hirdetés

Kuulaa 65 W-os USB töltő teszt

Ajándék, magamnak

teszt
Kuulaa 65 W-os USB töltő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-12-20

Vettem 11.11 alkalmával egy 65 W-os GaN töltőt, amivel azért már meg lehet táplálni ezt-azt. A Szinglik Napján sikerült rendesen lekuponoznom, 11,94 dollárért, vagyis 3500 Ft-ért húztam be, pedig az ilyen típusokat 6000 Ft körül lehet rendszerint elhozni. Ezért az árért pedig egy bika Type-C és USB-A porttal felszerelt, PD és QC 4.0 gyorstöltésre képes cuccot kaptam. Aztán lefutottak a tesztek, és jött a meglepetés.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A cikket frissítettük 2020.12.21-én

Azt érdemes tudni, hogy 20 és 120 W között a Ugreen, a Kuulaa, a Baseus, a Topk, a Floveme és hasonló boltok kínálatában mindenféle termék van már QC és PD szabvánnyal, és 120 W-tal akár két kisebb notebookot is megtáplálhattok. Egy dologra viszont figyeljetek, hogy a teljesítményt csak megfelelő kábelekkel lehet átvinni, ezért nekem is okosan kellett összeválogatnom a „setupot”:

Bosszantó, hogy a két kábel többe került, mint maga a töltő, de hát csak egyszer kell őket megvenni, és így sokkal rendezettebb az összkép. Na, de egyáltalán mi az a GaN jelölés a töltőn? Ez a gallium-nitrit rövidítése, ezt a matériát félvezetőkben használják, és ez azért jó, mert nagyobb a szokásos anyagoknál a hőtűrése, ezért kevésbé melegszik, ami egy töltőnél nem hátrány. A 65 W pedig úgy jön össze, hogy a 2 port – 1 db Type-C és 1 db USB-A – az alábbi kombinációkban tudja leadni a teljesítményt:

 • Type-C port: 5V3A/9V3A/12V3A/15V/3A/20V3.25A(65W)
 • USB-A: 3.6-6.5V/3A, 6.5-9V/2A, 12V/1.5A(20W)
 • mindkét port: USB-C (45W)+USB-A(20W)

Természetesen mindenféle gyorstöltési szabványt támogat, de a két legfontosabb a PD és a Quick Charge 4.0, és a mérete is elég kicsi ahhoz, hogy utazótöltőnek használjam. Innentől kezdve csak egy dolog maradt hátra, hogy megterheljem, és kiderüljön, tényleg tudja-e a fent említett értékeket.

 

Kuulaa 65 W-os USB töltő – Az a bizonyos LED

A bekapcsolás után egyből feltűnt, hogy a fronton van egy LED, ami mindig fehéren világít, akkor is ha nincs terhelés a töltőn. Egy fajta státusz jelző, de sem a színét nem tudja változtatni, sem az aktuálisan használt szabványt nem jelöli, szóval azonkívül, hogy éjszaka idegesít, nem túl sok haszna van. Elvileg ezt az eszközt is telerakták védelmi elektronikákkal, de eléggé szűkszavúan fogalmaz ezzel kapcsolatban a sajtóanyag, a dobozában meg nincs leírás, csak a hátlapon van némi infó. Pont ezért kell tesztelni, meg méricskélni, hogy lássuk, tényleg leold-e például túláramra.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Értelemszerűen a Type-C portra az olyan eszközeimet csatlakoztatom, ahova kell nagyobb teljesítmény, mint például a 33 W-os gyorstöltésre képes Poco X3 NFC, a Lenovo Tab4 8 Plus vagy a BlitzWolf BW-P9-es powerbankom, míg az USB-A-ra kerül a resztli: fül- és fejhallgatók, régebbi telefonok, okosórák. A méréseket a szokásos módon, több teszterrel végeztem el, mindenféle feszültségen. Ehhez ismét a ZKE EBD testert vetettem be, a metódusról itt olvashattok bővebben. Érik egyébként a cseréje, amihez ki is néztem egy fullos Mustool eszközt, meglátjuk, be tudjuk-e szerezni.

A mostaninak azért már vannak korlátjai, például 20 V-os gyorstöltést nem tud normálisan mérni, így a Poco X3 NFC gyári 33 W-os töltőjéhez képest is mértem egy töltési időt a Kuulaa saját eszközén, az eredmény teljesen ugyanaz lett. Sajnos a kimeneti oldalra megint nem annyira egyszerű feltenni egy USB-s mérőberendezést, hiszen annak is működnie kell 5V-nál nagyobb feszültség tartományban, de azért különböző ellenállásokkal kiprovokáltam az eszközből, amit lehetett. A terheléses teszteket jellemzően 60 perces intervallumokkal csináltam, ha nem melegedett nagyon, azt fogadtam el jónak. Nézzük mik lettek az eredmények.

A lenti galériában található képeken látható, hogy mindkét porton könnyedén abszolválta az 5V/9V/12V/20V teszteket, viszont a próbaáramkör 25 W-os teljesítménye jelentős korlátként jelent meg, egyszerűen képtelen voltam megterhelni annyira, hogy melegedjen. Ezért más trükkhöz folyamodtam, és rátettem egy 5V/3A-es terhelőellenállást az USB-A portra, míg a Type-C-re bekötöttem a Poco X3 NFC-met, ami 33 W-os gyorstöltést tud. Ez így még mindig csak 48 W, tehát messze nem a Kuulaa töltő csúcsteljesítménye, de egy kis melegedéshez elég kellett, hogy legyen. Azonban 60 perc után sem égette a kezemet a burkolat, ha pedig 3,3 A fölé emeltem az áramerősséget, a védelem leoldott.

És nagyjából eddig tartott a királylány és a herceg meséje, ugyanis a 2 port egyidejű terhelésére kártyavárként omlott össze a tesztprogramban az áramerősség és feszültség grafikon, ahogy az a galériában található utolsó két képen is látható. A Kuulaa 65W-nak „hazudott” töltője képtelen volt normálisan kitartani az USB-A porton megjelenő 15W-os és a Type-C porton felvett 33W-os terhelést. Bárhogy számolom, a két számot összeadva csak 48 és nem 65 wattot kapok, szóval arra gyanakszom, hogy olyan 45W körül lehet a valós teljesítmény. Ez persze még mindig jó üzlet lenne 3500 Ft-ért, csak hát nagyon nem mindegy, hogy mi van a termékre ráírva, így egy kicsit „átverve” érzem magam. Gyorsan indítottam is egy alis dispute-ot a töltőre, hátha a 3500-ból 1750 Ft lesz, meglátjuk.

Összegzés

Nincs jobb hely kábelek és töltők vadászatára, mint az Aliexpress. Van egy csomó olcsó, de megfelelő minőségű márka – például  a Ugreen, a Baseus, a Topk, a Floveme -, de a magyarban rosszul hangzó Kuulaa 65 W-os töltője nem tartozik közéjük. Sajnos nem hozta a ráírt teljesítményadatokat, itt valami minőségbeli hiányosságról lesz szó, amit tulajdonképpen az elektromos alapzaj már előre vetített. 3500 Ft-ért így sem lenne rossz a töltő, ha 45 wattot írtak volna rá, így viszont nem tudom ajánlani, és azóta több olvasó is jelezte, hogy nekik is gondjuk volt a termékkel. Öröm az ürömben, hogy azóta az Aliexpress dispute folyamata is lefutott és 100%-os visszatérítést kaptam, vagyis ők is elismerték, hogy ez a termék így nincs rendben.

Pro

 • Olcsó volt
 • PD és QC 4.0 képes
 • Működő túláram védelem
 • Nem különösebben melegszik

Kontra

 • Nagyon halk alapzaja van
 • Lehetne hozzá egy értelmes leírás
 • A vakító fehér LED-et nem lehet kikapcsolni
 • Nem hozza a 65W-ot, sokkal inkább 45W körül van a teljesítménye
 • Sok embernek volt gondja a termékkel, ez így ebben a formában nem ajánlott

hirdetés