hirdetés

Flyhal FC610 távirányítós autó teszt

Nagy test, nagy élvezet

teszt
Flyhal FC610 távirányítós autó teszt 1

Forrás: Banggood

írta: Don Kartács
2022-05-04

A tavasz beköszöntével nemcsak sportolni és kirándulni lehet kültéren, hanem a modellautók is előkerülnek, amiből mostanában bőséggel teszteltünk. Ezek közül is kiemelkedik méretével a Flyhal FC610, ez ugyanis 1:10 méretarányú, és elég tempósan, 46 km/órával képes arrébb állni, ráadásul a nagy méret miatt jobban is bírja a gyűrődést, igaz ez az árában is megjelenik. A BGHU2039  kuponkóddal 34 400 Ft-ot kérnek érte cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ha kibontjátok a dobozt, akkor feltűnhet, hogy nincsenek a Flyhal FC610-en feliratok, ugyanis ezeket egy matricakészletből kell felpakolászni.

Ez gyerekeknek okozhat jelentős örömet, én viszont ezt nem tettem meg, sokkal jobban izgattak a műszaki megoldások, amik a burkolat alatt bújnak meg. Az nektek is feltűnhet, hogy a gyorszárak milyen igényesek, fémből vannak, de kaptak egy kis fület, hogy le tudjátok emelni a műanyag takaróelemet. Ezt érdemes óvatosan megtenni, hiszen a fronton és a tetején is vannak LED lámpák, amik ugyan feldobják az összhatást szürkületben, de könnyű a kábeleiket elszakítani. A dobozban a szokásos dolgokat találjátok a Flyhal FC610 mellett, néhány alkatrész, szerszámok, töltő, leírás és hasonlók, de semmi olyasmi, amire külön ki kellene térni.

A váz belsejében elhelyezkedő alkatrészeket egész tisztességesen rendezték el,

a motoron kék a hűtőborda, felette hirdeti egy felirat, hogy itt bizony fel tud melegedni a gép, ezért ne nyúlkáljatok ide. A forrasztásokat átlátszó szigetelés fedi, az 1600 mAh-s, kétcellás akku Deans – vagyis T – csatival kapcsolódik az ESC-hez. A futómű részben fém, a rugók legalábbis biztosan, állítólag a gátlók olajjal töltöttek, de egy biztos, hogy remekül működnek. Szintén fontos, hogy a futómű van annyira jó, hogy nem kóvályog a jármű, miután a távirányító trim kapcsolójával beállítottátok. A motor szénkefés, kódnéven RC550-nek hívják, kellően erős, jól mozgatja a járművet, de jobban örültem volna egy kefementes megoldásnak.

A távirányító nekem kicsit puritánra sikeredett,

egy nagy műanyagtömb az egész, amibe 2 darab AA elemet kell beletolnotok, fogásra eléggé rideg, örültem volna egy kis szivacsnak vagy valami kellemesebb felületkezelésnek. Az viszont kétségtelen, hogy a gáz jól adagolható, szépen terelgethető a kétcsatornás kontrollerrel a Flyhal FC610, de azért láttam már ennél jobbat. Ami külön tetszett, hogy nemcsak az oldalirányokat lehet trimmelni – tulajdonképpen kiegyensúlyozni -, hanem az előre- és a hátramenetet is. Vagyis, ha akarod, akkor disznó módon megindul a jármű, míg hátrafele tényleg úgy viselkedik, mintha egy igazi autóval tolatnál. A hatótávja 80 méter, de 50 körül még ez a méret sem látszik nagyon jól, így ott mindig visszafordultam, de elhiszem, hogy tudja a 80-at is.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ami a sebességét illeti, érzetre megy mint a sakál, simán elhiszem, hogy képes 40 km/h-ra,

de szerintem még a gyári 46 km/óra is összejöhet egy egyenes, sima betonúton. Ami nagyon tetszett, hogy be lehet hintáztatni a testet, ilyenkor farolni kezd, és a négykerékmeghajtás miatt szépen behúzza magát a kanyarokba, tényleg élvezetes vele a játék. Ezt a külső kialakítást egyébként angolul Truggynak hívják, ami a Buggy és a Truck keveréke, szóval elvárható tőle, hogy terepen is menjen, főleg, hogy a kerekei nagyok, és puhák. És mivel éppen nem tartózkodtam a fővárosban, lehetőségem is nyílt, hogy veressek vele mindenféle felületen. Gyakorlatilag mindent nevetve abszolvált, toltam földúton, murván, szalmán, még fűben is, ez utóbbi tudta csak megakasztani, ha kellően magas volt, de ezt leszámítva nagyon jól viselkedett terepen.

A játékidő nagyjából 20-25 perc körül alakult az 1600 mAh-s akkuval,

elég sokat kell bűvészkedni, hogy egy nagyobb belemenjen – bár videókban láttam, hogy valaki 2200-assal tolta -, mert az áramforrás nagyon passzentosan fér csak bele a tartójába. Persze fel lehet rá műteni nagyobbat, csak valahogy meg kell fogatnotok a vázon az aksit.

Nagyon fontos műszaki érdekesség: bár szét nem szedtem, de megnéztem pár videót és körbeérdeklődtem róla az ismeretségi körömben, és kiderült, hogy belül szinte az összes alkatrész fém.

A tipikusan elnyíródó fogaskerekek, a differenciálmű, a tengelyek mind fémek,

ami nagyon jó jel az ilyen belépő kategóriás autóknál, nekem ugyanis a korábbi modelljeim mind itt koptak szét. Gyenge pont még a szervó lehet, amit a teszt alatt nem tudtam kinyírni, de ez csak annak függvénye, hogy mennyire fogjátok ütni-vágni a gépet. A túlzott ugrálással tuti ki lehet majd azért nyírni rajta ezt-azt.

Flyhal FC610 távirányítós autó teszt 22 Matricaszett az autóhoz

Forrás: RendeljKínait

Viszont jó hír az, hogy pl. az Rcgroups fórumában elég sokat írnak a tuningolásáról, ez a modell ugyanis a HBX 2995 Desert Truck alvázára épül. Kb. mindent lehet rajta cserélni, több videót is láttam átépített brushless motoros verziókról, az alap nagyon jó, volt olyan példány, amelyikről gyakorlatilag lehullott a „karosszéria”, de még mindig ment a gép. Szóval aki veretni vagy tuningolni akar, annak jó alap, mást meg nem is lehet csinálni ezekkel a távirányítós autókkal. Egy tipp a végére: ha van lehetőségeket gördeszkapályán kipróbálni, ne hagyjátok ki, jókat lehet vele ugrálni.

Összegzés

Nem nagyon tudok távirányítós autókkal nem állat módjára menni, de ezzel sem sikerült megölnöm a Flyhal FC610-et, ami sokat elmond az ellenállóképességéről. Mivel ez tulajdonképpen egy HBX 2995-ös alvázra épített modell, ezért szerintem alkatrészekből sem lesz hiány. Ha hátrányt kéne említenem, akkor az a béna, rossz fogású távirányító, ez lenne amit először cserélnék, ha még aktívan űzném ezt a hobbit.

Szerintem a végsebességére egy kicsit sokat ad meg a gyártó, de így is kellően gyors, és nagyon kezesen viselkedik. A mérete ideális, kellően ellenálló, egy akkuval elmegy kb. 20 percet, nehezen akad el, és sok a fém alkatrész a lényeges elemeknél, szóval mindenképpen egy ajánlható darab. A BGHU2039  kuponkóddal 34 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Strapabíró
 • Sok fém elem, ami mindig jó jel
 • Nagyon jó kezelhetőség
 • Jól néz ki
 • Remek tuningalap

Kontra

 • Gagyi távirányító
 • Lehetne olcsóbb

hirdetés