hirdetés

AZDOME M27S autós kamera teszt

Hazudós kettős ikrek

teszt
AZDOME M27S autós kamera teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-04-18

Az AZDOME eszközeit egymásután teszteltük, az M300 után most itt az M27S. Ez is egy duális, első és hátsó szenzorral ellátott kamera szett, a fronton elhelyezett darab a leírás szerint 2K felbontású, kijelzővel és WiFi modullal is rendelkezik, így többféle módon is nyomon követhetitek a történéseket. 24 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a szettért a BGXIFD477  kóddal, szállítással együtt, ami autós cuccok kapcsán nem sok, az áfát pedig a Banggood intézi a termék után.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 4

6.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Emiatt a parkolási mód nem is fog működni, hiszen ütésre nem éled fel a kamera, ha nem kap tápot.

A másik, hogy a segédkamerába két kábelt forrasztottak bele, egyik a jelet viszi át a fő kamerára – ez az AV in –, a másik egy 12 V-os, tokozatlan végű tápkábel – ez a piros –, ezt kellene az autó egy olyan biztosítékára kötni, ami állandó 12 V-ot szolgáltat. Mivel a csupasz kábelvéget csak úgy nem dugdossuk be ide-oda, csatit meg nem adnak hozzá, ezért ez ment vissza a dobozába, mint a testvérmodell esetében is.

Ezzel csak az a baj, hogy sem a leírás, sem a weboldal nem említi, hogy a használathoz plusz cuccokat kellene vásárolni,

szóval a meglepi akkor éri majd a vásárlót, mikor kibontja a dobozt, de szerencsére titeket ez már nem érint. A lényeg az, hogy legalább a külső GPS modullal nem kell babrálnotok, és kaptok egy teljesen használható, 3 inch-es kijelzővel ellátott front kamerát. Az ilyen kialakításnak van egy hátránya és egy előnye: lehet a kameraképet élőben látni, viszont nehezebb a kamerát elrejteni például a tükör elé. Az sem mellékes, hogy éjszaka tud zavaró lenni, ha egy 3 colos valami világít fejmagasságban, ezért általában a kijelzők bizonyos idő után automatikusan „elalszanak”, ahogyan ez is. A nagyobb méretnek van egy további előnye: az ilyen megoldásokat flexibilisen állítható tartókra helyezik, így oldalirányba is forgatható a kameratest, vagyis sokkal jobban belőhető az, hogy milyen szögben nézzen az útra.

Az említett M300 nevű testvérével több funkción osztozik, ugyanazt az AZDOME applikációt használja, ugyanúgy WiFi-s, ez is rendelkezik ütközésérzékelő gyorsulásszenzorral, körkörösen rögzít és így tovább. Valójában az alkalmazás menüjében mindent megtaláltok ami fontos, én speciel a netes firmware frissítést eléggé hiányoltam, meg magát a firmware-t is. Micro SD kártyából maximum 128 GB-osat kezel a leírás szerint, ez bőven elégséges, mert úgyis felülírja a régebbi anyagokat, kivéve persze azokat, amiket a G-szenzor zárol. Mivel ebben a modellben van GPS, ezért érdemes mindent kiíratni a képernyőre, így lesz sebesség, hely és időpont adatotok is, ami egy későbbi vitarendezés során nagyon hasznos lehet.

Forrás: AZDOME homepage

Ami a felbontást illeti, a leírás szerint maximum 1440p 30 FPS lehet – ez a fő kamerára vonatkozik -, 16:9-es képarány, 150 fokos látószög és f/1.8-as apertúra érték mellett.

Ez már egészen sok fényt képes beengedni a szenzorra, és a Full HD-nál 80%-kal nagyobb felbontás is részletesebb felvételeket tesz lehetővé, ami például a járműazonosító adatok – rendszám – olvasásánál előnyös. Azt kell tudni az autós kamerák esetében, hogy a felbontás növekedése növeli a részletességet, a képkockaszám pedig a folyamatosságot, illetve jobban láthatók az események. Az FPS emelésnek az a hátránya, hogy mivel a feldolgozó chipnek azonos idő alatt több képkockát kell elkészítenie, kevesebb fénnyel dolgozhat, így sötétebb és szemcsésebb lesz a kép. A tapasztalatom az, hogy inkább legyen nagyfelbontású, 30 FPS-es kép, mint kisebb felbontású, nagy FPS számú, és ennek ez a 2K 30 FPS elég jól eleget is tesz. A puding próbája azonban az evés, lássuk mit tudott a kamera a gyakorlatban!

 

AZDOME M27S – Jobb, mint a Full HD? Már ha van.

A szokásos rutinnal kezdtem, üveg zsíroldós tisztítása, törlés, fólia felragasztása, tartó felhelyezése, kamera felpattintása, majd táp bekötése és app alapú beállítás. Ez utóbbit a szobában is megtehetitek, aminek az előnye az, hogy nem kell járó motor mellett ugyanezt elvégezni, például ki lehet kapcsolni az idegesítő menü sípolást, amit minden nyomás után hallat. A GPS modul a tartójában helyezkedik el, ezért ha akartok GPS szignált tesztelni, ezt is tegyétek rá.

Az első meglepetés akkor ért, mikor scrolloztam a menüben, és megláttam a maximum felbontást: 1080p.

A sajtóanyagban, de még a leírásban is 2K szerepel, igaz a dobozára meg duális 1080p-t írtak, vagyis ezek szerint mindkét kamera Full HD. Próbáltam kinyomozni, van-e ebből több verzió, esetleg az M27S-nek van egy sima M27 változata – ahogyan az M300-nak van egy M300S -, de semmi ilyet nem találtam. Sajnos még firmware verziókat sem, pedig az lett volna a következő tippem, hogy a hardver tudja a felbontást, csak régi a rajta futó szoftver. Nem szeretem az ilyesmit, mert még ha elő is lehet csalni, akkor is elülteti a bizonytalanság morzsáit a felhasználóban és nem a megbízhatóság képét festi a termékről. Nem mellékes infó, ha akarjátok az appot használni, kapcsoljátok ki a mobil adatkapcsolatot, mert nekem a telóm simán félreroutolta a csomagokat és így nem tudtam az M27-hez csatlakozni.

A kamera menüje egyébként nagyon jó, az oldalsó 3 fizikai gombbal pofonegyszerűen kezelhető.

A képek alatt annyi pötty van, ahány lehetőséget a menü rejt – már amennyiben kifér, mert néha több az opció -, el sem lehet téveszteni a beállításokat. Érdemes beírni a rendszámot, illetve átállítani a mértékegységet km/órára, ha már Európában vagyunk. Nagyjából ennyit kell tennetek, meg a Type-C kábelt csatlakoztatnotok a kamerához, ez végre nem micro USB, ellentétben az M300-zal. Az már egy másik kérdés, hogy a tetején van a csati és nem az alján, nehogy ne akadályozza a forgatást. De ez volt a legkisebb gondom a használat során, mert sajnos elég sok egyéb problémába futottam bele.

 

Az első gond a GPS (nem) működése volt, egyetlen műholdacska befogása nem jött neki össze 15 perc alatt.

Ezzel még DVR kamera kapcsán sosem volt gondom, bekapcsolt, ment, ennyi. Mit tippeltek, van valami problémamegoldó rész arra vonatkozóan, ha nincs GPS szignál? Természetesen nincs, szóval nem tudom mit kellett volna csinálni ilyen esetben. Az útvonalakat egyébként be lehet tölteni az AZDOME GPS Player nevű szoftverbe, ami a GPS jel hiánya miatt nem mutatta az útvonalat, de nagyon „konzisztensen”, jobb oldalon 0, míg bal oldalon 684 km/órát jelzett ki a sebességemre. Ezt még mind el tudnám valamennyire fogadni, ha a kamera képe nem lenne pocsék. Nem mondom, nappal fel lehet ismerni az apróbb részleteket – például rendszámok – de szemcsés, csúnya a végeredmény. Megnéztem a bitrátát, 10 Mbit/másodperc, a Youtube 16 Mbitet enged 1080p mellett, szóval még azt sem mondhatom rá, hogy a Google videómegosztója rontotta le.

A képnél már csak egy dolog rosszabb, a hang.

Nem is tudom, hallottam-e valaha ilyen rossz minőséget, mintha egy gólya fészket rakott volna a mikrofonon, olyan a hangja, csak kelepelés nélkül. Valami folyamatosan sípolt, teljesen tönkrevágva az összhatást. A FOV jó, de hát ez sajnos nem lesz elég az üdvösséghez. Mivel nem nyerte el a kamera a tetszésemet, elkezdtem visszacsomagolni a dobozába, és akkor vettem észre, hogy minden nyomorult kiegészítőjét külön műanyag zacskóba kell visszatenni. Nem mondom, hogy a környezetvédelem élharcosa vagyok, de ha valami igazán fölösleges, az a plasztik szemét termelése ipari méretekben.

Frissítés: a fenti, műszaki paraméterekben tetten érhető problémákat természetesen jeleztünk a Banggoodnak, és azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az M27S-nek két verziója van. Egy 1080p-s duális, amit mi is kaptunk, és egy másik, amiben csak 1 darab 2K felbontású kamera van. Ígéretet tettek a termékoldal azonnali javítására, ami azóta meg is történt, így ti már a megfelelő műszaki adatokat fogjátok ott látni. Értelemszerűen ez a teszt csak az 1080p szettről ad nektek tájékoztatást, a 2K-s verzióban szinte biztosan másmilyen hardver van, így a fenti megállapításokat a másik kamerával kapcsolatban ne vegyétek figyelembe.

Összegzés

Az AZDOME M27 legnagyobb baja, hogy vannak normális kamerák is a piacon, és így szemet bántónak érződik a különbség. Az egy dolog, hogy már a műszaki paraméterek sem stimmelnek, nem találtam hozzá új firmware-t, mert ez még beleférne a kínaizás „élményébe”. Az már kevésbé, hogy az ígért 2K felbontás helyett csak Full HD-t tud a hardver, hogy a hátsó kamerát nem tudtam bekötni, de például nem működött a GPS sem. A képe pocsék, szemcsés, rosszak a színek, de legalább a hangja is kritikán aluli. Van pár apró pozitívum, de a lényegi részeken a kamera csúnyán elhasalt.

Nem sok jót tudok mondani a kameráról, és 25 000 Ft körül vannak azért alternatívák, ha van egy kis szerencsétek. Aki viszont nem hisz nekem, az a BGXIFD477  kóddal, szállítással együtt 24 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért hazaviheti, de szerintem nem sokan lesznek ilyenek.

Pro

 • Viszonylag olcsó
 • Hasznos kijelző, jó menürendszer
 • Szuperkapacitoros, kisebb eséllyel megy tönkre szélsőséges hőmérséklet hatására
 • Végre Type-C-s, nem micro USB-s
 • A tartója nagy tartományban állítható

Kontra

 • Ellentétben a leírásával és a sajtóanyaggal, a felbontása nem 2K, hanem 1080p
 • A hátsó kamera bekötéséhez hard wire kit kell, ami nincs benne a csomagban (az enyémben GPS sem volt) és a parkolás funkció is csak így működik
 • Pocsék képminőség és hang
 • A GPS nálam nem működött
 • Minden információt úgy kell róla összebogarászni (már amit lehet, mert a szenzor típusát a mai napig nem találtam meg)

hirdetés