hirdetés

Baseus PPQD20C 22,5W-os power bank teszt

Csinos, izmos darab

teszt
Baseus PPQD20C 22,5W-os power bank teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-01-13

A Baseus nemrég bejelentkezett egy power bankkel, ami annyira nem nyűgözött le, szerencsére itt egy másik modell, ami PPQD20C kódnév alatt fut, kellemes a külalakja, rendelkezik kijelzővel és 22,5 W-os gyorstöltéssel is. A telepért 10 800 Ft-ot kérnek cseh raktárból, az ár pedig már tartalmazza a szállítás költségét is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A jobbján elhelyezkedő gombbal lehet feléleszteni a Baseus cuccát, de ha terhelést kap, akkor automatikusan bekapcsolja a kijelzőt, amin a töltöttséget százalékos formában, illetve a töltés módját – pl. gyorstöltés – mutatja egy kis piktogram segítségével, illetve az elektronok áramlásának az irányát színnel. Ha piros, akkor merül, ha zöld, akkor pedig töltődik.

A legfontosabb funkciót pedig külön felvésték a burkolatra is, ez az eszköz képes maximum 22,5 W-tal tölteni,

ami már azért megüti az átlagos telefonok gyorstöltési teljesítményét. A problémakörről egy nemrég kiadott tesztünkben értekeztem, ahol egy Xiaomi és egy Baseus power bank is szerepelt, érdemes azt is elolvasnotok. Ami a kapacitást illeti, a gyárilag megadott érték 20 000 mAh, de van egy ún. rated power, ami az 5 V-os feszültségre átszámított, ténylegesen kinyerhető kapacitás, ez 12 000 mAh. Nagyon sok cikkemben írtam már arról, hogyan kell átszámolni a megadott paramétereket „rated powerre”. Röviden a dolog lényege, hogy a lítium-ion celláknak a középfeszültsége csak 3,7 V, míg ti 5 V-on töltötök, és még valamennyi töltési veszteség is van, tehát a valóságban a kapacitás minden power bank esetében jóval kisebb, mint az érték, amivel reklámozzák az akkut. Természetesen, mint minden hasonló és kellően modern eszköz, ezt is felvértezték a világ összes töltési szabványával és mindenféle védelmekkel:

 • töltési szabványok: QC 3,0+, QC 4.0+, PD, PPS, AFC, FCP, SCP, Fast Charging, Qpow stb.
 • védelmi megoldások: túlfeszültség, túláram, túlzott merítés, túltöltés, rövidzár, elektromágneses kisülés, túlmelegedés stb.

Ahogyan fent látható, gyakorlatilag az összes modern szabványt ismeri, van viszont egy komoly korlátozás: ha nem egy porton keresztül vesztek ki belőle 22,5 W-ot, akkor limitálja a töltési teljesítményt 15 W-ban. Vagyis például két különböző töltési szabvánnyal rendelkező telefon esetében vagy kis áramigényű eszközöknél – pl. fül- és fejhallgatók – már nem fog leadni 22,5 wattot, de az összes power bank így működik. Nem hiba, de azért érdemes tudnotok róla. Azt azért megkérdezném a Baseustól, ki találta ki, hogy a fekete hátlapra feketével írják fel a műszaki paramétereket. Csak úgy tudtam elolvasni, hogy a telefonom vakujával megvilágítottam a felületet és a súrlófényben látszik belőle valami.

A fentiekből tulajdonképpen a lényegi műszaki paraméterek kiderültek, de én szerettem volna valós próbákkal is reprodukálni a leírtakat, így előkaptam a szokásos tesztereket, az EB Testert és a Mustool UD18-at, melyekről korábban már sokat írtam. Első körben megmértem a kapacitását egy merítés-feltöltés ciklussal, az eredmény 11 475 milliamperóra lett, ez szerintem nagyjából rendben van. Majd rátettem a Poco X3 telefonomat, egyből bekapcsolt a gyorstöltés, megjelentek a kis piktogramok, ez is pipa. Feldobtam rá két kis áramerősséget igénylő fülest ezeket is gond nélkül töltötte, tehát itt is minden flottul ment.

Második körben kipróbáltam, hogy tudja-e a QC szabványokat, ezeknek tipikus jellemzője, hogy 5V helyett magasabb feszültségen 9/12/20 V-on töltenek, viszonylag alacsony áramerősség mellett. Szerencsére a teszterek ezeket mind tudják, így nem egy nagy ördöngösség végigmenni rajtuk. Ráadásul ezek a melegedés tesztelésére és a túláram leoldási küszöbének kiderítésére is jók. Második körben pedig egy minimum 30 perces terheléses tesztnek vetettem alá a Baseus PPQD20C-t, amit szintén sikeresen abszolvált, ahogy az a fenti galériában elhelyezett képeken is látható. Mindent tudott, amit a gyártó ígért, így különösebb kötekedésre nem adtak okot a mért értékek.

Összegzés

Összességében azt tudom mondani, hogy a Baseus power bankja egyértelműen a jobb cuccok közé tartozik, viszonylag nagy teljesítménnyel – de azért még mindig nem elég naggyal – képes tölteni, egy rakat védelmet építettek bele amelyek jól működnek, nem kell külön Type-C kábel hozzá, mert az oldalában ott van a beépített, jól néz ki, kellemes a minősége és egy kijelző mutatja a fontosabb adatokat is.

Nem nagyon tudok belekötni, egyedüli sirámom, hogy kevésnek érzem a 22,5 W-os töltési teljesítményt, mert ma már 33 wattot szinte az összes modern telefon tud, de ebben a 10K-s ársvában alig vannak ilyen eszközök. Persze több pénzért azért előfordulnak már komolyabb cuccok, de ez az összehasonlítás az almát a körtével esete lenne. Vagyis, a Baseus PPQD20C tulajdonképpen megéri az érte kért 10 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, de ez azért inkább csak átlagos ár. A telepet cseh raktárból küldik, az ár már tartalmazza a szállítás költségét is.

Pro

 • Remek minőség
 • Van értelmezhető dizájnja, nem egy átlagos téglatest
 • Csuklópánt
 • Beépített Type-C kábel, amit soha nem fogtok otthon felejteni

Kontra

 • Sajnos még mindig nem tud bikább gyorstöltést, de a 22,5 W is a jobbak közé tartozik
 • Ki szerint jó ötlet a fekete alapon feketével írt műszaki paraméterek felsorolása?

hirdetés