hirdetés

BlitzWolf BW-NET2 és NET4 WiFi repeater teszt

Ismétlés a tudás anyja?

teszt
BlitzWolf BW-NET2 és NET4 WiFi repeater teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-10-16

A BlitzWolf előző alakítása repeater témában nem igazán nyűgözött le, a BW-NET3 megbukott a teszten, túl sokat ígértek, és azt nem tudták teljesíteni. A szériában van azonban még két eszköz, amelyek megmenthetik a sorozat becsületét. A BW-NET2 300 Mbps átvitelű ismétlő, míg a BW-NET4 ugyanezt a sebességet tudja, de egy hordozható variáns, amelyet akár powerbankról is üzemeltethettek. Nézzük, kiköszörülik-e a csorbát a 4400 és a 2800 Ft-ba kerülő eszközök, vagy az előző hibájába esnek.

Blitzwolf BW-NET2

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 8

6.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Blitzwolf BW-NET4

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

BlitzWolf BW-NET2 – Szódával elmegy

A BW-NET2 gyakorlatilag megegyezik a BW-NET 3-mal, azzal a különbséggel, hogy csak a/b/g/n szabványokat támogatja, és a leírása is gyanúsan hallgatott a két sávos működésről. Nem véletlenül, ugyanis csak a 2.4 Ghz-en kommunikál, ami valljuk meg, nem túl modern dolog 2020-ban. Persze elhiszem, hogy van, akinek ez is elég, mert régebbi routerrel rendelkezik, de például a Vodafone alapból kétsávos eszközt ad ingyen, szóval egy picit idejétmúlt a megoldás.

A beállítás nagyon egyszerű, „next, next, finish” jellegű, aminek az eredményeként a routeretek eredeti SSID-jéhez fűzi a saját jelölését, nagyjából így: [router neve]_plus. Innentől kezdve, ha ehhez az SSID-hez kapcsolódtok, a repeater fog kiszolgálni titeket. A durva az, hogy egyetlen egy pici beállítható menüpontocska sincsen, leszámítva a jelszó beírását, minden automatán történik, ha akarjátok, ha nem. Ennek is van AP módja, ez annyiban tér el a WiFi-s kapcsolattól, hogy kábellel csatlakozhattok a 100 Mbites portra, de mivel ennél többet tud a termék által támogatott 300 megabites szabvány, ezért túl sok értelme nincs használni.

BlitzWolf BW-NET2 és NET4 WiFi repeater teszt 7 „Megkapóan” egyszerű, már-már primitív felület.

A mérés módszertana megegyezett a BW-NET3-nál alkalmazottal, első körben megmértem a WiFi Analyzerrel a jelerősséget – ezek a decibel értékek a táblázatban – a Netgear Nighthawk forgalomirányítóm, majd a BW-NET2 mellett is. Látható, hogy minél messzebb rakjuk az eredeti helyétől, annál inkább megnőnek az értékek.

Közelről Egy fal Két fal Három fal
Netgear Nighthawk – 26 dB – 42 dB – 56 dB – 67 dB
BW-NET2 – 30 dB – 30 dB – 30 dB – 30 dB

Második körben egy D-Link-605L-t – átlagosan 63 Mbps-ot produkált – és egy Mikrotik cAP Lightot – átlagosan 46 Mbps-ot produkált – vontam be a tesztbe, hiszen mindkét eszköz a 300 Mbps szabványt támogatja. Megcsináltam a készülékekkel a referencia méréseket, majd a BW-NET2 jelismétlőn keresztül is mértem egyet-egyet. Az eredmény eléggé harmatos lett, a D-Link jelét ismételve 20, a Mikrotik esetében pedig durván 10 Megabitet tudott kiszenvedni magából másodpercenként a BlitzWolf eszköze. Ez bizony nagyon karcsú, ennél sokkal jobb eredményt vártam.

Az eszköz nemcsak lassú, hanem az 5 Ghz-es sávot sem támogatja, pedig 7-8000 Ft körül már lehet kapni dual bandes, 1200 Mbps-es cuccokat is. Bár ezek a BW-NET2 duplájába kerülnek, inkább vennék ilyesmit. Erről a listáról dögivel választhattok, így nehezen tudom elképzelni azt, hogy valaki egy ilyen tetű eszközre kiadna kicsivel több, mint 4000 Ft-ot.

BlitzWolf BW-NET2 és NET4 WiFi repeater teszt 9

BlitzWolf BW-NET4 – Ez végre használható valamire

A BW-NET4 repetearben szerintem több fantázia van. Különösen azért, mert bármilyen USB-s áramforrásról megtáplálhatjátok, így gyakorlatilag egy mező közepére is elhelyezhetitek. A logika pontosan ugyanaz, mint eddig, a default IP-n vagy a http://ap.setup címen lehet beállítani, az „admin” jelszóval, ahogy a másik két eszközt is. A felület picit más – gondolom, eltérő a gyártó -, a beállítható funkciók viszont nagyjából ugyanazok.

Az első, vér gagyi dolog a routerhez kapcsolódáskor jött elő, az „SSID can not be more than 32 characters” hibaüzenettel tagadta meg a csatlakozást, annak ellenére, hogy nem volt több 10 karakternél a név.

Ez egyébként a jelszóra vonatkozik, nem az SSID-re, csak valamit elnéztek a készítők a hibaüzenet kiíratásakor, szóval helyenként elég nagy a káosz. Újabb gagyiság, hogy a státuszt sem képesek normálisan kiírni, a „disconnect” gondolom „disconnected” akart lenni. Ellentétben a másik két eszközzel, itt sokkal több funkciót állítgathattok a felületen, bár azért olyan nagy Kánaán itt sincsen. A teljesítményszabályzás viszont ott van a menüpontok között, amit a másik két tesójából hiányoltam. A legtöbb dolog automatikus, ami elsőre jól hangzik, de mivel így nem nyúlhattok bele a finombeállításokba, a BW-NET4-re kell hagyatkoznotok. Volt, mikor 5 perc is eltelt a teljes kapcsolat felépüléséig, többször azt hittem, rossz a cucc, de nem, csak ennyi időbe telik kiszenvednie magából a hálózati folyamatokat.

A BW-NET 4 kapcsán nem nagyon van értelme decibel értékeket mérni, hiszen pont az a lényeg, hogy hordozhatjátok magatokkal, így ezt állandó -30 dB-nek vettem, ennyi a jelerősség, közvetlenül az eszköz mellett, jöhetett a következő teszt. A Xiaomi Mi Gaming laptopomat és a Poco X3 NFC telefonomat is felléptettem a Netgear routerem 2.4 Ghz-es sávjára, mértem egyet, majd ugyanezt megismételtem a BW-NET4-en is.

Bár az eredmények nem lettek különösebben jók – 30-35 Megabit/másodperc körül szórnak -, ez nem a BW-NET4 hibája, hanem a Netgear routerben van valamilyen konfigurálási probléma, ez korlátozta az átvitelt. Megcsináltam a 3 falas tesztet is, majd elsétáltam a társasház kertjének végébe, és ott is mértem egyet. Mivel a BW-NET4 lényege, hogy mozgatható, ezért egy BlitzWolf BW-P9 powerbankkel folyamatosan áram alatt tartottam. A lenti táblázatból jól látszik, hogy a routerem kellően erős, hogy a teljes lakást lefedje, így igazából csak a kert végi mérés hozott eltérést, ahol a BW eszköze lenyomta a forgalomirányítómat.

Közelről Egy fal Két fal Három fal 30 méter
Netgear Nighthawk ~ 35 Mbps ~ 35 Mbps ~ 35 Mbps ~ 35 Mbps 8-15 Mbps
BW-NET4 ~ 35 Mbps ~ 35 Mbps ~ 35 Mbps ~ 35 Mbps 20-25 Mbps

Az viszont egy kicsit zavart, hogy ennyire hasonló értékeket kaptam majdnem mindenhol, így itt is megcsináltam a második körös tesztet a D-Link és a Mikrotik eszközökkel. A BW-NET4 hasonlóan elbukott a BW-NET2-höz képest, a 21 Megabit/másodperc azért nem különösebben fényes.

A fentiekből az a tanulság, hogy ha kellően messzire megyünk a routerünktől, akkor jelentősen leesik az átvitel, amin a BW-NET4-hez hasonló repeaterek képesek javítani. Ezt a feladatát – a többi bénasága ellenére – jól betölti a kiegészítő, viszont ettől még nem túl erős benne a hardver, így a 300 Megabites átvitelben rejlő lehetőségeket nem tudja kihasználni.

Összegzés

A BlitzWolf BW-NET2, ami a BW-NET3 kisöccse, ugyanazoktól a problémáktól szenved, mint a nagyobb tesó, csak még egyszerűbb a menüje. Igazából eléggé elavult dolog egy helyhez kötött, 2,4 Ghz-es jelismétlőt venni 2020-ban, amire – a WiFi mellett – ráadásul csak 100 megabites porton lehet csatlakozni. Ha rajtam múlna, inkább vennék egy erős routert, ami nagy területet fed le, vagy egy gyengébbet, és mellé egy duál sávos jelismétlőt. De Kínából számtalan eszköz áll rendelkezésre, amik tudják az 5 Ghz-et és sokkal nagyobb átviteli szabványokat is támogatnak.

A BW-NET4 egy kicsit más tészta, hiszen ez egy hordozható repeater, aminek lehet értelme, például egy powerbankbe dugva csinálhattok vele netet a kert végében, ráadásul alig kérnek érte 3000 Ft-ot. Persze ebből is jobb lenne egy kétsávos, 5 Ghz-et is tudó verzió erősebb hardverrel, de egyelőre ilyen nincs a kínálatban, így be kell érnetek ezzel a „telekre járós” cuccal.

Pro

 • BW-NET2: olcsó
 • BW-NET4: olcsó és hordozható, elmegy egy powerbankról is

Kontra

 • BW-NET2: túl egyszerű beállítófelület, gyenge hardver, csak 2,4 Ghz-es sáv
 • BW-NET4: túl egyszerű beállítófelület, gyenge hardver, csak 2,4 Ghz-es sáv

hirdetés