hirdetés

Yunmai okos ugrókötél teszt

Karantén kardió

teszt
Yunmai okos ugrókötél teszt 1
írta: Don Kartács
2020-06-04

Végre egy egyedi kínai kütyü, ami több szempontból is trendi: okos, appal monitorozható, sportos és nem sok ilyet lehet látni a piacon, ez a Yunmai okos ugrókötele. A gyártónak van némi köze a Xiaomihoz, és már a Yunmai Mini 2 mérleg is nagyon tetszett, így a 10 000 Ft alatt elérhető sporteszköz mindenképpen megért egy próbát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 7

6.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A baloldalin egy kis beépített LCD panel mutatja, mennyit kell még gyúrnotok a Rocky-vá váláshoz, ennek a nyelén van egy sapka, ami bekapcsoló gombként is funkcionál, illetve alatta bújik meg a töltésért felelős micro USB port. Egyetlen energizálással 150 napnyi áramot tudtok a szerkezetbe tolni, így a sajtóanyag nem hazudik, tényleg extra hosszú a működési idő. A folyamat nagyjából 2 óráig tart, ami szerintem abszolút kibírható 5 havonta.

Az acélkábel meglehetősen hosszú a maga 3 méterével, ami érthető, hiszen különböző magasságú embereknek más kötélhosszra van szükségük. Az ideális magasságot úgy kell beállítani, hogy ha egy lábbal léptek rá, akkor mellközépig – bimbóig -, ha vállszéles terpeszben, akkor nagyjából derékig érjen az ugrókötél. A fej részen van egy szilikonos fül, amibe belehúzhatjátok a visszafordított kábelvéget, és így szabályozhatjátok a hosszt. A kábel viszont eléggé merev, emiatt tekeredik, tehát egy fokkal nehezebb használni, mint a hagyományos megoldást.

Persze mit nevezünk annak, hiszen gyerekkorunk kötélből készült ugrálókötelei helyett a Decathlon is leginkább műanyag és drótköteles kiviteleket árul, de még ez is ruganyosabb, mint az acél variáns. Azt tudni kell, hogy a profibb cuccok mind ilyenek: acélkábel, golyóscsapágy és hosszállító mechanika jellemzi őket, a jobbakba pedig kiegészítő nehezék is rakható. Ennek két oka van: kell, hogy legyen a kötélnek húzása, amihez súly kell, illetve a csapágy javítja az élettartamot és könnyebb is átfordítani vele a sodronyt.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel soha életemben nem ugróköteleztem, így ezt a különbséget nem éreztem, míg meg nem tanultam a Yunmai eszközével a technikát, csak utána váltottam vissza a hagyományos darabra, így csak a többi tesztalany számolt be erről a kellemetlenségéről. Mint ahogy arról is, hogy a vékonyabb acélsodrony nehezebben látható, mint a hagyományos megoldások, de hát az ütemet kell érezni, nem a kötelet nézegetni.

 

Yunmai okos ugrókötél – Itt hasznos az okosság

Miben tér el a Yunmai a hagyományos megoldásoktól? Leginkább abban, hogy képes elektronikusan rögzíteni az ugrókötelezés paramétereit, majd ezt két helyen – az appban és a bal oldali LCD panelen – megjeleníteni. Az adatokat a bal száron elhelyezett gombbal tudjátok körkörösen léptetni az alábbi sorrendben: ugrások száma, eltelt idő, elégetett kalória. Nullázni az első adatot dupla klikkel lehet, de a kezelés közel sem egyértelmű, angol nyelvű leírást pedig nem kaptok hozzá.

Sajnos itt jött az első probléma, az okos ugrókötél nem a hagyományos Yunmai appot használja, hanem valami egyedi kínai nyelvűt. Ez a rész totálisan használhatatlan, ami hatalmas probléma egy okoseszköznél. Leszámítva viszont az app anomáliáit, a cucc teljesen jó arra, amire kitalálták, legalábbis amatőr szinten. Aki egy kicsit körülnéz az interneten, az látja, hogy brutális kultusza van az ugrókötelezésnek, tele van a YouTube „jump rope transformation” videókkal, ahol néhányan ezzel a sporttal gyúrták magukat Supermanné. Nagyon durva technikákat lehet tolni az ugrókötéllel, de már amatőr szinten is vannak egész jó kombók, pl. a double under, amikor egyszerre két forgatást ugrotok át.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Tapasztalataim szerint a normál ugrásokat jól leköveti a Yunmai eszköze, viszont azt nem tudja, mikor fogjátok elrontani, vagyis az utolsó, elhibázott ugrás miatt egyet le kell vonni a végeredményből. Mivel nem vagyok egy nagy ugrókötél mester, ezért odaadtam olyanoknak is, akik kiegészítő sportként csináltak már ilyesmit.

Itt bukott ki, hogy a bonyolultabb kombinációkat – például egy ugrásra dupla forgatás – már nem követi le az eszköz, ami torzítja az eredményeket. Nem tudom, ez számít-e valakinek, de ha igen, akkor ő nem ezt a kütyüt keresi.

A másik probléma, amit tapasztaltam, hogy a fogórész végén elhelyezkedő, kötélállító mechanizmust takaró védősapka sok használat után lelazul. Ez egyben azt is jelenti, hogy amikor forgatjátok az acélsodronyt, ez el tud repülni. Nyilván nem arra fogtok figyelni, hogy ez mikor szabadul el, csak azt veszitek majd észre, hogy hopp, nincs sehol.

Végül pedig néhány személyes tapasztalat. Az LCD kijelző beltérben jó, de kint, napsütésben nagyon nehezen látszik. A fogantyú rész nem csúszik, de sérülékeny, és a kezdők többször letapossák majd a kötelet, ilyenkor leesik a sporteszköz a betonra, ami rendesen összeveri. Maga az ugrókötelezés brutálisan fárasztó, fél óra után majd meg akartam halni, pedig futok kb. 250 kilométert minden hónapban.

Cserébe viszont a kocogásnál háromszor több kalóriát éget, így remek állóképesség javító és zsírégető tevékenység. Szerintem ebben a témában összességében sokkal több van, mint amennyit a Yunmai eszközével ki lehet hozni belőle – nem véletlenül vannak 240 dolláros, súlyozható, profi darabok is -, így nem is adom fel a projektet, szerzek valamit, ami jobban betölti a feladatát.

Összegzés

Kiváló ötlet volt a Yunmai részéről az okos ugrókötél megalkotása, de a használhatósághoz kellene egy olyan app, amit európai emberek is megértenek. Így sajnos a dolgok sava-borsa veszik el, a visszanézhető statisztika, mondjuk angol nyelven. Bár az eszköz kifogástalanul működik, önmagában ez így csak egy acélsodronyos ugrókötél egy LCD kijelzővel. Amin még finomítani kellene, az az ugrásokat számoló algoritmus, hogy a különböző spéci kombinációkat is észlelje, és a kivitelezés is lehetne időtállóbb.

Ezekről persze simán lemondanék, ha cserébe használható lenne az alkalmazás, de sajnos nem az, így ez most egy bukta a Xiaomi és a Yunmai kettősének, még akkor is, ha az ára a 10 000 Ft-ot sem éri el.

Pro

 • Az okosugrükötél alapból egy jó ötlet
 • Igényes kivitelezés
 • Összességében jól működik

Kontra

 • Az app használhatatlan
 • A kijelző nem látszik napfényben
 • Ennél valami ellenállóbb ugrókötélre vágynék, ha komolyan űzném a sportot
 • Nem súlyozható

hirdetés