hirdetés

Teclast M30 tablet teszt

Mindenben közepes

teszt
Teclast M30 tablet teszt 1
írta: Atika
2019-11-12

A Teclast M30 tablet egyike a nagyon kevés idén piacra dobott kínai tableteknek, amire gyorsan le is csaptunk, mert már igazán ki voltunk éhezve egy jó táblagépre. Nagyjából minden adott a Teclast M30 sikeréhez, a kérdés csak az, hogy megbirkózik-e az öreg Helio X27 a fölöslegesen nagy felbontású kijelzővel és ennek eredményeképpen megéri-e ez a táblagép az érte kért 44 000 forintot.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 8

7.8

Népítélet

9

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:7
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:8
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A Teclast M30 előlapján a már említett 10,1 colos kijelző kapott helyet, amit viszonylag széles kávák ölelnek körül – ami nem feltétlenül probléma, de erről majd később -, efelett pedig a szelfi kamera található. A hátoldalra is kaptunk egy szenzort, de előre leszögezem, ne támasszatok semmilyen elvárást a kamerák felé.

Végre fém készülékházat kapunk, fehér műanyaggal és némi üveggel kiegészítve, amitől mindig hideg tapintású a tablet, de ezt majd mindenki eldönti, mennyire szereti.

Teclast M30 tablet teszt 9

Teclast M30 – Csak méretben óriási

Kezdjük a nyers specifikációkkal, mert ez fogja megalapozni az egész tesztet. A tablet lelke a Helio X27 – más néven MT6797X – SoC, ami egy közel két éves chipset, ráadásul megjelenésekor sem volt valami acélos darab. Ezt egészíti ki 4 GB RAM és 128 GB belső tárhely, utóbbi további 128 GB-tal bővíthető micro SD kártyával. A kijelző, mint már fentebb említettem 10,1 colos, 2560×1600 pixel felbontású IPS panel, ami a fölöslegesen nagy kategóriájába esik, főleg ilyen hardveres háttérrel.

Ettől függetlenül a megjelenítő tényleg gyönyörű, ezen a felbontáson már egyáltalán nem látni a különálló pixeleket, kínai tabletekhez képest remek a fényerő – bár ezt automatikusan nem tudja állítani – és egész korrektek a színek is.

A Teclast M30-cal is lefutottam a kötelező köröket, feltöltöttem az akkut, lehúztam rá a legtöbbet használt applikációimat – Facebook, Messenger, Netflix és néhány kisebb játék – és elkezdtem próbálgatni. Az öreg, alsó kategóriás chipset első blikkre nagyon kiütközött, de valószínűleg közrejátszott a tény, hogy 1 éves flagship telefont használok, aminél a mikrolag is ritka.

1-2 óra után már megszoktam, hogy vannak műveletek, amik lassúnak tűnnek és néha tényleg előfordulnak akadások, de közel sem olyan mértékűek, amik miatt pálcát kellene törni az M30 fölött. Az AnTuTu eredménye alapján egyébként korrekt teljesítményű a ketyere, 102 000 pontot sikerült összekaparnia. A GFXBench-en is jól teljesített, 1080p-ben 36 FPS-t ért el a T-Rex teszten. Természetesen a benchmarkok után kipróbáltam azt is, milyen rajta játszani, ha már ilyen eredményeket ért el.

Először csak a Candy Crush Saga és az Angry Birds POP került fel rá, amiket gond nélkül futtatott, ezen fellelkesülve pedig letöltöttem a Real Racing 3-at, ami meglepően jól futott a Teclast M30 tableten. Egyáltalán nem találkoztam akadással, igaz csak 30 FPS-t tud kipréselni magából a hardver, de becsülendő, hogy egy ilyen játék is korrekt módon elfut rajta, de az Asphalt 9 magas grafikai beállításokkal is élvezhető maradt.

Teclast M30 tablet teszt 18

A tartalomfogyasztás is kellemes a szemnek ezen a felbontáson, bár a tablet súlya nagyon sokat ront hosszútávon a komfortérzeten. Mindenképpen érdemes hozzá beszerezni egy olyan tokot, amivel letámaszthatjuk az ölünkbe vagy az asztalra, mert 15-20 percnél tovább kényelmetlen tartani. A Mi Pad 4 Plus több mint 10 dekával volt könnyebb, pedig abban az akku is nagyobb volt, ennyit számít a fém ház, amit a prémium érzet kedvéért választott a Teclast.

A Youtube videókat 1440p-ben élvezhetjük, és ezt a szó legszorosabb értelmében vegyétek, mert tényleg nagyon jól mutatnak a tartalmak 10 colon, ekkora felbontáson. Sajnos a 4K-s felvételektől el kell búcsúznunk, a hardver nem bír vele, de ne aggódjatok, ekkora fizikai méretben teljesen felesleges ez a felbontás.

Az egyetlen probléma a Teclast M30 hangszóróiban keresendő, ami egy ekkora készülékházban igazán szólhatna jobban is. A mélyek teljesen hiányoznak, a magas hangok pedig eléggé bántják az ember fülét nagyobb hangerőn.

A specifikációk szerint a szokásos Bluetooth és WiFi páros mellé kapunk B20-as 4G-t is, ráadásul dual SIM támogatással. A WiFi sem ac-s, de látja az 5 GHz-es frekvenciasávot, amennyiben a 802.11n szabványon szórják. Kapunk GPS-t is, ami mire betölt a Google Maps már meg is mutatja hol vagyunk.

A Type-C porton keresztül 12,5 wattal tolja bele a töltő a delejt, de erre viszonylag ritkán lesz szükségünk. A 7500 mAh-s akkumulátor ugyanis maximum fényerőn 9 óra Youtube nézegetést biztosít WiFi-n keresztül, és akár egy teljes hétig kibírja készenléti módban, miközben folyamatosan internetre csatlakozik. Az Android 8.0 rendszer egész jól takarékoskodik, ráadásul kapunk kékfényszűrő és monokróm módot is, hogy a szemünket is kíméljük olvasás közben.

Összegzés

A Teclast M30 nem a legkiválóbb tablet, a hangszórók nem az igaziak, kicsit alacsony a kijelző fényereje és elég nehéz, de bőven akad jó tulajdonsága is.

Engem meglepett a teljesítménye, nem számítottam arra, hogy a mindennapi használat során nem akarom majd egyszer sem kihajítani az ablakon az SoC miatt. A kijelző a felbontása miatt szemetgyönyörködtető, a teljesítménye még éppen elég, a tartalomfogyasztás kellemes rajta és még játszani is lehet rajta. A BG11M30 kuponnal elérhető 44 000 forintos árával rendkívül jól van pozícionálva – ráadásul ingyenes az áfamentes EU Priority Line szállítási mód hozzá -, ekkora méretben szinte egyáltalán nem találni ennél olcsóbb tabletet, viszont érdemes ránézni az erősebb T30-ra, ami bár drágább, de az SoC már sokkal jobb teljesítménnyel kecsegtet.

Pro

 • Nagy felbontású IPS kijelző
 • Elegendő teljesítmény
 • Jack csatlakozó

Kontra

 • Nehéz a készülékház
 • Rossz hangszórók

hirdetés