hirdetés

Jelentős fejlesztéseket hajtott végre az ADO bringagyártó

Sokat fejlődött a minőségbiztosítás az ADO-nál

hír
Jelentős fejlesztéseket hajtott végre az ADO bringagyártó 1

Forrás: ADO sajtóanyag

írta: Don Kartács
2022-11-04

Az ADO márka egy kerékpárgyártó, aminek a folyamatos fejlődéséről már korábbi cikkünkben is írtunk. Most azonban újabb nagy lépést tettek a minőség-ellenőrzés terén, illetve öntik bele a pénzt a gyártóüzemekbe, aminek a célja az, hogy minél jobb minőségű termékeket gyártsanak, és hogy kiszolgálják a vásárlói igényeket.

A fenti szónoklat a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ADO márka minél inkább szeretne közeledni a nemzetközi normákhoz. Éppen ezért teljesítette az SGSQTL Laboratory” minősítését – ez a Societe Generale de Surveillance S.A. francia szavak rövidítése –, ami egy nemzetközileg elismert, teszteléssel foglalkozó vállalat által kibocsájtott tanúsítvány az ADO műhelye számára. A kínai elektromos kerékpár márkák közül elsőként volt erre képes. Ezzel a minősítéssel olyan illusztris társaság tagja lett az ADO, mint a Huawei vagy a Haier márkák, tehát az ilyen szabványok megszerzése az iparágon belül tényleg jelentenek valamit. Érdemes megnézni az ADO tesztlaborját, tényleg érdekes képek vannak a weboldalukon.

Mit jelent a „QTL laboratory” minősítés a felhasználók számára?

Elsősorban azt, hogy az ADO termékei nagyon szigorú tesztelésen és minőségellenőrzésen esnek át. Ez a gyakorlatban az alábbiakban nyilvánul meg:

  1. Nagyon jó termékminőség, hosszú élettartam, akár 10 évig: a termékeket alapvetően tesztelik mind részegységeiben, mind pedig teljes egészében. Kifejezetten figyelnek az elektromos rendszer biztonságára, fáradásos töréses próbákat hajtanak végre, illetve ügyelnek a mechanikai elemek terhelésvizsgálatára és anyagpróbákat is végeznek az eszközökön. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ADO kerékpárvázakat anyagkeménységi, természetes öregedési, korrózióállóssági, vibrációs és nyomáselviselési teszteknek vetik alá, az ismétlés szám kifejezetten magas, akár a 100 000-et is elérheti. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy ADO kerékpárvázat legalább 10 évig használhattok, a festés nehezen válik le és kopik, és extrém időjárási körülményeknek is ellenáll.
  2. Biztonságos és megbízható akkumulátorok, magas élettartammal, akár 100 kilométeres hatótávval: a felhasználók legnagyobb félelme jogosan, hogy az elektromos kerékpárok akkumulátorai milyen élettartammal rendelkeznek, éppen ezért az ADO laboratóriumában ezeket is nagyon alapos tesztelésnek vetik alá.
    • szimulálják az extrém alacsony, akár -20 Celsius-fokos használatot is
    • tesztelik a telepeket normális hőmérséklet mellett, hogy az akkumulátor teljesíti-e az elvárt kapacitást
    • tesztelik extrém magas, akár +55 Celsius fokos hőmérséklet mellett a működést, beleértve az akkumulátorok hőmérséklet szenzorját is
    • feltöltik és lemerítik az akkumulátorokat több alkalommal és közben monitorozzák, hogy az akkumulátor teljesíti-e az elvárt értékeket vagy sem
    • 8 és 12 órás intervallumokban is mérik, hogy az akkumulátor stabilan tartja-e a teljesítményét
    • SGS-tanúsítvánnyal ellátott védelmi elektronikával látják el az akkumulátoraikat
    • éles tesztekkel – magyarul kimennek, és hajtják a járműveket laboratóriumi körülményeken kívül is – ellenőrzik a laboratóriumban összegyűjtött adatok megbízhatóságát, ami például azt jelenti, hogy szándékosan rossz minőségű úton tekernek, és figyelik, mit okoz a vibráció
  3. Megfelelő kényelem és komfort: az ADO termékeit úgy alakítják ki, hogy azok ergonomikusak legyenek, hiszen a sok tesztelés mit sem ér akkor, ha a felhasználó a terméket nem szívesen használja, mert az kényelmetlen. Éppen ezért a járműveket tesztelik egyenesfutásra, rázkódásra, fékezésre, illetve mászóképességre is, különös tekintettel a rásegítéses módok alatti használatra. Az útvonalakat úgy választják ki, hogy az minél komplexebb legyen, tartalmazzon sima utat, murvát, nehéz terepet, és ezen körülmények között is haladnak legalább 25 km/óra sebességgel. Tesztelik a fékhatást és a féktávot is, aminek rövidnek és stabilnak kell lennie, illetve el kell nyelnie a rázkódásokat.
  4. Figyelnek a felhasználói visszajelzésekre: a termékfejlesztési fázisban begyűjtik és figyelembe veszik a felhasználói visszajelzéseket, és e szerint módosítják a kerékpárokat, ha az szükséges. Ezért vezették be korábban a szélesebb gumikat és a szélesebb, jobb fogású kormányt is. Ugyanekkor kezdték el fejleszteni a középmotoros megoldásokat is, szintén a felhasználói igényekre reagálva. Az ADO javított továbbá a kiszállítási időkön is, Németországban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban és Hollandiában ez már 48 órán belül megtörténik. Van továbbá termékutánkövetés és németországi raktárkészlet is, hogy az ügyfeleket minél gyorsabban ki tudják szolgálni. Ezt egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint a DEKRA minősítésének megszerzése az SGS CE mellett, utóbbi biztosítja, hogy az EU követelményeinek is megfelelnek járműveik, így ott is forgalomba hozhatók.

A tesztekről van egy érdekes videó, ahol látható, pontosan mit is foglal magába a tesztelési metódus, ezt érdemes végignéznetek.

A fentiek tükrében az ADO kifejezetten jó irányba halad, ami a termékfejlesztést illeti, és egyre inkább közelebb kerül a nevesebb márkák minőségéhez. Érdemes ránézni például a legújabb modelljükre, az A20 XE elektromos kerékpárra, ami egy 20 colos kerekekkel szerelt, összecsukható jármű, amit direkt városi ingázáshoz találtak ki. Említést érdemel továbbá a Dece 300C modell, ami egy 26 colos, mindenes elektromos MTB, nyomatékszenzoros kialakítással.

Szóval ahogy az ADO szlogenje is mondja:

„Ha át akarod szelni a várost, akkor csakis az ADO e-bringáit válaszd!”

hirdetés