hirdetés

Creality Ender 3 V3 3D nyomtató teszt

Kicsi a bors, de gyors

teszt
Creality Ender 3 V3 3D nyomtató teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-06-10

A Creality 3D nyomtatógyártó cég belépőkategóriás szériáját régóta fémjelzi az Ender 3, mi is használunk egyet vagy 5 éve. Ennek a 3. generációja a V3, amiből ez a „Pro” modell, és ez bizony elég sok technológiai vívmányt jelent, cserébe a nevezéktan jól összezavarja a vásárlókat. Gyors mint a villám, sok okos algoritmus dolgozik benne, a gyártó szerint Core XZ elrendezésű, és nagyon egyszerű összerakni. 129 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a NNNCREEN3V3D  kóddal Geekbuyingon, ingyenes szállítás mellett, és most 1 kg ajándék filament is jár mellé. EU raktárból pár nap, és már kreálhattok is!

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Creality Ender 3 V3 váza alumínium, teljesen jó a minősége,

de azért nem olyan technológiai látványpornó, mint a prémium vonalba illő Creality K1C és K1 Max, amit teszteltünk. De decens, akárhonnan nézem. Az viszont nem annyira tetszett, hogy minden irányba kiáll valami. Jobb oldalon a tárgyfűtésért és a vezérlésért felelős kábelek, hátul nem 90 fokos a tápkábel, így nem lehet a falra tolni, előre kijön a tárgyasztal és beletakar a kijelzőbe, szóval jóval nagyobb hely kell neki, mint amit elsőre gondolnátok és falra tolni is eléggé esélytelen.

A nyomtató mellé adnak egy tonnányi szerszámot, pendrive-ot a szoftverekkel és a modellekkel, kenőzsírt, leírást, mindenféle bizbaszt és ragasztót is. Ez utóbbira ki kell találnom valami jó nevet, mert a forrasztássegítő anyag a „műszerész Nivea”, akkor erre milyen niche közösségi „szakszó” lehet? 3D hónaljstift vagy ajakrúzs? Mindegy is, hiszen a tárgyasztal enélkül is jól tapad, ugyanis egy rücsis PEI lapról van szó, amit „B plate” néven kell a neten keresnetek. Van sima is, azt hívják „A plate”-nek.

Az új nyomtatók egyik legjobb funkciója, hogy van bennük valamilyen vezetéknélküli kapcsolat.

A Creality Ender 3 V3 egy WiFi modult és egy USB bemenetet ölelt a keblére, vagyis hasonlóan a K1 szériához, ennek is van IP címe, meg webszervere. Innentől kezdve pedig távolról lehet vezérelni, ami remek. Persze rajta van a csecse, 4,3 inch átlójú, 800×480 pixeles érintőkijelző – ami a K1 szérián is -, ami a világ egyik legjobb ujjlenyomat-mágnese, és mindent lehet innen vezérelni, pont ahogy a nagyobb testvérei esetében. Essünk túl a műszaki paramétereken, és ezzel el is tudjuk helyezni alanyunkat a képzeletbeli 3D nyomtatós táplálékláncban:

 • Sebesség: 600 mm/s
 • Gyorsulás: 20 000 mm2/s
 • Filament átfolyási mennyiség: 32 mm3/s
 • Fej hőmérséklete: 300 Celsius fok
 • Tárgyasztal mérete: 220x220x240 mm
 • Tárgyasztal hőmérséklete: 100 Celsius fok, automata szintezéssel
 • Kijelző: 4,3 colos érintőképernyő
 • Firmware: klipper alapú, de zárt, gyártóspecifikus (állítólag nyílt forráskódú lesz)
 • Extruder: Sprite, direct drive
 • Fúvóka: Unicorn quick swap fémötvözet (gyártóspecifikus)
 • Adatkapcsolat: WiFi, USB-A (pendrive-oknak)
 • Támogatott filamentek: PLA, TPU, PETG, ABS, PLA-CF, PETG-CF, CR-carbon

Több dolgot is észrevehettek, az egyik, hogy egy gyártóspecifikus fúvóka – az Unicorn – van a gépben, amit bizony a Creality-től kell megvenni.

A másik, hogy sebességben ugyanazt hozza, mint a high-end széria, ami igencsak becsülendő. Nézni egyébként elképesztően király, ahogy magas sebességen riszálja a tárgyasztalt a nyomtató, a szervo pedig Subaru WRX STI módjára füttyög a gyorsításoknál, imádni való. Amúgy a Benchyt 13 perc alatt kidarálja kalibráció után, ami hihetetlenül kevés idő. Ennek az oka az, hogy a Creality Ender 3 V3 egy bed slinger, Core XZ nyomtató. Hogy ez mit jelent, azt mindjárt megmagyarázom, de akit bővebben érdekel, az a szakmai fejtágító rovatban olvassa el a 3D nyomtatókról szóló tartalmunkat.

A bed slinger nyomtatók nem a tárgyasztalukat emelik a vertikális – vagyis a Z – tengelyen, hanem előre-hátra lengetik azt.

Ezért van az, hogy a tárgyasztal kimozog a nyomtató síkjából, így előtte és mögötte is kell némi helyet hagyni. Ebből származik egy fura anomália is: mikor végez a nyomtatással, teljesen előre mozog az Y tengelyen, emiatt betakarja a kijelzőt, amit így nehezen vagy sehogy nem lehet megnyomni. A másik szerkezeti sajátosság a Core XZ rendszer. Ennek lényege, hogy két, automatikusan megfeszített fogasszíj mozgatja a nyomtatófejet egyszerre az X – ami a vízszintes oldalsó – és a Z – ami a függőleges – tengelyen. Ezek a nyomtatók jobban szeretnek átlósan mozogni, mint lineárisan, ennek mikéntjéről a fenti linken lévő cikkben írtam.

Forrás: Geekbuying

A dologból az következik, hogy a Creality Ender 3 V3 vezérlése eléggé bonyolult – fogasszíjak mennek egymás alatt és felett keresztbe, egy vékony kereten belül -, cserébe, ha a szíjak feszesek, gyors és precíz mozgásra képes. Mivel a tárgyasztal is mozog, emiatt nagyon vicces, riszáló mozgást végez nyomtatás közben, cserébe viszonylag, de nem nagyon hangos a működés. Mivel nem zárt, és nem is vehettek köré keretet – nincs mire rárakni -, ezért bizonyos, mérgező gázokat kibocsájtó anyagok nyomtatására nem igazán alkalmas, hiszen elszívást sem lehet a ház hiánya miatt alkalmazni. Kivéve, ha beteszitek egy Creality sátorba, amiben van elszívás. Most, hogy elhelyeztük a Creality Ender 3 V3 3D nyomtatót a Creality univerzumban, lássuk, hogyan szuperál!

hirdetés

Creality Ender 3 V3 3D nyomtató teszt – Műszaki vívmányok, szoftveres hiányosságok

Az összerakás és a Benchy kishajó 3D modell után rájöttem néhány anomáliára. Egyrészt, jobb oldalon nem jó helyen van a filament tartó, mert beakad a kábelekbe, így nyomtattam egy olyat, amit felülre lehet tenni. Ebben ráadásul vannak supportok, vagyis támaszok, így azt is tudtam tesztelni, hogy mennyire könnyű őket kitörni. Jelentem, nagyon.

A nyomtatást nem ment teljesen flottul, mert olyan kevés filamentet adnak alapból a gép mellé, hogy az kétszer is kifogyott, de legalább kiderült, hogy a kifogyás érzékelő működik.

Miután elkészült az új tartó, szépen elrendeztem és lekötegeltem a kábeleket, mert már ismertem a mozgástartományukat. Szoftveres oldalon sokat nem kellett állítanom, a Creality K1 Max miatt a Creality Print a gépemen volt, de Orcaval is megy. Mivel a K1 Max és a Creality Ender 3 V3 is WiFi-s, behúztam a másik mellé a szoftverbe ezt is. Ami furcsa volt, hogy ami a K1 Max-nak a „high quality” – ami 0,10 mm-es rétegvastagságot jelent – profil, az az Ender V3-nak nem ugyanaz – itt 0,20 mm -, így az előbbiből kiexportáltam a profilt és betöltöttem a másikba. Tökéletesen működött, jöhetett a nyomtatás, de természetesen minden paramétert kézzel is át lehet állítani.

Nem akartam megint a szokásos XYZ tesztkockát, a TempTowert, meg ezeket nyomtatni, így úgy döntöttem, ha már van két nyomtató, befogom őket tömeggyártásra, hogy lássam, milyen a két eszköz egymás mellett. Mindenféle színben nyomtattam csocsóbábus kulcstartókat, amiket meglehetősen gyorsan abszolvált is. Ha összekevertem volna a többi Creality nyomtató által gyártott két adagot, később nem tudtam volna megmondani, melyik melyikből származik.

Megdöbbentő, de a Creality Ender 3 V3 ugyanazt a sebességet és minőséget hozza, amit a Creality K1 Max,

azzal a különbséggel, hogy mintha szándékosan olcsósítottak volna néhány helyen. Nyilván a tárgyasztal mérete sokkal kisebb, ami egy limitáló tényező, és valahogy az egész egy fokkal egyszerűbbnek hat. A PEI lap érdes, így nem lesz olyan szép a nyomat alja, de aki akar, tehet raftot, vagyis tutajt, a 3D modell alá és akkor ezzel sincs probléma. Cserébe jobban tapad, nincsenek first layer hibák, ami nem hátrány. Az olcsósítás egyébként teljesen rendben van, így is remek a masina, de azért rá lehet szokni az extra minőségre. Itt is van input shaping és pressure advance, mint a nagyobb gépek esetében, vagyis sok hibát korrigál a Creality Ender 3 V3 nyomtatás közben, illetve a webszerveren is látszanak a folyamatok. Szépen fel tudjátok a modelleket töltögetni a gépre, és távolról mindent elindítani.

Forrás: Geekbuying

Ami a Creality Ender 3 V3 hangját illeti, az nagyon tetszett.

Először is, jóval csendesebb, mint a zárt házas megoldások, mert nincs extra elszívás, így ordító venti sem. Viszont így kiesik az ABS, az ASA, amik gázt képeznek, vagy a PA és például a PC, mert ezek nyomtatásához zárt tér kell, mert érzékenyek a légmozgásra. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyomtató fizikailag nem képes ezeket kinyomtatni, csak azt, hogy vannak erre jobb megoldások. A tárgyasztal nagyon szépen beáll a helyére, az automatikus szintezés nálam remekül működött. A fúvóka viszont az egyedi Unicorn típusú, amit csak a Creality-től lehet megvenni. Ez kicsit olyan, mint a tintás nyomtatóknál a toner business, mert oda árazzák az alkatrészt, ahova akarják.

A LiDAR szenzor kimaradt de ez nem olyan nagy érvágás, ahogy a kamera hiánya sem,

bár hozzá lehet szokni a jóhoz. Érdekesség, hogy a kisebb modellekhez, például a V3 KE-hez, KIT-ként ez is megvehető a gyártótól Creality Nebula néven, sima USB-vel csatlakoztatható. Szóval aki kamerázni akar, az a Creality Ender 3 V3 KE-t vegye.

Creality Ender 3 V3 3D nyomtató teszt 47

Forrás: Geekbuying

Creality Ender 3 V3 3D nyomtató teszt – Szoftverben még mindig gyenge

A szoftverezettségről csak dióhéjban fogok írni, mert a Creality K1 Max tesztjében már leírtam a lényeget, a Creality Ender 3 V3 meg ugyanezekkel működik. Az app informatív, de szerintem idegesítő a sok reklám, plusz állandóan be akartak húzni valami pontgyűjtögetős játékba, ahol Cuva pontokat lehet kapni, amiket egyébként fizetős modellekre lehet beváltani. Egy „r” betűvel kiegészítettem fejben, majd becsuktam és kész.

Ennek amúgy lenne értelme, például remek Ender 3 V3 fejlesztéseket lehetne kinyomtatni, ha nem kerülnének azok is Cuva pontokba. A Creality Print V4 a szeletelő szoftver, ami nem lenne rossz, de például, ha sok modellt raktok ki a tárgyasztalra, hihetetlenül belassul.

Azzal kellett szerencsétlenkednem hogy akkor most 7, 9 vagy 11 kulcstartót szeleteljek fel,

miközben elférne több is a tárgyasztalon, csak annyit nem tud kigenerálni. Orca slicerre is átválthattok, de ott meg valami gebasz volt az első réteg beállítással, szóval mókolni kell vele, így nem annyira egyszerű az élet. A Creality Printnek vannak más agymenései is, például felvettem mindkét nyomtatót, de miután a Creality Ender 3 V3-mal elkezdtem nyomtatani, a K1 Max eltűnt. Szerencsére IP cím alapján egy böngészőből mindkettő elérhető. Aztán ha leszeditek az újabb fő verziót, akkor nem írja felül az előzőt, hanem lesz belőle kettő. Így tudtam a gépemen a Creality Print v4-et és v5-öt is elindítani.

A lényeg: V3 és a V4 kuka, V5 már egész jó, azt használjátok.

Az egyértelmű, hogy a Creality-nek még szoftveres oldalon kell fejlődnie, például a Klipper alapú, de Creality OS névre keresztelt firmware-jük nem nyílt forráskódú, bár állítólag ígéretet tettek arra, hogy azzá teszik. Szerencsére a Reddit és a Github közössége mindig talál ezekre megoldást, de jobb lenne, ha a gyártó alapból támogatná az ilyen törekvéseket. A Creality Slicert pedig nigyekezt, ez egy átírt Ultimaker Cura, csak beleheftölték a Creality modelleket, de 2023.09.07 óta nem frissül, így az új 3D nyomtató modellek – K1 széria és az Ender 3 V3 – már nincsenek benne.

Összegzés

A Creality Ender 3 V3 egy remek masina, de egyrészt nagyon nem az az olcsó budget nyomtató, ami régen volt, másrészt néhány dolgot kihagytak belőle, hogy maradjon levegő a prémium modelleknek is. Nem zárt házas, így bizonyos anyagok nyomtatására nem ideális, nincs AI kamera és time-lapse, nincs tárgyszintezésnél LiDAR szenzor, és nagyjából ennyi. Talán nem is annyira esztétikus, mint egy Creality K1 szériás gép, de ez egy szubjektív szempont. Ami viszont van: nagyon nagy sebesség, szép nyomtatási kép, 10 perces összerakás, hipercuki mozgás, WiFi, fűtött, önszintező tárgyasztal PEI lappal, mindenféle okos firmware algoritmusok a szebb nyomtatási képért cserébe, kifogyás érzékelő, és akkor nem érintettem mindent. A nevezéktan borzalmas, mindenkinek kitartást kívánok a megfelelő Guglizáshoz.

Az ára meg annyira baráti a tudásához képest, hogy nehezemre esik nem 10 pontot adni mindenre, de két okból nem teszem ezt meg: a 220x220x250-es befoglaló méret azért elég nagy limitáció, és szoftveres oldalon vannak idegesítő hiányosságok. Viszont olcsó, így ez bőven megbocsájtható neki. 129 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte érte a NNNCREEN3V3D  kóddal Geekbuyingon, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Pár nap alatt a küszöbötökön landol a cucc, de filamentet vegyetek mellé, mert eléggé spúr a Creality ebben a tekintetben. Szerencsére ezt a GKB megoldotta, ajándékba jár hozzá 1 kg FlashForge multicolor PLA filament.

Pro

 • Kicsi, kompakt
 • Szép nyomtatási kép
 • Remek minőség
 • Jó nézni ahogy mozog
 • Nem nagyon hangos
 • WiFi-s vezérlés és monitorozás

Kontra

 • Creality Print hiábi és az idegesítő app reklémok
 • Nem zárt, így bizonyos anyagok nyomtatása problémás (de kieggel megoldható)
 • A kijelzőre rálóg a tárgyasztal végállása
 • A kábelek nem jó helyen vannak, ahogy a filament tartó sem (de nyomtattam másikat)
 • Valamiért csak az Ender 3 V3 KE-hez lehet kamerát illeszteni
 • Ez már nem a régi olcsó, mojolós nyomtató, hanem egy konzumerekre targetált valami

hirdetés