hirdetés

Alfawise V8S Pro robotporszívó teszt

60 000 Ft alatt is van élet

teszt
Alfawise V8S Pro robotporszívó teszt 1
írta: Toobee
2019-08-15

Eddig azt gondoltam, hogy régi építésű lakásokban, magas küszöbökkel semmi haszna egy robotporszívónak, de az Alfawise V8S Pro rádöbbentett arra, hogy ez nem igaz. Főz, mos, takarít…az asszony, na ennek a tehernek egy részét sikerült levenni a válláról az 60 000 Ft alatt megvásárolható eszközzel. Bámulatos, hogy milyen tisztán tudja tartani a lakást, ráadásul még fel is mos. Szerencsére ez a termék is ingyenes vám- és áfamentes szállítással érhető el.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8

Népítélet

8.9

 • megbízhatóság:9.5
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:7.5
 • ergonómia:9.5
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

A portartály 600, a felmosásért felelős egység 350 ml-es, ez a gyakorlatban elég az én 73 m2-es lakásomhoz, bár ebből csak 60 m2, ahova bemehetett az Alfawise.

Előfordult, hogy nem zártam le a lakás azon részét, ahol a Hi-Fi eszközeim vannak, ott egy nagyon vastag szőnyeg található, de a robot ezen is egész ügyesen közlekedett, bár hallottam, hogy erőlködik, tehát kijelenthető, hogy hosszúszálú kárpitra nem ajánlott. Ha ezeknek a felületeknek a tisztítására kerestek eszközt, itt nézzetek szét, nem kevés állóporszívót teszteltünk már, amik alkalmasak erre a feladatra. Véleményem szerint a két típus kombinálása adja a legjobb eredményt és a legrövidebb takarítási időket.

A tetején lévő 3 db LED tájékoztat a V8S Pro állapotáról, innen tudható meg, hogy éppen hova tart, mit csinál, illetve milyen problémája van. Ha pirosat láttok rajta, akkor jó eséllyel önerőből nem tudja folytatni a munkát, ekkor vagy elakadt vagy beleakadt valamibe. Nem erőlködik sokáig, egyszerűen leáll, és szól, hogy probléma van. Szerintem ez jó megoldás, azért tud bajt csinálni egy önjáró eszköz.

Az akkumulátor 2 500 mAh kapacítású, így egy töltéssel 120-150 m2 terület takarítására képes a V8S Pro, ami kiindulva az átlagos magyarországi otthonok méretéből, több mint elegendő. Automatikusan dokkolni 20%-os töltöttségi szint körül indul el, bár a gyakorlatban inkább szenvedésként jellemezném ezt a folyamatot.

Azt hittem nem lesz ennyire egyszerű a beállítás, de tévedtem. Nem kell megijedni tőle, elég letölteni a Smart Life applikációt, majd hosszan nyomni az Alfawise V8S Pro tetején lévő gombot, ekkor párosítás üzemmódba lép a robika, amikor pedig a folyamat végbement, használatra kész az eszköz. Ugyanezzel a mikrokapcsolóval indítható el egy „pedálmozdulattal” a takarítás is, nem kell a távirányítóért/telefonért nyúlni, ha egyszerűbb lábbal elérni. Nagy üzemmódtűzijátékot ne várjatok, ez nem egy 120 000 Ft-os Roborock, de amit tud, azt tisztességgel megcsinálja. Van benne:

 • Automatikus takarítás: random mozog, lézerszenzor -LIDAR – hiánya miatt nem épít teljesértékű térképet, viszonylag bután mozog, míg le nem merül
 • Fix pont: körkörös mozgással egy pontot takarít intenzíven, ez például a konyhába kiöntött alapanyagok felporszívózására alkalmas
 • Egy szoba: csak adott helyiséget takarít
 • Edge: a fal mellett takarítja az éleket
 • Töltés: automatikusan bedokkol, ha az akkufeszültség 20% alá esik

Néhány takarítás után a térkép menüpontban is kirajzolódott az a terület, amiben önállóan mozogni képes az Alfawise. A rövidszálú szőnyegen jól elboldogul, a lábtörlőt nagyon szépen letakarította. A tisztítás ereje három fokozatban állítható, a közepes még elviselhető, a magasat (1 800 Pa) viszont csak akkor ajánlom, ha nincs otthon senki, ugyanis a zajterhelés már-már porszívós magasságokba emelkedik. Számomra a távirányító teljesen haszontalannak bizonyult, ugyanis kevesebb funkció érhető el ezen keresztül, mint a Smart Life-ból, a gép tetején lévő gombbal pedig amúgy is elindítható az eszköz. Ennek ellenére biztosan előfordul olyan élethelyzet, amikor jól tud jönni, például ha nincs a kezünk ügyében a telefonunk.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Középen egy hengerkefe, elöl két oldalt pedig egy-egy oldalkefe tereli a gonosz porcicákat a megfelelő helyre, amiből nálam kifejezetten sok van, és nehéz velük megküzdeni. Az Alfawise remekül vette ez az akadályt, azóta ragyog a csempe és a parketta is. Elképesztő, hogy napi időzítéssel is mennyi szennyet szed össze, ezt önerőből nem takarítanánk fel ennyire sűrűn, ráadásul csak 76 mm magas, szinte bármi alá be tud osonni, ezért vigyázni is kell vele, az asztal alá betolt székek közé mérnöki pontossággal préseli be magát, kifelé viszont már nem megy neki a dolog. Ilyenkor szól, hogy elakadtam kurafi, szedjél ki innen, majd tétlenség üzemmódba lép.

A portartály ürítése egyszerű, a sárga kallantyú megnyomásával vehető ki az egység, a hátulját kinyitva pedig egyszerűen a kukába lehet borítani. A HEPA szűrőt szintén egy mozdulattal tudjátok cserélni – papír, amit többször kimostam, de még mindig nem látom rajta, hogy el kellene dobni -, ebből élből 2 db jár hozzá, a 3000 Ft-os csomagban pedig további 2 db-ot találtok. Szerintem megéri betárazni, nyugodtan rendeljetek 3-4 szettet hozzá.

A felmosás volt a másik kedvencem, ebben több, mint a V8S, nem véletlen kapta meg a Pro utótagot. Megjegyzem, hogy a 80 000 Ft-os Blitzwolf ketyere nem képes erre, bár az meg LIDAR-os, hamarosan azt is vallatni fogom. A 350 ml-es tartályba 5-10 ml-nél több padlófelmosót nem érdemes rakni, annyira tömény illata van. Először szerintem vizet tegyetek bele, mert ha az illatosítóra engeditek, akkor felhabzik. A cucc felismeri, hogy most nem port kell felszednie, indításkor a Mope mode szavakkal tudatja is velünk, hogy milyen célból áll le a töltőről. Itt azért megjegyezném, hogy elég nehezen talál vissza a töltési pontra, ebben valószínűleg nagy szerepe van a kevés szenzornak. Ha végzett a programmal, feltétlen vegyétek ki az egységet belőle, mert folyamatosan jön belőle a víz, tehát tócsát hagy maga körül. A töltőpontnál kialakuló folyadék és az áram találkozása az álmoskönyv szerint nem a legszerencsésebb párosítás.

Összegzés

Az Alfawise V8S Pro a YNLQ420F23 kuponnal jelenleg szállítással együtt 49 000 Ft-ért megvásárolható EU raktárból, ezért a pénzért sokat nem vártam, mégis sokat kaptam. Felmosni is képes, ami remek funkció, ha nincs 3 hetes megkövült dzsuva a padlón, akkor rendkívül friss érzetet nyújt a végeredmény, a port remekül összeszedi még a sarkokból is, azóta tényleg ragyog a lakás. Ilyen tisztaságot maximum egy főállású takkerral karöltve lehet elérni, már ami a padlót illeti. Ha nem találtam volna hozzá kopó cuccokat, akkor nem ajánlanám, de így szerintem kiváló vétel belépő szinten. Ezek után nem vennék „csak” porszívót, remek dolog a felmosás.

Pro

 • Felmosni is tud
 • Smart Life applikáción keresztül kezelhető
 • Az árához mérten remek végeredmény
 • 54 000 Ft-os ár

Kontra

 • A kevés szenzor miatt kissé butácska és lassú mozgás
 • Felmosás után le kell venni a mop részt vagy maga alá „csinál”
 • Nehezen talál vissza a töltőre

hirdetés