hirdetés

Li-Ning, Anta, Peak, Xtep és 361

Lehet-e normális futócipőt venni Kínából?

hír
Li-Ning, Anta, Peak, Xtep és 361 1
írta: Don Kartács
2020-03-13

A legutóbbi félmaratonom után jelezte a Strava applikáció, hogy lassan ideje futócipőt cserélnem, hiszen elértem a 800 km-t. Mivel nemcsak magyar, hanem „skót” vér is csörgedezik az ereimben, gyorsan megnéztem a kínálatot kínai „testvéreinknél” is, hátha leesik valami használható olcsóság. Ekkor döbbentem rá, mennyire nem tudok semmit az 1,4 milliárdos nemzet sportszergyártóiról. Azt tudtátok, hogy például a Fila jogait a világ egy jelentős részén az Anta birtokolja? És hogy Manny Pacquiaot is ők támogatják?

Li-Ning, Anta, Peak, Xtep és 361 2 A különböző országok sportszerpiacainak mérete.

Az öt legnagyobb bevétellel rendelkező, sportokhoz köthető cég a Li-Ning – a kiváló kínai sportolóról kapta a nevét -, az Anta, a Peak, az Xtep és a 361, amelyek együttes bevétele 2016-ban már meghaladta Kínában a Nike-ét és az Adidas-ét, és azóta újabb 4 év telt el, szóval az olló akár tovább is nyílhatott. Természetesen a Nike és az Adidas elfogadottsága még a belpiacon is nagyobb, mint a hazai vállalatoké, de ha megnézitek, kiket szponzorálnak a kínai cégek, akkor már érdemes elgondolkodni azon, hogy mikor fog a jelenlegi helyzet megváltozni:

  • Li-Ning: a kínai kosárlabda csapat támogatója, Dwayne Wade és Evan Turner kosárlabdázók támogatója
  • Anta: a Fila márkanév birtokosa több Távol-keleti országban, a kínai olimpiai csapat támogatója, Klay Thomspon, Rajon Rondo és Manny Pacquiao támogatója
  • Peak: a kínai olimpiai csapat támogatója, Tony Parker, George Hill, Dwight Howard, Carl Landry és Kyle Singer sportolók támogatója
  • 361: a riói olimpiai játékok, Jimmer Fredette, Kevin Love, Stephon Marbory és Sun Yang sportolók támogatója
Li-Ning, Anta, Peak, Xtep és 361 3 A sportszergyártók bevétele a kínai piacon.

Szóval úgy döntöttem, hogy megér egy misét az, hogy körbenézzek a piacon valami jobbféle, de természetesen olcsó futócipő után. Nem akarok álszent lenni, és azt mondani, hogy ezek után csak és kizárólag kínai olcsó surranóban fogom tolni, hiszen van 3 db Kalenjim – eddig ez volt a budget csuka -, egy Salomon Speedcross 3-am és egy méregdrága Asics Gel Cummulus 20 GT-X-em. Ha viszont találnék egy jó, edzésre használható cipőt, ami felébe/harmadába kerül a hazai árnak, akkor bizony kalandvágyból vennék egyet.

Hol kezdtem a keresést? Nyilván az Aliexpress-en, ahol majdnem megvakultam a rám zúduló találatok mennyiségétől, amit a „running shoe” keresőfeltétel adott ki. Van egy-két igazi undormány, semmiképpen nem felel meg az európai ízlésvilágnak, de természetesen egy futócipőnél nem ez a legfontosabb, hanem a mögöttes technológia és a megfelelő méret. Mivel Alin egy csomó hivatalos bolt van, megnéztem, hogy a fenti márkák rendelkeznek-e ilyennel, és hármat is találtam:

 

Li-Ning okos futócipő – Most jön a Magic

Annyira azért nem voltak olcsók a cipők, mint vártam, így egyelőre kivártam, annak ellenére, hogy vettem már olcsón okoscipőt például a Xiaomitól, amiről írtam is 2018-ban, azóta is köszöni, jól van. Nem fogjátok elhinni, ki gyártotta a Xiaominak a cipőt. Természetesen a Li-Ning, csak akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ennek a két cégnek köze van egymáshoz. További érdekesség, hogy például az e-cipő weboldalán is kaphatóak a termékeik, csak éppen kétszer annyiért, amennyiért szívesen beszerezném őket.

Így jutottam el a Li-Ning Authoraztion Store-hoz, ahol minden nap két terméket leáraznak „Daily Deal” néven, így a jobb cipőket is be lehet húzni 5-7000 Ft-ért. A választás nehézségét számomra az okozza, hogy viszonylag kevés adat áll rendelkezésre a csukákról. Milyen lábra való, mekkora távhoz, miből van a sarok- vagy a felsőrész, mennyi a drop? Némi információt találtam a „specifications” fül alatt, illetve a Li-Ning cipők esetében a sajtóanyag elég jól leírja, hogy pontosan milyen technológiát használtak a lábbelik tervezésekor.

Ebből kiindulva a Li-Ning Rouge Rabbit 2017-es modelljére esett a választásom. Ráadásul okos chipet lehet a betét alá tenni – amit nem mellékesen a Huami, az Amazfit órák gyártója szállít -, amivel kiolvashatom a kadencia értékeket, a lépésszámot és még hasonlóakat. A lábbelit a már jól ismert Mi Fit apphoz kell társítani. Ha sikerült a cipőt levadászni „Daily Deal” keretében, beszámolok róla, milyen, addig is írjatok nekünk, hogy ti milyen tapasztalatokat szereztetek a kínai csukákkal és egyéb sportszerekkel, illetve nézzétek ti is a Daily Dealt, hátha megtetszik valami.

Forrás: Highsnobiety, Newsandopinions

hirdetés