hirdetés

Teclast P10HD tablet teszt

10 colon is kicsi vagyok

teszt
Teclast P10HD tablet teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-01-20

Mostanában nem nagyon ontottam a tablet teszteket, mert nem igazán voltak a piacon vállalható darabok. Szerencsére megjelent a Teclast P10HD, a 10 colos megjelenítővel szerelt, szuper olcsó variáns, amit egyből górcső alá vettem. És hogy hogyan lesz egy 33 000 Ft-os kütyüből autós médiacenter? Olvassátok el a cikket és ez is kiderül belőle, a többi műszaki paraméterrel és a véleményemmel együtt.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A hátlapra azért jutott némi fém, és kézbe fogni sem rossz a P10HD-t, a hüvelyujjaim pont középen érnek össze, könnyű elérni a kijelző minden sarkát. Ami meglepő, hogy mennyire telepakolták portokkal. Bár a gyors- és mindenféle egyéb töltési megoldások mekkájának számító Type-C csati helyett micro USB-vel operál, azért jutott a tokozásba duális ac WiFi, GPS, jack csatlakozó és a már említett SIM és TF kártya kombó. Igazi „a la carte” menü a számítástechnika ínyencei számára.

Az olcsóságnak mondjuk vannak más jelei is, például a gyári fóliát nem sikerült különösebben jól feltenni, pici szigetek gyanánt figyelnek alatta a légbuborékok. Szerencsére ezek a képernyő szélén laknak, és a fényerő is elég bika, így tulajdonképpen nem zavaróak, de azért feltehették volna normálisan is a védőréteget. Alul a hangszórók úgy kerültek kialakításra, mintha oda valamilyen kártyát lehetne bedugni, ez a részlet sem egy dizájntechnikai bravúr.

 

Teclast P10HD – Mire jó egy 10 colos tablet?

A külcsín mellett általában a másik spórolási pont a hardver, és ez itt sincs máshogy. 3 GB RAM-ot és 32 GB ROM-ot tettek a kalapba, ebből az első fáj jobban. A budget tabletek jellemzően egy nagyméretű micro SD kártyával érik el a megfelelő háttértár méretet, ráadásul egy 64 GB-os tároló ma már nem tétel, és a választék is nagy. A 3 GB memória akkor lesz kevés, ha több alkalmazás fut a háttérben. Ennek ellenére egészen gördülékenyen lehet netezni  vele, az oldalgörgetés jobb, mint például a Mecool K7 4/64 GB-os variánsánál, pedig az hardveresen erősebb.

Azért a teszter programok nem egy vulkán erejét rajzolták ki. Olyan túl sok ARM Spreadtrum SC9863A nevű processzorral eddig nem volt dolgom, de ez azért nem egy erőgép. 96 000 Antutu pont, ami a Xiaomi Redmi 8 szintje. Ez egy belépő modell, de alapvetően nem ezzel van a baj. Hanem a borzalmasan gyenge GPU-val, amit Power VR RogueGE8322 néven találhattok meg az interneten, és kemény 14 FPS-t volt képes összeszenvedni a GFX Benchmark T-Rex tesztjén. Nem véletlen, hogy nem Qualcomm alkatrészeket használtak, azok ugyanis drágábbak lennének, és itt bizony az alacsony ár volt a döntő.

A háttértár sebessége újabb mélyütés lesz a gamereknek, nagy nehezen kiköhögte a 74 MB/s olvasási és a 67 MB/s írási sebességet, ami bizony érződik is az applikációk telepítésénél. Az kijelenthető, hogy a komolyabb játékokat el lehet felejteni, Asphalt széria, COD, Iron Blade nem erre az eszközre való, de azért a régebbi „nevekkel” – például Real Racing 3 – el lehet karistolni rajta. A kijelző egyébként partner ebben, egész jó az érintésérzékenysége és a fényereje is.

Mit lehet egy ilyen kategóriájú tablettel csinálni? Netezni, filmet nézni, vagy éppen autós navigációhoz használni. Nézzük az első két földhöz ragadtabb felhasználási módot. Böngészéshez tökéletesen elég, nem akadnak, nem ugrálnak az oldalak. A filmek teszteléséhez felraktam a szokásos pakkot micro SD kártyáról, és itt jött az első meglepi: a kártyaolvasó olyan hitványul van felforrasztva a NYÁK-ra, hogy ha ferdén dugjátok be a kártyát, beleesik a házba. Érdemes belevilágítani egy zseblámpával, hogy lássátok hova kell pontosan csúsztatni a cuccot.

A filmekkel azért volt gond, alapvetően minden formátumot lejátszott, de amikor áttértem a komolyabb 4K 30/60/120 FPS-es MKV tartalmakra, akkor bizony kifeküdt a hardver, itt gyakorlatilag állóképeket fogtok kapni, hanggal. De tegyétek a kezeteket a szívetekre: túl sok értelme nincsen egy 1920*1080 pixeles kijelzőn ilyeneket lejátszani, cserébe az 1080p vidiket gond nélkül viszi, ebben nem volt hiba. Egy matt fólia viszont nagyon elkelne a megjelenítőre, mert iszonyatosan tud fényleni. A hangja 70%-ig egészen tűrhető, nagyobb BD Remux filmeket viszont nem fogtok tudni felmásolni arra a kb. 25 GB-nyi területre, amit az Android 9 meghagy a ROM-ból.

Az üzemideje elég jó, 6 Ah-ból kell gazdálkodnotok, közepes fényerő mellett 1 óra filmnézés 8% százalékkal csökkenti a telep töltöttségét. Ez alapján a képernyőidő megközelítőleg 12 órára jön ki. A GPS eléggé lassan működik, perceket vártam, mire elegendő műholdat fogott be, de utána tette a dolgát.

 

Teclast P10HD tablet teszt 21

Teclast P10HD – Csináljunk belőle autós navigációt

Utoljára hagytam a legérdekesebb felhasználási módot, az autós navigációt. de például a Spotify számait is lehet hallgatni róla. Ha ugyanezt szeretnétek beépítve az autóba, akkor az sok százezres tétel, így viszont a fontosabb funkciókat ki lehet pakolni a tabletre, a gyári ár töredékéért. Nézzük, mi kell ehhez:

 • fel kell tenni egy launchert, ami autóban is könnyedén használhatóvá teszi a tabletet, pl. car launcher AGAMA
 • kell bele egy SIM kártya, javaslom a társkártyát (multiSIM), a fő előfizetés mellé
 • Spotify app letöltése
 • egy megfelelő tartó, amiben elhelyezitek a műszerfal előtt a P10HD-t
 • egy Bluetooth-os fejegység az autóba, amire át tudjátok vinni a hangot

Egy dologra kell figyelnetek, hogy a Teclast P10HD nem kezeli a B20-as sávot, tehát 4G net nem feltétlenül lesz mindenhol az országban, de az ennél lassabb átvitelek is elegendőek ahhoz, hogy zenét játszatok le az éteren át.

Összegzés

A Teclast P10HD legnagyobb problémája a gyenge minőség, és ez már régebben sem volt idegen a cég termékeitől. Az anyaghasználata helyenként botrányos, főleg a micro SD kártya bemenet környékén vannak bajok. A hardver az árhoz mért teljesítményt nyújtja, ami nem túl magas, de ezért olcsó ez a tablet. Netezésre, filmnézésre, navigációra teljesen oké, azonban a kis háttértár tudja korlátozni a nagyobb BD Remux állományok felmásolását.

Viszont számtalan szenzort foglal magába a tablet, duális WiFi-t, SIM kártya bemenetet nem is tudom, hogy ad-e másik gyártó 30 000 Ft körül. Ezzel együtt is azt gondolom, hogy ez egy kompromisszumos termék, de a büdzsé is az, amit el kell rá költenetek.

Pro

 • Olcsó
 • Ahhoz képest, hogy 10 col, kicsi és könnyű
 • Hosszú üzemidő
 • SIM kártya bemenet
 • Duális ac WiFi

Kontra

 • Minőségi hibák, pocsék micro SD kártya bemenet
 • Hólyagos gyári képernyővédő fólia
 • Gyenge hardver, játékra, 4K filmek nézésére alkalmatlan

hirdetés