hirdetés

Redmi Note 9 Pro vs. Poco X3 összehasonlító teszt

Két dudás egy csárdában

teszt
Redmi Note 9 Pro vs. Poco X3 összehasonlító teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-09-18

Szerintem mindenki ismeri a középkategória két legjobb Xiaomi telefonját, ha másért nem, akkor azért, mert mindkettőről írtunk tesztet. Viszont azt nem részleteztük ki, hogy melyik a jobb, és hogy melyiket ajánljuk igazán. Ezt a versenyt biztosan nem az ár fogja eldönteni, hiszen mindkét mobilt 70 000 Ft-tól lehet megvásárolni.

Redmi Note 9 Pro

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

9.9

 • megbízhatóság:9.7
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10

Poco X3 NFC

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.8

Népítélet

9.5

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:9.7
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:7.7
 • ár/érték arány:10

Redmi Note 9 Pro vs. Poco X3 – Szkander házon belül

A mai cikkben alapvetően arra fogok koncentrálni, hogy mi a különbség a két készülék között, nem pedig az apró finomságokra, hiszen ezeket már a Redmi Note 9 Pro és a Poco X3 NFC tesztben kifejttettem. A teljesség kedvéért azt illik megemlítenem, hogy a 9 Pro márciusi kiadású, míg a Poco X3 NFC egy teljesen friss készülék, de ettől még egy szériába – a középkategóriába – tartoznak, így az összehasonlításuk is megállja a helyét. Már csak azért is, mert eddig több, mint 110 millió darabot adott el a Redmi Note telefonokból a Xiaomi, tehát mondhatjuk, hogy a világ egyik legnépszerűbb szegmenésről van szó.

 

Ami a szenzorokat illeti, itt is erősen döntetlenszagú a meccs, mindkettő rendelkezik:

 • infra porttal
 • NFC-vel
 • lépésszámlálóval
 • duális ac WiFi-vel és Bluetooth-szal
 • giroszkóppal és iránytűvel
 • kezeli a műholdas navigációval
 • van benne 3,5 mm-es jack bemenettel
 • és értesítési LED-del

Talán egyetlen dolgot tudok mondani, ahol eltérés tapasztalható, ez pedig a SIM tálca. A Poco X3-nál vagy micro SD-t vagy SIM-et teszünk a második helyre (1+1), míg a Redmi Note 9 Pro-nál fizikailag is három hely van, vagyis a 2+1-es leosztás is működik. Mindkettő Type-C porton keresztül tölthető, 30 W-os gyorstöltéssel, ráadásul a dobozban léávő adapter is 33 W-os. Mindkettőhöz jár szilikon tok és előretelepített kijelzővédő fólia is, ebben sem térnek el egymástól, így ezek a paraméterek biztosan nem döntik el, melyik a jobb telefon.

 

Redmi Note 9 Pro vs. Poco X3 összehasonlító teszt 9

Hardver

A Pro kapcsán az egyik „vívmány”, hogy a csak 6 GB RAM-mal szerelt verzió létezik, megvehetitek 6/64 és 6/128 GB-os verzióban is. Mit ad Isten, a Poco X3 NFC pontosan ugyanilyen kiszerelésekben kapható, viszont a központi magjuk merőben eltér egymástól. Előbbi telefon a Snapdragon 720G-re, utóbbi pedig a 732G-re épít – ez jelenleg a legerősebb, még nem 5G képes chip -, ami elméletileg az eggyel nagyobb 730G túlhúzott verziója, nagyjából 15%-kal erősebb, mint az elődje. Hol kellene ennek látszania? A benchmarkokban biztosan, hiszen különben semmi értelme nem lett volna legyártani a három chipet.

A gondom viszont az volt, hogy a Poco X3 NFC élő adásában beharangozott 300 000 pont fölötti Antutu értékeket sehogyan sem tudtam elérni. Molcsa kolléga javaslatára az első teszt után, amin 284 000 pontot ért el, lefutattam még néhányszor a tesztet, hátha beáll valamilyen változás, de nemhogy javult, hanem romlott az eredmény. Ez azért érdekes, mert a Note 9 Pro sem teljesített rosszul, 276 000 pontot gyűjtögetett össze, amit ha felbontok részegységekre, és csak a processzort nézem, akkor az derül ki, hogy a Pro 9 jobban teljesített.

Ezt a példát csak azért hoztam fel, hogy demonstráljam, mennyire szórnak a benchmark adatok. Simán lehet, hogy 10 mérés legjobbja és legrosszabbja között lesz 10% különbség. Ahol viszont mégiscsak kijön, hogy a Poco X3 SoC-ja a bikább, azok az FPS adatok, 85/91 arányban veszít a Pro, de ez még mindig eléggé közeli eredmény. Szubjektív értékítéletem alapján a játékokban a Poco X3 gyorsabbnak érződik, illetve a LiquidCool technológia miatt lassabban melegszik, mint az ellenlábas, de semmi mást nem vettem észre. A rendszer ugyanolyan gyors, a háttérár kb. ugyanazt a sebességet hozza, szóval ez egy újabb döntetlen, annak ellenére, hogy a Poco X3 NFC-nek itt elméletben hengerelnie kellett volna.

A hangja viszont egyértelműen jobb, a sztereo rendszer egészen elviselhető összhatásra képes, és a rezgőmotor is erősebb, mint a Kilencesben, így a gaming szekcióban egy kis előnyre tesz szert India kedvenc telefonmárkája.

 

Az egyik nagy különbség a két delikvens között a kijelző, itt bizony bud spenceri pofonokat kap a 9 Pro a Poco X3-tól.

Alapvetően mindkettő 6,67 inch-es, IPS megjelenítő, de az X3 120 Hz-es frissítési és 240 Hz-es mintavételezési frekvenciája bizony érződik használat közben, sokkal folyamatosabb a megjelenítés és a görgetés. Fényerő tekintetében is az „indiai” győz, a színei és a háttérvilágítása pedig olyan, hogy meg kellett csinálnom az AMOLED-es fekete téglalap tesztet, hogy elhiggyem, ez egy IPS panel. Tényleg az, de annak a csúcsa, egyértelműen kategória első, ebben a szegmensben a Poxo X3 NFC kapja a pontot.

Ami az üzemidőt illeti, nagyjából ugyanarra képes a Pro 9 5020 és a Poco X3 5160 mAh-s telepe, aszkétáknak 3, normál felhasználóknak két napig nem kell a töltőre csatlakoztatniuk mobiljukat. Ez azonban a Poco X3 NFC kapcsán azért nem reális, mert annyira az agyunkba sulykolták, hogy ez itten kérem szépen, egy gémer telefon, hogy akarva-akaratlanul rá fogtok függeni egy-két nagyobb névre. Ilyenkor pedig akár fél nap alatt is le tudjátok gyilkolni az aksit, főleg ha sok órán keresztül, folyamatosan játszotok. Ellenpélda, hogy a MIUI 12-ben van sötét mód, aminek a spórolósak fognak örülni, így aki a hosszú üzemidőt keresi, az is megtalálja a számítását.

 

Kameraképességek

Ahogyan Pro 9 tesztben fogalmaztam, rendesen felnagyították a kameraképességeket, hiszen márciusban ez volt a Note széria csúcsmodellje. Ebben az értelemben a Poco X3 NFC-nél sem szerénykedtek az előadók, itt is minden megígért a sajtóanyag. Mindenkit azonban nem lehet átverni, maradjunk a tényeknél, és nézzük, milyen hardver került a készülékekbe:

  Redmi Note 9 Pro Poco X3 NFC
főkamera 64 MP-es, f/1,89, FOV 79,8 fok 64 MP-es, f/1,89
ultraszéles látószögű 8 MP-es, f/2,2, FOV 108 fok 13 Mp-es, f/2,2
makró 5 Mp-es, f/2,4 2 MP-es, f/2,4
mélységélességért felelős 2 MP-es, f/2,4 2 Mp-es f/2,4
selfie 16 Mp-es, f/2,4 20 Mp-es, f/2,2

 

Érdekesség, hogy a főszenzorok eltérnek, a Note 9 Proban a közepesen híres Samsung Bright S5KGW1 van, amiben sok telefonnal osztozik. Ehhez képest a Poco sajátja a Sonytól érkezik, egy IMX 682-es lapka dolgozik a jelen megörökítéséért, hivatalos FOV érték nélkül.

A főszenzor mindkét telónál elég jó minőséget tesz le az asztalra, a Poco színei hűvösebbek, kevésbé élethűek, de nem is fakulnak ki a képei annyira, mint a 9 Pronak.

Ezek alapján is inkább a Poco X3-ra esne a választásom, de a többi szenzor esetében még nagyobb a különbség, így szerencsére ebben a szekcióban nem lesz az eredmény újra döntetlen. Az összes képet ezen a linken éritek el.

Az ultraszéles szenzor felbontása egy nagyságrenddel jobb a Pocoban, és ez eléggé markánsan ki is jön a képeken.

Már pedig az ultrát szinte mindenki használja egy fajta „negatív zoomként”, ellentétben a makróval, ahol talán a Redmi Note 9 Proa jobb, bár ezt több kollégám vitatta. Itt pont ugyanaz a helyet, csak fordítva, viszont virágbibét, méhecskét, meg fáról lógó makkokat sokkal ritkábban fényképeztek, mint az ultraszélessel mondjuk épületeket. Van még egy kardinális terület, ez pedig az éjszakai képek, ahol csúnyán elhúzza a Poco X3 a Pro 9 nótáját, ráadásul szolgáltatásokban is többet tud a tesónál. Vannak vicces filterek, mint a cyber mód, kicsit más – átláthatóbb – a kamera app is, valahogy jobb fényképezni a Pocoval.

A kontrasztot tovább növeli, ha megnézzük a videókat, a 9 Pro ugyanis csúnyán elvérzik azon, hogy nincs EIS 4K 30 FPS felbontás mellett.

Így ezt a működési módot mozgásból egyáltalán nem érdemes használni, marad az egy helyben álldogálás, vagy az 1080p felbontás, ahol már működik a stabilizálás. A Pocok mindkét felbontás mellett képes erre, viszont mintha az FPS szám helyenként nem lenne meg. Oldalra fordulásnál kicsit húzza a képet, de ha nem tasmán ördögként pörögtök a tengelyetek körül, akkor közel gimbal szintű stabilizálásra képes, 4K felbontásnál is. Szerintem a Note 9 Pro szebben stabilizál, viszont brutálisan túlszaturálja a színeket, és van egy fajta „felpuhított” érzése a felvételeknek, míg a Poco X3 anyagaiban mikroröccenések borzolják a kedélyeket. Összességében a Redmi Note 9 Pro képességei kicsit csalódást keltőek, míg a Poco X3 NFC inkább meglepett, így ebben a kategóriában egyértelműen elviszi a pontot az utóbbi.

Összegzés

Bár mindkét telefon nagyon jó készülék, az eredmény eléggé egyértelmű lett. Rengeteg döntetlen mellett 3 kategóriában is megveri a Poco X3 NFC a Redmi Note 9 Pro-t: sokkal jobb kijelző, szebb képek és stabilabb videók jellemzik, sőt, papíron a hardver is erősebb, bár ez a mérőprogramok eredményeiben nem igazán köszönt vissza. A többi területen pedig teljesen pariban vannak egymással, az árazásuk gyakorlatilag egyforma, így az év meglepetés telefon díja mellé, a középkategória bajnoka címet is behúzza a Poco X3 NFC.

Árban ráadásul nagyon hasonlóak, a Note 9 Pro a BGN69P6DJ kuponkóddal 72 000 Ft-ba kerül, ami magában foglalja a szállítást is, míg a Poco X3 NFC-t  gyakorlatilag ugyanennyiért hirdetik pre-order keretében.

Pro

 • Redmi Note 9 Pro: remek telefon, ami nagyon jól is néz ki
 • Poco X3 NFC: jó kamera, hardver, szoftver, kijelző és rendszer; ő a középkategória bajnoka

Kontra

 • Redmi Note 9 Pro: a Poco X3 NFC gyakorlatilag mindenben veri, és még csak nem is olcsóbb
 • Poco X3 NFC: nagyobb és nehezebb, mint szeretném

hirdetés