hirdetés

BlitzWolf BW-PCM3 hordozható monitor teszt

Workaholic lettem

teszt
BlitzWolf BW-PCM3 hordozható monitor teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-01-08

Igazi geek cucc hullott a tesztasztalomra, egy hordozható, Type-C portról megtáplálható, érintésérzékeny monitor. 15,6 colos, kifejezetten laptopokhoz tervezték, van egy csomó bementi portja, sőt, még hangszórót is építettek bele. 55 000 Ft-ba kerül a BG22be18 kuponnal, és igen kellemes használni, ráadásul néhány egész érdekes dologra is rájöttem menet közben.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

4

 • megbízhatóság:4
 • design és anyagminőség:3
 • felszereltség, funkciók:1
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:5
Véleményt írok

A legzseniálisabb kiegészítő azonban a monitortakaró és támasztó műbőr „tok”, amivel a dőlésszöget állíthatjátok be használat előtt, közben vagy bármikor, amikor pedig éppen nem üzemel, egyszerűen letakarhatjátok vele a kijelzőt.

A kütyü minősége kellemes, a keret alumínium, masszívnak, de nem túl nehéznek érződik a szerkezet. A csatlakozótengerből már sejthetitek, hogy a flexibilitás az egyik sarokpontja volt a tervezésnek. Bal oldalról és felülről lefele indulva jack csatlakozót – ez a beépített, egyébként viszonylag ványadt hangszórók fejhallgató kimenete -, áramellátáshoz szükséges Type-C portot, alatta egy ugyanilyet a képátvitelhez, végül pedig egy HDMI-t építettek be azoknak, akik nem élnének az előző portok adta lehetőséggel. Hogy is jön akkor ez most össze? Bogozzuk ki:

 • az első Type-C átviszi a tápot egy 3.0-s USB-A portról
 • a második Type-C pedig a képet és a hangot VAGY
 • ugyanezt megteszi a HDMI

Ez azért érdekes, mert a PD szabványos Type-C csatlakozó elméletben adat mellett áramot is szolgáltathatna, és a leírás is ezt sugallja. Itt azonban 2 db, különálló dugaszt kellett használom, ami a Xiaomi Mi Gaming notebookom hibája. Elméletileg a második Type-C port egy másik eszköz töltésére is képes – ez a reverse charging -, illetve a hang- és képátvitelt a HDMI porton keresztül is végrehajthatjátok. Jobb oldalt a szokásos beállító gombok és egy újabb USB 3.0 bemenet található, szóval rendesen felszerelték a cuccot mindennel, ami ebbe a kategóriába belefér.

Ahhoz azonban, hogy össze tudjátok vetni a többi típussal, mellékelek egy táblázatot, megkönnyítendő a választást, ahol a főbb paramétereket láthatjátok, a fejlécek egyben linkek is:

 

BW-PCM1 BW-PCM2 BW-PCM3 BW-PCM4
Panel 11,6” TFT LCD 13,3” TFT LCD 15,6” TFT LCD 15,6” TFT LCD
Felbontás 1080p FHD 1080p FHD 1080p FHD 4K 3840*2160 UHD
Érintőképernyő NEM NEM IGEN NEM
Színtérlefedettség 72% NTSC 72% NTSC 45% NTSC 100% ADOBE
Eszközök töltése NEM IGEN IGEN IGEN
Type-C tápolás DC 5V 2A DC 5V 3A DC 5V 3A DC 5V 4A
Tápegység a dobozban IGEN IGEN IGEN IGEN
HDMI bemenet IGEN IGEN IGEN IGEN
Teljesértékű Type-C (jel és táp is) NEM IGEN IGEN IGEN
USB-A port perifériáknak NEM IGEN IGEN IGEN
3,55 jack IGEN IGEN IGEN IGEN
Infravörös távirányító IGEN IGEN IGEN IGEN
Tartókeret IGEN IGEN IGEN IGEN

BlitzWolf BW-PCM3 – Pont ideális méret

A BW-PCM3 legnagyobb előnye szerintem a hordozhatósága. Nem gondolom, hogy egyedi eset lenne a helyzetem, de nekem pont ekkora monitor fér el harmadikként a dolgozóasztalomon, ráadásul könnyedén be tudom tenni a hátizsákomba is a laptopom mellé. Mivel összesen két kábelt és kijelzővédő támasztékot kell eltennem, nem különösebben nagy macera a hurcibálás. A praktikumért pedig általában súlyos tízezreket kell kiperkálnotok, szóval már ezért sem érzem drágának az 55 000 Ft körüli árat.

Használni igen kellemes, mivel nagyon könnyű, és a támasztékkal fokozatmentesen állítható, ezért ergonomikusan el lehet helyezni, nem kell össze-vissza rángatni meg forgatni, mint a hagyományos megjelenítőket, 680 gramm tényleg nem a világ vége. Az is szimpi, hogy van egy csomó bemenet, amibe bedughatok pendrive-ot, nem zabálja fel a laptopotok portjait a BW-PCM3. A legjobb kombó viszont az, hogy egy képátvitelre képes tablettel és telefonnal is tökéletesen működik, így ha „ráducktapezek” egy Androidos eszközt a hátoldalára, egy támasszal rendelkező, 15,6 colos „tabletet” kapok, ez pedig iszonyatosan király megoldás. Ha ezt kicsit továbbgondoljátok, akár gamingre is jó lehet, főleg ha többen akartok például Nintendo Switchen játszani valamit – ezt próbáltam is, tökéletesen működik -, nem véletlenül reklámozzák ilyesmivel. A Huawei Mate 10 Pro-val is teszteltem, itt display módban érintőképernyőként is működött.

Mi a DP Alt mode?

Ahhoz, hogy USB Type-C porton keresztül is át tudjatok vinni képet, néhány feltételnek teljesülnie kell:

 • az eszköznek a megfelelő lábkiosztású USB porttal kell rendelkeznie (24 pines)
 • támogatnia kell az eszközüknek a DP Alt Mode-ot
 • a megfelelő kábellel kell rendelkeznetek (ezt mellékelik a PCM3 dobozában)

Az újabb notebookok – pl. a Xiaomi Mi Gaming biztosan -, amelyeket USB Gen 3.1-es vezérlővel szerelnek, jó eséllyel támogatják a technológiát, ahogy például a Nintendo Switch is. A gond az Androidos eszközökkel lehet. A technológia meglétét külön kell ellenőriznetek a csatlakoztatott eszköz leírásában. További segítséget a Displayport.org-on kaphattok, a technológiáról pedig itt olvashattok bővebben.

Aztán itt az érintésérzékenység. Bár a Windows 10 alatt nem akkora királyság kihasználni a képességeit, főleg ha másodlagos monitorként használjátok. Viszont még így is sok minden működik, például netezés közben előre-hátra lapozás, scrollozás az oldalon, cikkekbe belépés, szövegek nagyítása, és így tovább. Persze lehet még reszelgetni a dolgot, hiszen a Win 10 képes tablet módban is futni, de ettől még a böngésző nem teszi ki a virtuális billentyűzetet, – de ez pl. a Comfort On-screen Keyboard Proval megoldható – mint Android alatt a Chrome, illetve a laptop kijelzője sem lesz érintésérzékeny. Ennek ellenére szerintem remek funkció, és biztos vagyok benne, hogy 3rd party programokkal sokat lehet a dolgon fejleszteni.

Ami kevésbé tetszett, az a beállíthatósága és a színképe, amit azért nagyban árnyal, hogy a Xiaomi Mi Gaming laptopomnak kifejezetten jó színhűséggel megáldott, elég nagy fényerejű panelje van. Persze fölösleges egy 400 000 Ft-ba kerülő notebookot egy 60 000 Ft-os termékhez hasonlítani, de azért itt már kijön a különbség. A TechQuicike-nél érdemes megnézni az alapvideót, hogyan kellene kalibrálni a monitort. Sajnos a kalibrálási profilt a BlitzWolf hivatalos oldalán sem találtam meg, ami azért eléggé bosszantó, így jobb híján a „Kijelző színkalibrálása” beépített Windowsos kalibrátort használtam.

A legnagyobb hibája, hogy egy kicsit fakó-szürkések a színek, mintha lenne némi fátyol a felületen. A fényereje is csak 300 nit, így kültéren gyakorlatilag nem használható, igaz azon esetek száma közelít a nullához, amikor valaki nem a szobában venné igénybe. Ha viszont eltekintek a közvetlen összehasonlítástól, akkor jó rajta filmet nézni, szöveget szerkeszteni és netezni is, ráadásul az alacsony fényerő nem olvasztja az agyatokba a szemeiteket. Játékra viszont nem ajánlom, elég alacsony a képfrissítési frekvenciája – 24-60 Hz közötti tartomány -, erre vannak ma már sokkal jobb megoldások. Lehetne egy Pro verzió, ami élethűbb színeket és nagyobb fényerőt kínál, némi felárért, de sajnos nincsen.

Összegzés

Nekem nagyon bejött a BlitzWolf BW-PCM3 hordozható monitora, annak ellenére, hogy megvannak a maga korlátai. Kicsit fakó a képe, nem különösebben nagy a fényereje, és a képfrissítési frekvenciája sem teszi éppen gamer megjelenítővé. De ezek szerintem nem annyira fontosak, hiszen itt a fókuszpont a hordozhatóságon van, nem pedig azon, hogy a grafikusok tonnaszám vásárolják.

Cserébe nagyon könnyű, nincs szüksége külső áramforrásra, érintésérzékeny, használható Windowsos és Androidos környezetben is. Elfér egy 15,6 colos laptop táskában a notebook mellett, 680 gramm és van egy rakat port rajta, amihez perifériákat lehet csatlakoztatni. Szerintem ezek ebben az esetben fontosabbak, főleg ha sokat utaztok, vagy nagyon kis helyen kell megoldani a monitorkérdést. Nekem simán kéne, a BG22be18 kuponnal elérhető 55 000 Ft-os árat teljesen arányosnak tartom a tudásához képest, érdemes EU Priority Line-nal rendelni, ami áfa- és vámmentes.

Pro

 • Nagyon könnyen hordozható
 • Nem kell külső táp hozzá, csak Type-C port
 • Rengeteg port
 • Jó minőség
 • Befér a 15,6-os lapos mellé
 • Sok kiegészítő, egy remek tartó/takaróelemmel
 • Használható tabletekkel, telefonokkal is

Kontra

 • Kicsi a fényereje
 • A képe lehetne szebb
 • Játékra nagyobb frissítési frekvenciával ellátott monitor az ideális

hirdetés