hirdetés

Xiaomi Mi Pad 4 tablet teszt

Tabletek Toyotája

teszt
Xiaomi Mi Pad 4 tablet teszt 1
írta: molcsa
2019-05-31

Végre megérkezett hozzám a Xiaomi Mi Pad 4 a GearVitától, amely olyannyira szintet lépett, hogy már nem is érdemes a szokványos kínai gyártókhoz hasonlítani. Sok szempontból az élvonalbeli cégek termékeivel birkózik a 4/64-es, összesen 3 verzióban készülő tablet. A rendszert a pörgős Snapdragon 660 processzor teszi élettelivé, ezen felül SIM kártya foglalatot is kapott, hogy bárhol netezhessünk vele. Ráadásul most a CCMIPAD4 kupon segítségével 78 dolláros kedvezménnyel, 65.000 forintért szerezhető be, illetve tablet szokás szerint kérhető áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Több pozitívumot is felfedezhetünk rajta, SIM foglalat – ez ugyanis a Xiaomi Mi Pad 4 LTE verziója -, duális, sztereo hangszóró az alján, Type-C port és jack dugó, és egy értékelhető kamera. Sajnos gyorstöltési szabványt nem támogat az eszköz, ami szerintem ezen a szinten bosszantó hiányosság, 2 A-es töltő nyomja tele a nem kicsi, 6.000 mAh-s akkumulátort. Igaz, ez nem egy telefon, amit mindig magunkkal hordozunk, így talán megbocsájtható a mulasztás.

 

Xiaomi Mi Pad 4 tesztje

Gondolkodtam, hogy a Xiaomi Mi Pad 4 kapcsán melyik másik tabletet lehetne ellenfélként megemlíteni, és a Lenovo Tab 4 8 Plus jutott eszembe, mint 250-300 USD körüli konkurens, illetve esetleg a Huawei Mediapad M széria. Az előbbi hardverben gyengébb, utóbbi meg árban sokkal erősebb, szóval megint beletrafált abba a golf lyukba a Xiaomi, ahol éppen nem játszik senki.

Ami a hardvert illeti, a 4 GB RAM és a 64 GB ROM mögött egy Snapdragon 660-as SoC dolgozik, ez a közép, felső-közép kategóriás telefonokból lehet ismerős, és igen szépen megpörgeti a teszter programokat. Antutun 144.000 pontot szedett össze – ez a legtöbb, amit eddig általunk tesztelt kínai tablet nyújtani tudott -, míg a GFX-Benchmark mérvadó T-Rex tesztjén 51 FPS-t mutatott a mérőprogram.

Volt is egy ilyen gyanúm, hogy itt bizony a játékosok bevonása lehet a cél. Az egyébként kifejezetten kellemes hangokat produkáló sztereo hangszórót például nem fogjuk le a kezünkkel, a hüvelyujjunk pont a kijelző közepéig ér, szóval ergonómiailag nagyon jól összerakták a Xiaomi Mi Pad 4 tabletet. Minden prímán fut rajta, még a PUBG is tudott 30 FPS-t produkálni, közepes beállítások mellett, ami nagyszerű teljesítmény.

Ebben a kijelző elképesztően jó partner, kiváló a fényereje, a működési kultúrája kimagasló, remek az érintésérzékenysége és a színmegjelenítése, a fejlődés határozottan tetten érhető az elődmodellhez képest. A 16:10-es, 1920*1200-as felbontást kicsit fölöslegesnek érzem, persze az alkalmazások szépen arányosítják majd a képet, de a Youtube videók és a filmek biztosan nem, így marad a kép szélén egy kihasználhatatlan fekete sáv, persze a szoftveres tartalomigazítás ezt is megoldja.

Az operációs rendszer nem különben kiváló, a 8.1-es Androidra húzott MIUI 9.6-os bőr remekül teszi a dolgát. A 10-es MIUI-ra is van ígéret Face ID-val együtt, míg háttértámogatásban, illetve frissítésekben a Xiaomi hagyományosan jól szokott teljesíteni. A ROM természetesen globális, teljes értékű Google csomaggal és magyar nyelvvel. A netezés, levelezés remek érzete is az akadásmentes rendszer és a kiváló kijelző érdeme.

Ráadásul nem játszották el azt a trükköt sem, amelyet az Onda a régebbi modelljeiesetében, hogy a nem látható dolgokon spóroltak. Gyors a háttértár – 280/214 MB/s olvasási és írási sebesség -, még gyorsabb a duális, ac szabványt is támogató WiFi, van 5.0-s Bluetooth, ami nemcsak pörgős, de takarékos is, és az LTE-vel jelölt modellek esetében SIM kártya támogatás és GPS is. Az alap modellből mindkét utóbbi szenzor kimaradt, de ember nem akar majd egy ekkora hodállyal navigálni, szóval ezért nem fáj a szívem.

Ellenben a B20-ért (LTE kiadás esetén) – amit előszeretettel használnak egyes mobilszolgáltatók Budapesten kívül, és ami a modern, 4G-s szolgáltatások, vagyis a gyors net elengedhetetlen kelléke – igen, ez biztosan megnehezíti majd ritkábban lakott területek, illetve kisebb falvakban élők gyors internet hozzáférését. De mivel ez egy tablet, amit 99%-ban WiFi-n keresztül használunk, szerintem vállalható a kompromisszum. Cserébe hosszú üzemidőt – 7 óra játék, és ennél is több filmnézés – biztosít a 6.600 mAh-s telep, én 3-4 naponta töltöttem csak.

A kamera általában mellékes dolog egy tablet esetében, de a Xiaomi itt sem akart – olyan sokat – spórolni. A duális, 13+5 Megapixeles egység tűrhetően dolgozik, de azért nem kell eldobni az agyunkat a teljesítményétől, van némi 2016-os feelingje az embernek, miközben használja. Táblagépes mércével még így is jó, ahogy az 1080p 30 FPS-ben készülő videók is, csak ember nem fogja a Xiaomi Mi Pad 4 tabletet ilyesmire használni.

Összegzés

A „kínai Apple” ismét megmutatta, hogyan kell olyan tabletet gyártani, mint autóban a Toyota. A minőségérzet kiváló, minden jól működik, teljes, magyar nyelvű támogatást kapott a ROM, a hardver gyors, a szoftver hibamentes. Prímán lehet rajta játszani, levelezni, netezni, filmet nézni, csak a kinézet zavarba ejtően semmilyen. Két apró homokszem került a gépezetbe, a kisebbik a gyorstöltés, a nagyobbik a B20-as sáv hiánya, de mivel ez egy tablet, ez kevésbé fájdalmas, mint egy telefon esetében, minden más meg olyan jó, hogy szinte fáj.

Mondanám, hogy alternatíva a Huawei Mediapad 5, de gyengébb hardver mellett is sokkal drágább, míg a Lenovo Tab 4 8 Plus sokkal olcsóbb és szebb, viszont nyers erőben ez sem mérhető tesztalanyunkhoz. Slusszpoén, hogy most a CCMIPAD4 kuponnal csak 65.000 forint, és ebben már benne van a szállítás is. Aki hajlandó ennél többet fizetni, az 87.000-ért megkapja az LTE, míg bő 100.000 forintért a 10,1 inch-es Xiaomi Mi Pad 4 Plus-t is, mindegyiket áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással. Természetesen a Mi Pad 4 itthonról is elérhető, a Xiaomishiop kínálatából.

Pro

 • Erős hardver
 • Nagyon jó üzemidő
 • Kényelmes használat
 • Szép kijelző
 • Hibátlan, pörgős Android (MIUI) rendszer
 • Sztereó hangszóró

Kontra

 • Unalmas dizájn
 • Gyenge kamerák
 • Nincs gyorstöltés

hirdetés