hirdetés

Redmi 7A okostelefon teszt

Már értem, miért nem Xiaomi

teszt
Redmi 7A okostelefon teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-21

Ha van a Designed by Xiaomi szériának alja, akkor az éppen aktuális Redmi XA telefont annak lehet tekinteni. Modellfrissítésre viszont mindig szükség van, ezért kiadták a Redmi 7A-t, ami igyekszik a polc legalsó szintjéről feljebb kapaszkodni. Új Snapdragon processzor, csinos köntös, 2/32-es kiszerelés, és mindenhol finomított specifikáció, ami az új, ropogós Android 9.0-t futtatja. A kérdés az, hogy a 30 000 Ft-ot alulról karcoló ár reális-e azért, amit kaptok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

7.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Tovább rombolja az összképet, hogy ma már minden telefon csepp notch-csal – ez a szenzorsziget felül – vagy a nélkül készül, sőt a virtuális kuki harcban a legújabb fegyver a kijelző-előlap minél magasabb aránya. Itt ilyenről szó nincs, az uszodai medence széléhez hasonló vastagságú kávák trónolnak alul és felül, amit az alsó sávon a virtuális gombok tovább rontanak. Ha már ennyi hely van rajta, írjuk oda, hogy Redmi, meg a hátlapra is, nehogy a tulajdonosok elfelejtsék, hogy mi okozza a vizuális borzalmat.

Az innováció máshol sem nagyon üti fel a fejét, gyorstöltés nélkül, micro USB bemenettel kell kínlódnotok, de legalább megmaradt a jack csatlakozó, mellőle viszont hiányzik az infra port, ami nagy kedvencem volt, cserébe kapunk egy fehér értesítési LED-et. Hátul az egyetlen optikával rendelkező kameraszenzort pillanthatjátok meg, 2019-ben ez már szinte retro. Az összerakottságból viszont nem ad le a cég, az még mindig patent, ahogy az összes többi modellénél is. Nem így a kiegészítők, az 5V 2A töltő, az USB kábel, a leírás és a kinyomó tű mellé még egy telefontok sem fért be. A tálcába azért érdemes belekukkantani, 2 db SIM és egy TF kártya is elfér, utóbbi kelleni is fog, a 32 GB-os háttértár miatt.

Redmi 7A – Inkább legyen a tied

Sejtettem, hogy a hardver fojtogatni fogja a használatot, ezért gyorsan megnéztem, mi lapul a „motorháztető” alatt. 2 GB RAM – ami már 2018-ban sem volt sok -, Snapdragon 439-es SoC, és 32 GB ROM, még ez utóbbi a leginkább tolerálható a fentiek közül. Nem különösebben nehéz kitalálni, hogy ha egy éve nem volt elég a memória, akkor most sem lesz az, ami már az alkalmazások telepítésének nyögvenyelősségéből is visszaköszön.

Lefuttattam becsületből a teszteket, az Antutu-GFX Benchmark kettős viszont elég szégyenteljes eredményeket adott, amiből még így is csúnyán kilóg lefele az operatív tár eredménye. A baj az, hogy nincs is nagyobb modell, mondjuk 3 vagy 4 GB RAM-mal, és ezzel most el is mondtam a lényeget: én ezt a mobilt ilyen formában a fakírokon kívül másnak nem ajánlanám. Nem mondom, a 76 000 Antutu pont sem sok, és bár a T-Rex teszt 22 FPS-e ugyan nem tűnik kevésnek, de ha azt mondom, hogy az Autós Üldözés Offscreen verziója 3,5 FPS-t volt képes összehozni, akkor mindenkinek beugrik majd a képregény szó.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A fentiekkel nem lenne baj, ha az Android Pie-ra épülő 10.2-es MIUI nem lenne lassú a készüléken. De az ablaknyitás, a böngésző scrollozás, a programok elindítása is tetű. Ami viszont pozitív – és minden MIUI alapú rendszerre elmondható -, hogy stabil, bugokkal nem találkoztam, mint ahogy „bloatware-eket” sem kellett a telefonról leszednem.

A kijelző az egyetlen, amire azt mondom, inkább felfele lóg ki a saját kategóriájából. A színek szépek, a felbontás a szokásos HD+, de nagyjából az összes konkurensnek ennyi. Egyetlen dologba tudok belekötni, az a fényerő, ez lehetne több, de szerintem még ez is elmegy.

Ellenben szenzorfronton és egyéb funkciók terén volt némi hiányérzetem, nincs gyorstöltés, ujjlenyomat-olvasó, duális WiFi, és egyéb nagy extrákat se keressetek. Van viszont FM rádió, arcalapú feloldás – igaz nem infrás -, és a már említett kettős SIM+TF kártya fogadása. A GPS jól működik, és lépésszámláló pedométert, illetve giroszkópot és iránytűt is kaptok a pakk részeként.

Az akkumulátor tekintélyes mérete megsüvegelendő, a 4000 mAh-s kapacitás nekem 3 napig elég, főleg mert nem jó nyomkodni a lassúsága miatt a készüléket, így alig világít a kijelző, és az alkalmazások párhuzamos futtatása sem teszi a Redmi 7A-t Speedy Gonzales-é.

Annak, aki viszont ezt a minimalista készüléket választja, a feltöltések közötti idő nagyobb súllyal esik majd latba, mint az, hogy van-e benne giroszkóp szenzor, és emiatt mennek-e a VR alkalmazások.

A Redmi 7A kameráján meglepődtem, nem egy „potato”, ahogy az angol mondaná. Egészen tisztességes képeket készít, pedig ez már a Redmi 7-nek sem volt erőssége. Arra vigyázzatok, hogy ha fúj a szél, a 13 Megapixeles szenzor hajlamos a mozgó tárgyakra – például belógó falevelek – fókuszálni és elrontani a végeredményt. A színek nem rosszak, éles is a tartalom, de azért a felbontással már akadnak bajok, de ennyit tud ma egy egylencsés kamera.

A videó tipikusan az a műfaj, ami két-háromszor ennyiért sem szokott jó lenni. Itt ráadásul nincs EIS, mozgásra elveszti az élességét, néha ugrál is a kép, de a szélzaj is eléggé markánsan behallatszik, még akkor is ha egyébként nem orkánban készültek a felvételek. Maradjunk annyiban, hogy ha nagyon fel kell venni valamit, akkor arra jó, de nem fognak minket meghívni vele egy hollywoodi forgatásra. A szoftver mind a képek, mind a videók esetében rém egyszerű, persze van mesterséges intelligencia, az alapparamétereket is állítgathatjátok, de nagy extrákra – szuper bokeh, éjszakai mód és hasonlók, mélységélesség variálása – ne számítsatok.

Összegzés

A Redmi 7A-val pont ugyanaz volt a bajom, mint a Redmi 6A és 5A telefonokkal. Nagyon olcsó, de sok kompromisszumot is kell kötnötök, ami nem lenne baj, ha a Xiaomi nem játszana rá szándékosan arra, hogy elvegye a kedvünket az egésztől. Nagy alsó-felső képernyőkáva, vastag test, lassú rendszer a kevés RAM miatt, plusz memória pedig még felárért sincsen. Látható a törekvés arra, hogy mindenki Redmi 7-et vagy Redmi Note 7-et vegyen és ebben az esetben egyet is értek a céggel. Ne azon a 10 000 Ft-on múljon, hogy lesz-e egy használható telefonotok.

Aki viszont nem hallgat rám, annak kiemelném, hogy jó a kijelző, az üzemidő, nagyon szép a telefon színe, és egy csomó oldschool, de hasznos dolgot – jack dugó, duális SIM és micro SD kártya, egy rakat szenzor – megtartott a teló. Aki 30 000 Ft alatt keres készüléket, annak nem sok alternatíva marad, vegye meg a Redmi 7A-t, de gondolja végig, hogy a fentiekkel együtt tud-e élni. Ha nem, ott a Cubot X19 4/64-es verziója, de a Doogee N10 is megér egy clicket.

Pro

 • Nagyon szép színek
 • 2 SIM és micro SD kártya is megy bele
 • Olcsó
 • A kamera egész jó, „ahhoz képest”
 • Stabil MIUI
 • Hosszú üzemidő

Kontra

 • Tetű lassú a kevés memória miatt
 • Egy csomó fontos dolog – gyorstöltés, duális WiFi stb. – hiányzik belőle
 • Helyenként fáj a használata
 • Nincsenek nagyobb háttértárral és RAM-mal rendelkező verziók

hirdetés