hirdetés

Fintech

Fintech: a financial technology rövidítése, ide értünk mindenféle innovatív pénzügyi szolgáltatót. Lényegük, hogy a hagyományosan körülményes banki vagy egyéb pénzügyi szolgáltatásokat lényegesen egyszerűbbé tegyék.

Betéti vagy debit kártya: olyan bankkártya, amelyhez egy bankszámla tartozik, tulajdonosa a rajta lévő egyenleg erejéig szabadon vásárolhat, vehet fel készpénzt, indíthat átutalást. A bank a művelet ellenértékével megterheli a kártyabirtokos számláját. A debit kártyához kapcsolódhat folyószámlahitel, amely megemeli a felhasználható összeget. Minden hagyományos bankkártya jellemzően ilyen, pl. Monese.

Hitel vagy credit kártya: olyan kártya, amely a hitelösszeg erejéig szabadon terhelhető. A rajta lévő pénz nem a számlatulajdonos, hanem a bank tulajdona – vagyis kölcsönt kaptok a banktól -, amelyre bizonyos feltételek mellett a használó kamatot fizet.

Pre paid vagy előre fizetett kártya: olyan kártya, amelynek birtokosa az előre kifizetett vagy feltöltött összeg – az úgynevezett top up – erejéig terhelheti a kártya egyenlegét. Ezt leszámítva a kártyán végezhető műveletek nagyon hasonlóak a debit kártyához, viszont bizonyos szolgáltatók – pl. Google – kizárják a használatát. Ilyen kártya például a Revolut.

Top up: egy bankkártya egyenleggel való feltöltése. A top up jellemzően a feltöltő pénzintézet felé vásárlásként kerül jóváírásra, ezért többnyire ingyenes.

Cashback: pénzvisszafizetés, amely a vásárlás meghatározott százalékát visszajuttatja a felhasználónak.

MCC: Az MCC Merchant Category Code-ot jelent, ez alapján a négyjegyű szám alapján sorolják be az eladókat valamilyen kategóriába. Például a szupermarketek az 5411-et használják, ez a szám azonosítja bankunk felé a tevékenységet. Ez azért lehet érdekes, mert ha az MCC kód alapján a bankunk látja, hogy például készpénzt vettünk fel vásárlás címén. Ilyenkor nem biztos, hogy megkapjuk a cashback jóváírást a tranzakció után. Erre sajnos nincs általános szabály, banki rendszere válogatja, melyik hogyan viselkedik.

Az alábbi részletes leírás a különböző fintech cégekkel kapcsolatos kérdésekre hivatott választ adni. Először a Revolut -hoz kapcsolódó dolgokra igyekszünk választ találni, végül pedig néhány általános fogalmat tisztázunk, ami segít a könnyebb megértésben.

Disclaimer: a következőkben leírtak semmilyen szinten nem minősülnek pénzügyi vagy befektetési tanácsadásnak, kizárólag tájékoztató jellegűek, a fintech cégek működésének megértését szolgálják. Az itt megjelentetett információk a cikk írásának pillanatában aktuálisak voltak, amelyet igyekszünk naprakészen tartani, ennek ellenére az állandóan változó felhasználási feltételek miatt ezek a jelenlegi állapottól eltérhetnek. Kérjük, hogy ezt mindenki vegye figyelembe.

Mi az a Revolut?
Egy olyan fintech szolgáltató, amely egy UK IBAN számmal rendelkező bankszámla számot, pre paid bankkártyát és banki szolgáltatásokat biztosít, többnyire ingyen. Bővebben itt és itt olvashattok róla, illetve a céget a Crunchbase adatbázisában itt ellenőrizhetitek le.

Milyen belépési bónuszt kaphattok?

Kétféle kedvezményben lehet részetek: a kártyát ingyenesen kiszállíthatja a cég, vagy elkölthető pénzt ad a regisztráció mellé (3000 vagy 2222 Ft-ot). Ezek időszakos akciók, nem mindig élnek.  Amikor van ilyen akció, mindig írunk róla cikket, így azokat érdemes figyelni. A bónusz megszerzéséhez a regisztráció után egy 3500 Ft-os feltöltést kell végrehajtani a Revolut számlára (lehet bankkártyával is, így netes vásárlásnak minősül, a magyar bank nem számol fel érte díjat), amit később bármikor ingyen visszautalhattok a számlátokra vagy elkölthettek, tehát nem maradandó költség. Ezután meg kell rendelni a kártyát – az akció keretében a kártya és a szállítási díj is ingyenes szokott lenni. A bónusz pénz az első Revolutos tranzakció után kerül jóváírásra (amit 21 napon belül kell végrehajtani).

Hogyan kell igényelni?

 1. Kattints a regisztrációs linkre, és írd be a telefonszámodat. Ezután SMS-ben megkapod az alkalmazás letöltő linkjét. Nem kell megijedni az angol nyelvű oldaltól, a Revolut alkalmazás már magyar lesz!
 2. Töltsd le az applikációt a Google Play áruházból vagy az Apple Store-ból a kapott linkkel. Webes felülete nincs a Revolutnak, így csak mobilról végezhető a regisztráció, és csak így tudod a későbbiekben is használni.
 3. Az app elindítása után elkezdődik a regisztráció. A személyes adatok megadása után igazolni kell a személyazonosságot, amelyet egy okiratról készített fénykép – útlevél, személyi igazolvány – feltöltésével tehetsz meg.
 4. Kell egy fényképet készítened a mobilod selfie kamerájával.
 5. Utána egy pár perces elbírálási szakasz következik, ami alatt ellenőrzik a személyazonosságot és összehasonlítják a szelfis képet a feltöltött igazolványképpel.
 6. Nem kötelező, de ajánlott rögtön egy hagyományos bankkártyát beregisztrálni a Revolut applikációba, amiről a későbbiekben az egyenlegeteket feltölthetitek. A sikeres regisztrációhoz úgyis fel kell tölteni 3500 Ft-ot a Revolut számlára, ami utána szabadon elkölthető, vagy akár vissza is utalható. A hozzáadott kártyát a Revolut ellenőrzi egy minimális terheléssel (levesz, majd rögtön visszatesz 100 Ft-ot), az ellenőrző kódot a közlemények rovatba írja, vagy SMS-ben elküldi.
 7. Rendeld meg a fizikai bankkártyát! Ennek a havidíja és az igénylése is ingyenes, de lehet, hogy szállítási díjat kell rá fizetni. Miután megérkezett a kártya postai úton, az első vásárlással tudod aktiválni.

Milyen költségei vannak a kártyának?

Általában a kiszállításért fizetni kell, durván 1800 Ft-ot, azonban egyes akciók vagy tagi meghívás esetén a sztenderd csomaghoz tartozó kártya szállítási díja is ingyenes. Ezen kívül nincs semmi díja a kártyának, sem igényléskor, sem használat során (tranzakciós díj, havidíj stb.). Arra figyeljetek, hogy régebben VISA, majd Mastercard, most pedig újra VISA kártyákat ad a cég, az előbbit nem lehet regisztrálni például a Curve szolgáltatásába, utóbbit igen.

Hány darab és milyen kártyám lehet egyszerre?

A sztenderd csomaghoz jár egy ingyenes kékes-lila kártya, illetve 2019 júniusában 30 000 db szivárványszínű kártyát is kibocsájtottak, ezzel akár 2 fizikai kártyátok is lehet. A sztenderd csomaghoz általában 1 fizikai – kivétel az exkluzív, limitált darabszámú kártyás akciók – és 1 virtuális, a Metal és Premium csomagokhoz három fizikai és öt virtuális kártya tartozhat, az első kártyát leszámítva minden újabb kártya ára 5 GBP+szállítási díj.

Támogatott pénznemek

A Revolut támogat 140 jelentősebb devizát, a teljes listát itt tekinthetitek meg.
Számlát jelenleg 29 pénznemben nyithattok, a teljes listát az alábbi linken éritek el. 2019.05 21-től a magyar forintot is támogatják, ami egyben azt jelenti, hogy közvetlenül forintban is tölthettek rá pénzt, illetve automatikusan válthattok bankközi árfolyamon a támogatott devizák között. A feltöltés történhet utalással – aminek a díját a helyi bankotok szabja meg – vagy bankkártyával, ami online vásárlásnak minősül és ingyenes.

Milyen árfolyamot használ a Revolut?

Normális esetben bankközi árfolyamon vált, extra költségek nélkül, kivéve hétvégén, amikor 0,5%-os felárat számolnak fel (kivéve thai baht és ukrán hrivnya, ahol 2% a költség). A hagyományos banki átváltásnál általában 4-5 forinttal jobban vált a Revolut. Az árfolyamokat az irányítópult/figyelőlista menüpont alatt tudjátok ellenőrizni.

Hogyan terhelik meg a Revolut számláit?

A bankkártya terhelése az alábbi sorrendben történik:

 1. a terhelés pénznemében próbálják meg levonni az összeget, pl. EUR fizetése esetén EUR-ban
 2. ha nem áll rendelkezésre elegendő összeg, akkor a kártya pénznemében, tehát jó eséllyel Ft-ban, ha a kártyátok forint alapú
 3. ha ennek az egyenlege sem kielégítő, akkor abban a pénznemben terhelik, amelyikből a legtöbb van, de nincs terhelésmegosztás, az összeg leemelése csak egyetlen pénznemben történhet

Arra figyeljetek, hogy ha a Vault szolgáltatást – pénzmegtakarítás – használjátok, a spórolásra elkülönített összeget előbb levonja a Revolut és a vaultba teszi, majd utána próbál meg fizetni. Ez azt eredményezheti, hogy ha pont annyi pénz van a kártyátokon, ami a kiegyenlítéshez szükséges, akkor a tranzakció nem fog teljesülni. Pl. 95 Ft az egyenleg és a terhelés is, akkor először levonja az 5 Ft-os megtakarítást, majd a maradék 90 forintból próbálja meg kiegyenlíteni a 95 Ft-ot, ami sikertelen lesz.

Milyen limitekkel kell számolni, miben térnek el egymástól a csomagok?

Sztenderd* Prémium Metál
ingyenes UK számla ingyenes UK számla ingyenes UK számla
ingyenes IBAN szám ingyenes IBAN szám ingyenes IBAN szám
150 különböző pénznem átutalása más pénznemben bankközi árfolyamon 150 különböző pénznem átutalása más pénznemben, bankközi árfolyamon 150 különböző pénznem átutalása más pénznemben, bankközi árfolyamon
29 devizanemben ingyenes átváltás 6000 EUR-ig 29 devizanemben ingyenes átváltás, limit nélkül 29 devizanemben ingyenes átváltás, limit nélkül
ingyenes pénzfelvétel bármely automatából 75.000 Ft-ig ingyenes pénzfelvétel bármely automatából 150.000 Ft-ig ingyenes pénzfelvétel bármely automatából 220.000 Ft-ig
ingyenes egészségbiztosítás ingyenes egészségbiztosítás
poggyász és utasbiztosítás poggyász és utasbiztosítás
globális gyorsposta globális gyorsposta
elsőbbségi ügyfélszolgálat elsőbbségi ügyfélszolgálat
hozzáférés 5 kriptovalutához hozzáférés 5 kriptovalutához, , illetve 300 értékpapírhoz
prémium bankkártya prémium bankkártya
eldobható virtuális kártyák eldobható virtuális kártyák
belépés a VIP helyekre, üzleti várókba belépés a VIP helyekre, repülőjegy foglalás stb.
Kedvezményes készülékbiztosítás (-20%) Kedvezményes készülékbiztosítás (-20%)
ingyenes turbó átutalás ingyenes turbó átutalás
ingyenes expressz kártyakézbesítés ingyenes expressz kártyakézbesítés
ingyenes concierge (szállás és repülőjegy foglalás, exkluzív eseményeken részvétel)
0,1% pénzvisszafizetés Európában és 1% Európán kívül
Havi díj: 0 EUR/hó Havi díj: 7,99 EUR/hó Havi díj: 13,99 EUR/hó

* a fenti szolgáltatások köre folyamatosan bővül

Gondom van, mit csináljak?

Első körben írj a supportnak az irányítópult/új csevegés/ menüpont alatt. Érdemes egyből beírni a „live agent” kifejezést, ezzel átugorhatjátok az automata botot, és egyből élő emberhez kapcsolnak. Ha elakadtok, sokszor a fintech csoportban a tagok tudnak segíteni.

Előzmény – customer history – építése

A Revolutban automata ellenőrző algoritmus fut, amely figyeli a – szerinte – gyanús tranzakciókat. Amennyiben nincsen pénzforgalmi előzményünk – például egy friss kártyára nagyobb összeget töltünk fel, utalunk el stb. -, akkor előfordulhat, hogy részlegesen letiltják a kártyánkat. Ezt azzal tudjátok megelőzni, hogy normálisan használjátok a kártyátokat a napi rutin szerint. Ugyanez igaz a feltöltési limitre is – tapasztalataim szerint ez kezdetben 300-400 USD naponta -, ami automatikusan emelkedik a normális használattal.

Mit tegyek, ha zárolták az accountomat?

A zárolás akkor történik meg, ha a fentiekben taglalt, gyanús pénzmozgást vagy ismeretlen forrásból való pénzfeltöltést észlelnek. A zárolás jellemzően nem teljeskörű, a Revolut fiókban lévő összeget a továbbiakban is el tudjátok költeni, de a feltöltést korlátozzák. Ilyenkor bekérik a pénz eredetére utaló igazolásokat. Nekünk az vált be a legjobban, ha a „megtakarítást” jelölitek meg, mint forrást, illetve elkülditek a bankszámlátok kivonatát, az utolsó bérpapírt és a Revolut feltöltés egyenlegét igazoló banki kivonatot. Amennyiben nem tudjátok, vagy nem akarjátok igazolni a pénz eredetét, akkor a Revolut visszautalja a pénzt arra a számlára, ahonnan az érkezett. Bővebben az információ a Revolut oldalán itt érhető el.

Google Pay/Apple Pay szolgáltatás elérhető-e Revolut kártyával?

2017.07.16-tól a magyarországi Revolut felhasználók számára is elérhető az Apple Pay. Bővebben itt olvashattok róla. A Revolut kártyátokat szintén beregisztrálhatjátok a Google Pay-be, erre egyébként a Monese kártyák is alkalmasak, viszont hivatalosan a Google Pay nem támogatja a magyarországi fizetést, az applikációt is kézzel kell feltelepíteni. A szolgáltatás “vagy megy vagy nem” jelleggel működik, kártyája válogatja, mikor igen és mikor nem.

Lehet-e NFC-vel fizetni?

Mivel a helyzet igen gyorsan változik, ezért csak a 2019. augusztusi állapotot tudjuk megosztani. A Revolut egyes cégekkel már megegyezett az NFC alapú fizetés támogatásában, ilyen például a Fitbit, a banki szolgáltatók országlistáját itt tudjátok ellenőrizni. A gyártó termékei közül a Fitbit Pay szolgáltatással rendelkezőkkel lehet NFC-vel fizetni: Ionic, Versa, and Charge 3 Special Edition.

A fentiekhez hasonlóan más gyártók is készítenek olyan okoseszközöket, amelyek támogathatják az NFC alapú Revolutos fizetést.

Hogy működik a megtakarítási szolgáltatás (Vault)?

A Revolut Vault szolgáltatásával pénzt takaríthattok meg, az alábbi módokon:

 • egyszeri befizetés: időszakosan elkülönít pénzt a fő számlánkról
 • havi ismétlődő befizetés: ismétlődő időszakonként pénzt különít el a számlánkról
 • aprópénz megtakarítása: 100 Ft-ra kerekít fel a vásárlás összegét, majd a beállított szorzó – maximum 10x – összegével megszorozza. Ha nincs kerekítés, akkor automatikusan 100 Ft-ot tesz el és szorozza meg. Példa: tízszeres szorzó mellett 1150 Ft után 50 Ft-ot eltesz, majd megszorozza tízzel, így a megtakarításotok 500 Ft lesz.

A Revolut jelenleg NEM fizet kamatot a számlátokon tárolt devizák után.

Tippek, trükkök Revoluthoz

Fizetési link generálásának használata: az egyik legjobb dolog a fizetési link generálása, amivel más kártyákat lehet “megterhelni”. A következőképpen működik a dolog: hozzatok létre egy fizetési linket a fizetés/fizetési hivatkozás/ alatt, majd küldjétek el magatoknak a linket, és az ott szereplő összeget fizessétek ki egy bankkártyával. Ezzel a módszerrel a Curve, a Monese és egyéb neobankok bónuszait is költségmentesen kivehetitek, természetesen ingyenesen. Arra is jó, hogy ha el akartok adni valamit, de a másiknak nincs Revolut kártyája akkor sima bankkártyás fizetésként ki tudja egyenlíteni az összeget.

Készpénzfelvét automatából: elméletileg havi 200 GBP-t fel lehet venni költségek nélkül, azonban az ATM-eket üzemeltető társaságok szeretnek mindenféle díjakkal lehúzni. Erre a Revolutnak nincs ráhatása, de természetesen a terhelés ezen a számlán fog megjelenni. Különösen vigyázzatok – vagyis messzire kerüljétek el – az Euronet automatáival, akik szeretnek 10-15%-kal rosszabb árfolyamon váltani a devizák között. Ha az automata felajánlja a pénzváltást, ne fogadjuk el, mindig a bankunkkal váltassunk. A Revoluttal ingyenesen használható külföldi automatákat itt éritek el.

Magyarországi devizaszámlán lévő összeg átváltása: ha van magyar devizaszámlátok, érdemes kérni hozzá egy bankkártyát – a költsége pár ezer forint – és onnan ingyenesen top upolni a Revolut számlátokat, majd átváltani forintra. Az árfolyamnyereség 4-5 forint a hagyományos bankokhoz képest, tehát a magyar bankkártya ára kb. 1000 USD átváltása után megtérül.

Más bankkártyák feltöltése Revoluton keresztül: a Revolut kifejezetten sok devizát támogat, ezért ha egy másik szolgáltatót használtok, amelyik nem támogatja azt a devizát, amire szükségetek lenne, akkor érdemes először feltölteni forintot Revolutra, utána pedig átváltani a kívánt pénznemre, majd a másik szolgáltatónál a Revolut kártyáját megadni top up forrásként.

Mastercard Priceless szolgáltatás: mivel a Revolut újabban Mastercard bankkártyát ad – a régebbiek VISA kártyák -, elméletileg be lehet regisztrálni a Mastercard Priceless szolgáltatásba. Az, hogy a kártyátokat befogadja-e az MP, azt az alábbi linken, a „kártyám azonosítása” menüpont alatt tudjátok ellenőrizni. A kártyás fizetéseitek után pontokat gyűjthettek, amelyekkel különböző kedvezményeket vehettek igénybe. Tapasztalataink szerint kifejezetten jól használható kedvezményes ételrendelésre vagy közösségi autózáshoz.

Cégadatok
Név: Revolut
Cím: 7 Westferry Circus The Columbus Building 4Th Floor London E14 4HD
EU VAT: GB 196803962
Banki licensszám: FCA 900562
Litván banki licensz: itt ellenőrizhető
Betétbiztosítás: litván
Bevont tőke: 336,4 millió USD
forrás: CrunchbaseFCA

Mi a Curve?

A Curve egy bankkártya aggregátor-szolgáltatás. Tényleges bankszámlát nem ad a Curve, csak a már meglévő bankkártyáitokat tudjátok az alkalmazásba felvenni, viszont abból gyakorlatilag bármennyit, így egyetlen kártyán keresztül használhatjátok az összes többit. A szolgáltatás alapvetően ingyenes, ahogyan a Curve bankkártya is, de természetesen a cég is kínál fizetős csomagokat, amikről lejjebb tájékozódhattok.

Milyen kedvezményeket biztosít?

A Curve 5 fontnyi elkölthető összeget biztosít minden újonnan regisztrálónak, amit a D4WGX4ZE kóddal tudtok érvényesíteni, és az első tranzakció után írják jóvá.

Milyen bankkártyákat támogat a Curve?

Jelenleg a MasterCard és Visa által kibocsájtottakat, vagyis Amexet és Maestrot például nem. Az is fontos megkötés, hogy elvileg csak olyan bankkártyát adhattok hozzá a Curve applikációjához, ami a saját neveteken van. A kártyák beregisztrálása terheléssel történik, ilyenkor a Curve 100 Ft-ot levon az adott kártyáról, amelyet később sztornóznak. Ennek az átfutása akár 1-2 nap is lehet, de általában nagyon rövid idő alatt megtörténik. A kártya visszaigazolásához kapunk egy kódot, ezt kell beírni a felugró menübe.

Tapasztalataink szerint ez néha elég eldugott helyen képes megjelenni, például:

 • a terhelésről szóló SMS-ben
 • az internetbankban, a terheléshez tartozó tranzakció közleményében
 • egyéb neobankoknál a terhelési bejegyzés felső sávjában (pl. Monese)
 • ritkább esetben nem jelenik meg időben a tranzakció, ezért érdemes a bankunk ügyfélszolgálatánál megkérdezni a kódot

A kódot az alábbi formában kapjátok meg: Crv*c-xxxxxx.

Hogyan működik a szolgáltatás?

A Curve telefonos alkalmazásában beállíthatjátok, melyik kártya legyen aktív, ezt a kéz ikonnal tudjátok kiválasztani. A jobb felül elhelyezkedő kártyaikonon is ellenőrizhetitek, hogy melyik kártya az aktív, illetve hogy a Curve melyiket fogja használni a tranzakciókhoz. Ezeket mindig vásárlásként terheli meg, így könyvelődnek a fő számlán is. A vásárlásokról ingyenes e-mail üzenetet küld, ami gyakorlatilag az SMS értesítőnek felel meg.

Top-upolni nem kell és nem is lehet, mivel a Curve nem nyújt bankszámla szolgáltatást, ezért kívülről érkező pénzt sem tud tárolni.

Milyen bankkártyát ad a Curve?

Az ingyenes Blue csomaghoz egy ingyenes, kékszínű, debit típusú Mastercard bankkártya jár.

Curve csomagok

Curve Blue Curve Black
Támogatott kártyák Mastercard és Visa Mastercard és Visa
Pénzvisszafizetés 1% 90 napig, három választott szolgáltatónál* 1%, három választott szolgáltatónál
Devizaváltás ingyenes a támogatott devizákban, 500 GBP/hó értékben ingyenes a támogatott devizákban, összegkorlát nélkül
Ingyenes készpénz felvét 200 GBP/nap ** 400 GBP
Időgép funkció 14 napig terhelésáthelyezés 14 napig terhelésáthelyezés
Utazási biztosítás VAN***
Elektronikus kütyübiztosítás VAN***
Díja ingyenes 9,99 EUR/hó

*az applikációban connect/curve cash menüpont alatt választható
**napi 200 GBP, maximum 10 egymást követő felvétel esetén havonta, a kártya pénznemében, utána felvételenként 0,5 GBP
*** itthon nem elérhető

Miért nem érem el az összes csomagot és az összes kártyát?

Bizonyos szolgáltatásokat – metal kártya és csomag, rose gold és red kártya – kizárólag az Egyesült Királyságban nyújt a cég. Akit ennek ellenére érdekelnek a részletek, az ezen a linken tud tájékozódni.

Curve limitek

VÁSÁRLÁSI LIMITEK Alap/Megemelt
Vásárlás összege naponta 2000 GBP
Vásárlás összege az utolsó 30 napban 5000 GBP
Vásárlás összege az utolsó 365 napban 10 000 GBP
ATM LIMITEK
Készpénzfelvét ATM-ből naponta 200* GBP
Készpénzfelvét ATM-ből az utolsó 30 napban 3.500 GBP
Készpénzfelvét ATM-ből az utolsó 365 napban 10.000 GBP / 1 400 000 GBP-ig

* a bővebb kifejtést itt olvashatja mindenki

Hol fogadják el a Curve kártyáját?

Mivel egy hagyományos, MasterCard által kiállított debit bankkártyaként viselkedik, gyakorlatilag mindenhol. Néha – sok százból 1-2 alkalommal – lehetnek kapcsolati problémák, ilyenkor a POS terminál nem tudja ráterhelni az adott összeget a kártyára, ilyenkor újra kell próbálkozni.

Támogatott devizák

A Curve az alábbi devizákat támogatja: GBP, EUR, USD, CNY, JPY, HKD, NZD, SEK, ZAR, NOK, BRL, CAD, ILS, CHF, SGD, INR, RUB, AUD, BGN, CZK, DKK, HRK, HUF, ISK, PLN, RON.

Amennyiben olyan bankkártyát adtok hozzá a Curve applikációhoz, aminek a pénzneme nem szerepel a fenti listán, akkor először fontra történik a konverzió, majd utána a megfelelő devizára, aminek további extra költségei lehetnek. Bővebben az alábbi linken.

Hogyan történik külföldön a fizetés a Curve kártyával?

A Curve bankközi árfolyamon vált – interbank rate -, ami a középárfolyamnál egy picit magasabb összeg, de még így is jóval a hagyományos banki árfolyam alatt marad. A kijelölt bankkártyáról pontosan annyi forintot vonnak le, amennyi az átváltott deviza mértéke, ezt kártyás fizetésként könyvelik le. A devizaváltásnak külön költsége nincsen. Azt azonban jó tudni, hogy az ingyenes Blue csomag havi devizaváltási limitje 500 GBP, fölötte 2%-os díjat számolnak fel. Hétvégén, amikor zárva van a tőzsde, további 1,5%-os átváltási költség terheli a devizaváltást.

Szükségünk van-e a Curve kártya mellett másik bankkártyára?

Igen is, meg nem is. A Curve szolgáltatásának lényege, hogy egyetlen bankkártya minden másik bankkártyát kivált, vannak azonban kivételek:

 • a hétvégi átváltás miatti 1,5%-os költség, emiatt érdemes a Revoluton előre váltani az adott devizából és azt használni
 • ha havonta 500 fontnál nagyobb összegben kívántok devizát váltani, akkor is a Revolutot javasoljuk
 • ha valamilyen kölcsönzőben szeretnétek használni – pl. autóbérlés -, akkor a Curve debit kártyáját jó eséllyel nem fogadják el, helyette pl. a Bunq Travel card lehet a megoldás vagy bármilyen más hitelkártya

Mi a virtuális Curve cash kártya?

A Curve egy el nem távolítható, virtuális Curve Cash kártyát biztosít a különböző pénzvisszatérítések és egyéb bónuszok tárolására. Ezzel a kártyával a hagyományos módon tudtok fizetni, viszont le- illetve ráutalási funkciója nincsen. Revolut segítségével azonban elmozgatható az itt felgyűlt pénzösszeg, amennyiben fizetési hivatkozást generáltok, amit a Curve Cash kártyával egyenlítetek ki.

Mi az a Curve reward point?

A Curve “pénzneme”, amit a pénzvisszatérítési szolgáltatás és a regisztráció után kaptok, 100 pont 1 fontnak felel meg. Például az 5 ingyen fontot 500 Curve pontként fogjátok látni a Curve cash kártyán. Természetesen ez az összeg hagyományos bankkártyás vásárlással elkölthető.

Pénzfelvét ATM-ből

A bankautomatás készpénz-felvét kétféleképpen is történhet. Abban az esetben, ha a terhelt számla devizájában – pl. forintalapú bankszámla esetében forintban – vesztek fel pénzt, akkor a napi limit 200 font, ami havonta tíz alkalomig ingyenes. Ez valamivel több, mint 700 000 Ft-ot jelent, ezt hívják „domestic ATM withdrawalnak”. Minden további alkalom költsége 0,5 font, illetve minden 200 font fölötti részre további 2%-os díjat kell fizetnetek.

Abban az esetben, ha a kártya devizájától eltérő devizában szeretnénk készpénzt felvenni, a havi limit 200 font, ezt nevezik „foreign ATM withdrawal-nak”. A 200 font fölötti összegre 2% vagy 2 font – amelyik magasabb – extra díjat kell fizetnetek. Arra kell figyelni, hogy a limit nullázódása jellemzően nem tárgyhót, hanem 30 napos gördülő időtartamot jelent, de ez nyomon követhető az applikáció „curve card limits/See details” menüpontja alatt. Bővebben itt olvashattok angolul a pénzfelvételről.

Curve és a pénzvisszatérítés (cashback)

A Curve ingyenes csomagja 90 napig ad 1%-os pénzvisszatérítést az általatok kiválasztott 3 db szolgáltatóra, ugyanez a fizetős csomag esetében korlátlan ideig áll fent. Így elméletileg – valójában bankja válogatja – kettős pénzvisszafizetés is elérhető, ha a Curve applikációjában egy olyan hitelkártyát vesztek fel, amelyikre alapból jár pénzvisszatérítés. Amennyiben ez egy MasterCard kártya, akkor még a MasterCard Priceless szolgáltatásába is beregisztrálhatjátok, amelyik a fentieken túl további kedvezményeket is biztosít.

Az, hogy a hitelkártya utáni kedvezményeket is megkapjátok, alapvetően attól függ, hogy a bankotok a tranzakciókat hogyan könyveli le. Amennyiben bankkártyás vásárlásként, akkor jó eséllyel meg fogjátok kapni a második pénzvisszatérítést is, ha arra a kategóriára jár visszatérítés.

Back in Time funkció

A Curve talán legegyedibb funkciója, amelynek lényege, hogy 14 napig a már meglévő tranzakcióitokat átterhelhetitek maximum egyszer egy másik kártyára, amennyiben annak összege nem haladja meg az 1000 fontot. A BIT mindegyik felvett kártyára működik, kivéve a Curve cash-re.  Terhelést áthelyezni összesen egyszer lehet tranzakcióként.

A BIT használatakor a második számlán azonnal megjelenik a terhelés, viszont az első számláról a visszautalás nem azonnal történik meg, általában pár napot vesz igénybe. Amennyiben a tranzakció során devizaváltás is történt, akkor az aktuális árfolyam szerint kapjátok vissza a pénzeteket. A szolgáltatásról bővebben itt olvashattok.

NFC, Google Pay és Apple Pay

A Curve hivatalosan sem a Google Pay-t sem az Apple Pay-t nem támogatja, de ígéretük szerint hamarosan érkezik a szolgáltatás. Bővebben ezen a linken tájékozódhattok.

Curve vásárlóvédelem

A Curve 100 000 GBP-ig vásárlóvédelmet nyújt használóinak, amely a különböző vásárlási csalások ellen nyújt védelmet. A részleteket ezen a linken olvashatjátok.

Közösségi finanszírozás

2019 szeptemberétől lehetősége lesz a Curve használóinak a cég közösségi finanszírozásra. A részletek egyelőre nem ismertek, bővebb tájékoztatásért ezt a linket érdemes megnyomni.

Support

Olyan esetben lehet fontos, ha elhagyjátok vagy ellopják a kártyátokat. Ilyenkor az első dolgotok legyen a kártya letiltása a card menüpont alatt. Amennyiben a kártya nem kerül elő, a supporttal az alábbi csatornákon vehetitek fel a kapcsolatot:
Applikáció: hambuger menü/help & support/ jobb felül hibajegy nyitása (Androidos rendszereknél)
Email: [email protected] ; [email protected]
Telefonszám: +44 203 322 2585

Van még egy viszonylag exkluzív szolgáltatása a cégnek, amelynek lényege, hogy a Curve applikáció és a hozzá tartozó mögöttes IT rendszerek állapotáról riasztást kérhettek emailben, vagy pedig írhattok a supportnak a [email protected] emial címre. A feliratkozó oldal ezen a linken éritek el.

Tippek, trükkök Curve-höz

700 000 Ft készpénzfelvét: ahogyan feljebb is említettük, a kártya devizájában fel lehet venni egy hónapban 10 alkalommal napi 200 fontot ATM-ből, így összesen 10*200, azaz 2000 fontot felvehettek ingyen. Ez persze elég macerás, hiszen tíz alkalommal el kell sétálnotok egy automatához, de kipróbáltuk, működik. Egy dologra viszont figyeljetek: az automata üzemeltetője megterhelhet titeket különböző díjakkal, ezért például az EURONET ATM-eket messzire kerüljétek el.

Cashback hitelkártya visszatérítésének kimaxolása Back in Time (BIT) funkcióval: a bankok általában adott hónapra maximalizálják a hitelkártyák után járó visszatérítéseket. Ha ezt az összeget elértétek, akkor már nem érdemes a hitelkártyátokkal vásárolni, hiszen nem kapjátok meg a havi limit fölötti bónuszt. Azt viszont megtehetitek, hogy egy másik bankkártyátokon megjelenő fogyasztást a következő hónapban átterheltek a hitelkártyátokra a BIT funkcióval, csak arra figyeljetek, hogy ez a visszatérítési limit nullázásának fordulónapja után történjen meg. Például ha a fordulónap minden hónap elseje, akkor a debit kártyás vásárlásaitokat másodikán vagy később terheljétek át a hitelkártyátokra, ilyenkor arra is járni fog a pénzvisszatérítés.

Ha esetleg nem találtál választ a kérdésedre, akkor a Curve hivatalos GY.I.K.-ját ezen a linken éred el.

Cégadatok

Név: Curve 1 Limited
Cím: LABS House 15-19 Bloomsbury Way, London WC1A2TH
Társasági szám: 09523903
EU VAT: GB 275420702
Banki licensszám: FCA 825777
Betétbiztosítás: az adott kártya sajátja
Bevont tőke: 67 millió USD
forrás: CrunchbaseFCA

hirdetés