hirdetés

Xiaomi Yi Ultra menetrögzítő teszt

Magasra teszi a lécet

teszt
Xiaomi Yi Ultra menetrögzítő teszt 1
Toobee
írta: Toobee
2019-10-04

A Xiaomi Yi Ultra menetrögzítő képeit nézegetve azt gondoltam, hogy picit túltolták a Photoshop használatát, de tévednem kellett. Élőben is olyan, mint egy digitális fényképező, ekkora optikát sem láttam még ebben a kategóriában. Előrevetítette azt, hogy nem mindennapi képminőséget várhatok  a Yi kamerájától. Nem a legolcsóbb termék a piacon, de olaszországi raktárból áfamentesen juthattok hozzá, az ára pedig szállítással együtt 30 000 Ft környékén alakul. A kedvencem, hogy végre tapadókorongos rögzítő is járt hozzá, nem kell összetaknyolni a szélvédőt, és könnyen át lehet rakni másik autóba.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Nagyon jó dolog a menetes rögzítés (1/4 colos), nem kifejezetten kedvelem a műanyag-műanyag kontaktust, sokszor érezni a nem megfelelően megtervezett eszközöknél, hogy ezt bizony nem az örökkévalóságnak készítették, de itt nem volt ilyen érzésem. A negyedes csavar szabványos, a legtöbb tripodhoz rögzíthető, így akár egyéb feladatokra is befogható a Yi Ultra, bár az üzemidő elég csekély, érdemes töltőre dugni, mert 15-20 perc alatt lemerül.

A készülékház jobb oldalán alakították ki a töltőnyílást, amihez micro USB szabványt használtak. Ide dughatjátok be a kábelt, ami szerencsére elég hosszú ahhoz, hogy a kárpit alatt elvezethessétek. Kellemes meglepetés a dupla kimenetes szivargyújtós töltő (12-24 V-os bemenet a magyar használati szerint), de természetesen beépített, 400 mAh-s akkumulátora is van, ha esetleg az éppen használaton kívül lévő autónak menne neki valaki, akkor is be tud kapcsolni. Ezen az oldalon lehet a gyári beállításokat visszaállítani a reset gomb segítségével, valamint a micro SD kártya nyílása is itt van, ebből a két kezelt végpont a 16 és a 128 GB, érdemes minél nagyobbat tenni bele, U1 vagy e feletti minősítéssel.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A 2,7 colos, 960×240 pixeles kijelző alján négy fizikai gombot alakítottak ki. Balról jobbra haladva: azonnali felvétel, felvétel, album nézet és a beállítások/ki- és bekapcsolás található. Most, hogy kiveséztük az eszközt kívülről, térjünk át a lényegre.

 

A Xiaomi Yi Ultra menetrögzítő tesztje

Miután a megfelelő helyre rögzítettem a 140 fokos látószöggel rendelkező kamerát, jöhetett az első próba. Érdemes azonnal a menüben kezdeni, az alapbeállításokat átnézni, a G szenzor érzékenységét beállítani, valamint bekapcsolni a WiFi-t, és feltelepíteni a mobilos applikációt. Ezt Yi Dash Cam néven találjátok meg, bár nem túl jó hír, hogy május 28-án frissült utoljára, ennek ellenére szerencsére hibával nem találkoztam. Az appon keresztül elérhető az összes felvétel, a beállítások és ezen keresztül lehet frissíteni a firmwaret is, de nélküle is használható az eszköz.

A Xiaomi Yi Ultra menetrögzítő nem véletlenül keverhető össze könnyen egy fényképezővel: a minősége valami elképesztően jó, ez a 2,7K felbontásnak, a remek optikának és a kellően erős processzornak köszönhető.

Ha lehetne hozzá csatlakoztatni hátsó kamerát, akkor nem gondolkodnék sokáig, hogy mit vegyek, ugyanis ennyire jó minőségű felvétellel nem találkoztam még. Egyéni ízlés kérdése, én inkább a nagyobb felbontás mellett tettem le a voksomat, de Full HD-ban is képes rögzíteni, az előnye, hogy 30 helyett 60 képkocka készül másodpercenként.

Nappal és éjszaka egyaránt kiváló minőségű anyagokat rögzít, vitán felüli, ahogyan a videókon is láthatjátok. A kamera egyébként képes hangvezérlésre is, én ezt a funkciót totál feleslegesnek találtam, hiszen automatikusan indul az autóval együtt. Szerencsére ki lehet kapcsolni a menüből.

Az valószínűleg feltűnt mindenkinek, hogy két felvétel gomb is került a Yi Ultra-ra, az első gomb arra szolgál, ha balesetveszélyes helyzetbe kerülnétek, akkor automatikusan zárolt felvételeket készít, ez egyfajta extra biztosíték, hiszen fontos események történhetnek azután is, hogy a G szenzor nem érzékel rendellenességet, ez szerintem egy jól kitalált okosság.

Hiányoltam a felvétel hosszának állíthatóságát, én jobban szeretem a 3, esetleg 5 perces darabolásokat, de nincs gond az 1 perccel sem. Főleg az applikációval együtt, ahonnan könnyedén elérhető minden, valószínűleg ezt segítik elő a kisebb méretű fájlokkal.

Összegzés

A Xiaomi Yi Ultra menetrögzítő azt hozta amit elvártam tőle: nappali és éjszakai körülmények között is egyaránt jól használható felvételek. Néhány eszköz megfordult már az autómban, de ilyen jó még sosem. Rengeteg apró figyelmesség könnyíti a használatot, például a tapadókorongos rögzítés, a dupla kimenetes szivargyújtós töltő, illetve az applikáció, melyen keresztül minden elérhető. A magas árért cserébe sokat nem kell rá várni, 30 000 Ft-ért néhány napon belül használatba vehető, ugyanis németországi raktárból küldi a Geekbuying.

Pro

 • Kiváló minőségű felvételek
 • Két szett rögzítő, amiből az egyik tapadókorongos
 • Dupla kimenettel rendelkező töltő
 • Jól használható applikáció

Kontra

 • Magas ár
 • Hátsó kamerát nem kezel
 • 1 percnél nem tud hosszabb felvételeket készíteni
 • Kép nem készíthető vele

hirdetés