hirdetés

Xiaomi Vacuum-Mop Essential robotporszívó teszt

Alacsony árak és igények

teszt
Xiaomi Vacuum-Mop Essential robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-08-22

Volt egy kis hiányérzetem, mikor annak idején a Vacuum-Mop és a Vacuum-Mop Pro-t teszteltem, hiszen egyik sem volt igazán olcsó alapmodell. Pedig régebben a Xiaowa C1/C10-et tényleg fillérekért el lehetett hozni, szóval egyértelműen volt piaca a belépőkategóriás robiknak. Végül a Xiaomi megcsinálta a házi feladatot, és kiadta az Essentialt, ami 60 000 Ft alatt elérhető, és már ez a modell is képes feltörölni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

8

 • megbízhatóság:6
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:6
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Az alsó részen az elengedhetetlen hengerkefét találjátok a két oldalkefe között, illetve a viszonylag magas szilikon kerekeket, amiből arra lehet következtetni, hogy a küszöbmászó képesség kiváló. Sajnos azonban ez csak 17 mm, ami pont elválasztja a búzát az ocsútól, ugyanis a nagyobb modellek 20 mm-t tudnak. Így az IKEA székem lábán előadott szenvedés jól alátámasztja, hogy ez bizony kevés tud lenni. Ezt olyan elánnal képes csinálni, hogy az oldalkeféit teljesen el tudja pusztítani – egyszerűen kihullnak belőlük a sörték -, szóval az első körben mindenképpen felügyeljétek a takarítást. Cserébe viszont remekül be tud bújni a szekrények és az ágy alá, ellentételezve a gyatra mászóképességet.

Slágerfunkció a feltörlés, ami már a legolcsóbb készülékekbe is leszivárgott, és valóban van gyakorlati haszna, hiszen megköti a leülepedett port. Ez a modell is vízpumpával szabályozza a folyadék mennyiségét, ami szerintem egy fajta „hulló kés”: simán bele is lehet nyúlni a pengébe, például azzal, hogy megdöglik benne a vízpumpa és ki kell csengetni a javítási költséget. Éppen ezért javasolt desztillált vízzel használni, ugyanis a vízkőképződés okozta hibákra a garancia nem vonatkozik. Cserébe viszont az appból állítgathatjátok, hogy mennyit folyasson a berendezés.

Természetesen ez a modell is a Mi Home appot használja, viszont ez egy kínai modell, így állítsátok át a régiót „Chinese mainland”-re. A dologtól nem kell megijedni, kínaiul fog megszólalni, de angolul is beszél, amit szintén átnyomkodhattok a „voice settings” menüpont alatt.

 

Xiaomi Vacuum-Mop Essential – Kicsit túl egyszerű lett

A lapos testből következik, hogy nincs rajta LIDAR szenzor, de még kamera sem, pedig a Vacuum-Mop Pro és a Vacuum-Mop ezt a két megoldást használja. Akkor most nincs térképépítés? Tulajdonképpen van, amit az Essential giroszkópok segítségével old meg, vagyis nagyjából tudja, hogy merre mozog, ahol pedig akadályba ütközik, ott „lehatárolja” a teret. Így egy nagyon kezdetleges, de az appban nyomon követhető térképszerűség jön létre a dokkoló és a robot pozíciójával.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Ez viszonylag egyenletes, sávos takarítást tesz lehetővé, emiatt nem véletlenszerűen mozog a robot, illetve képes él takarításra is, ami a szegélylécek mellett összegyűlő kosz eltávolítására alkalmas. Szerintem ez egy kielégítő megoldás ahhoz képest, amit a térképet nem építő robotok tudnak, de azért jelentősen elmarad a komolyabb porszívók képességeitől. Emiatt le kell mondanotok a különböző elektronikus funkciókról – szobafelismerés, térkép feldarabolása, virtuális fal, no-go és no-mop zónák, recharge-resume, házak szintjeinek kezelése -, amihez ha hozzászoktatok, a hiányuk tud fájdalmas lenni, de ha még sosem volt robotporszívótok, fel sem fog tűnni.

Van pár funkció, ami viszont nem a térképépítéstől függ – például szőnyegészlelés – amit betehettek volna, de nem tették, hiszen ez a belépőmodell. Szóval gyakorlatilag a képességek a sima porszívózásra és a feltörlésre korlátozódnak. Előbbihez 2200 Pa szívóerő áll rendelkezésre, ami már felkapja a csapágygolyókat is, így nyilván nem kérdés, hogy a porcicákat is felszedi. Négy lépcsőben állítható, és végig csendes módban használtam, ahol…hát, tényleg csendes, kivéve mikor a szék lábával birkózik. Az elején van egy infra érzékelő is, amivel egészen jól elkerüli a tárgyakat, szóval lehet, hogy nem ez a legintelligensebb modell, de azért egészen ügyes.

A felmosást én maximum fokozaton abszolváltam, hiszen iszonyatosan meleg van, gyorsan felszárad minden. A klímával egy kicsit rá lehet egyébként segíteni, akkor még jobb a száradás hatásfoka. Télen viszont tuti, hogy visszavenném minimumra, hiszen ez is 3 lépcsőben állítható. A takarítást/feltörlést nagyjából 90 percig képes végezni a 2500 mAh kapacitású akkumulátorral, ami állítólag 120 négyzetméter lefedésére elég. Ez az itthoni viszonyokat is figyelembe véve bőven elég, ekkora lakásban még egy minigolf pálya is elfér, akinek meg háza van, úgyis megveszi a nagyobb modellek egyikét.

Mostanában trendi megoldás, hogy az eszközöket felvértezik Alexa kompatibilitással, vagyis adhattok nekik hangutasításokat. Ez magyarul nem, csak angolul, illetve még néhány nyelven érhető el, vagyis a hazai piacon talán nem lesz akkora jelentősége.

Összegzés

A Xiaomi Vacuum-Mop Essential a belépőmodell a robotporszívók között, ami 60 000 Ft alatt elérhető, viszont ezért egy kicsit féllábú a modell. Nincs normális térképépítés, helyette csak egy nagyon egyszerű „Móricka ábrát” rajzol a berendezés, ami persze ezen a szinten elfogadható. Az már nem annyira, hogy szuper agresszíven próbál meg átrongyolni mindenen, akkor is, ha nem tud. Ezzel képes elpusztítani a saját oldalkeféjét is, és mivel nincs no-go zóna vagy virtuális fal, ezért nem is tudjuk ezeket a területeket vagy tárgyakat – az én esetemben ezt az Pöang fotelt – kihagyni a takarításból. Ugyanezen okból nem ajánlom magas küszöbökkel rendelkező lakásokba se, a 17 mm-es mászóképesség egy kicsit kevés a szokásos 20-hoz képest.

Ha viszont nincsenek küszöbök és kiálló „magaslatok” a ti lakásotokban, akkor egy megbízható, feltörölni is képes, nagy szívóerővel rendelkező eszközt kaptok a pénzetekért. Alapvetően azt kell eldöntenetek, hogy a ti ingatlanotokhoz illik-e az eszköz. Ha igen, és nincsenek túlzott elvárásaitok, akkor hajrá, vegyétek meg, takarítani jól tud. Érdemes cseh raktárból rendelni, így se az áfa, se a vám miatt nem kell aggódnotok. Itthon sem különösebben drága, a Xiaomishopból 2 év garanciával 69 900 Ft-ért érhető el, ami kifejezetten versenyképes ár.

Pro

 • Mindenekelőtt olcsó
 • Jó minőség
 • Lapos, a legtöbb bútor alá befér
 • Szabályozható szívóerő és folyadékmennyiség

Kontra

 • Kicsit túl egyszerű
 • Rossz küszöbmászó
 • Nem tudtok területeket lehatárolni az appban
 • Annyira agresszív, hogy a kiemelkedéseken képes a saját keféjét tönkretenni

hirdetés