hirdetés

ThiEYE T5 Pro akciókamera teszt

4K 60 FPS nem viccel

teszt
ThiEYE T5 Pro akciókamera teszt 1
írta: Don Kartács
2019-09-13

Itt az új ThiEYE T5 Pro, ami az aktuális GoPro sorozatnak és az SJCAM SJ8 Pro-nak állít ellenfelet. 60 FPS 4K felbontás, elektronikus képstabilizálás, RAW kimenet, szélzaj-csökkentés, érintőképernyő, Live Stream, meg még vagy 15 érdekes funkció. Szerencsére az ár igen mérsékelt maradt, szinte már gyanúsan olcsó 34 000 Ft-ért, amit az EU Priority Line szolgáltatás repít felénk áfa- és vámmentesen.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Egy fejpántot érdemes mindenkinek beszereznie, talán ez az egyetlen, ami hiányzik a pakkból. A csomagolást egyébként a GoPro-tól nyúlták, de ez a rideg műanyag felsőrész sajnos nem Magyar Posta kompatibilis, el is repedt a szállítás során.

A ThiEYE T5 Pro anyaghasználata hozza a szokásos szintet, az SJCAM SJ8 Pro-t kicsit, a GoProkat sokkal jobb tapizni, de ez sem rossz. Túl sok érdekeset nem találtok rajta a vezérlőgombokon kívül, a szokásos kártyabemenet és az akkumulátortartó mellett a micro USB és a micro HDMI portot láthatjátok. A telep 1100 mAh kapacitású, ami durván 90 perc 1080p 60 FPS anyag felvételét teszi lehetővé.

A hátsó részen egy 2 colos érintőképernyőt fedezhettek fel, ami meglepően kelletlenül reagál a nyomkodásra, szerencsére a fontosabb dolgokat a gombokkal is lapozhatjátok. Ennél sokkal jobb az SJCAM-ek megjelenítője és a rajta megjelenő grafika is kicsit egyszerűbb, mint amit megszoktam. Összességében minden rajta van, de a felhasználói felület etalonjaként nem a ThiEYE T5 Pro-t fogom emlegetni.

ThiEYE T5 Pro, meglepően jó

A ThiEYE T5 Pro az ára ellenére meglepően sok szolgáltatást vonultat fel. Nem vártam, hogy a repertoár ennyire széles lesz, de az látszik, hogy mindent megtettek a készítők, hogy lenyomják a konkurenciát. Mivel a funkciók az aktuális firmware-től is függnek, ezért érdemes ezt a meglepően jó hivatalos honlapról letölteni, de direkt linken is elérhetitek. Ha már itt vagytok, érdemes egy pillantást vetni a quick start guide-ra is, hogy teljes legyen a kép.

Tényleg csak felsorolás jelleggel és nem a teljes spektrumot lefedve leírom a fontosabb dolgokat, amiket a kamera tud:

 • videó felbontások: 4K 30/60FPS, 2,7K 30/60FPS, 1080p 30/60/120FPS, 720p 30/60/120/240 FFPS
 • fotó felbontások: 20/16/12/10/8/5 MP
 • Videó kódolás: H.264; H.265 (utóbbit nem használtam, mert a régebbi Premiere Pro nem jól kezeli)
 • Képstabilizálás: nem működik 4K 60FPS/2,7K 60 FPS/1080p 120 FPS/és a 720p videóknál
 • Lassított felvétel
 • Time Lapse és Night Lapse
 • Video Scene Mode: a videó készítésének körülményeit állíthatjuk be, pl. búvárkodás, nappal vagy este stb.
 • Drive mode: autós kamerának használható, gyújtásra bekapcsol, gyújtás elvételére kikapcsol és menti az anyagot
 • körkörös felvétel, amely felülírja az előzőeket egy bizonyos idő után
 • szélzaj-csökkentés
 • látószög-állítás (angle) és halszem-effektus csökkentés (distortion calibration)
 • RAW formátum készítése
 • hosszú expozíció mód

Természetesen van még számtalan tipikus beállítási lehetőség, mint az ISO, az expo és hasonlók. A fenti funkciók némelyike részben kizárja egymást, általában a maximális felbontáson nem működik az elektromos képstabilizálás (EIS), illetve a halszem-effektus csökkentése sem és vica versa. Ezen nem kell meglepődni, a többi kamera esetében is ugyanez a helyzet, de ezzel mindenképpen számoljatok fotózás és videózás előtt. Azt, hogy éppen melyik funkció aktív, a kijelzőn mindig kis piktogram jelöli.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A fentiekből az következik, hogy bár a sajtóanyag a 4K 60 FPS-sel próbálja eladni a kamerát, a valóságban mindenki 4K 30 FPS+EIS-t fog használni, és itt kanyarodnék vissza a cikk elején említett GoPro Hero 7 Black Editionhöz, aminek zseniális a stabilizálása, ezt tekinthetjük etalonnak. Ehhez képest a ThiEYE T5 Pro szoftvere nem különösebben remek, de nem is rossz, viszont az igazán stabil videós élményhez jól jön egy gimbal, ezt a fenti videóban demonstráltam.

A videós és fotós képességek kapcsán kezdtem el nyomozni, hogy pontosan milyen hardver is van a kamerában, de egzakt választ nem találtam a kérdésre, a chipset jó eséllyel iCatch gyártmány. Így azt sem tudom, hogy a szenzor tényleg 20 Megapixeles-e, lehet, hogy interpolál. A videókban viszont megdöbbentő mennyiségű információ van, a 4K 30 FPS 60 Mbit/s, a 4K 60 FPS 150 Mbit/s adatűrűséget tartalmaz, ez veri az SJCAM SJ8 Pro-t is. Így már érthető, miért olyan részletesek a videók, amiket sajnos a Youtube kellőképpen leront, ugyanis 40 Mbit/s-re redukál le minden mozgóképet. Aki szeretné az eredeti hangot is rögzíteni, annak ajánlom a „wind noise reduction” funkció bekapcsolását.

A színvilág viszont fakóbb, mint amilyen a szememnek kedves, főleg az eget tudja kiégetni a ThiEYE T5 Pro ellenfényben, ha viszont más szögben érkezik, akkor az elkészülő eredmény egész kék lesz, itt jön ki a szenzor olcsósága. A 170 fokos optika miatt a halszem-hatás brutális, érdemes használni az „angle” funkció „narrow” lehetőségét a videóknál, fényképezésnél pedig a „distortion calibration”. Természetesen a távolsággal is lehet játszani, minél messzebb állunk, annál kevésbé szembetűnő a térgörbítés.

A képekre mindenféle érdekes effektet lehet húzni, szépia, fekete-fehér és hasonlók, ezzel például egy vár fotóinak kölcsönözhettek középkorú hangulatot. Érdekes dolog még, hogy dashcam módban is lehet használni a kamerát, ugyanis képes körkörös rögzítésre, illetve automatikus bekapcsolásra is, de azért nem ez az elsődleges feladata. Az viszont becsülendő, hogy a gyártó erre is gondolt.

Applikációból a ThiEYE Live-ot érdemes használni. Viszonylag patent kis programról van szó, elég stabil is, és gyakorlatilag az összes paramétert innen is beállíthatjátok. Ez egyben szerintem viszonylag feleslegessé teszi a csuklóra szerelhető távirányítót is. A menőségi faktort nagyban növeli, hogy végre van egy szoftver, amivel működik a Live Stream – SJCAM-nél például nem ment -, tudtok Facebookra és Youtube-ra – illetve egyedileg beállított oldalra – élő adást feltölteni. Egy dolgot ne felejtsetek el, hogy a beírt hashtaget kínaiul jeleníti meg, ezt majd kézzel kell átírnotok.

Összegzés

A ThiEYE T5 Pro igen patent kis kamera lett, de szerintem a 4K 60 FPS módját nem érdemes használni. Helyette ott a 4K 30 FPS elektronikus stabilizálással, tonnányi érdekes funkció, mint a szélzaj-csökkentés, a RAW kimenet, a szuperlassítás és hasonlók.  A menőségi faktort pedig a végre működő Live Stream funkció növeli, amivel FB-re vagy YT-re tolhattok fel tartalmakat.

A kamera legnagyobb hibája a kelletlen érintőképernyő, de szerencsére a funkciók nagy része a gombokról is vezérelhető, illetve a prémium szegmensbe árazott termékekhez képest gyengébb anyaghasználat, de kit érdekel, mikor 34 000 Ft-ba kerül? Ahhoz, hogy ennyi is maradjon, használjátok az EU Priority Line szállítási módot, ami áfa- és vámmentes.

Pro

 • Működő Live Stream
 • Tudásához képest olcsó
 • Nagy látószög
 • Brutálisan sok adat van a videókban
 • Egy rakat kiegészítő

Kontra

 • Kelletlen érintőképernyő
 • Az anyaghasználat lehetne jobb
 • Nincs pontos dokumentáció a hardverről

hirdetés