hirdetés

Baseus és Xiaomi power bankek tesztje

A tudás erővel nem párosul

teszt
Baseus és Xiaomi power bankek tesztje 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-11-23

Egyre inkább gigantikus telepekkel jelentkeznek a cégek, ahogy nő az eszközök energiaigénye. Egyre több port, mindenféle gyorstöltési szabványok támogatása, és persze jelentős kapacitásbővülés. A színpadon ma a Baseus LCD kijelzővel ellátott 20 000 mAh-s és a Xiaomi Power Bank 3 30 000 mAh-s darabját vesszük górcső alá. Az előbbiért 9300 Ft-ot, az utóbbiért a BGHU1254  kuponnal 13 800 Ft-ot kérnek, mindkettőt EU raktárból küldik, a szállításuk ingyenes.

Baseus 20 000 mAh-s power bank

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Xiaomi Power Bank 3

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Természetesen a gyártók még véletlenül sem garantálják, hogy mindig a ráírt értéket tudják az akkumulátorok,

így inkább 0,8-cal szoroznak, és ezt kerekítik a legközelebbi ezresre, így jönnek ki a „rated power” értékek. Lefordítva egyszerűbb nyelvezetre a fentieket: egy átlagos Xiaomi telefonnak 5000 mAh az akkumulátora, vagyis a kisebbik kapacitású cuccal nagyjából két és félszer, a nagyobbal pedig majdnem négyszer lehet feltölteni egy ilyen mobilt.

 

Baseus 20 000 mAh-s power bank

A Baseus terméke egy érdekesebb darab, abból a szempontból, hogy van rajta egy kijelző, amin nézhetitek a telítettséget és az aktuálisan használt töltési szabványt. Azt is mondhatom rá, hogy a modern igényeket kielégíti technikai tudásban a cucc, ez viszont önmagában nem mondja el, hogy milyen az eszköz. Minőségre és anyaghasználatra patika, nem tudok belekötni, bár nyilván a formatervezők nem egy power bank dizájnban fognak kiteljesedni. Viszont arra nem lehet panasz, ahogy összerakták a cuccot. Az egyik legfontosabb paramétere az ilyen eszközöknek a kapacitás mellett- 20 000 mAh – a portok száma és milyensége.

Két darab USB-A és 1 db Type-C csatlakozó felel az eszközök kiszolgálásáért,

és tulajdonképpen itt kell a lényeget keresni. Egy akkumulátort ugyanis nem lehet végtelenül nagy árammal terhelni, és minél több eszközt kapcsoltok rá, elméletileg annál kisebb kakaó marad benne. Na de mennyi az annyi, úgyis mindenkit ez érdekel.

Az egyes portokhoz az alábbi teljesítményadatok tartoznak:

 • 2 db USB-A (kimenet): 5 V/3 A, 9 V/2 A, 12 V/1,5 A
 • 1 db Type-C (kimenetként): 5 V/3 A, 9 V/2,2 A, 12 V/1,5 A
 • ugyanaz a Type-C (bemenetként): 5 V/3 A, 9 V/2 A
 • 1 db micro USB (bemenet): 5 V/3 A, 9 V/2 A
 • Teljes teljesítmény: maximum 5 V/3 A

A fentiekből az látszik, hogy a 4 db portból 3 db kimenet, vagyis eszközök tölthetők róla, kettő pedig bemenet, ezen keresztül lehet tölteni a telepet, 18 W-tal. Ami azért eltart egy darabig, ha nullára merítitek, ez nagyjából bő 6 órát vesz igénybe. A fenti feszültség értékekből már kitalálható, hogy kezeli a QC 2.0 és 3.0 szabványokat, viszont a 20 V-os QC 4.0-t nem. Ráadásul, ha elzarándokoltok a Wikipediara, és leellenőrizitek a Quick Charge szabványokat, akkor kiderül, hogy a QC 3.0 is le tud adni 12 V mellett 3 A-t, de a Baseus üdvöskéje nem, viszont a konkurensek sem ebben az árszegmensben, ezt azért érdemes megjegyezni.

Ez például azért lehet probléma, mert már egy középkategóriás telefon is képes 33 W-tal gyorstölteni, mondjuk egy Poco X3 NFC, ami ma már nem egy nagy extra a telefonok között. Ezért ide véssünk fel egy feketepontot a power banknek, és egy újabb másikat pedig azért, mert a Type-C port egyik lényege pont az lenne, hogy iszonyatosan nagy mennyiségű – akár 100 W-os – teljesítményt is le tud adni 20 V-on 5 A segítségével. De hát ettől eléggé messze vagyunk, így viszonylag gyorsan ki is derült, mire nem jó az eszköz. Helyette a PD porton csak 20 W-ot tud leadni, erre viszont tök felesleges egy Type-C csati, ennyi kijönne bármi máson is.

Szerencsére vannak azért jó híreim is, a QC szabványok mellett támogatja az FCP, az AFC és egyéb szabványokat is, így mindenféle telefont lehet vele gyorstölteni. Természetesen mindenféle védelemmel felvértezzék, túlfeszültség, túláram, melegedés, és hasonlók. A kijelző viszont egy kicsit csalódás abban az értelemben, hogy annyira nagyon sok mindent nem lehet vele csinálni. Kiírja százalékos formában a töltöttséget, meg egy pici piktogramot kirak a kijelzőre és ennyi. Ez így annyira viszont nem nagy extra, lévén a LED-es pötty alapú kijelző – mint ami a Xiaomin is van – majdnem ugyanezt tudja, csak az nem gyűjti brutálisan az ujjlenyomatokat.

Persze a fentieket ki is mértem, a galériában láthatjátok az eredményeket. Összességében mindent tud, amit a leírás ígér, viszont olyan nagy extrája nincs. Cserébe viszont olcsó, 9300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., de ha kiszámoljátok 10 000 mAh-ra az árat, akkor nagyjából ugyanannyiba kerülnek.

 

Xiaomi Power Bank 3 – 30 000 mAh

A fentiek alapján a Xiaomit már sokkal egyszerűbb volt tesztelni, hiszen csak azokat a dolgokat kell végigpróbálgatni, amiket tulajdonképpen a Baseus kapcsán már megtettem. Ugorjuk át röviden a lényegtelenebb részleteket: 30 000 mAh kapacitás, ezt is mindenféle védelemmel felvértezték – összesen kilencfélével -, de ezt szinte az összes modern gyártó elmondhatja a termékeiről. Nem is engedhetnék meg maguknak, hogy máshogy legyen, mert a lakástűz nem igazán termékfogyasztásra ösztönző hír.

Ez is nagyon jó anyagokból építkezik a Baseushoz hasonlóan,

és a fehér dizájn miatt talán jobban is néz ki egy picit. Az mondjuk nem segít, hogy dombornyomással írták rá az adatokat, így jó sokáig kellett forgatnom a fényben, mire le tudtam olvasni, melyik csatlakozó mit tud. Szerencsére az alján minden fontos infót megismételtek, és itt normálisan látszanak az adatok a szürke betűk miatt. A töltöttség kijelzést itt egy négy elemű LED sorral oldották meg, de igazából nem hiányoltam a kijelzőt, ez is tökéletesen működik.

Az érdekes rész nyilván itt is a portok száma, illetve a teljesítmény, amiből az áramot ki tudja magából pumpálni a telep:

 • 2 db USB-A port (kimenete): 5 V/2,4 A, 9 V/2 A, 12 V/1,5 A
 • 1 db Type-C port(ki és bemenet): 5 V/3 A, 9 V/2 A, 12 V/1,5 A
 • 1 db micro USB(bemenet): 5 V/2 A, 9 V/2 A

Mint látható, nagyon hasonlóak a paraméterek a Baseus-hoz, de annyival kiegészíteném, hogy a 2 db USB-A porton egyszerre maximum 3,6 A-t tud leadni 5V mellett. Nekem a paraméterek kicsit csalódást keltők abban az értelemben, hogy egy porton a maximum teljesítmény 18W, ez pedig egy alsó-közepes telefon gyorstöltése. Persze ez is támogatja a QC 3.0 és a PD szabványokat, de valahogy olybá tűnik, mintha ezek a power bankek nem igazán követték volna le a fejlődést, amit a telefonok töltési oldalon fel tudnak mutatni. Természetesen ezt is leteszteltem, ahogyan a konkurensét, és nem is kellett csalódnom benne, mindent tud, amit a gyári specifikáció ígér, de ezt egy Xiaomi power banktől el is várhatjátok.

Összegzés

Jó cucc a Baseus és a Xiaomi power bankje is, jó a minőségük, amit ígérnek a gyári adatok, azt tudják. Ez viszont édeskevés 2021-ben, ahol már minden közepes teló tud 33 W-os gyorstöltést, ezt viszont nem szolgálják ki ezek az eszközök, igaz jellemzően a konkurensek sem. Találtam azért olyan modellt, ami majdnem ugyanennyiért igen, ez pedig a BlitzWolf BW-P14, ami akár 60 W-ot is ki tud tolni a PD portján, és már olcsóbb, mint a teszt idején, 13 100 Ft a BGHU1257  kóddal. A kapacitásával viszont voltak bajok, így mentem tovább a Yoobao H40-re, ami még mindig tud 45 W-ot, csak éppen majdnem 26 000 Ft a BGHU1258  kóddal, ha a szállítást is beleszámoljuk.

Mint látható, nem egyszerű a helyzet, gyakorlatilag ennyiért a konkurensek sem tudnak nagyobb teljesítményű gyorstöltést, szóval vonjunk verdiktet a fentiek alapján. Ha az ár számít, és nem kell az über gyorstöltés, akkor a Baseus és a Xiaomi terméke is jó. 10 Ah-ra lebontva 4600 Ft mindkettőnél, én a Xiaomi cuccát vinném a kettő közül, mert ha már lúd, akkor legyen kövér, és az nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Az előbbiért 9300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, az utóbbiért a BGHU1254  kuponnal 13 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, mindkettőt EU raktárból küldik, a szállításuk ingyenes.

Pro

 • Baseus 20 Ah: Jó minőség és összerakottság, kijelző, sok port és gyorstöltési szabvány ismerete
 • Xiaomi Power Bank 3: Jó minőség és összerakottság, nagy kapacitás, sok port és gyorstöltési szabvány ismerete

Kontra

 • Baseus 20 Ah: nem tudja a QC 4.0-t és 18 W-nál sem tud gyorsabban tölteni, de a konkurensek sem, illetve nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat
 • Xiaomi Power Bank 3: nem tudja a QC 4.0-t és 18 W-nál sem tud gyorsabban tölteni, de a konkurensek sem

hirdetés