hirdetés

Creality Ender 3 V3-KE 3D nyomtató teszt

Qué? Az olcsóbb a jobb vétel?

teszt
Creality Ender 3 V3-KE 3D nyomtató teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-06-28

A Creality Ender 3 3D nyomtató szériájának közepes tagját vettük górcső alá az Ender 3 V3 után. Milyen megkötésekkel jár a kisebb és picit lassabb, de cserébe jóval olcsóbb termék megvásárlása? Ez lenne az ár/érték bajnok nyomtató a kezdők álma? Elég a 500 mm/s nyomtatási sebesség a sok modern funkció mellett? De a legfontosabb kérdés: érdemes-e hazavinni az NNNDECKE  kuponnal 94 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért a nyomtatót a Geekbuyingtól ingyenes szállítás mellett, EU raktárból vagy sem?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Már csak azért is, mert a Creality Ender 3 V3-KE 4,3 inch-es érintőképernyője úgy felbosszantott, ami már régen sikerült terméknek. Az egy dolog, hogy a tapintási érzete eléggé hitvány – szerencsére van webszerver -, de nem bírtam rajta beírni a WiFi jelszavamat, mert nincs a felületen alsóvonás. Léphettem be a routerbe és konfigolhattam át a 2,4 Ghz-es sávot, meg az összes eszközt, ami ezen lógott, igazi agyrém ez 2024-ben. Lehet csak valami szoftveres hülyesége a masinának, mert az Ender 3 V3 meg tudja ezt, nem is értem.

Két dolog viszont nagyon tetszett: az egyik a direct drive-os extruder és a PTFE cső hiánya,

a másik a filament tartó. Annyi rossz megoldást láttam ebből már, hogy Aliról rendeltem különálló, csapágyazott filament tartókat, mert szinte minden gyári kivitelezés csapnivaló. Vagy rossz helyen vannak vagy feszítik az anyagot, vagy túl hosszú a cső, amin áthaladnak. Nem úgy a Creality Ender 3 V3-KE esetében, ahol szinte tökéletes a megoldás. Nagyon rövid úton, a kifogyás érzékelő szenzoron keresztül halad át az anyag, ami ráadásul egy minden irányba elmozogni képes csavaron lóg. Nem tud beakadni, feszülni, eltörni, míg a fejbe egy elhúzható lamella segítségével kell bevezetni a cuccot, amit ha elengedtek, szépen becuppan a helyére.

A menüben szabályozható az extrudáció hossza milliméterben, így az anyagot sem pazarolja, és a kifűzés is pont ilyen flottul megy.

Ráadásul nagyon kezdőbarát, sokkal jobb ez a megoldás, mint az Ender 3 V3 esetében. Maga a filament tekercs pedig a gép tetejére kerül, így nem lóg ki oldalra, könnyű bármilyen bútoron elhelyezni. KÖSZÖNÖM, hogy van egy mérnök, aki a Creality-nél képes gondolkodni. A menü többi paramétere a szokásos, nagyjából mindent elértek belőle, amit kell, de aki látott egy modern Crealityt, az mindet látta. Érdekesség, hogy az Creality Ender 3 V3-KE kijelzőjének oldalán 2 darab USB port van, egyikbe a pendrive-ot dughatjátok, másikba a kiegészítő kamerát, amit Creality Nebula néven kell keresnetek, és elvileg a rendszer automatikusan felismeri. Sőt, lehet mellé venni vibráció érzékelő gyorsulásmérő szenzort is, amivel elvileg még szebb lesz a nyomtatás.

Természetesen az Creality Ender 3 V3-KE mellé is járnak szerszámok, spatula, néhány imbusz kulcs, ragasztó, leírás, kb. 100 gramm Hyper PLA filament, meg még néhány apróság. A beüzemelés a tipikus sémát követi: bekapcsolás, önkalibrálás, frissítés, önkalibrálás, majd mehet a nyomtatás. Ami a műszaki paramétereket illeti, az nagyrészt a Creality Ender 3 V3-mal egyezik meg (ahol ezt külön nem emeltem ki, ott azonos):

 • Sebesség: 500 mm/s (Ender 3 V3: 600 mm/s)
 • Gyorsulás: 8000 mm2/s (Ender 3 V3: 20 000 mm2/s)
 • Filament átfolyási mennyiség: ? (Ender 3 V3: 32 mm3/s)
 • Fej hőmérséklete: 300 Celsius fok
 • Tárgyasztal mérete: 220x220x240 mm
 • Tárgyasztal hőmérséklete: 100 Celsius fok, automata szintezéssel, PEI lappal
 • Kijelző: 4,3 colos érintőképernyő
 • Firmware: klipper alapú, de zárt, gyártóspecifikus (állítólag nyílt forráskódú lesz)
 • Extruder: Sprite, direct drive
 • Fúvóka: Volcano (Ender 3 V3: Unicorn quick swap fémötvözet (gyártóspecifikus))
 • Adatkapcsolat: WiFi, USB-A (pendrive-oknak)
 • Algoritmusok: input shaping (G-sensorral, Ender 3 V3 alapból tudja)
 • Támogatott filamentek: PLA, PETC, ABS, TPU (95A), ASA (Ender 3 V3: PLA, TPU, PETG, ABS, PLA-CF, PETG-CF, CR-carbon)

Forrás: Creality

Néhány különbséget észrevehettek a fenti paraméterek között. Az egyik, hogy a Creality Ender 3 V3-KE egy picit lassabb a nagyobb testvérénél, de a Benchy-t – rajta van a modell az USB-n – kidarálja durván 15 perc alatt, szóval így is villámgyors, a gyakorlatban szinte semmivel nem lassabb drágább modellnél. A valós sebessége valahol 250-300 mm/s között van, az 500 mm/s csak az X tengelyen való oldalmozgásra igaz, de ez még így is nagyon gyors. A másik, hogy nem egyedi nyomtatófej van benne, hanem a tipikus Volcano, így nem kell méregdrágán a Creality-től vennetek a Unicorn végeket, cserébe nem hot swapes.  A többi részegysége pedig gyakorlatilag ugyanaz, mint a drágább modellnek. Jah, bocs, nem, a PEI lap fekete és nem aranyszínű, mint az Ender 3 V3 esetében, de nagyjából ennyi.

Az X tengely egy linear rod-on – ami magyarul talán vezetősínnek lehetne fordítani – mozog,

ez a jobb megoldás a kerekes/csapágyas helyett, és a korábbi high-end masináktól szivárgott le ide a belépő szegmensbe. A Z tengelyt két vezérorsó támasztja meg, vagyis meglehetősen stabil marad nyomtatás közben is, annak ellenére, hogy ez egy rektilineáris, bed slinger 3D nyomtató, vagyis ellentétben a Core XY modellekkel – mint a Creality K1C vagy a Creality K1 Max -, itt a tárgyasztal mozog előre és hátra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hátrafele álló kábelek, amik többek között a tárgyfűtésért felelnek, elég nagy helyet foglalnak el. Így, ha falra tolnátok, vagy forgassátok el a nyomtatót vagy hagyjatok mögötte helyet. Ugye milyen jó, hogy felül van a filament tartó és nem oldalt? Sokkal könnyebb így elhelyezni bárhová. Lássuk, hogyan nyomtat.

Forrás: Creality

Creality Ender 3 V3-KE 3D nyomtató teszt – Ez ennyiért nagyon szolid

A nyomtatást a szokásos Benchy kishajóval kezdtem, ami gyakorlatilag tökéletes lett, szinte nulla szellemkép, igaz, ez egy gyárban optimalizált modell. Mivel nem akartam USB-s cuccokat dugdosni, megnéztem milyen a webszervere: pont olyan, mint az Ender 3 V3-nak. Modelleket tölthettek rá fel, meg elindíthatjátok a nyomtatást, mutatja a tárgyasztal dőlését, de ennyi. Elvileg képes kamerát is integrálni a felületbe, de ezt külön kell megvásárolnotok, szóval ezt nem tudtam kipróbálni.

A tapadással egyáltalán nem volt gondom a Creality Ender 3 V3-KE kapcsán, aminek a titka az érdes PEI lap.

Ugyanez van az Ender 3 V3-on és a korábban tesztelt FlashForge Adventurer 5M Prón is, mindegyik kiemelkedően jól tapadt a tesztek során, ellentétben a K1C/K1 Max párossal, ahol ugyanez a felület sík. Ha kicsit körbenéztek az Aliexpress boltjaiban, akkor a dolgokat lehet extrázni, nekem is van kétoldalas PEI lapom, amivel lehet karbon és gyémánt mintát is nyomtatni a 3D modellek aljára. A másik fontos észrevételem, hogy az érdes PEI lap érdes felületet képez, és szépen elrejti a rétegeket, ellentétben a sík felülettel, szóval mindenkinek ilyet ajánlok.

Éppen volt személyes projektem nyomtatásra, így úgy voltam vele, kitolok 30 darab kulcstartót rajta, abból jól le lehet mérni, mennyire konzisztensen végzi a munkáját. Azt kell mondjam, teljesen, ha a Crealty képes lenne úgy felfűzni a Hype PLA tekercseit, hogy a szálak nem egymás alatt haladnak el és emiatt megszorulnak, a nyomtató egyáltalán nem hibázott volna. Nem volt első réteg hiba, elcsúszás, gyakorlatilag semmi, nem szálazott a PLA-val, teljesen homogén lett az eredmény a 30 db egyforma tárgy esetében.

Gondoltam provokáljuk egy kicsit a gépet, így elkezdtem kitolni az alábbi modelleket (mindegyik Thingiverse-ről, hogy ti is le tudjátok tölteni):

 • brindging test (azt mutatja meg, hogyan tud a levegőben húzni szálakat a nyomtató)
 • egy bonyolultabb XYZ kocka
 • egy spatulát, mert az mindig jól jön a tárgyak leválasztásához
 • egy teafilter tartót, hogy valami értelmes is legyen, amit használhatok
 • és persze néhány sörnyitóra – erre, meg erre, meg erre is – égető szükségem volt a nyári melegben, a foci EB alatt

A képekből látható, hogy az eredmények nagyon szépek lettek, persze azt hozzá kell tenni, hogy ezeket Creality Hyper PLA-val nyomtattam, és mondjuk nem PETG-vel vagy valami komolyabb anyaggal, például wood PLA-val vagy TPU-val. Összességében a durva az, hogy semmivel nem nyomtat a Creality Ender 3 V3-KE csúnyábban, mint a közel 300K-s K1 Max, tehát a felárat már nem feltétlenül az extra minőségért fizetitek ki.

Ráadásul még nem is különösebben hangos,

nyilván a 2 darab tárgyhűtő ventillátor nem a világ legcsendesebb szerkezete, de aki kifejezetten halk nyomtatót keres, annak ott van a FlashForge 5M Pro, igaz, kétszer ennyiért.

hirdetés

Creality Ender 3 V3-KE 3D nyomtató teszt 48

Forrás: Creality

Creality Ender 3 V3-KE 3D nyomtató teszt – Megszoktam a szoftvert, így nem idegesít

A Creality Ender 3 V3-KE-hez volt Orca Slicer profil. Kiindulva a Creality Print korábbi bénázásaiból, amiről a többi 3D nyomtatós tesztben írtam, meg sem próbáltam erőltetni a saját programjukat, egyből Orca-ra váltottam. Ennek egy nagy hátránya van: nem tudja direktben a gépre küldeni a 3D állomány G-code-ját, csak lementeni azt.

Szerencsére van webszerver, ahol kézzel is fel lehet tölteni a fájlokat, így ez a majdnem mindegy kategória, nem igazán hátráltatja a használatot.

A korábbi Ender 3 V3 teszt kapcsán pedig fent maradt a Creality Cloud app, amit azóta sem szerettem meg, de azért tagadhatatlanul van egy-két vívmánya, ami mellett nem érdemes elmenni. Az egyik, hogy a print jobok visszanézhetők és nemcsak a munkamenet hosszát, de a felhasznált filament mennyiségét is megjegyzi, méterben. Ez azért jó, mert ha például piaci alapon akartok valamit kinyomtatni, akkor ebből számolhattok anyagköltséget, munkaidőt, illetve a nyilvántartáshoz is jó.

A Creality Cloud app egyébként kezel több nyomtatót is egyszerre, a szoftveren belül szabadon váltogathattok közöttük, igaz egyetlen felületen egyszerre nem mutatja őket. A reklámok még mindig idegesítőek, meg ez a béna pontgyűjtögetés, de ha ezen túl tudtok lépni, akkor végülis távoli monitorozásra is alkalmas, ami nem egy rossz dolog. Már csak valakinek le kéne szednie a tárgyakat helyettem, és akkor mehetne a munkamenetek távolról elindítása.

Összegzés

Az a nagy helyzet, hogy Creality Ender 3 V3-KE ár/érték arányban egy jobb nyomtató, mint a Creality Ender 3 V3. Alig kell kompromisszumot kötnötök, sőt, bizonyos dolgokban – például a sztenderd fúvóka, a jobb filament tartó – még többet is tud, mint a drágább testvér. A sebességbeli különbség szinte alig érezhető, viszont az érintőkijelzője egyértelműen jobb az Ender 3 V3-nak. Ezt viszont azzal lehet ellentételezni, hogy a webszervert használjátok, így csak a filament befűzést és kifűzést kell innen indítani. 100 000 forint alatt szerintem nincs ennél jobb nyomtató jelenleg, ráadásul van kifogyás elleni érzékelője, automatikusan szintezi a tárgyasztalát, áramkimaradás esetén onnan folytatja, ahol abbahagyta, fel tud menni 300 Celsius fokig, hát mi kell még?

Például egy jó ár, amit a Geekbuying meg is ad, az NNNDECKE  kuponnal 94 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért haza lehet vinni a nyomtatót, ingyenes szállítás mellett, EU raktárból. Mivel így nagyjából 35 000 forinttal olcsóbb, mint az Ender 3 V3, lehet rádobnék még egy Creality Nebula kitet vagy csak a kamerát, meg a vibrációt figyelő szenzort. Így akkor ugyanott vagytok, mint az Ender 3 V3, árban. Akinek meg nem kell, az meg 100 rugó alatt maradhat.

Akinek esetleg a másik két nyomtatóra fáj a foga, annak is van megoldásunk:

 • Creality Ender 3 V3-SE (kód: NNNCRE3SE ) – 59 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).
 • Creality Ender 3 V3, (kód: NNNCREEN3V3D ) – 126 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).

Pro

 • Gyors
 • Jó minőségű
 • Kiváló tapadás
 • Nagyon jó ár/érték arány
 • Remek filament tartó és érzékelő
 • Kiegészíthető kamerákkal és rezgészenszorral

Kontra

 • A kijelző gagyi
 • Viszonylag pici tárgyasztal
 • Nincs zárt ház, így nem minden anyagot lehet nyomni vele
 • Vannak azért fejlettebb megoldások (csak nem ilyen árért)

hirdetés