hirdetés

Govee programozható LED szalag teszt

Minőségi diszkó táncos

teszt
Govee programozható LED szalag teszt 1
írta: Don Kartács
2021-08-10

Több kollégám is tesztelt már Govee terméket és mindegyik eléggé bejött nekik. A korábbi TV fény egyik iterációja a mostani LED szalag, csak most nem a képernyő színváltozását követik le a fények, hanem hangra reagálnak. Egy csomó módban képesek villogni, de kezelik a Google és az Alexa hangasszisztenseket is, vagyis fel sem kell állnotok a kanapéról. Már csak azért sem, mert applikációból is vezérelhető a cucc. A Govee szettjéért 13 100 Ft-ot kérnek, EU raktárból szerezhető be, tehát áfamentesen, és ingyenes szállítással érkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Egy átlagos 6*4 méteres nappali élhosszának összege 20 méter, ennek a felét le tudja fedni a szalag, de az már brutális fényárral jár. Érdemes előre kiszámolni, hogy kb. hány méterre lesz szükségetek. Alapvetően nem a LED szalag a drága, hanem az okos vezérlő, amivel összekapcsolják, viszont a 2×5 méteres LED esetében a csíkok végét beleintegrálták az elektronikába. Vagyis, ha egyetlen eszközről akarjátok a teljes sort irányítani, ez a jó megoldás, ha szeretnétek külön, akkor viszont az 1×5 méteres pakkokat kell venni.

Azért a dolognak vannak limitációi, például, hogy a LED nem vágható el,

mert akkor nem tudná a vezérlő kiküldeni az összes szegmensre az effekteket. Ez egyben azt is jelenti, hogy a maximális hossz 2×5 méter lehet, és mivel a vezérlőnek több szabad csatlakozója nincsen, ezért egy darab legfeljebb 2 LED szalagot tud irányítani. Mielőtt nagyon belemerültök a felszerelésbe, érdemes előtte kipróbálni, hogyan is működik a szerkezet.

Digitális LED szalagokat használ a vezérlő, ami azt jelenti, hogy mindegyik LED szegmensnek külön-külön állítható a színe és a fényereje, így kismillió féle effekt hozható létre.

A LED szalagokat összeforrasztották a vezérlőpanellel, amin három gombot találtok. Az elsővel manuálisan lehet ki- és bekapcsolni a csíkokat, de ez igazából annyira nem egyszerű feladat, mint gondolnátok. Ha már egyszer felszereltétek és elrejtettétek a LED-eket, akkor utána macerás újra előkotoni a gombokat tartalmazó panelt, vagyis mindenki az appot fogja használni a kapcsolgatáshoz. A második gomb a 9 statikus szín között váltogat, míg az utolsóval bekapcsolhatjátok az ütemkövető módot, ilyenkor a beépített mikrofonja segítségével megpróbálja lekövetni a zenét vagy bármilyen hangot, amit hall.

Ebben a módban további 6 különböző lehetőség közül választhattok, amit a leírás „scene”-nek nevez, arra asszociálva, hogy egyes hangulatokhoz igazíthatók a lehetőségek. Ez nem jelent mást, mint hogy változik a villogás struktúrája, néha nulláról maximumra ugrik a fényerő, vagy „cirkulál” a LED soron a fény, és hasonlók. Már ez is elég sok lehetőség, de az app ennél egy nagyságrenddel többet tud, ahogyan azt később majd látni fogjátok.

A LED szalagok felszerelése nem egy nagy ördöngösség,

meg kell tisztítani a felületet, ahová a tappancsokat elhelyezitek, lehúzni a LED szalag hátoldaláról a ragasztó védőfóliáját, majd felragasztani a cuccot. Ha extra rögzítésre van szükségetek, akkor kis tiplikkel fel is fúrhatjátok a LED csíkot rögzítő füleket, de a műanyag tartókon található lyukon keresztül egy szöget is át lehet ütni, ha a permanens megoldásban hisztek.

Ha a LED szalag nincs felgöngyölve, akkor nem is nagyon melegszik,

de hát ez annyira nem meglepő a LED-es technológiák energiafogyasztásának ismeretében. Fontos, hogy ez nem egy vízálló füzér, tehát az akváriumot ne ezzel akarjátok belülről megvilágítani, és a fürdőszobában vagy más nedves helyeken sem erőltetném a használatát. Ezt leszámítva viszont pazarul felszerelhető kb. bárhová a lakásban, jól működik, és a fényereje is elegendő ahhoz, hogy jól megvilágítson egy adott területet, bár azért a sajtófotókon látható fényár túlzó.

Ami az ütemkövetést illeti, a Grovee LED-je nem képes ezt száz százalékban abszolválni,

ráadásul ha háttérzajjal keveredik a zene, akkor azt is ütemnek érzékeli. Ezt úgy teszteltem, hogy leraktam az asztalra a feltekercselt LED-eket – ezt ti ne csináljátok, mert hosszabb távon túlmelegedhet a szalag – és a felhangosított zene mellett elkezdtem dobolni a felületen. Ilyenkor mindkét hangforrást megpróbálja lekövetni a szalag, szóval a háttérzaj alapvetően befolyásolja a LED-ek villogását. Szerencsére az appban lehet szinkronizálni a telefonnal az ütemet, ami megoldja ezt a problémát.

A Govee Home alkalmazás kiválóan használható, ritkán látok ennyire kerek egészet a piacon.

A kinézete teljesen olyan, mintha egy európai gyártó szoftvere lenne, remekül el lehet benne igazodni, az ergonómia tökéletes. Amit pedig tud, az minden képzeletemet felülmúlta, csak előredefiniált profilból van vagy 100, de persze ezeket össze-vissza lehet tetszés szerint variálni. Állíthatjátok statikus színekre is a szalagot, de akár villámlást is imitálhattok vele, meg még sok minden mást.

Az appban lefele görgetve találtok egy fényerőállító csúszkát, illetve két szinkronizáló gombot, az egyik a mikrofont használja a hangok felismerésére, a másik a telefon által lejátszott zenét próbálja lekövetni, több-kevesebb sikerrel. Természetesen az érzékenysége ennek is állítható, illetve van három módja, ahol „rá tud keverni” a fényárra bizonyos típusú effekteket, attól függően, hogy őrült parti villódzást vagy nyugodtabb összhatást szeretnétek.

A LED szalag és a telefon Bluetooth-on keresztül kommunikál, ha elég közel vannak egymáshoz, ellenkező esetben átáll WiFi-re.

A frissítéseket szintén WiFi-n keresztül tölti le. Nem gondolnám, hogy a támogatással olyan nagy baj lenne, ahogy leszedtem az appot, egyből felajánlotta a legújabb verzió telepítését, amit sikeresen el is végzett. A felület egyébként nagyon gyorsan és akadásmentesen görgethető, és bugokkal sem találkoztam, ami sajna még mindig nem megszokott egyes kínai appok esetében.

Ami a hangasszisztensek támogatását illeti, Amazon Alexával és a Google Assistanttel kompatibilis, ez utóbbit próbáltam, és ez tökéletesen működött is. Én azt gondolom, hogy egy fokkal még mindig egyszerűbb az app gombjait nyomkodni, de a lehetőség adott annak, aki ugyanezeket a parancsokat hang alapon adná ki, esetleg van már egy meglévő rendszere otthon, amit a Google-lel irányít.

Összegzés

Ismét bizonyította a Govee, hogy olcsón tudnak kiváló minőséget produkálni, európai cégeket megszégyenítő ergonómiával karöltve. Az okos LED fényük pont ilyen, de azért van néhány limitációja, ami a hardver fizikai kiépítésében keresendő, mert szoftveresen makulátlan a készülék. Nagy a fényereje, hihetetlen mennyiségű mintát képes kirajzolni, vezérelhető hanggal, telefonról, nyomógombról és még csak nem is igazán drága.

Én nem különösebben szeretem a világító csicsás dolgokat, de ez nálam is betalált, ha ilyesmit keresnék a piacon, ezek után az első utam a Govee webshopjába vezetne. A szettért az RGBIC20RKB kuponnal 13 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, EU raktárból szerezhető be, tehát áfamentesen, és ingyenes szállítással érkezik. Ismerve a kvalitásait, ezt az összeget több mint jutányosnak gondolom.

Pro

 • Remek minőség
 • Alacsony ár a tudásához képest
 • Nagy fényerő
 • Imádnivaló applikáció
 • Pofonegyszerűen használható
 • Három helyről is vezérelhető

Kontra

 • A hardvernek vannak limitációi, pl. nem lehet a LED-et megtoldani
 • Az ütemek lekövetése nem tökéletes

hirdetés