hirdetés

Xiaomi robotporszívók házi versenye

Ki a legény a gáton?

teszt
Xiaomi robotporszívók házi versenye 1
írta: Don Kartács
2019-07-01

Robotporszívókról már százszor írtunk, de mindig újra felmerül a kérdés, hogy melyik Xiaomi modellt érdemes leginkább megvenni. A jelentős árkülönbség miatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen funkciókat engedünk el. Küszöböt másszon vagy felmosson? Felszedje a kutya szőrét vagy a szőnyeget érzékelje? Térképet építsen ami visszahívható? Bármelyiket is visszük haza, mind a négy eszközt itthonról, magyarországi garanciával és gyors szállítással rendelhetjük meg a Xiaomishopból.

Mielőtt azonban belevágnánk az összehasonlításba, néhány jó tanács, amit az elmúlt 2 év tapasztalatai alapján szedtünk össze, és az összes robotporszívóra igaz:

 • tartsunk rendet, pakoljuk el a kábeleket, a gyerek játékait, a székeket pedig húzzuk ki az asztal alól
 • a nagyon mély szőnyegekre egyik sem tud felmenni, a rongyszőnyegek rojtjait pedig bekapják. Ettől nem mennek tönkre, de leállítják magukat, majd hangjelzéssel tudatják, hogy baj van, érdemes ezeket elpakolni
 • a kameraállványokat nem szeretik a robotporszívók, a vékony lábakat nem veszik észre, ezért elkezdik őket tolni
 • leszámítva a Roborock S50-et, képesek beszorulni a túl alacsony bútorok alá
 • a LIDAR-ral felszerelt modelleket megzavarják a tükrök és a rálógó függöny, ezeket a takarítás idejére húzzuk össze
 • a fekete színű szőnyegeket nem szeretik, azt hiszik, virtuális fal
 • a csőlábbal ellátott dolgokat – IKEA fotel, bárszék, szárító stb. – megpróbálják megmászni, ezeket érdemes mágneses csíkkal – virtuális fal – elhatárolni
 • ha valamiért a küszöbön nem tudnak átmenni, akkor érdemes egy rámpát odatenni, amin felgurulnak

Készítettünk egy videót is a témában, ebben a cikknél több információ elhangzik és működés közben is láthatjátok a robotokat:

Xiaomi robotporszívók házi versenye 3

Xiaowa C10 és E20

A fenti felsorolásban látható, hogy a Xiaowa kisebb és nagyobb modellje között a lényegi különbség a felmosás, a kezdetleges térképépítés és a szívóerő növekedés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a koszt mindegyik felszedi, a Xiaowa C10 1.600 Pa-s szívóereje is bőven elég a porcicák kiirtására. Szerintünk ezek az extrák nem érik meg a 20.000 Ft-os felárat, viszont azok, akik porallergiától szenvednek, számukra hasznos lehet. Azért túl sokat ettől nem kell várni, hiszen a robotporszívó nem tud „dörgölni”, így nincs mechanikai rásegítés a komolyabb koszfoltok eltávolításához.

Tipikus, előre végig nem gondolt csapda a robotporszívók kapcsán a küszöb. Bár a gyártók feltüntetik a küszöbmászási képességeket – mindegyiknél 20 mm -, ebből nem következik az, hogy a valóságban is átjutnak az ilyen műtárgyakon. A trükk az, hogy a burkolatelválasztók egyenesek legyenek – ne pedig ívesek, mint pl. a kábelcsatorna -, ilyenkor az összes Xiaomi modell leküzdi őket, ebben egyébként tapasztalataink szerint a leghatékonyabb a Xiaowa C10. Mivel mindegyiken van hengerkefe, ezért még a kisebb modellek sem esnek kétségbe, hogy ha állatszőrt kell feltakarítani – kivéve, ha egy tucat pulit tartunk otthon -, és ugyanez igaz a nem túl sűrű szőnyegekre is, ezeket is képesek leküzdeni.

Ami a térképépítést illeti, az E20 képes felrajzolni a lakás körvonalait, de nem lézerrel, hanem giroszkóp szenzorral dolgozik. A térkép nagyon hasonló felépítésű mint a nagyobb testvéreik kapcsán, de intelligens funkciókat NEM használhatunk rajta, tehát nincs virtuális fal, térképvisszatöltés, adott helyre küldés, takarításismétlés és hasonlók. Ez a szűkebb szenzorkészlet miatt van így, és ez bizonyos esetben a való életben is hátrányt jelent.

Cserébe viszont jóval nagyobb a portartályuk, a 640 ml érezhető különbséget jelent például a Mi Robot 420 ml-es sajátjához képest. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha időzítjük a robotokat – hiszen mindegyik automatikusan képes dokkolni – akkor az felezi, harmadolja a takarítások számát. Összefoglalva a fentieket, a C10 20.000 Ft-tal olcsóbb, mint az E20, remekül mászik küszöböt, és összességében kifejezetten jól használható mindennapi feladatokra, tehát aki nem akar sokat költeni a témára, annak a Xiaowa C10 a legjobb választás, aki viszont igényli az egyszerűbb térképet, annak az E20 lesz a nyerő.

Xiaomi Xiaowa C10

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Xiaomi Xiaowa E20

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első
Xiaomi robotporszívók házi versenye 10

Xiaomi Mi Robot

Kérdés az, hogy tud-e 30.000 Ft-nyi extrát adni az egy lépcsővel feljebb elhelyezkedő – egyébként korábbi – nagytestvér. Az emberek szerint igen, hiszen ez a típus fogy a legjobban a négyesből, nemcsak világszerte, de itthon is. Ennek elég sok oka van, de kezdjük az extrákkal, ami a különbséget jelenti a Xiaowa C10-zel szemben:

 • nagyobb, 1.800 Pa-s szívóteljesítmény
 • LIDAR, lézeres szenzor alapú térképezés
 • ultrahangos ütközésvédelem
 • kétszer akkora, 5.200 mAh-s akkumulátor, amivel 250 m2-t képes lefedni
 • térkép alapú vezérlés, virtuális fal, takarítások azonnali ismétlése, adott helyre küldés

A szívóteljesítménybeli különbség szerintem a gyakorlatban nem érvényesül, de nem is ezért, hanem a LIDAR szenzor miatt érdemes ezt az eszközt választani. Tapasztalataink szerint okosabban takarít, mint a másik két, olcsóbb típus, ráadásul ez biztosítja a térkép alapú műveletek meglétét is. Ez azt jelenti, hogy egyes zónákat kizárhatunk vagy éppen oda korlátozhatjuk a takarítást. Természetesen szoftveresen ismételtethetjük is, vagyis ha azt akarjuk, akkor háromszor fogja ugyanazt a területet takarítani a Mi Robot.

Ezek a funkciók egyébként eleinte nem képezték a repertoár részét, nagyobb testvérének – a Roborock S50-nek – a frissítéseit kapta meg, ami mindenképpen jó jel a jövőre nézve. Ráadásul a működési ideje durván 150 perc, ami 250 m2-t feltakarítását jelenti, és ezt a gyakorlatban is meg tudjuk erősíteni. Természetesen „fizikai gefoence” is kihelyezhető, ezt egy mágnes csík földre ragasztásával érhetjük el, mi jellemzően a szőnyegek széléhez teszünk ilyet, hogy a nagyon mély anyagokra ne másszon rá, és ott ne akadjon el.

A C10-hez hasonlóan ez az eszköz sem képes felmosni, és ennek a legkisebb a portartálya is, ez 2-3 takarítás utáni ürítést jelent a 40 nm-es „tesztlakásunk” esetében. Mivel ez egy egymozdulatos dolog, nem különösebben fárasztó tevékenység, de azért mégiscsak sűrűbben kell ismételni, mint a kisebb modellek esetében. Bár szőnyegtisztítási mód nem a repertoár része, ez a gyakorlatban szerintünk nem perdöntő, hiszen egyszerűen maximum teljesítményre állítjuk az eszközt, és kész. Ha választanunk kéne, a térképalapú takarítás miatt mi is a Mi Robotra szavaznánk, a 85.500 Ft-os ár teljesen reális érte.

Xiaomi Mi Robot

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:9.4
 • design és anyagminőség:9.6
 • felszereltség, funkciók:9.4
 • ergonómia:9.4
 • ár/érték arány:10
Xiaomi robotporszívók házi versenye 16

Xiaomi Roborock S50

Árban igen jelentős ugrás jön a Mi Robot után, durván 50.000 Ft, ami már majdnem egy Xiaowa C10, ezért már mutatni is kell valamit. Szerencsére napi szinten megy egy ilyen eszköz lassan 2 éve az egyik kollégánknál, szóval volt időnk kimaxolni a Roborock S50 képességeit. Természetesen nincsen csúcsmodell extrák nélkül, ezek az alábbiak a Mi Robothoz képest:

 • 2.000 Pa-s szívóerő
 • szőnyegtakarítási mód (ezt a Xiaowa eszközök is tudják)
 • beszorulás elleni szenzor
 • felmosás funkció
 • térkép-visszatöltési és szőnyegtisztítási mód
 • heti terv opció (beta fázisban)
 • csendesebb működés

A 2.000 Pa-s szívóerő előnyét egy helyen lehet észrevenni, a mélyebb fugákból jobban kiszedi a koszt. A konyha és a fürdőszoba tipikusan ilyen hely, de azért ez nem akkora extra. Ellenben az igen, hogy ha a négyfokozatú teljesítményskálán a legcsendesebbre vesszük a robotot, akkor halkabb, mint a Mi Robot, mégis erősebben szív. Mi jellemzően így használjuk, ha otthon vagyunk, és maximumon, ha nem.

A szőnyegtakarítási mód érdekes funkció, az eltérő felületeket a Roborock S50 magától észleli, ilyenkor 2.000 Pa-ra emeli a teljesítményt. A gond csak az, hogy ha például rajta van a felmosó tartály, akkor is rámegy a szőnyegre, ami annyira nem szerencsés. Ellenben a térkép visszatöltéssel bekerült egy kísérleti funkció is, aminek lényege, hogy az előző nap elmentett takarítási területet hívhatjuk vissza. Ez elméletben arra is lehetőséget ad, hogy egy heti menetrendet alakítsunk ki, például minden nap más szobában munkálkodjon, mindezt teljesen automatikusan. Bár a lehetőség még csak beta stádiumban van, ha kiforrja magát, gyakorlatilag soha nem kell majd a robothoz nyúlnunk.

A beszorulás ellen egy szenzort építettek be a LIDAR torony tetejébe, ha tárggyal érintkezik, akkor besüllyed, a robot megáll, majd kitolat. Aki látta már az ágykeret vs. robotporszívó párbajt, az tudja, hogy az ilyen helyzetek okozzák a legtöbb sérülést az eszközöknek. Jellemzően a felső elemek egyikén keletkezik mély barázda az élesebb élek nyomán, ami nem túl esztétikus, ez ellen véd a szenzor. Tapasztalatink szerint a tárgyérintés is fejlődött, ráadásul egy gumírozott csíkot is kapott a Roborock S50 az ütközőire, így még kisebb veszélyben vannak dolgaink.

A mumus itt is a rongyszőnyeg és a háromlábú kameraállvány – ahogy a többinél is -, előbbinek a rojtjait nyalja be, utóbbit pedig jellemzően nem veszi észre, ezért eltolja. Az előbbieket leszámítva viszont szinte mindent kiválóan leküzd, még a zsinórokat is le tudja néha rázni, ami nagy szó. Így összességében maximalistáknak, az extravaganciát keresőknek ajánljuk, illetve azoknak, akik azonnal szeretnék megkapni a frissítéseket, hiszen csúcsmodell mivolta miatt ő kapja meg először a legújabb funkciókat. Ettől még ár-érték arányban nem ez a legjobb választás, de hiába 133.000 Ft, a Mercedes S osztályt is meg kell fizetni.

Xiaomi Roborock S50

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

9.4

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:9.6
 • design és anyagminőség:9.4
 • felszereltség, funkciók:9.4
 • ergonómia:9.6
 • ár/érték arány:9.8

Összegzés

A Xiaominak kivételesen jól sikerült a palettájával a teljes piacot lefednie, igazából egyik eszközzel sem nyúlhatunk mellé. Az én személyes véleményem az, hogy a C10 és a Mi Robot éri meg a legjobban, aszerint döntenék, hogy mennyi pénzt szánok rá.

A C10 és az E20 kiváló belépőmodellek, szinte mindent jól csinálnak, a spórolás azonban a szoftveres funkcióknál tetten érhető, a térképalapú lehetőségek teljes kimaradtak a C10-ből, míg az E20-nál csak korlátozottan érhetőek el. Cserébe a C10 kivételesen olcsó a tudásához képest.

A vén kecske is megnyalja a sót, A Mi Robot hiába a legrégebbi modell a négyesből, még mindig nagyon jó, ráadásul rengeteg plusz szoftveres frissítést megkapott a Roborocktól, így ez rendelkezik a legjobb ár-érték aránnyal.

A Roborock S50 a robotporszívók luxusautója, mindent tud, amit manapság lehet, cserébe viszont drága, de a széleskörű repertoárért ezt hajlandóak vagyunk neki elnézni.  Az összes eszköz Magyarországról, itthoni garanciával érkezik.

Pro

 • Xiaomi Xiaowa C10: olcsó, jó, remekül mászik küszöböt
 • Xiaomi Xiaowa E20: megegyezik a C10-zel, de grátiszban felmos
 • Mi Robot: remek, lézerszenzor alapú térképépítés és vezérlés
 • Roborock S50: felmos, beszorulás elleni védelem, legnagyobb szívóteljesítmény

Kontra

 • Xiaomi Xiaowa C10: szűkebb funkcionalitás
 • Xiaomi Xiaowa E20: a felmosás nem éri meg a felárat
 • Mi Robot: kicsit hangos
 • Roborock S50: drága, cserébe sokat ad

hirdetés