz, mint az SCJAM SJ8 Pro esetében

Vagyis kísértetiesen minden ugyanolyan, mint az SJCAM SJ8 Pro-nál, így eszembe jutott, hogy megnézzem, vajon hol tart a cég a firmware-ek frissítésében, mert ezzel azért korábban voltak gondok. Az SJ8 Pro esetében 2020.09.04-én érkezett új verzió, és teljesen véletlenül az SJ9 linkje is az SJ8 frissítéseire visz. Az SJ10 szériát pedig ki se tette a gyártó a hivatalos oldalra, de szerencsére a Gugliból sikerült kitúrnom a linket, az utolsó fájl dátuma 2020.09.24, ez rendben van. A felhasználói leírás esetében is volt egy köröm, azt ezen a hivatkozáson értétek volna el, de a cégnek sikerült ezt a linkről eltüntetnie. Itt azért már fogtam a fejem, hogy tényleg ajánlható így ez a termék?

A frissítés feltelepítése után jöhettek a fényképes és videós tesztek. Az appra ránéztem, teljesen ugyanaz, mint az SJCAM SJ8 Pro esetében volt, a funkciók is megegyeznek, így ezt most nem részletezném, a másik tesztben megtaláljátok.

Azért a humorbombát itt is sikerült ledobni, totális félrefordítások és fogalmatlanságok mindenhol, helyenként még csak nem is angol, hanem kínai a menü. Kedvencem a „csatlakozzon a kardánhoz” felirat, de még néhányat bekereteztem nektek, hogy legyen min röhögni, pedig inkább sírni kellene. A megoldás az, hogy angolra állítjátok, akkor helyreállnak a dolgok. A kamerához érdemes valamilyen gyorsabb, UHS-I U3 sebességű micro SD kártyát használnotok, hogy a dolog gördülékenyen menjen.

Szerencsére könnyű dolgom volt, hiszen a képek minősége gyakorlatilag megegyezik az SJCAM SJ8 Pro-val készítettekkel, ami nem meglepő, hiszen a hardver is ugyanaz. Ezek teljesen rendben vannak színhűség és felbontás szempontjából, legalábbis nappal, éjszaka azért már súlyos gondok jönnek elő. Hogy a videókat mi lelte, fel nem foghatom, valami elképesztően hitvány a produktum, a 4K 30 FPS iszonyatosan szemcsés, és össze-vissza remeg, pedig bekapcsoltam a stabilizátort is, és az 1080p 60 FPS sem sokkal jobb. Slusszpoén, hogy valamiért standard és nem a fine minőség az alap, nem tudom, milyen indíttatásból gondolta a gyártó, hogyha valaki megvesz egy ilyen kamerát, akkor nem a maximumot szeretné látni végeredményként. A hang meg olyan, mintha egy vödörbe valaki kavicsokat dobálna, visszhangos távoli zúgás az egész, ez egyszerűen nevetséges egy 70 000 Ft-os kamerától.

A technikai oldalon azt azért megemlíteném, hogy a GoPro már 20 megapixeles szenzort használ, az SJCAM pedig csak 12-t, de ebben a tekintetben a DJI Osmo Action is lemaradt, de ott olyan jó a stabilizálás, hogy ezt meg tudom neki bocsájtani. Kicsit olyan érzésem volt, hogy nyílt az olló a két csúcsgyártó termékei és a budget cuccok között, hiszen érdemi előrelépés hardveres téren nem nagyon történt az SJCAM-nél, 2 generáció alatt sem.

Ami a stabilizálást illeti, az SJ8 Pro esetében teljesen jó volt, de ezt is sikerült elbaltázni az SJ10 Pro-ban. Komolyan nem tudom, mi folyik a cégnél, miközben a DJI híresen jó RockSteady algoritmussal villog és itthon már 75 000 Ft körül is kapható. Ugyanez igaz a GoPro-ra is, a Hero 9 Black is leveri szinte minden téren az SJCAM SJ10 Pro-t, de nyilván sokkal drágábban.

Összegzés

Az SJCAM SJ10 Pro abban fejlődött, amit az SJCAM SJ8 Pro-hoz képest az SJ9 Strike-ban sikerült elrontani. Mondhatjátok erre, hogy az SJCAM S10 Pro egy átöltöztetett Nyolcas, és teljesen igazatok is van. Két nagy előnyt lehet említeni az új kamerával kapcsolatban: sokkal jobb az anyaghasználata és külső tok nélkül is vízálló. És akkor most jöjjön egy nagyon hosszú lista, hogy az SJ10 Pro miben szörnyű: rosszak az éjszakai képek, a videók botrányosak, nem jó a hang, és egyébként sem fejlődött semmit a hardver két generáció alatt.

Hazudnék, ha azt mondanám, nem vártam sokkal többet a legújabb SJCAM szériától, jelenleg nincs érv, amit fel tudnék hozni a 70 000 Ft-ba kerülő SJ 10 mellett. Vigyétek a Nyolcast, kipróbált technika, olcsón. Jelenleg a BGAFF10OFF kuponkóddal 49 000 Ft, ingyenes áfa- és vámmentes szállítás mellett, ennyiért szinte ajándék.

Pro

 • Jó minőségű képek
 • Nagyobb akku a korábbiaknál
 • Viszonylag olcsó, már amikor, mert most éppen drága

Kontra

 • Ez egy áttokozott SJ8 Pro, nincs igazi fejlesztés
 • A nagyobb nevek csúnyán elhúztak mellette
 • Az eddigi egész jó stabilizálást sikerült elrontani
 • Alig adnak hozzá kiegészítőket
 • A 4K 30 FPS videók minősége a vicc kategóriája
 • Botrányos az app fordítása
 • Elég rosszul néz ki, hogy az SJCAM SJ8 Pro 20 rugóval kerül kevesebbe, így azt kell helyette venni

hirdetés