hirdetés

ILIFE Shinebot W455 felmosórobot teszt

Elszált felette az idő

teszt
ILIFE Shinebot W455 felmosórobot teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-07-22

Az ILIFE egy letűnt csillag a robotporszívók porondján, ezért új frontot nyitott ellenlábasaival a felmosó eszközök piacán. Az utálatos házimunkát kiváltó gép 1000 Pa-os szívóerővel rendelkezik, kamerával navigál, és közben egy henger segítségével mos fel. Természetesen appból is vezérelhető minden, elküldhető bizonyos helyekre, és különböző mintázatok alapján is képes felmosni. A robotért az NNNW455HU  kóddal 92 000 Ft-ot kérnek, ami elsőre húzósnak tűnik, még akkor is, ha a szállítás ingyenes, és a termék EU raktárból érkezik. Lássuk, ér-e ennyit a cucc.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 4
 • ergonómia: 3
 • ár/érték arány: 4

5.2

Népítélet

7.8

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:8
Véleményt írok

Van néhány érdekesség, amit érdemes kiemelnem, például a kamera alapú térképépítés.

Ez a régebbi, olcsóbb Xiaomi Vacuum-Mop modellek sajátja volt, mára azonban mindenhol leváltotta ezt a megoldást a LiDAR szenzor, egyszerűen azért, mert az pontosabb és jobb. Ez viszont azt is jelenti, hogy a LiDAR torony miatt minden ilyen eszköz magasabb, kevésbé fér be a bútorok alá, vagyis a Shinebotnak azért vannak előnyei, a régebbi technika dacára is. Ami a takarítási képességeket illeti, 60 négyzetmétert állít a gyártó, amihez egy 850 ml-es tiszta, és egy 900 ml-es koszos víztartály társul, tehát elég sok folyadékot használ a tevékenységéhez a W455. Itt viszont újabb gondolat ugrott be, ha a Shinebot csak 60 négyzetmétert fed le, míg a konkurens robotporszívók ennél sokkal többet, akkor azt a felmosást/feltörlést nagyon hatékonyan kell végeznie.

 

És ezzel el is jutottunk a lényeghez, hogy mi történik a robot alatt. Viszonylag egyszerű a folyamat, spricznizik maga elé, majd átmegy rajta a hengerrel, utána egy gumihártyával lehúzza azt, majd felszívja a szívónyíláson a vizet, így a folyadék bekerül a koszos víz tartályba. Pofonegyszerű az egész, na de vajon működik is a gyakorlatban?

 

ILIFE Shinebot W455 – App a lelke mindennek, vagy mégsem

Leszedtem az ILIFEHOME – így végig, nagybetűvel – appot, és összepárosítottam a W455-tel. Mondjuk ebben olyan sok köszönet nem volt, mert a felülete olyan, hogy nagycsoportban az óvodások elszégyelnék magukat, hogy ennél bonyolultabb rajz nem jutott eszükbe. A felület kő egyszerű, de sajna nem a jó értelemben, inkább csak nem tud az app szinte semmit, és ez így fájóan kevés 2022-ben.

Az alkalmazást úgy képzeljétek el, mintha elővettetek volna egy fehér rajzlapot, felírtátok volna az alapadatokat – tisztított terület nagysága, töltöttség, eltelt idő -, meg alulra berajzoltatok volna 3 gombot, és kész. Az egyik a takarítás mintáját változtatja meg – pl. élkövetés, S-forma stb. -, ezeket a korábbi buta robotporszívók óta ismerhetitek, szóval nem teljesen értem, mire van a kamera. Ami viszont jópofa, hogy az aktuális tisztítási módot a térképen is bejelöli, ami vagy felmosás vagy pedig szárítás lehet. A másik két gomb a megállítás és az elindítás, illetve a távvezérlés, amit elektronikusan és a fizikai kontrollerről is megtehettek. Jobb felül van még egy beállító menü, ahol mindenféle tisztítási adatot lehet visszanézni, illetve egy-két lényegtelen paramétert beállítani, mint a hangerő, ugyanis az aktuális állapotokat ki is mondja a gép. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy ez valami hú, de fejlett masina, de nem az.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A világ vicce, hogy a saját dokkolójába nem tud belemászni, hanem rá kell a W455-öt emelni.

Ilyenkor, ha tele van a víztartály – és ugye miért ne lenne egy felmosórobot esetében -, akkor elkezd belőle folyni a víz. De miért? Hogy lehetett a Shinebotot ilyenre megcsinálni egy olyan korban, amikor ezeket a problémákat már az összes gyártó megoldotta? A nemrég tesztelt Roborock Q7 Max+ porszívót 7 hétre is lehet akár automatizálni, itt meg ilyenekkel kell szarakodni? De hát nem volt mit tenni, így feldobtam a dokkolóra, hogy meglegyen a kellő delej. A töltés 300 percet, vagyis 5 órát vesz igénybe, amit nem neveznék gyorsnak, főleg, ha csak 60 négyzetméter területet tud utána lefedni. A leírás szerint 14 különböző szenzor segíti a működést, de ennek a nagy része mindenféle tárgyérzékelő, leesés elleni és hasonló szenzor, amelyek más eszközökben is megtalálhatók.

Ami a felmosást illeti, nagyjából ugyanazt csinálja, mint bármelyik robotporszívó. Ami viszont feltűnt, hogy nagyon csendesen teszi a dolgát, a leírások szerint 65 dB, de annyinak sem érződik, az orgánuma is kellemes. Hozzá kell tennem, hogy mivel a kefe forgási sebessége 0 és 100% között állítható, ezért sokat lehet finomhangolni a zajon. Elég lassan teszi a dolgát, és mivel pici felületet fed le, sokáig elvan a szobákkal, de legalább alapos. A felmosás/szárítás gyakoriságát kétszer lehet ismételni, vagyis összesen akár háromszor is átmegy a felületeken. Mindenféle burkolatot szépen végigtakarít, a rászáradt koszfoltokat, ételmaradékot is összeszedi, főleg ha többször is átmegy rajta, de azért egy tojást ne üssetek elé a padlóra, illetve a darabos cuccokat csak tologatni fogja, lévén szinte nincs hasmagassága. Nagyon kíváncsi voltam, mit kezd a küszöbökkel, mert ettől a pici keréktől nem sokat vártam.

A küszöbmászó képessége gyakorlatilag nulla.

Nem képes a legkisebb burkolatválasztón sem átmenni, pedig manapság a 20 mm-es szobaelválasztók leküzdése már sztenderdnek számít. Így egy csomó lakásban nem lesz normálisan használható. Kivéve persze, ha kézzel átemelitek az egyik szobából a másikba, különben azt sem veszi észre, hogy a lakás fele hiányzik. Ez szerintem egy csomó vásárlónál dealbreaker lesz, egy újabb koporsószög az automatizáció terén. Az is érdekes, hogy nincs no-mop zóna funkció, de mivel egy nyamvadék szőnyegre sem képes felmenni, ezért ez tulajdonképpen mellékes is.

Összegzés

Számomra kicsit megfejthetetlen, hogy miért adta ki az ILIFE 2022-ben ezt az eszközt. Az NNNW455HU  kóddal 92 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül, ezt az összeget pedig nagyon sok mindenre el lehet költeni, de nehezen tudom elképzelni, hogy a Shinebotra fogjátok, nézzük miért.  Szerintem manapság ennyi pénzért sokkal modernebb dolgokat lehet kapni, nem mondom, hogy azok felmosásra specializáltak, de ez sem tud sokkal többet, mint egy feltörlős robotporszívó. Azoknak viszont nem ilyen primitív az appja, képesek normálisan bedokkolni, építenek használható térképet, és még sorolhatnám. Az azért nem elvitatható, hogy jól teszi a dolgát és csendesre is be lehet állítani, de ez szerintem minden ilyen eszköztől elvárható.

Kicsit az volt az érzésem a Shinebot kapcsán, hogy már azelőtt eljárt felette az idő, mielőtt meghódíthatta volna a piacot. 92 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os áron nem is fogja, ez ugyanis iszonyatosan sok érte, még akkor is, ha ingyenes szállítás mellett érkezik EU raktárból, de nincs az a kupon a földön, ami mondjuk 40 000 Ft-ra csökkentené az árat, amiért már elgondolkodhatnátok a megvásárláson.

Pro

 • Csendes
 • Viszonylag kicsi, így sok helyre befér
 • Szépen felmos

Kontra

 • Idejétmúlt technika
 • Ezért a tudásért ez az ár értelmezhetetlen
 • Nem képes bedokkolni
 • Nulla küszöbmászó képesség
 • A térképe röhejes ennyi pénzért
 • Az app egyszerű, mint a faék

hirdetés