hirdetés

Uwant B200 kárpittisztító gép teszt

Spóroltok majd vele, de beleszeretni nem fogtok

teszt
Uwant B200 kárpittisztító gép teszt 1

Forrás: Indiegogo

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-07-03

A Uwant B200 elődje tavaly járt nálunk – a B100-E tesztjét itt olvashatjátok – és elég sok minden megváltozott a kárpittisztító gép kapcsán. Pofásabb dizájn, extra funkciók, nagyobb teljesítmény, több kellékanyag, röviden így foglalható össze a lényeg. Az ára viszont nem sokat változott, annak ellenére, hogy új modellről van szó, 77 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az NNNALLB200  kóddal, így az újabb variánst is megkaphatjátok EU raktárból, nagyjából annyiért, mint az elődmodellt, a szállítás pedig szokás szerint ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ráadásul arra is rájött a cég – ami egyre inkább belejön a takarító berendezések gyártásba, pl. itt ez a nagyon pofás önürítős robotporszívó -, hogy érdemes normális csomagolást és megfelelő dizájnt alkalmazni a termékeiknél. Már a doboz kinézete is felnőttesebb, mint korábban, kiborítva a tartalmát, pedig meglepett, hogy mennyi mindent adnak a takarítógép mellé. Két konzolt kell felpattintanotok az oldalára, erre tekerhető fel a cső és a végén lévő tisztítófej, amihez két különböző betétet is adnak, egyet általános felhasználásra, egyet pedig bőr felületekre.

Aztán ott van a tapadássegítő anyaggal bevont kesztyű, ha valaki védené a kezét, háromféle tisztítófolyadék – mélytisztításhoz, textíliákhoz és atkák ellen – és persze maga a berendezés.

Ez is pofásabb lett, mint korábban, jobb az anyagminőség, de azért ez még mindig csak egy nem túl szépre dizájnolt takarítógép. Viszont bonyolultabb sem lett, az elején van két víztartály, a felsőbe megy a tiszta folyadék – purified water a felirat, szóval gondolom a desztillált vízre gondoltak – , az alsóba meg a koszos. Az üzemeltetése nem egy megoldandó rejtély, összesen kettő kapcsoló van rajta, az egyik visszahúzza a 230-as kábelt – mert ez nem egy akkus megoldás -, a másik pedig beindítja a tisztítófejet, ami a víz spriccelésében merül ki. Van továbbá két gomb, amivel a szerelvényeket lehet eltávolítani, egy érintőpanel a funkciók kapcsolgatásához és nagyjából ennyi. Mondtam én, hogy nem bonyolult.

Ami viszont nem tetszett, hogy ez is kábeles és nem akkus,

ami miatt egyrészt limitált, hogy meddig érhettek el vele, másrészt meg, ha nem vigyáztok, ez is leszedi az ajtófélfáról a festéket. A tömege 6,3 kg, de mivel kerekeken gurul, ezért nem egy különösebben nagy feladat bármilyen felületen haladni vele. Gyorsan használatba is vettem, mert nem volt tovább mit matekolni rajta.

 

Uwant B200 – Ez bizony hatékony

Van egy remek táblázat a Geekbuying oldalán, amiben összefoglalják a B100-E-hez képesti újdonságokat. Mint látható, elég sok minden azonos, például a 12 kPa szívóerő, ami műszaki adatként ugyan érdekes, de szerintem olyan nagy jelentősége nincsen. Ennél sokkal izgalmasabb, hogy gőzölni is tud, amit például a házipor-atkák nem kedvelnek, tehát remekül lehet vele fertőtleníteni, plusz a makacsabb koszfoltokat is fellazítja. Illetve ugyanezzel a megoldással lehet „vasalni” is, ami annyit tesz, hogy a fellógatott ruhákról eltávolíthatjátok a gyűrődéseket.

A másik módja a misztikus „Cleaning Solution Mode” nem jelent mást, mint hogy belekeveri a vízbe a tisztítófolyadékot a gép,

ebből háromfélét is találtok a dobozban. Na de hol van ez a szelep ahová a cuccot önteni kell? Ezt ugyanis a leírás sem mutatja egyértelműen, de segítek, hogy ne kelljen keresnetek: a felső víztartály hátoldalán van, szemből nem látszik, csak akkor bukkan elő, ha a gépről lehúzzátok a tárolót. A működési módokat az oldalsó érintőpanelről lehet kapcsolgatni, amíg a „Cleaning Solution” gombot nem nyomjátok meg, nem keveri bele a vegyszert a vízbe a berendezés. Az egyértelműség végett egyrészt érdemes először a leírás elolvasásával kezdenetek, másrészt pedig egy sima tiszta vizes takarítással folytatnotok, hogy teljesen egyértelmű legyen, mit is kell csinálni.

hirdetés

Én is így tettem, kezdésként végigtoltam a fejet az IKEA szőnyegemen és megdöbbentett, mennyi kosz kijött belőle,

annak ellenére, hogy előtte jól ki is porszívóztam, hogy a gépnek ne legyen annyira egyszerű dolga. Így is remek eredményt produkált, rengeteg dzsuvát kiszedett pluszban a Uwant B200 egy hagyományos porszívózáshoz képest. Még egy dolgot érdemes tudni a takarítás előtt, hogy a tisztítófejhez két betétet mellékelnek, egy tömzsibb, csoportba szervezett, viszonylag durva sörtékből állót és egy fehér – a videókon még kék – párnával bevontat. Ez utóbbi a bőr felületekre kitalált megoldás, de mivel nincsenek a lakásomban ilyen anyaggal bevont bútorok és az autóm belsejében a székek felülete sem bőr, ezt értelemszerűen nem tudtam tesztelni, de a megoldást a kényesebb szövetekhez azért használtam. Van továbbá egy öntisztító módja, amikor kimossa a saját tisztítófejét, de ezt már a Uwant B100-E is tudta.

A takarítási folyamat a következőképpen zajlik: a fej közepén van egy spricni, ami kifújja a vizet/gőzt/takarító folyadékot, utána a gép pedig visszaszívja a szőnyegekből a fellazított koszt. Ugyanez igaz a gőzölésre és a tisztítófolyadékos verzióra is: előbb spricniztek a fejen lévő gombbal, utána pedig „porszívóztok”. Ennyi, hihetetlenül egyszerű a működése, és nagyon jó a hatás is, kiválóan takarít a Uwant B200. Van azonban pár apróság, amit érdemes tudni, bár az elődmodell is szenvedett ezektől:

 • a kábellel kell bűvészkednetek, ami 2023-ban már egy picit fura a sok akkus megoldás után
 • a spricnizéssel csak óvatosan, mert megy mindenhova, ha nem figyeltek, az ereje pedig nem szabályozható, ahogyan a vízmennyiség sem
 • ha nem öntitek ki a vizet minden takarítás után, akkor az bebüdösödik
 • bolyhosította a fej a gyengébb minőségű szőnyegeket (de pl. a kanapét nem, mert annak jobb az anyaga)

A fentiek margójára, hogy a vízmennyiséget mégiscsak lehet szabályozni úgy, hogy egyszerűen egy részen többször átmentek a fejjel és folyamatosan használjátok a spricnit,

szóval ezt a problémát végtére is meg lehet oldani. A gőzölés automatikus, tehát mindig gőzöl vagy soha, ezt nem ti szabályozzátok, hanem a mód bekapcsolása után automatikusan ömleni kezd belőle. A másik az öntisztítás, hogy viszonylag hatékony, de azért így is le kellett vennem a felső, átlátszó burkolatot, hogy egy kicsit utólagosan rásegítsek a kitisztításra, és persze a tartályok sem mossák el magukat. A hangja még mindig eléggé hardcore, 75 decibel körül van, amit azért hosszabb távon hallgatni nem annyira kellemes, ennél ma már az állóporszívók csendesebbek, a robotok meg pláne.

Ami viszont tagadhatatlan, az a tisztítási hatékonysága.

Minden koszt kiszedett, még azt is, amit direkt én csináltam a teszt kedvéért. Kávé, csoki, mustár, ketchup? Egyre megy, mindent kikap a szőnyegből, mint a huzat.

Már látom is, hogy a gyerekes családok összecsapják a kezüket: ez kell nekünk, és máris megmenthető a szőnyeg és a kanapé.

Összegzés

Nem merném teljes mellszélességel állítani, hogy a Uwant B200 a B100-E-hez képest megváltja a világot, és hát vannak közös problémáik is. Az egyik, hogy ezt a teljesítményt leginkább csak kábelről lehet kiszolgálni – pl. az autóhoz elvinni eléggé macerás –, és azért pucolgatni is kell a gépet a használat után, de hát melyiket nem? Az viszont kétségtelen, hogy remekül takarít, lehet vele ruhákat „vasalni”, tud bekeverni különböző tisztítófolyadékokat. De a fő előnye az, hogy hosszabb távon sokkal olcsóbb és kevésbé macerás megoldás, mint tisztítóba vinni a szőnyegeket, vagy takarítót hívni az otthonunkba, ugyanerre a feladatra.

Az ára pedig majdnem ugyanannyi szokott lenni, mint az elődterméknek, ami meglepő, mert hogy azóta az infláció is pörög. 77 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az NNNGUB200  kóddal, EU raktárból, így nagyjából annyiba kerül, mint az elődmodell, a szállítás pedig szokás szerint ingyenes. Így összességében nincs miért lepontozni, főleg a korábbi verzióhoz képest.

Pro

 • Durva takarítási képességek
 • Egyszerű használat, mégis fejlődött az elődmodellhez képest
 • Nagy kapacitás, sokáig lehet vele takarítani
 • Rengeteg kiegészítőt cuccot adnak mellé (kesztyű, háromféle felmosó folyadék, stb.)

Kontra

 • Kábeles, nem akkus, kocsinál ez gond és a kábel beakad mindenhova
 • Azért kell ezt is pucolni, a víz bebüdösödik 1 nap alatt, ha nem öntitek ki
 • Hangos, szerintem ugyanaz a motor, mint az elődmodellben
 • Azért az anyagminőségen lehet még dolgozni

hirdetés