hirdetés

Govee Immersion TV háttérfény teszt

Reszkess Ambilight!

teszt
Govee Immersion TV háttérfény teszt 1
írta: molcsa
2021-04-30

Érdekes kütyü érkezett hozzánk a Govee-tól, akik új szereplők az okosotthon eszközök európai piacán, de minőségi termékeikkel a világ más tájain, pl. az USA-ban már bizonyítottak. Az Immersion fantázianevű TV háttérfényük egy igen jó konkurense a népszerű Philips Ambilight rendszernek, ezt fogjuk most górcső alá venni. A kütyü az RKB20 kuponkóddal, 20% kedvezménnyel, 23 000 Ft-ért szerezhető be EU raktárból, tehát áfamentesen, és ingyenes szállítással. Lássuk, megéri-e a pénzét!

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:8.5
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:9.5
Véleményt írok

A kamerás megoldások úgy működnek, hogy – meglepő módon – egy kamerát helyezünk a képernyő tetejére, ami figyeli a megjelenő képet. A vezérlő ez alapján elemzi a látottakat és beállítja a LED-ek színét. Ennek nincs felhasználási mód szerinti korlátozása, mindig működik, amikor van kép a TV-n, cserébe nem olyan esztétikus és diszkrét, mint az előző két technológia. Tesztalanyunk is egy ilyen kamerás háttérfény, ami 55-65 col közötti TV-vel kompatibilis. 

Sajnos a szerkesztőségben mind csórók vagyunk, senkinek sincs ekkora készüléke, így az én 49 colosomon próbáltuk ki. Ez azt jelenti, hogy a szalag túllóg a TV minden oldalán, tehát a felszerelés nem úgy néz ki, ahogy azt a gyárban megálmodták, ezt vegyétek figyelembe a teszt olvasásakor. Egy kompatibilis készüléken teljesen rejtve marad az egész rendszer, csupán a kamera látható a TV tetején.

A felszerelés egy rendes méretű TV-n gyerekjáték: a LED szalag hátulja öntapadós, a tartozék (szintén öntapadós) lefogatókkal még stabilabbá tehető az installáció, a vezérlő szintén a TV hátuljára ragasztható. Ebbe fut be a 12 V-os tápkábel, a kamera USB csatlakozója, és a LED szalag Type-C csatlakozója. A vezérlőn három fizikai gombot is találunk, ezzel bekapcsolható a világítás, megváltoztatható a szín és a fényerő, valamint aktiválható a zene mód, amikor a beépített mikrofonnal figyeli a környezeti hangokat, és ennek megfelelő fényjátékot készít, de erről később. A kamerát a TV tetejére, vagy akár aljára is feltehetjük, szintén az előre felhelyezett kétoldalú ragasztó segítségével. Ha ügyesen rakjuk fel az elemeket, akkor a tápkábelen kívül minden vezeték láthatatlan marad, ami dicséretes. Csakúgy, mint az EU dugós tápegység, így nem kell átalakítóval szórakozni.

Az anyaghasználat jó, kellemes műanyagokat választottak, egyáltalán nem kelt gagyi érzetet. A LED szalag is szilikonnal van bevonva, ránézésre ez sem a filléres kategória. Tartozék még 8 darab narancssárga szivacskocka, ezeket a kamera kalibrálásához használhatjuk a TV képernyőjére ragasztva. A kalibrálási folyamat során ezekre a pontokra kell ráhúznunk az alkalmazásban megjelenő pontokat, így megadva a képernyő széleit a rendszernek.

A kütyü teljes tudását a Govee Home alkalmazással használhatjuk ki. Nagy piros pont jár érte a fejlesztőknek, ugyanis egy szép, dizájnos, könnyen kezelhető, rengeteg funkcióval felvértezett és bugmentes programról beszélünk, ami felüdülés némelyik kínai okosotthon cucc után. Szintén nagyon jó látni, hogy szinte valós időben történik minden, nincs idegesítő várakozás a parancsok kiadása után. A vezérlőhöz Bluetooth és WiFi alapon is tud kapcsolódni, tapasztalataim szerint hatótávon belül a Bluetooth-t részesíti előnyben, messzebbről pedig WiFi hálózatot használ. Utóbbi azért is fontos, mert a népszerű asszisztensekkel (Google, Alexa, Siri) is kompatibilis a LED fény.

Többféle működési módra is képes a rendszer, a legfontosabb természetesen a Video mód, ilyenkor a kamerával figyeli a TV képernyőt, és ennek megfelelően választja meg a világítás színét. Beállíthatjuk, hogy az egész szalag egy átlagszínnel világítson, vagy az egyes részei más-más színeket vegyenek fel a kép vonatkozó részei alapján. Van Game és Movie mód, amik a színkezelést módosítják minimálisan, és megadható a szaturáció is egy csúszkán, ami azt mondja meg, hogy mennyire élénk árnyalatokat vegyen fel a rendszer. Nagyrészt elégedett vagyok a teljesítménnyel, ahogy a lenti videón is láthatjátok, általában szépen eltalálja a színeket. Észrevettem viszont, hogy a lilát előszeretettel tolja túl, a fekete, szürke, barna és egyéb sötét színek helyére általában ezt teszi. Persze fekete és szürke fényt nemigen lehet előállítani, így érthető, de én jobban örültem volna, ha ilyenkor inkább kikapcsol vagy nagyon halvány lesz csak ezeken a részeken a világítás. Van olyan is, hogy egyszerűen színt téveszt, ami szerintem a TV képernyő tükröződésének tudható be, mert sötétben javul a teljesítmény. Az viszont tagadhatatlan, hogy sokat hozzátesz a filmezés vagy játék élményéhez, nekem nagyon bejött a kütyü.

Egy másik üzemmód a Music, ilyenkor a vezérlőbe épített mikrofon segítségével hallgatja a környezeti hangokat, és ezekhez igazítja az effektet. Négyféle animációból választhatunk, ezeken belül pedig a színekkel és a mikrofon érzékenységével is játszhatunk, tehát számos lehetőségünk van a testreszabásra. A teljesítmény viszont itt sem 100%-os, sokszor nem találja a ritmust és elveszti a szinkront a zenével.

A Govee termékei között található egy sokak által dicsért ARGB LED szalag is, a jó hír, hogy ha van egy TV fényünk, akkor gyakorlatilag egy ilyen szalagunk is, ugyanis nemcsak zene vagy kép alapján, hanem „statikusan” is képes működni.

Govee Immersion TV háttérfény teszt 34

Beállíthatunk egyszínű módot, vagy a szalag egyes szegmenseinek színét kézzel, de vannak előre elkészített animációk is (naplemente, szivárvány, lélegző effekt, színátmenet, villogás stb.), amiket szintén saját ízlésünkre szabhatunk, de teljesen sajátot is létrehozhatunk a részletes szín és animáció eszköztárból. Ezeket a saját műveket megoszthatjuk a közösséggel, és a mások által készítetteket is tudjuk használni a saját rendszerünkben.

Az alkalmazásba számos plusz funkciót is beleraktak, ami tovább erősíti a jó terméktámogatás élményét: van fórum, közösségi felület – ahol eldicsekedhetünk a saját konfigurációnkkal vagy inspirálódhatunk másokéból -, és egy Light Studio nevű felület is, ahol a már említett, mások által létrehozott effekteket tudjuk letölteni és beállítani a saját rendszerünkben. Ezen kívül van rendes FAQ, kontakt form, különböző kezdőképernyő widgetek és még számos apróság, tehát egy igen jól kidolgozott alkalmazásról van szó.

Ha több Govee cuccunk is van, akkor – a más rendszerekből ismerős módon – csoportba foglalhatjuk őket és különböző automatizációkat állíthatunk be. De az sem baj, ha csak a TV fényünk van, mivel a legtöbb dolog egy eszközzel is működik: beállíthatunk pl. időzítőket és állapotváltozásokat (ki- bekapcsolás, szín, fényerő, effekt, működési mód stb.).

Nekem csak Google Asszisztens állt rendelkezésemre a teszteléshez, ezzel a hozzácsatolás után tökéletesen működött. A Google Home appból is ki- és bekapcsolható a fény, beállítható a fényerő és egy homogén szín is. Az igazán menő dolog viszont a hangvezérlés, szöveges utasításokkal tudjuk ugyanezt megtenni, vagy együtt kapcsolgatni a szobában vagy házban lévő többi eszközzel. Nekem pl. két darab Yeelight mennyezeti lámpám is van még a nappaliban, így ha azt mondom neki, hogy “Turn on the lights in the living room”, akkor a két mennyzeti lámpát és a TV fényt egyaránt bekapcsolja. Akinek sok okosotthon cucca van, annak nagyon hasznos lesz, hogy a Govee termékeit is fel tudja venni a meglévő rendszerébe.

Összegzés

Jó cucc a Govee Immersion TV háttérfény, amivel jól helyettesíthető a népszerű Ambilight rendszer. Egy jó minőségű anyagokból összerakott, átgondolt és kiforrott rendszert kapunk, amit könnyű felszerelni és beüzemelni, a végletekig testreszabható, kiváló alkalmazást adnak mellé és nagyban megdobja a TV-zés élményét. A kép alapú színfelismerés és a zene mód elbírna még egy kis finomhangolást, néha nem teljesen vannak képben, de az esetek többségében azért jól végzik a dolgukat.

Az RKB20 kuponkóddal elérhető 23 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árán jó vételnek tartom. Nem a legolcsóbb ugyan a kategóriájában, de sokkal jobb konstrukció és megbízhatóbban működik, mint az olcsó társai. EU raktárból, áfamentesen, és ingyenes szállítással tudjátok beszerezni a Govee oldaláról.

Pro

 • Jó minőség
 • Kiváló alkalmazás
 • Rengeteg plusz funkció és részletes testreszabhatóság
 • Megbízható működés
 • Okos otthon és asszisztens integráció

Kontra

 • A színfelismerés nem mindig helyes
 • Ahogy a zenére való effektezés sem
 • A kamerás rendszer nem a legesztétikusabb megoldás a piacon

hirdetés