hirdetés

Neabot Nomo Q11 önürítős porszívó teszt

Formatervezési bravúr

teszt
Neabot Nomo Q11 önürítős porszívó teszt 1

Forrás: GadgetPlus

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-11-30

A Neabot egy takarítóeszköz gyártó, és ők is bele akartak kóstolni az önürítős porszívó iparba, viszont nem szerettek volna egy átlagos kinézetű berendezést legyártani. Helyette formatervezési bravúr lett, amit alkottak, és műszaki téren is igencsak ott van a szeren a Q11. Ráadásul akár 30 napra is automatizálható, vagyis mindent maga intéz, ehhez képest nem is lett vészesen drága. 125 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az RKBHU80  kuponkóddal, a szállítás ingyenes, a terméket lengyel raktárból küldik, további költségetek nem lesz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ebben az a trükk, hogy az egyik oldalkefét mindenképpen fel kell tennetek a robotra,

központi hengerkefét – hiszen az is van az alján – pedig grátiszba nem kaptok, szóval oké a felhozatal, de azért nem éreztem, hogy elkényeztetnek. Viszont, mielőtt az a vád érné a gyártót, hogy biztosan nincs is hozzá kellékanyag, mindenkit megnyugtatnék, hogy van, ráadásul több szettet is árulnak, ilyesmiket itt lehet válogatni. Természetesen a fentieken kívül van egy töltőkábel, egy felmosóplatni, a leírás, a dokkoló és a robot. Két dolog viszont nem tetszett, egyik, hogy elsőre iszonyatosan nehéz kinyitni az önürítő tartály ajtaját, a másik, hogy a leírás eléggé félrevezető azzal kapcsolatban, hogy melyik appal is kell használni a Q11-et.

A probléma abból fakad, hogy a leírásban a Neabot Home szerepel, a QR kód pedig a Neabot appra visz – ez a kék -, a megoldás az utóbbi, de én az elsővel kezdtem. Egy órát szenvedtem a párosítással, majd feladtam és YT videókhoz nyúltam, amiből rájöttem, hogy a második progi a helyes. Szóval ezt a hibát ne kövessétek el, helyette hagyjátok egy kicsit császkálni a robotot, hogy szépen felépítse a LiDAR-os térképét, és el tudjátok kezdeni használni a szoftveres funkcióit.

Előtte viszont érdemes átfutni, mit is tud a Nomo Q11. Kezdem a szívóerőnél, mert az eléggé bika, 4000 Pa, de persze átállítgathatjátok kedvetek szerint. Ennek van is értelme, ugyanis teljesen felesleges a sima laminált padlót maximum teljesítményen szívnia – jóval kisebb fokozat is elég ide -, ha közben csak hangosabb lesz. A fentiek igazak a feltörlésre is, vagyis szabályozható a vízmennyiség tetszés szerint, akár szobánként is. Érdekes, hogy az akkumulátor kapacitását nem találtam meg, a kézikönyv is csak annyit ír, hogy 120 percet képes takarítani, ezzel pedig egy meglehetősen nagy területet lefed, szerintem simán van 150-200 négyzetméter. Ez is tudja az automatikusan bedokkol, feltölt majd takarítást folytat szekvenciát, tehát valójában az üzemideje végtelen.

Mivel nálam rengeteg a küszöb, próbáltam csapdába ejteni, és hát majdnem sikerült is, de elég okos az algoritmus, és ki tudta magát manőverezni mindenhonnan.

Volt egy kis szenvedés, de még felmosóplatnival is megoldotta a dolgokat, szóval a 20 mm-es küszöbmászás valósnak tűnik. A másik a magassága, ami 8,6 centiméter, ez nagyon alacsonynak számít, hogy lehet mégis ennyi, ha LiDAR-os a berendezés? Elárulom a trükköt, a lézerszenzor nem a tetején, hanem a fronton elhelyezett fekete műanyag panel alatt van, ezzel építi a térképet. Ami pedig az automatizálást illeti, ez tulajdonképpen már a bekapcsolástól kezdve működik, hiszen az önürítős dokkoló a 2,5 literes porzsákba egyből kiszívja a koszt, igaz fülsiketítő zaj keretében. Nem tudom, hallottam-e már ilyen hangos pucoválást, szerintem ez mindenen túltesz, de legalább csak 10 másodpercig tart. Az appból az is állítható, hogy egyáltalán kiszívja-e a cuccot vagy sem, és 1 hónapig szépen el van magában, mire megtelik a zsák. Ennyit nagyjából elég tudnotok a műszaki dolgokról, ugorjunk a gyakorlati tapasztalatokra.

 

Neabot Nomo Q11 – Meggyőző modell hölgy

Elindítottam a robotot, és hagytam a lakásban bóklászni, hogy a térkép szépen felépüljön. Van egy jópofa LED a dokkolón, ami jelzi, ha a robot be- vagy kiáll, illetve ha tölt. Viszont az első dolog az volt, hogy az appban megkeressem, hol lehet az összes LED-et kikapcsolni, ami azért jó, mert éjszaka sem zavarja az embert alvás közben. Miután felépült a térkép, gyorsan személyre szabtam a helyiségeket, összeraktam egy takarítási alaptervet mindenféle no-go és no-mop zónákkal, és nagyjából készen is voltam a történettel.

Az applikáció felülete elég jó,

a kezdőképernyőn a térképet és azokat a „kezelőszerveket” láthatjátok, amik az alap működtetéshez kellenek. Teljesen sallangmentes, a ritkábban használt funkciókat és a robot által küldött üzeneteket – amiket egyébként több nyelven ki is tud mondani – jobb felülre rejtették el, két menüben. A logika könnyen megérthető, nekem összességében tetszett is, szerintem pariban van a Xiaomi és a 360 cégek megoldásaival. Nézzük meg gyorsan, hogy milyen funkciókkal rendelkezik a Nomo Q11:

 • térképépítés
 • alapterület feldarabolása szobákra, ezek szabadon összeolvaszthatók vagy szétvághatók, illetve elnevezhetők
 • takarítás ismétlése
 • automatikus bedokkolás, töltés, majd a takarítás folytatása
 • dokkoló alapú portartály ürítés, ez ki- és bekapcsolható, mást nem tud
 • állapotkijelzés, felugró ablakokkal
 • többféle nyelv közötti választás (de magyar nincs)
 • takarítási alapadatok visszajelzése: töltöttség, takarítási idő, takarítási alapterület
 • különböző takarítási módok: szoba, teljes, zóna, pont
 • porszívózás és feltörlés „erejének” állítása: vigyázni kell, mert az első fokozat a nullás, vagyis ilyenkor nem használ vizet vagy nem porszívóz
 • a térképkezeléshez tartozó funkciók: törlés, mentés, új szint felvétele
 • no-mop és no-go zónák felvétele
 • robot megosztása másokkal
 • szoftverfrissítés
 • takarítási előzmények előhívása
 • kellékanyagok állapota
 • távirányító
 • szívóerő szabályzás szőnyegeken
 • egyéb dolgok, mint IP cím, elektronikus leírás stb.

Pár dolgot kiemelnék, ami a felsorolásból nem feltétlenül derül ki. Ahogyan már említettem, 4 fokozatban állítható a vízmennyiség és a porszívózás ereje, de az első a nulla, vagyis ilyenkor nem használja az adott funkciót – például nem szívja fel a port vagy nem nyom ki magából vizet –, ezt érdemes nem benézni. A másik, hogy a több szintes épületek kezelésénél a „multi floor” menüben kell egy új szintet nyitni, hogy tudja a robot, hogy akkor most egy másik térképet is kell építenie. Ez viszont kikaszálja a korábbi térképet, ha az nem volt elmentve, és ez sajnos egyáltalán nem egyértelmű, ha még nem jártál így. Őszintén szólva nem jöttem rá, hogy a map management mire jó, ha egyébként külön így is, úgyis el kell mentegetni az alapterületi rajzokat. Ez így szerintem egy eléggé félreérthető dolog – így ergonómiai hiba -, hiszen lehet mindent újracsinálni, ami több, mint bosszantó.

A szoftver más részein is voltak furcsaságok, például az önürítést csak ki- és bekapcsolni lehet,

már amikor az app hagyja, de nem lehet például több naponta vagy hetente csak egyszer üríteni, szóval ennél a konkurensek többet tudnak. Szintén fura, hogy a zónatakarítást nem lehet elmenteni, minden alkalommal újra kell rajzolni a lefedendő területet, cserébe viszont nemcsak téglalapra, hanem többszög alakúra is lehet formázni. Szerencsére a lényeg rendben van, szépen takarít, igaz az oldalkefe nem szilikonos, hanem hagyományos, így vélhetően jobban fog kopni, mint a fejlesztett variáns. A honlap említi a mesterséges intelligencia alapú tárgyelkerülést és a térbeli – 3D – képalkotást is. Ezt viszont az appban vizuálisan sehogyan sem jelenítik meg – ellentétben a Roborock S6 MaxV vagy a 360 S10 modellekkel –, szóval ilyen vagy elhiszem vagy nem alapon működik. Az viszont kétségtelen, hogy nagyon finoman érinti a tárgyakat, nem esik le a lépcsőn, nem megy neki (nagyon) semminek és szépen kerülgeti a bútorokat is, szóval simán hoz egy xiaomis szintet.

A kulturált működés nemcsak itt jelenik meg, hanem a hangjánál is, ugyanis nagyon csendes.

Persze maximum teljesítményre állítva azért tud hangoskodni, de alapvetően én nem ezen használtam, a szőnyegeket pedig magától felismeri és megemeli a szívóerőt, ha arra van szükség.

Összegzés

A Neabot egy nagyon szép önürítős robotporszívót hozott létre, állítom, ez néz ki magasan a legjobban. Ami nem annyira tetszett, az a Neabot appjának működése, vannak benne ergonómiai furcsaságok, illetve egy-két menüpontnál a szélesebb beállíthatóságot is elvártam volna. Helyenként az is érződik, hogy ez már nem egy csúcstechnológiás robot, hiszen a nagyon drága funkciókat – vizuális tárgyfelismerés, felmosóplatni rezgetése, 3D térképrajz stb. – kihagyták belőle, de ezek a napi használatban nem nyomnak olyan sokat a latba. Az alaptulajdonságai viszont nagyon jók, szépen takarít, a finom port feltörli, csendes, hosszú az üzemideje, szóval rendben van, és tényleg dögösen néz ki.

Vagyis a Q11 egy fejlesztett Dreame D9 és D9 Max, mivel van a csomagban egy önürítős dokkoló, és hát pont annyival is kerül többe. A Neabot Nomo Q11 egy remek robot, nyugodtan megvehető, csak képzeletben a középkategóriába helyezzétek el, ne pedig feljebb, még akkor sem, ha magyar viszonylatban a 125 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). elég soknak tűnik. A fenti ár az RKBHU80  kuponkóddal érhető el, a szállítás ingyenes, a terméket lengyel raktárból küldik, további költségetek nem lesz.

Pro

 • Gyönyörű dizájn
 • Remek anyaghasználat
 • Csendes, erős
 • Az app átlátható
 • Mindent tud, amire egy átlagos háztartásnak szüksége van
 • Kezel több szintes épületeket is, így nagyobb családi házakba is jó lesz
 • Nagy szívóerő

Kontra

 • Az app helyenként tudhatna többet, és azért vannak furcsaságai
 • A nagyon drága porszívók funkcionalitását értelemszerűen nem kapta meg
 • A hangszórója pocsék, nehezen érthető, amiket mond

hirdetés