hirdetés

Insta 360 One X kamera teszt

Hozzád görbíti a teret

teszt
Insta 360 One X kamera teszt 1
írta: Don Kartács
2019-10-01

A valaha elkészült legzseniálisabb kamerák egyike minden túlzás nélkül az Insta 360 One X. Röviden, mi olyan fantasztikus ebben a készülékben: egy 360 fokos gömbre feszíti fel a 2 180 fokos lencse által rögzített, 5.7K felbontású videót, amit nagyjából úgy manipuláltok, ahogy akartok. A stabilizációs szoftvere GoPro Hero 7 szintű, képes eltüntetni a kézben tartott monopodot, szóval csupa olyan funkciót tud, amit a konkurencia nem. Éppen ezért nem olcsó mulatság, 122-125 000 Ft-ot kérnek érte, de tényleg eldobod az agyad, ha látod működés közben.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Volt is némi hiányérzetem a fenti listával kapcsolatban, hiszen plusz egy akkumulátor, egy dupla töltőöböl, egy selfie bot és egy mindent magába foglaló tartó jól jött volna. De ami igazán hiányzik, az a GoPro kompatibilis, vízálló műanyag tok, amivel fel tudjuk rögzíteni sisakra, mellpántra és még egyéb kreatív helyekre. Na, nem azért, mert erre bármi szükség lenne, hiszen a teret bárhogyan elforgathatjuk, sokkal inkább amiatt, hogy a kamera kellően védett legyen.

Annak, aki esetleg még nem vágta volna le, hogy működik az Insta 360 One X kamera: 2 db, 180 fokban látó optikát tartalmaz a kütyü, ezeket a képeket illeszti összes szoftveresen egy gömbfelület mentén. Emiatt mindkét oldalon van 1-1 üveglencse, amire bizony illik vigyázni, hiszen ez a legsérülékenyebb része az eszköznek. Az anyaghasználatról nem tudok szuperlatívuszokban beszélni, amit  leginkább a 120 000 Ft-os ár mondatja velem, de a truváj nem a dizájnban és a felhasznált anyagokban, hanem a szoftveres tudásban és a stabilizálásban keresendő.

Tervben volt egy-két agyeldobós kiegészítő létrehozása is, de ezeket a cég saját bevallása szerint sem lehetett volna üzembiztosra megcsinálni. Ilyen volt a rakéta alakú tartó, amivel a kamerát eldobva, és a teret megfelelő helyzetbe forgatva extrém érdekes mozgóképeket készíthetünk.

Egy akkumulátor 60 percnyi őrület felvételére elég – 5.7K 30 FPS mellett -, ezért javaslom egyből egy újabb beszerzését, illetve egy minél brutálisabb – minimum UHS-I U3 szabvány paramétereit teljesítő – micro SD kártya megvételét, hiszen valahova le kell tudni írni az 5.7K 30 FPS felbontásban rögzülő anyagot. De a miheztartás végett, álljon itt egy lista a szerintem hasznos kiegészítőkről, amivel továbbjavíthatóak az egyébként is érdekes felvételek:

Insta 360 One X: nem tudom, hogy csinálják, de ez azért durva

Áttérek a lényegre, hiszen úgyis mindenkit az érdekel, hogy hogyan lehet megcsinálni a világunkat kifordító videókat. Az alappillér a FlowState stabilizáció, ami a tapasztalatok szerint tökéletesen működik. Mivel a videónk stabil és a térben össze-vissza tudjuk forgatni a kamera nézőpontját, innentől kezdve csak a kreativitásunk szab határt a végeredménynek.

Ráadásul a kamera kezelése sem különösebben bonyolult, összesen 2 db gomb van rajta, meg egy kijelző. Ez utóbbin láthatjátok a működési állapotot, hogy megy-e a felvétel, míg az alsó kettővel a menüben lépkedhettek, illetve a felvételt indíthatjátok el. Rém egyszerű és intuitív az egész, a működési módokon kívül nem nagyon van olyan, ami kavarodást okozna, ezeket pedig a lenti listában láthatjátok, részletezve:

 • Standard: alapbeállítás, ez a normális kamera mód
 • HDR: high dinamic range, gyakorlatilag nagyobb dinamikatartományt tesz lehetővé, a színek telítettebbek és élénkebbek lesznek
 • Bullet Time: lassított felvétel, amelyet fej fölötti forgatáshoz ideális használni
 • Timelapse: gyorsított felvétel, amellyel az idő múlását lehet látványosan szimulálni

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Szerencsére az Insta 360 One X egy kiváló – de ami még fontosabb -, nagyon egyszerű szoftverrel támogatja meg a használatot. A zseniális az benne, hogy a vágást már a telefonon elkezdhetjük, nem is különösebben bonyolult, de akit esetleg ez frusztrálna, annak javaslom a Windows-os vágóprogram használatát, amit itt érhettek el. Erre pedig lehet, hogy szükségetek is lesz, ugyanis az anyagok kameráról való lementése, majd a mobilon vágása nem éppen erőforráskímélő feladat. Egy kétperces videó a Redmi Note 4 telefonomon durván másfél óra alatt renderelődik le, szóval Black Shark 2 tulajdonosok előnyben, vagy marad a Windows-os vágás.

Ez utóbbi használata esetében érdemes az alábbi Tutorial videót megnézni a programmal kapcsolatban. Csak néhány kiragadott példát említenék, amit képmanipulálás címén elvégezhettek: sétálhattok kisbolygón, bebújhattok a nyúl üregébe, felgyorsíthatjátok a cselekményeket a FOV, a távolság, a kameraszög variálásával valós időben. Ezeknek a kombinációjával gyakorlatilag bármit létrehozhattok, de természetesen én is csináltam pár videót, hogy bemutassam a fentieket élőben.

Ami a felbontást illeti, bár névleg 5.7K, a valóságban ennél kevesebb lesz, hiszen a végeredmény egy gömbfelületre ráfeszített ponyva lesz, amit még ráadásul szanaszét effektezhettek. A tényleges felbontás valahol 1080p környékén keresendő, amit ráadásul a Youtube kellőképpen leront, így inkább arról beszélnék, amilyen a feltöltés előtti minőség volt.

A színhűség teljesen jó, az élesség is, de az összeillesztési – stitching – technológiának köszönhetően egy kis csíkban látszik, hol ér véget a gömbpalást. Ezt leszámítva és a technológiát is figyelembe véve nem lehet okunk a panaszra. Éjszaka természetesen itt is romlik a minőség, jobban mosódik a videó, de csodák nincsenek, minél gyorsabb a mozgás és minél kevesebb a fény, annál rosszabb lesz a végeredmény. Ennek ellenére még így is veri szinte az összes akciókamerát az Insta 360 One X, de azért ő is jobban szereti a napos környezetet.

Gyakorlati tapasztalat, hogy érdemes beszerezni a selfie botot, hiszen ezzel tudunk igazán látványos videókat csinálni. Ahogyan a tesztanyagoknál is látszik, elég sokat használtam unicikliről, ahol elég csak a kamerát áthelyezni egyik oldalról a másikra. Néhány ötlet ahhoz, hogy mikkel operáljatok:

 • fej fölötti pörgetés és lassítás
 • ha a selfie botot magunk mögé tesszük, akkor olyan, mintha valaki követne
 • ha felemelitek a fejetek fölé vagy leengeditek a kamerát a föld közelébe, akkor sokkal távolságtartóbb, bensőségesebb videókat készíthettek
 • a búvárkodásban rejlő lehetőséget kiaknázhatjátok egy vízzáró tokkal

Összességében a kamera zsenialitása leginkább abban nyilvánul meg, hogy bármilyen helyzetben használható, és nagyon szépen eltünteti a kezelő hibáit a nézőpont 360 fokos forgathatósága és a szinte tökéletes stabilizálás miatt. Már ezért is érdemes megvenni, így profi „kameramannak” érezhetitek magatokat.

Összegzés

Kiváló és rendkívül egyedi eszközt ismertem meg az Insta 360 One X személyében, ami olyasmit tud, amit a piacon senki más. 5.7 K 30 FPS felbontás, 360 fokban forgatható perspektíva, amit tonnányi érdekes effekttel variálhattok agyon, ráadásul mind az app, mind a Windows-os vágószoftver igencsak rendben van. A torta tetején a cseresznye azonban a stabilizálás, ami GoPro 7 szintű, szépen eltünteti a kezelő hibáit, így kifejezetten profi videókat is készíthettek vele.

Két dolgot említenék meg, az egyik az ár, ami elég magas, legalábbis magyarországi mércével mérve, de a tudásához képest teljesen reális. Fogadjuk el, hogy a spéci technikát meg kell fizetni. A másik, hogy az alapcsomagban kevés kiegészítő van, és ezeket utólag megvenni eléggé húzós költség, néhány viszont igen sokat dob a kamera használhatóságán. Egy szó mint száz, az Insta 360 One X tudása lenyűgöző, az egyedisége pedig kellőképpen meggyőző, vegyetek minél többet, csak arra figyeljetek, hogy áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással érkezzen.

Pro

 • 5.7K 30 FPS
 • Beteg effektek
 • Kiváló szoftverezettség
 • Számtalan kiegészítő
 • Nagyon egyszerű kezelhetőség

Kontra

 • Nem olcsó mulatság
 • Drága kiegészítők

hirdetés