hirdetés

Redmi 8A okostelefon teszt

Vissza kettő, de van-e padlógáz?

teszt
Redmi 8A okostelefon teszt 1
Rolla
írta: Rolla
2019-12-11

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ijedtem meg, amikor én kaptam meg feladatként a Redmi 8A tesztelését. Félelmemnek szimplán annyi volt az oka, hogy jelenleg egy Samsung Galaxy S9+ telót használok, így már előre aggódtam, hogy egy csúcskategória után mennyit fogom szidni a tesztidőszak alatt az alsó-középmezőnybe tartozó Redmi 8A tervezőinek felmenőit hat dinasztiáig visszamenően. Félreértés ne essék, nem a két készüléket tervezem összehasonlítani ebben a tesztben – alma és a körte esete -, ettől függetlenül kíváncsi vagyok, hogy milyen az élet egy Redmi 8A-val.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A három szín közül nálam az „óceán kék” fantázianévre hallgató járt, ami olyan szinten profira sikerült, hogy a tesztidőszak alatt az ismerőseim rendszerint azt saccolták, hogy ez egy 100 ezer forint körüli telefon. Ehhez hozzájárult az is, hogy egyáltalán nem egy bumszli készülék a vastagságát tekintve, továbbá a 6,22 colos kijelzőjével, a minimálisra csökkentett kávákkal és a csepp notch-csal elérték a tervezők, hogy ne gyerektelefonnak nézzen ki.

A mobil a modern követelményeket követve Type-C csatis, viszont megtartották szerencsére a jack-et is. A cég igazán büszke amúgy a készülékre, hiszen a Redmi nevet kétszer, a Xiaomit pedig egyszer tüntették fel jól látható helyen a készüléken, hogy senkinek még kétsége se legyen afelől, hogy kinek a műve ez a mobil. Ez számomra egy kicsit túlzás, de a bazáritól még messze van. Az előlapi kamerát AI alapú arcfeloldásra is használhatjátok, ujjlenyomat-olvasót és infrát viszont ne keressetek rajta, hiszen többek között ez az egyik olyan trükk, amivel az olcsó Redmi 8-ból csináltak egy még olcsóbb tesót. A másikat a kameránál lelhetitek fel, amiből összesen egy egység került a hátlapra, manapság már  furcsa ilyet látni.

 

Redmi 8A: Belül is ilyen jó?

Most, hogy jól összefogdostuk, következzen a belseje. Nálam a 2+32 GB-os verzió járt – itt sírtam el magam a félelemtől másodszor, mikor kézhez kaptam -, de fontos tudnotok, hogy létezik belőle 3+32-es és 4+64-es változat is, így plusz pár ezer forintért rögtön pimpelhettek az alapverzión. A legkisebb változatnak a háttértárát 256-ig, a másik kettőnek 512 GB-ig növelhetitek SD kártya segítségével, így erre egyik készüléknél sem lehet panasz.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Jó Xiaomihoz híven Snapdragon proci került bele, abból is a 439-es, ami az alsó-közép kategóriába esik tudását tekintve. Ezekkel a paraméterekkel 87 000 AnTuTu pontot sikerült összekalapoznia a 8A-nak, ami teljesen reális, ha azt nézzük, hogy a 8-nak ugyanezzel a procival és GPU-val – Adreno 505 -, viszont 4+64-es belsővel 95 000 pontot sikerült összegyűjtenie. A telefon Android-alapú MIUI 10-zel érkezik, de ez valószínűleg már az első használatkor lefrissül a legújabb MIUI 11-re.

Hétköznapi használat során nem akadozott, gyorsan reagált mindenre, ami nagyon meglepett, ezerszer rosszabbra számítottam. Természetesen játék közben is megnéztem, ehhez a saját telefonomon is használt jó öreg Candy Crush-t dobtam be. A kisebb mozdulatoknál és mozgásoknál nem volt baj, viszont mikor rám szakadt egyszerre minden csillogó-villogó, ugra-bugráló cukorka- és ponthalmaz, akkor laggolt. De ezekkel a paraméterekkel nem is kifejezetten játékra tervezték ezt a készüléket, így a Candy Crush-nál erőforrásigényesebb játékokhoz keressetek inkább másik mobilt.

A kijelzőt egy az egyben átvették a sima 8-tól, így 720×1520 pixeles, HD képernyő került ebbe is. Nekem igazából ezzel voltak a legnagyobb problémáim a hétköznapokban, hiszen jelentős különbség van színvisszaadás és élesség terén egy AMOLED kijelzőhöz képest. Itt ismét visszatérnék a nemrég említett cukorkás játékhoz, ami elég erőteljes színeket használ, így nyomkodása közben kifejezetten feltűnő a képi világ haloványsága és fakósága, hiszen az AMOLED kijelzőn már megszoktam az intenzív látványvilágot. Sajnos ez a dolog nemcsak a képernyőnél ütközik ki, hanem a telefonnal készített fotókon is. Aki látott már életében szép, őszi, piros falevelet vagy rózsát, az emlékei alapján összehasonlíthatja, hogy milyen is a színűk az itt látható növényeknek a valóságban. Reméljük, hogy ezen a jövőben szoftveresen és hardveresen is javítani fognak.

Amiért viszont kap egy pacsit, az az, hogy kifejezetten jól használja az elmosást a telefon, teszi ezt magától, minden különösebb állítgatás nélkül, így többek között igazán profi közeli képeket lehet összehozni az egy szem 12 Megapixeles Sony egységgel. Ehhez nagyban hozzájárul az AI is, bár azért agysebész képességekre ne számítsatok, bár ebben az árkategóriában mindenképpen jól teljesít. 4K-ra hardveres okok miatt ne számítsatok, továbbá a lassított felvételek készítése sincs a repertoárban, helyette a Pro módban játszhattok többek között a fehéregyensúllyal. A videók minősége hasonló a képekéhez, kiegészítve jelentős pattogással, hiszen a stabilizálás már a felsőbb kategóriák kiváltsága, így tengeribetegségre hajlamosak ne nézzenek sokáig 8A-val készített vidiket.

Alig vártam, hogy elérjünk a kedvenc részemhez, az 5000 mAh-s akkumulátorhoz. Minden csúcskategóriás, energiazabáló készülékkel rendelkező személynek előírnék évi 2-3 hét detoxot, ahol olyan középkategóriás telefont használhatnának, ami nem eszi meg még a holnapot is 20 órán belül. Rendszeres Facebookozás, Messengerezés és játék mellett is kibírt három napot egy töltéssel, ami kisimította az idegeimet, hiszen nem kellett állandóan a százalékot lesnem a sarokban. Lemerülés esetén 18 W-os töltéssel lehelhettek bele életet, már ha – itt jön a trükk – beszerzitek hozzá a jó eszközt, hiszen csak 10W-os pumpálásra képes a gyári töltő.

Jó töltő nincs, FM rádió viszont van, ha netán visszasírná valaki, de ami fontosabb, az a B20-at ismerő 4G kapcsolat a stabil mobilnet érdekében és az 5 méteres pontosságra képes GPS rendszer. Ami viszont nem volt a Redmi 8-ban, azt természetesen itt se keressétek, így nincs NFC és duális WiFi sem, sőt még az 5.0-s Bluetooth kapcsolatot is lefaragták 4.2-re.

Összegzés

Miről is kell lemondanotok, ha az amúgy sem drága Redmi 8 50 000 forintos árából szeretnétek még egy kicsit lefaragni? Eltűnik az infra, az ujjlenyomat-olvasó helyett csak arcfelismerés lesz, a kettő kamerából egy a ködbe vész a hátlapról, továbbá RAM-ból mínusz 2, ROM-ból mínusz 32 GB-tal kell gazdálkodnotok, így kapjátok meg a kistesót, a Redmi 8A-t 39 000 forintért. Ez az itthoni ára, ehhez jár ráadásul két év magyar garancia is, ha a Xiaomishopból veszítek, akkor még ide is ér karácsonyig a cucc.

Kintről 32 000 Ft a 3/32-es variáns a GBREDMI802 kuponkóddal, a kérdés az, hogy van-e értelme megvenni, mikor a Redmi 8 4/64-es verziója 38.000 Ft-ba kerül Kínából a GBREDMI805 kuponkóddal. Ezt mindenki döntse el maga.

Pro

 • Extrahosszú üzemidő
 • Jó minőségű, menő külső
 • Nincs akadozás menet közben

Kontra

 • Sima HD kijelző
 • Szegényes kiegészítőlista
 • Fakó színek a képeken és a videókon

hirdetés