hirdetés

Creality K1 Max 3D nyomtató teszt

Ezt a Creality most nagyon eltalálta

teszt
Creality K1 Max 3D nyomtató teszt 1

Forrás: Creality

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-05-30

A Creality K1 a cég high end szériája, és nem titkolt céljuk a Bambu Labnak ellenfelet állítani. A K1C névre keresztelt modelljüket már teszteltük, most viszont megérkezett a K1 Max, ami az előbbi nagyobb tárgyasztallal szerelt testvére. A cég megpróbált mindenféle vívmányt belesűríteni a modellbe: AI kamera, LiDAR szenzor a precízebb beállításért, fűtött önszintező tárgyasztal, aktívszén szűrő, szóval mindent beletettek, ami a polcon volt. 255 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az ED6962  kóddal, ingyenes szállítás mellett, EU raktárból, nagyjából a feladás után számított 3-5 nap alatt meg is érkezik a csomag.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Persze mihez képest, mert a ZoneStar Z9V5MK6 még vagy 10 centivel szélesebb minden irányban, szóval mondhatjuk, hogy a K1 Max kompakt ebben a méretosztályban. Adnak mellé minden jót, szerszámokat, tapadássegítő anyagot, egy nem túl jó kézikönyvet, plusz egy tekercs filamentet. És nem ám a szokásos „próbatoner” adagot, hanem tisztességes mennyiségű, gyors nyomtatásra tervezett Hyper PLA-t emelhettek ki a dobozból. Ez annyiban tér el a hagyományos PLA-tól, hogy csúszássegítő anyagot kevernek hozzá, egyébként ugyanaz. Vettem is gyorsan 3 további színt is az Alzáról, nem egy nagy összeg és reggelre itt volt az Alzaboxban, lehetett ezerrel nyomtatni.

Ami a 3D nyomtató anyagminőségét illeti, az remek,

ez a gép tényleg úgy néz ki, mint egy out-of-the box csoda, nincs többórás szívás az összerakással, nem kell kábeleket dugdosni, Z tengelyt zsírozni, és hasonlókat. Mivel ez egy CoreXY rendszerű 3D printer, elég nagy szó, hogy a háza alapból zárt, és nem kell külön megvenni az oldallapokat tartalmazó kitet, mint a TwoTrees, a Bambu Lab vagy a Prusa termékek esetében. A felhasznált alkatrészek első ránézésre kiválók, az önszintező, fűtött tárgyasztalon teljesen sík, PEI mágneses lemez van – van belőle érdes B plate, ami sokaknak bejött, és ezen már van fúvókatisztító -, amiről nagyon könnyű a modelleket leszedni. Három csavart és megannyi ragacsot kell eltávolítanotok az üzembe helyezéshez, ezt tegyétek is meg, különben nem tudjátok használatba venni a nyomtatót.

A fronton egy remek 4,3 colos, színes érintőkijelző kapott helyett, a grafikája nagyon szép és az érintésérzékenysége is jó, cserébe úgy gyűjti az ujjlenyomatokat, mintha muszáj lenne.

Mellette az USB-A portot találjátok, ide dughattok be pendrive-okat vagy egyéb adathordozókat a 3D modellek átvitele céljából, de szerintem senki nem fogja használni a WiFi megléte miatt. A 3D nyomtató házának ajtaja és a teteje is üveg, szóval ezzel óvatosan bánjatok, mert ha összetöritek, macera pótolni. És akkor egy kis mítoszdöntögetés: mikor azt emelik ki a gyártók, mint a megbízhatóság szinonimáját, hogy valahol 2 darab Z tengely van, nekik üzenném: a Creality K1 Maxnak 3 van. Nem mintha ez jelentene bármit.

Forrás: Creality

Nézzük a műszaki paramétereket, mert az értő közönségnél általában ettől indul meg a nyáltermelés, és a Creality K1 Max nem is okoz csalódást ezen a téren:

 • Sebesség: 600 mm/s
 • Gyorsulás: 20 000 mm2/s
 • Fej hőmérséklete: 300 Celsius fok
 • Tárgyasztal mérete: 300x300x300 mm
 • Tárgyasztal hőmérséklete: 120 Celsius fok, automata szintezéssel, LiDAR segítségével
 • Kijelző: 4,3 colos érintőképernyő
 • Firmware: klipper alapú, de zárt, gyártóspecifikus
 • Fúvóka: még nem az egyedi Unicorn (mint a K1C esetében)
 • Adatkapcsolat: Lan, WiFi, USB-A (pendrive-oknak)
 • Támogatott filamentek: ABS, PLA, PETG, PET, TPU, PA, ASA, PC, PLA-CF, PA-CF, PET-CF

Mielőtt a fentiektől mindenki elalélna, a sebesség egy nagyon viszonylagos dolog. A gyártók mindig a maximumot adják meg. A 600 mm/s akkor jön ki, ha egyenes vonalban kell egy csíkot húznia a fúvókának, ha van elég átfolyási mennyiség – amit meg sem ad a gyártó, de állítólag 32 mm3 -, és az is számít, hogy az egyes pozíciók váltása között mennyire ügyesen lassít, áll meg, majd gyorsul fel újra a fej. De például az anyag kihűlési sebessége, és még sok minden más is beleszól a képletbe.

Forrás: Creality

Ahogyan az fentebb is látható, három különböző módon is csatlakozhattok a Creality K1 Maxhoz.

Elvileg át lehet vinni a 3D modelleket USB-n keresztül is, de minek, mikor fut benne egy webszerver és böngésző alapon vagy a Creality Printtel is rá lehet lépni. Tiszta 2024 kérem szépen, mindenki cyber gyereknek érezheti magát. Nem úgy a filament befűzésnél, amivel elég sokat kínlódtam. Egyrészt a leírás egy büdös szót nem említ, hogyan kellene ezt megtenni, másrészt meg elég kacifántos úton jut el a fúvókáig az anyag. A szokásos trükköt alkalmazhatjátok: rézsút vágjátok le a filament végét, hogy hegyes legyen, akkor sokkal könnyebb átnyomni a filament kifogyásérzékelőjén és szépen elvezetni a fejig. Aztán jöhet a jó hosszú állítgatás, a minták rajzolgatása a PEI lapra, a LiDAR-os tárgyasztalszintezés, majd hopp, hirtelen megindult a nyomtatás. Lássuk, milyen!

hirdetés

Creality K1 Max 3D nyomtató teszt 17

Forrás: Creality

Creality K1 Max 3D nyomtató teszt – Ordítva szereti

Bekapcsolás után lefut egy 11 perces önteszt, amiben mindent automatán beállít a Creality K1 Max, utána mehet a nyomtatás. Azért előtte érdemes egy szoftverfrissítést ráengedni, nekem vagy 20 alverziónyival ugrott meg a verziószám – az 1.3.3.29-ast teszteltük -, szóval sok hibát javítottak a korábbiakhoz képest. A nyomtatást egy megúszós tárggyal, a szokásos sebességmérő Benchy kishajóval kezdtem, amit gyönyörűen kinyomtatott 17 perc alatt.

Igaz olyan hangosan, hogy nem lehetett mellette megmaradni. Korábban a Creality K1C kapcsán nem mértem meg, mennyi az annyi, de most kíváncsi voltam rá, 55 decibel, zárt ajtóval.

Mert egyébként meg 62-63, ami nem kevés.

A szervomotorok füttyögésével és a ventik zúgásával egyetemben ez már kellően idegesítő volt ahhoz, hogy állítgatni kezdjem a dolgokat. A Creality K1 Max webszervere elég jó, egyrészt lehet mókolni a nyomtatási és mindhárom ventilátor forgási sebességével is, a kamerával nézhetitek a nyomtatási folyamatot, látszik a tárgyasztal és a fej hőmérséklete, a hátralévő idő, meg még néhány tipikus dolog. Ami jó, hogy a nyomtató a G-code fájlokat is eltárolja, és innen is indítható a nyomtatás, ami kényelmes. Ezért is mondtam korábban a K1C-re, hogy ideális műhelynyomtató, ami a K1 Maxra hatványozottan igaz. Van továbbá egy nem túl jó helyen lévő, a zárt ház bevilágításáért felelős LED csík a házban, amit ki-be lehet kapcsolni. Többekben felmerülhetett a kérdés, hogy miért van itt 3 venti? Nos:

 • egy a 3D tárgy hűtéséért felel (ez az oldalventi)
 • egy másik az aktív szénszűrőn nyomja ki a levegőt (ez a hátsó venti)
 • 1 pedig a fejet hűti (ez pedig a felső)

Mindegyik sebessége állítható, azonban ez sem oldja meg teljesen a dolgokat, hiszen az alaplapot is hűteni kell, tehát mindig van egy kis alapzaj, akkor is, ha lehúzzátok a ventilátorok forgási sebességét nullára. De hova kellene lehúzni? Ezt ugye anyaga válogatja, mert vannak anyagok, amiket hűteni kell, másokat pedig kifejezetten nem szabad. Jöhetett a Creality féle tesztkocka, amit a Creality Print szeletelőből küldtem ki a K1 Maxra. Próbáltam azzal játszani, hogy a ventiket átállítva egy kicsit csendesebb legyen a gép, de azért ezt minden anyaggal meg modellel megcsinálni eléggé macerás lenne, és nyilván megugrik tőle a selejtarány is. Pont ezért kijelenthetem:

ez nem egy garzonlakásba való gép, kis élettérben zavaróan hangos a Creality K1 Max.

Beszélek egy kicsit a technológiai vívmányokról, amiket felvonultat. Van benne egy AI támogatott kamera, ami eléggé bullshit szagú dolog, de élőben működik. A következőre jó:

 • time-lapse videót készít a nyomtatásról (igaz a képek száma fix, a végén kaptok egy vidit és ennyi)
 • figyeli a tárgyasztalt és ha zavaró objektum van rajta (például ott maradt egy csípőfogó vagy egy spatula) nem kezdi el a nyomtatást
 • monitorozható rajta keresztül a nyomtatási folyamat
 • elvileg az első réteg problémát is megoldja (volt olyan, mikor egy kis blob alakult ki a tárgy mellett, megállt a nyomtató, LiDAR-ozás, fejigazítás, majd folytatta és a tárgy jó is lett)

A kamera felbontása 720p, a pozíciója fix, illetve a time-lapse paramétereit sem lehet állítani – de azért erre is van Github mod -, de szerintem 1-2 generáció, és ez is tökéletesen kiforrja magát és már most is teljesen használható..

Van továbbá egy LiDAR szenzor, ami a tárgyasztalszintezéshez és szintén az első réteg probléma kiküszöbölésében segédkezik,

és tényleg nem is volt ezzel gondom egyszer sem. Az önkalibráció és a szintezés egyébként eléggé vicces, ugyanis azonos távolságra lévő V mintákat húz a fej a tárgyasztal oldalára, illetve lehet látni a vörös lézerfényt, ahogy levilágítja az asztalt a LiDAR. A K1C annyival tud többet, hogy a tárgyasztal szélén van egy kis fúvókatisztító „kefe”, ami itt nincs, de másik PEI lap vételével ez megoldható. A K1 Max még nem az egyedi Unicorn fúvókával érkezik, így nem szívat meg titeket a gyártó azzal, hogy csak tőlük lehet ezt megrendelni. Sőt, tartalékba is kaptok egyet az alapcsomag részeként a hagyományosból.

Nagyban meghatározza a 3D nyomatok minőségét, hogy a firmware képes az input shaping és a pressure advance algoritmusok futtatására.

Magyarra lefordítva, a rezgésekből származó, ringingnek nevezett problémákat kiküszöböli, illetve szabályozza a fejből kifolyó filament mennyiségét is és utánaállít a nyomtatófej mozgásának, ha kell. Ez meg is látszik a tárgyakon, szépek a rétegek, egyenletes a nyomtatási minőség. Kicsit sokat vacakol az előkészületekkel, de utána sebesen nyomtat. A filamentet viszont elég macera cserélni, mert hátul van a tartórúd, viszont adnak hozzá egy 3D modellt, ami tartalmaz egy, a ház oldalára szerelhető tartót, ez sokkal kényelmesebbé teszi a csere-berét. Thingiverse-en meg aztán tényleg minden van, ami kell.

 

Creality K1 Max 3D nyomtató teszt 34

Forrás: Creality

Creality K1 Max 3D nyomtató teszt – Egyedi szoftverek vagy inkább az általánosak?

A Crealiyt két szoftvert is ad a nyomtatója mellé, a Creality Printet, és a Creality Slicert, ez a régi, ezt már nem érdemes használni. Van egy appjuk is, de nem használtam, mert reklámokkal spammelt. Érdemes mindkettőből leszedni a legújabbat, mert nekem a Print kapásból 2 fő verziót ugrott ahhoz képest, amit a micro SD kártyára tettek. A Print ugyanarra a felületre lép rá, amit a K1 Max IP címéről is elértek, csak egy asztali alkalmazásba integrálták a lehetőségeket.

Van egy cluster része, ahol elméletileg több nyomtatót lehet egyszerre vezérelni, feladatokat kiküldeni rájuk és így tovább. A 3D modellek egyedi, szöveges beállítófájlok – G-code-ok – formájában kerülnek a nyomtatókra, vagyis a szeletelőszoftver az .STL fájlt először rétegekre bontja és felparaméterezi, majd a kimenetén képződő G-code fájlt feltölti a Creality K1 Maxra.

Mivel a Creality K1 Maxon csak LAN, WiFi és USB-A bemenet van, ezért mindenképpen muszáj a hálózaton keresztül elérni a gépet.

Mivel valami zárt, gyártóspecifikus firmware fut rajta, ezért az Ultimaker Cura nem fogja látni a nyomtatót, a notebookotokra/Pc-tekre meg nem tudjátok feldugni a Maxot. Egy megoldás marad, Ultimakerben felszeletelni a modelleket, lementeni egy pendrive-ra, odasétálni a nyomtatóhoz, bedugni az adathordozót, majd kinyomtatni a 3D modellt. Ennek azért sincs értelme, mert az Ultimaker Cura nem ismeri a K1 Maxot, szóval gépspecifikus kódot nem tud rá kiküldeni, ezért szívás minden gyártóspecifikus dolog. Öröm az ürömben, hogy ki lehet rootolni a Creality K1 Maxot, de ezt az átlag nem fogja megtenni, így én sem álltam neki. Meg a hálózati forgalmat is lehetne dumpolni és nézni, hogyan kommunikál a nyomtató, és valahogy visszafejteni, miért nem látja a Cura, de nyilván ez túlmutat ennek a cikknek a tartalmán.

A szoftver egyébként nem egy Rubik kocka, viszont vannak furcsaságai.

Nem minden funkciót lehet beállítani innen, a nyomtató paneljéről viszont igen, szóval azért néha fel kell állni, és szépen konfigolni ezt azt helyben. Az ultra gyors módot a szoftver nem ismeri – ez lenne a 125% -, 0-100% között lehet állítgatni a nyomtatás sebességét, de például a LiDAR és hasonló cuccokat sem engedi vezérelni. Cserébe van egy csomó teszter objektum, sebesség, artifaktok ellenőrzése, átfolyási mennyiség, temp tower és még folytathatnám. Ha pedig belogoltok a Creality Cloudba, egy csomó 3D modellt tölthettek le. Vicces, hogy egyes upgrade-ek fizetősek, de a nagyja szerencsére nem az, bár az ingyenes Thingiverse korában eléggé pofátlan például egy filament tartóért pénzt kérni, helyette lehetne jó például a gyári.

Végül egy tipp a haladó 3D nyomtatósoknak: nézzetek rá az Orca Slicerre is, mert elég nagy a különbség pozitív értelemben – Reddit thread itt -, főleg ha egyszerre több berendezést akartok vezérelni.

Összegzés

A Creality K1 Max távolról sem egy tökéletes, de egy nagyon jó nyomtató, és a tavalyi megjelenése után elég sok hibát javítottak, kiindulva a szoftververzió ugrásaiból. Ezért sem szabad szaladni az elején és megvenni egyből a cuccokat, mert szereztek egy csomó negatív benyomást, ami 1 év múlva már nem biztos hogy igaz lesz, főleg, ha szoftveres problémákról van szó. A fórumokban nagyjából olyan vita alakult ki a Creality K1 Max körül, mint az Amd vs. Intel vagy az Android vs. iOS, valaki szidja, valaki imádja. Az utóbbi időben a támogatói vannak túlsúlyban, főleg, hogy az ára is mérséklődött.

Ami nekem meggyőző, hogy sokan printfarmokra is betették, és az ő elmondásuk alapján elég jól teljesít a masina. Miért pont print farmot hoztam fel példaként? Mert ott senkit nem érdekel, hogy ordít a nyomtató, ami a legnagyobb hibája. A szoftveres oldalra meg az a megoldás, hogy kirootoljátok, használtok egy másik slicert és kész, a béna LED-es bevilágítás meg nem oszt, nem szoroz, ha senki nem néz bele. Ez a gép még nem az egyedi Unicorn fúvókával érkezik, nem lökdösi a kábelvezető a tetejét, mint a K1C, a filament tartót meg szerencsére át lehet helyezni.

Nagyon szépen nyomtat, gyors, webszerverről érhetők el a funkciók, nagy a tárgyasztal mérete, és összevetve a Bambu Lab vagy a Prusa termékeivel, nem is drága. Szerintem egy jobb termék, mint a K1C, de kisebb lakásokba, ahol nincs műhely vagy egy száraztároló, egyszerűen overkill a hangja és a mérete miatt. Egy kertesház alagsorába viszont isteni masina, csak legyen net. De a legnagyobb előnye az, hogy semennyit, NULLÁT kellett vele szívnom, és ez az, ami egyre több és több embernek teszi elérhetővé a hobbit.

255 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az ED6962  kóddal, ingyenes szállítás mellett EU raktárból, nagyjából a feladás után számított 3-5 nap alatt meg is érkezik a csomag. A konkurensek valahol 900 USD körül kezdődnek, ami jó 200 USD-vel magasabb ár, és azokra még rájönnek az extrák, mint a zárt ház. Kéne, de mellé adjon valaki egy műhelyt is.

Pro

 • Tényleg out of the box
 • Gyors, mint a villám
 • A konkurensekhez képest olcsó
 • Nagyon szépen szintez, kevés hibával dolgozik
 • Ezt is szénné lehet modolni
 • Clusterbe szervezhető egyszerre több darab
 • Hasznos a kamera, és mintha a LiDAR is hozzátenne valamit a működéshez

Kontra

 • Hangos, de nem is lakásba, hanem műhelybe való
 • Nem open-sourcre Klipper van rajta (de lehet rootolni)

hirdetés