hirdetés

Proscenic P12 állóporszívó teszt

Jelentős vívmányok gyenge körítése

teszt
Proscenic P12 állóporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-06-14

A Proscenic egy másodvonalas gyártó, a pénzetekért nem Porschét, hanem Skodát kaptok, de ez még mindig nem egy rossz ajánlat, ha a termék tisztességes. Márpedig a P12 az, és néhány olyan különlegességgel is rendelkezik, amik megkönnyítik a takarítást. Az alap műszaki paraméterei is rendben vannak, 60 percig működik egy töltéssel, az akkuja cserélhető, 33 kPa a szívóereje és csak 48 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a GKB11ANNI3  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

10

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Amit viszont szívből utáltam, az a második HEPA filter kiszerelése,

ebben a csodában ugyanis kettő is van. Ez nagyon előnyös abból a szempontból, hogy a mikron méretű részecskéket is magában tartja, viszont iszonyatosan nehéz kihúzni a hengeres filtert, akad a műanyag, ráadásul pontatlan is a csatlakozás, így baromi nagy erővel kell oldalra csavarni, és féltem, hogy eltöröm a burkolatot. Betettem a galériába egy „robbantott” ábrát, ezen látszik, ahogyan szétszedtem a cuccot, csak a porszívó központi része további 7 elemre bontható szét, és a szűrés itt már ötlépcsős, nem úgy mint a konkurensek esetében, ahol csak 4.

Hogy a mérleg serpenyőjébe más is kerüljön, a motoros fejet viszont imádtam.

Ennek két oka is van, egyrészt „anti-tangle”, vagyis feltekerésmentes V elrendezésű, így a haj és az állatszőr nem csavarodik fel a tengelyére, aminek az eltávolításánál kevesebb undorító és sziszifuszi munkát tudok elképzelni. A másik a LED csík, de itt annyival bolondították meg a dolgokat, hogy ez nem a hagyományos fehér, hanem a zöld – Vertect Light a neve –, ami remekül mutatja a port a padlón. Itt felfedezni véltem némi Dyson ihletést, igaz ők nem átallnak 400 000 Ft-os árcédulát akasztani a termékeikre, cserébe ott a teljes fejen végigér a LED, itt meg sajnos nem.

Ez azt eredményezi, hogy a Proscenic P12 egy viszonylag szűk sávban, a hengerkefe szélességénél sajnos lényegesen keskenyebben mutatja, merre laknak a porcicák, és emiatt rengeteget kell forgatni a fejet a nézelődéshez. Viszont egy méterrel magatok előtt is kiszúrhatjátok a dzsuvát, ami kifejezetten motiváló takarítási szempontból és még látványos is, szóval ez a húzása a cégnek, mondhatjuk, hogy bejött. A fej egyébként kellően nagy szögben fordítható, könnyen be tudtam bújni vele nehezen elérhető helyekre is. A gumis kerekek pedig nagyok, és nem nyekeregnek szánalmasan már új korukban is, mint a Philips PowerPro Aqua modelljén lévők, amit a családban használunk.

Forrás: Geekbuying

hirdetés

Érdemes még kiemelni a nem kijelzőnek kinéző kijelzőt,

ami a központi egységre került. Igazi dizájn bravúr, hogy olyan a panel LED-es háttérvilágítása, mintha rajzolva lennének rajta a piktogramok, pedig valójában nem, hanem azok ott világító, megnyomható felületek. Vicces, megszokható, élőben jól is néz ki, csak elsőre fura. Viszont rengeteg dolgot mutat, például a működési módot, ami 4 lépcsőben állítható, a portartály telítettségét, a töltöttséget, illetve azt, ha elakadt a forgókefe, bár nem tudom, hogy ezt ki nem venné magától észre.

A szívóerő kategóriaelső, 33 000 Pa,

legalábbis a cég szerint. Erősnek érződik, az kétségtelen, csak szerintem kevesen cserélik el a nagy erőt 12 perc üzemidőre. Legkisebb fokozaton 60-at tud, az akkuja cserélhető, szóval elnyújtható a takarítás egy második akkuval, ha valaki nem bír magával és kevesli az egy órát. Egy feltöltés is elég vagy 150 négyzetméterre, szóval én olyan nagyon nem aggódnék amiatt, hogy átlagos garzonba ne lenne elég, nagyobb házakba pedig úgyis mindenki Roborockokat vesz, mert azok 90 percig is képesek takarítani. Szintén érdekes, hogy a szokásos 3 helyett négy fokozatban állítható a szívóerő, de alapból a másodikkal kezdi, és körbe kell léptetni a leggyengébbhez. Ez akkor lenne logikus, ha az első az valami automatikus szívóerőszabályozás lenne és oda magától átkapcsolna, de nem erről van szó, így viszont egy hangyányit idegesítő az állandó körbeléptetés.

Ami a takarítási képességeit illeti, semmivel sem rosszabb, mint bármelyik Xiaomi albrand – Roborock, Dreame, Jimmy Roidmi stb. –, ami szerintem ennyiért nagy szó.

Szépen felnyal mindent, nem teker fel semmit, még a szőnyegeket is tisztességesen kicsupálja. Igazából egy jó kis sáros időszakot kellene megnézni, hogy mit csinál a kemény földdarabokkal meg a lábnyomokkal, de mivel hétágra süt a nap, ez a lehetőség nem adatott meg. Semmilyen kivetnivalót nem találtam a működésében, a tartálya egyetlen gombnyomással üríthető, szóval tényleg tudja azt, amit a konkurensek is. Gyorsan megtelni nem fog, mert hatalmas, 1,2 literes, míg az ellenlábasoknak 600-800 ml, tehát ezzel sem kell majd sokat vacakolnotok.

Összegzés

Van egy szedett-vedett kinézetű, remek maratoni futónk, akinek a képességei megvannak ahhoz, hogy remek eredményt érjen el, csak a látvány miatt ezt kevesen fogják róla elhinni. Az analógia levetítve a porszívóra úgy néz ki, hogy helyenként az anyaghasználat és az illesztési hézagok nem ütik meg a kívánt szintet, de a látszat csal: működés közben semmilyen problémába nem futottam bele, viszont a kinézet elsőre nem ezt mutatja. Ha viszont megvan a hit, akkor egy kiváló, viszonylag hosszú üzemidővel rendelkező olcsó eszközt kaptok, ami LED-ekkel mutatja a koszt a padlón, remek a kijelzője, kicsire összecsukható, és a hajszálakat sem tekeri fel.

Minőségben van mit javulnia az eszköznek, de még a mostani formájában is decens vétel, nem is kérnek érte sokat, ez 48 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot jelent a GKB11ANNI3  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Olcsó
 • A zöld LED mutatja, hol mennyi kosz található
 • Brutális szívóerő
 • Nem tekeri fel a hajszálakat
 • Jópofa kijelző
 • A hossza az összecsukható toldócsőnek köszönhetően változtatható

Kontra

 • Az anyagminősége és az illesztések gyatrák
 • Idegesítő, hogy a menüben körbe kell lépkedni a leggyengébb fokozatig

hirdetés