hirdetés

Xiaomi AX3600 router teszt

Darth Vader űrhajója

teszt
Xiaomi AX3600 router teszt 1
írta: Don Kartács
2020-08-24

Nyakunkon az 5G és a WiFi 6 forradalom, városszerte telepítik az adótornyokat, míg az IT cégek öntik a piacra az újabbnál újabb eszközöket, melyek támogatják a fenti szabványokat. A Xiaomi kijött az über routerével, az AX3600-zal, ami szuper gyors és nagyon erős hardvert kapott, nagyon egyszerűen beállítható appon keresztül, és már olyan finomságokat támogat, mint a WPA3 titkosítás vagy az okoseszköz vezérlés. Az átviteli sebessége brutális, de az ára sem éppen alacsony, közel 40 000 Ft-ot kérnek érte, de itthon a hasonló konkurensek sokkal drágábbak.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Itt fedeztem fel az első anomáliát, az USB port hiányát, ami nagyon sok mindenre jó lett volna – adatmentés, backup, firmware frissítés, másodlagos útvonalhoz netes dongle -, és a szoftverben is vannak menüpontok, amik arra utalnak, hogy lesz olyan eszköz, ami ezt tudja. A kötelező ethernet kábelen és a kínai nyelvű leíráson túl mást nem érdemes keresni, szerencsére a Mi WiFi applikáció angol, így nem kell a csirkelábakkal hadakoznotok.

 

Xiaomi AX3600 – A technológia primátusa

Anélkül, hogy nagyon mélyen belemennék a technikai részletekbe, kicsit taglalnám, miért jelent igazi generációváltást a Xiaomi AX3600 routere. Biztosan hallottatok már a mostanában sokszor emlegetett 5G forradalomról, illetve az ezzel párhuzamosan a lakásaitokba bekúszó WiFi 6-ról.

Érdekes, hogy ezt a nevet csak most kapták fel, hiszen semmi mást nem jelent, csak azt, hogy az „802.11 ax” szabvány a hatodik a sorban, az „ac” volt a WiFi 5, míg a sima „n” a WiFi 4, szóval ez igazából csak marketing eszköz. Valójában az 5G-t és a WiFi 6-ot is ugyanaz az igény hívta életre, a gyorsuló fejlődés miatt sokkal több eszközt sokkal rugalmasabban kell kezelni. Hogy értsétek, miről van szó, olyan 10 évet kell visszautaznunk az időben, arra a pontra, amikor megjelentek a többantennás routerek. Le is fényképeztem nektek a 3 generációt, a legendás 2 peckes Linksys WRT 54 GL-t, a 3 antennás Netgear Nighthawk AC1900-at és a 7 antennás AX3600-at.

Kezdetben a kommunikáció úgy zajlott, hogy a router egyszerre csak egy klienst szolgált ki adattal, a többiek alacsonyabb prioritás mellett várakoztak, ez volt a SU-MIMO technológia, és az n-es WiFi 4 szabvánnyal jelent meg. Sokszor azért nem veszitek észre a „relatív lassúságot”, mert a cache – az eszközbe épített gyors tároló – részben elfedi a folyamatot. A modernebb eszközök már tudják a MU-MIMO technológiát, ahol a router felosztja a sávszélességet és az adatforgalmat több szálra bontja, így egy időben több eszközzel képes beszélgetni, ezért is kell a rengeteg antenna. Ez a technológia az ac-s WiFi 5 szabvánnyal jelent meg, kb. 2014-ben. Persze az alapfeltétel, hogy a csatlakozó kliensek is ismerjék a metódust, ne csak a forgalomirányító.

A WiFi 6 esetében ez megváltozott, egy antenna egy időben már több eszközt is képes kiszolgálni – ezt hívjuk OFDMA-nak -, tehát ha eddig 3 antenna 3 eszközzel kommunikált, most ez a szám már 3×3 lesz. Ebből viszont az következik, hogy megnőtt a szükséges számítási kapacitás, több lett a csomag, ehhez pedig a router oldalán több memória és erősebb processzor szükséges, többek között ezért is drágábbak a WiFi 6-ot támogató eszközök. Van még pár egyéb szabvány is, amit nem részleteznék, a műszaki érdeklődésűek ezen a linken olvashatnak egy egyszerűsített leírást.

Fontos, hogy a szabványok csak elméleti határokat jelölnek ki, az ezeket használó eszközök sávszélessége sosem lesz ennyi. Tehát ha meg vásároltok egy WiFi 6-os eszközt, ahol a szabvány elméleti maximuma 10 Gbps, attól az még nem fog ezen a sebességen kommunikálni. A Xiaomi AX3600 nevében lévő szám egyébként úgy jön ki, hogy a 2,4 és az 5 Ghz-es sebességet összeadjátok – 2976 Mbps -, hozzászámoljátok a dedikált IoT ágat – 150 és 433 Mbps – és az egészet nagyvonalúan felfele kerekítitek, akkor ezt az értéket kapjátok.

 

Xiaomi AX3600 router teszt 53

Xiaomi AX3600 – Na jó, de mit tud az eszköz?

A Xiaomi AX3600 routert a Mi Wi-Fi appon keresztül állíthatjátok be, ez gyakorlatilag egy next-next-finish jellegű végignyomkodás. A program angol nyelvű, tökéletesen átlátható, de sajnos néhány alap dolgot – pl. a DHCP tartományt – nem lehet innen beállítani, csak a webes felületről. Én alapból ezt preferálom, ezt a 192.168.31.1-es IP-n vagy a miwifi.com beírásával érhetitek el. Itt azért van egy hangyányi probléma, a felület kínai, viszont a jobb gomb, fordítás funkcióval gyorsan magyarítható/angolosítható.

A menürendszer átlátható, látszik, hogy az átlagos felhasználók, és nem IT szakemberek számára készült. Ez egyben a hátránya is, hiszen aki részletes statisztikát, log elemzést, parancssort vár, az ezeket nem fogja megkapni. Az első dolog, ami nagyon nem tetszett, hogy a webes felület http protokollal – nem titkosított – kommunikál. Vicces, de olyan nagy cégek, mint a Netgear is elkövetik ugyanezt a baklövést a SOHO kategóriában, sajnos ez inkább egy általános jelenség, mint egy kirívó eset. A másik, hogy az olyan szintű jelszavakat, mint a „Test_12345” a router „erősnek” mondja, egy kicsit azért követelhetne nagyobb szigort a cég.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Nagyon tetszett viszont a funkciók sokrétűsége és az egyszerű beállíthatósága. Felsorolok néhány érdekességet, amit bekapcsolhattok:

 • VPN: virtuális magánhálózat, ami „elmaszkolja” a forgalmatokat
 • Dual frequency in one: „összevonja” a 2.4 Ghz-es és az 5 Ghz-es sávokat és automatikusan vált attól függően, hogy melyik az előnyösebb
 • ACL: access control list, vagyis lehet kizárásokat és engedélyeket adni (black list, white list) egyes eszközöknek. Sajnos nem igazi ACL, csomag alapú forgalmat nem tudtok vele szűrni.
 • Backup and restore: le lehet menteni a konfigot. Sajnos TFTP szerver kimenet nincsen, pedig az lenne az igazi, de hát ez egy SOHO eszköz.
 • DMZ és port forwarding: elméletileg belső hálózatos IP címeket és portokat is ki lehet engedni bizonyos szolgáltatások miatt.
 • Tűzfal: az appban van egy elég egyszerűen – összenyomkodós alapon – használható tűzfal, viszont mélyebb konfigurációra nincs lehetőség, szóval senki ne egy Cisco ASA jellegű eszközre gondoljon.

Az IoT kezelésére külön kitérnék, mivel egy eléggé menő funkció. A lényeg, hogy a Xiaomi AX3600 képes beépülni a Mi Home-ba, és vezérelgetni különböző okosotthon eszközöket. Pechemre egyetlen egy sem volt nálam, viszont a lehetőség adott, ha valaki innen szeretné állítgatni őket.

Összesen 248 db eszközt képes kezelni, a hálózati csomagok pakolászásához 512 MB RAM áll rendelkezésére, a folyamatokat egy hatmagos Qualcomm processzor vezérli, vagyis nem egyszerű a hardvert kihajtani.

 

Xiaomi AX3600 router teszt 54

Xiaomi AX3600 – Mérések

Nincs teszt mérés nélkül, így nekimentem iperf-fel a routernek. Kicsit övön aluli lett volna a több mint tízéves Linksys-szel összehasonlítani, de a Netgear AC1900-hoz képest azért már lehetett villantani. Az AX3600 teljesítményét fizikailag képtelen vagyok kihasználni, egyszerűen azért, mert a szolgáltató nem ad elég sávszélességet – 500/22 Mbps -, így a belső hálózaton is méregettem. Becsületből persze csináltam egy netes sebesség tesztet is, és a különbség még a Netgearhez képest is elég látványos, pedig az is egy 40 000-es router volt annak idején.

Mobilos oldalon egy Black Shark 3-at nyüstöltem, ami támogatja a WiFi 6-ot, míg LAN oldalon a Xiaomi Mi Gaming laptopom gigabites ethernet portját használtam, illetve mindenhova a maximum eredményeket írtam. Nézzük az eredményeket:

Eszköz Belső hálózat 5 Ghz Belső hálózat LAN 1 Gbps Internet (500/22 Mbps)
Netgear AC1900 52 Mbps 120 Mbps 140/24 Mbps
Xiaomi AX3600 403 Mbps 431 Mbps 370/23 Mbps

A fentiek magukért beszélnek, de annyit hozzá kell tennem, hogy a Netgearen egy spéci Tomato firmware fut, mindenféle beállítással, így ez nem tekinthető gyári állapotnak. Azért a 260%-kal gyorsabb netes sebesség már elég durva, gyanítom ez a Xiaomi erősebb hardverének is köszönhető.

Ami a WiFi jel erősségét illeti, ezt a Wifi Analyzer appal mértem meg, ami decibel értékeket ad vissza, illetve mértem a Black Shark 3-mal net sebességét is. Az eredményeket torzítja, hogy a két router egymással is tud interferálni, de a teszt előtt egymástól távol lévő csatornára tettem őket. A Xiaomi AX3600-at az appban „strong” módra állítottam, de mivel miliwatt értéket nem ír, ezért nem tudom, hogy ez az európai határértékeken belülre esik-e, az alapbeállítás a „medium”.

Eszköz 5 méteren belül 1 fal mögött 2 fal mögött 3 fal mögött 20 méterre
Netgear AC1900 -41 db / 120 Mbps -47 db / 130 Mbps -52 db / 124 Mbps -72 db / 61 Mbps -77 db / 37 Mbps
Xiaomi AX3600* -19 db / 270 Mbps -23 db / 280 Mbps -28 db / 280 Mbps -52 db / 230 Mbps  -52 db /80 Mbps

* első szám a decibel, a második a letöltési sebesség

Összegzés

Durva cucc lett a Xiaomi AX3600, de azért közel sem tökéletes. Egyrészt itt a húzós ár – ami csak hazánkban tűnik soknak – másrészt a felhasználók nagyobb része nem fogja tudni kihasználni a képességeit a WiFi 6-ot támogató eszközök hiánya miatt. A jövőre azonban sosem lehet elég korán felkészülni, routert meg úgysem 1-2 évre vesztek.

A hardverrel maradéktalanul elégedett voltam, a szoftveres résszel viszont nem. Egyrészt a webes felülete kínai – ami azért megoldható fordítással -, másrészt egyes funkciók esetében kicsit túl egyszerűre vették a figurát. A Mi Home appos kompatibilitás viszont remek, ahogyan a hatótáv és a sebesség is, és szerintem az átlagos felhasználók nem fogják hiányként megélni, hogy például nem kezel VLAN-okat. Állítólag lesz rá OpenWrt a geekeknek, onnantól kezdve pedig tényleg mindenki azt csinál vele, amit akar.

40 000 Ft körül nem igazán van itthon konkurense, a TP-Link Archer AX50 AX3000 – sokkal gyengébb hardverrel – kerül ennyibe, míg az Asus RT-AX58U AX3000 hasonló vassal már 58 000 Ft. Szóval az ár jó, a kérdés, neked szükséged van-e az AX3600-ra, ami EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással érkezik.

Pro

 • Brutális hardver
 • Nagyon gyors, jövőbe mutató technológia
 • A Mi WiFi appot nagyon egyszerű használni
 • Olcsó a konkurensekhez képest
 • Külön IoT szekció
 • Nagy hatótáv

Kontra

 • A webes felület HTTP protokollt használ
 • Csak az app angol, a többi kínai
 • Sok funkció, de viszonylag egyszerűek
 • Nincs USB port és belső tároló, pedig ott van a menüpont

hirdetés