hirdetés

Govee hőmérséklet és páratartalom mérő tesztje

Szivarok megmentője

teszt
Govee hőmérséklet és páratartalom mérő tesztje 1
írta: Ambient
2021-05-29

Igen érdekes partneri felkérés futott be hozzánk a Govee nevű cégtől. Vidékies tájszólással úgy definiálnám őket, mint „home appliance brand”, azaz otthoni kiegészítőket, háztartási/szórakoztató elektronikai segédeszközöket forgalmazó brand. Múltkor a TV háttérvilágításukat teszteltük, ezúttal pedig a méltán népszerű, WiFi-s thermo-higrométerüket tettük próbára. A terméket 9800 Ft-ért lehet megvásárolni az RKB30 kuponkóddal, EU raktárból, áfamentesen, és ingyenes szállítással a Govee oldaláról.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Igen letisztult, egyszerű dizájn jellemzi a kütyüt,

de kiváló minőségi érzetet nyújt. A felhasznált anyagok, illetve a gyárilag benne lévő 3 darab AA elem adta tömeg is megadja azt a retró, vak vásárlói bizalmat, amit mindenki úgy szeret hangosan kimondani: ebben még van anyag. A használati utasítás legmeglepőbb tulajdonsága, hogy helyes angollal íródott, rövid és elég egyértelmű. A Govee Home app szintén rögtön elnyerte a tetszésem. Összesen körülbelül 1 perc alatt regisztráltam egy fiókot és párosítottam hozzá az egyik eszközt. Gyorsan hozzáadtam a másodikat is – hiszen 2 db-ot teszteltünk egyszerre az összehasonlíthatóság végett -, neki is megmutattam az itthoni – időnként erősen kifogásolható minőségű – vezetéknélküli hálózatot, majd miután mindkettő majdnem tizedre pontosan ugyanazokat az értékeket mutatta, úgy döntöttem, nem bajlódok a kalibrálásukkal és berakom őket rögtön a humidorjaimba.

A gyártó elsősorban szivar humidorokban, gitár tokokban, terráriumokban, borhűtőkben

javasolja használni a terméket. Jött-ment kínai brand – mondhatnátok, ha nem lenne messze az egyik legnépszerűbb választás szivaros körökben, nemzetközi szinten is. Én kezdőként sokáig nem foglalkoztam igazán beható mélységben a szivarok tárolásának kérdésével. Mindig úgy gondoltam, hogy sok hiperaktív sznob csak akar valamiről beszélni, ezért téma állandóan az optimális pára és hőmérséklet kérdése. Aztán nagyon hamar rájöttem, hogy itt az 1 dolláros kínai kütyük néha többet ártanak, mint használnak, és a penész sokkal könnyebben megjelenik, mint azt az ember gondolná. Szóval beszereztem egy drágább műszert, mert néhány tönkretett szivar árából kijön egy ilyen. Nem véletlen tehát, hogy a kezdő szivarosok nagy része (aki biztosra szeretne menni, és nem olyan rettentő konok szamár, mint én) rögtön beszerez egy-egy drágább mérőt, és probléma elfelejtve.

Az applikáció tökéletesen kezelhető, egyszerű és átlátható a felülete.

A szenzorok a szükségesnél is több részletet tudnak szolgáltatni, mely annak is függvénye, hogy a felhasználó 10 perces, 30 perces, vagy 1 órás frissítési intervallumot kér tőlük. Beállíthatók különféle emlékeztetők/értesítések/riasztások bizonyos eseményekhez: például jelezzen, ha a humidorok hőmérséklete 15°C alá esne, vagy 21°C fölé emelkedne, de akkor is szóljon, ha a páratartalommal hasonló esemény történik. Bekapcsolható sötét téma is, de még home page-re kihelyezhető widgetek is készíthetők a gyors csekkolás érdekében, így az appot sem kell megnyitni.

A specifikáció szerint a pontosság ±0.3°C, illetve ±3%RH.

Előbbi nagyon jó értéknek számít, ha igaz, utóbbi pedig inkább őszintének tűnik. A helyzet ugyanis az, hogy írhat egy gyártó kevesebbet a 3%-os relatív páratartalombeli hibahatárnak, akkor sem lesz pontosabb, hacsak nem csilliárdokba kerül a szenzor benne. Ugyanis, hiába tűnik egy meglehetősen bézik mérésnek, a relatív páratartalom pontos meghatározása egy igen nehéz és igen drága dolog. Ennek okán a 3%-on belüli hibahatár egy teljesen jó és elfogadható érték. Egyébként gyárilag nagyon közel álltak egymáshoz a kijelzett értékek (plusz a nálam lévő, szintén nem olcsó higrométer által kijelzetthez is), így valószínűleg nagyot nem tévednek. Persze kalibrálással (például a jól ismert só + víz kombóval) könnyen lehet segíteni a tévedésen is, a helyes érték applikációban gombnyomásra beállítható.

Összehasonlítva a kifejezetten olcsó, illetve nem túl drága, tipikus kínai variánsokkal ég és föld a különbség.

Az 1 hetes tesztidőszak alatt brutális pontossággal igazodtak az általam szándékosan beállított hőmérsékletekhez, a relatív páratartalmak mindig megfelelően követték ezeket, majd kis idő elteltével megfelelően vissza is álltak (köszönhetően az úgynevezett Boveda pakkoknak a humidorokban, amik a páratartalom pontos beállításáért felelnek). Nagyon igyekeztem megszívatni őket és tetten érni csalás/tévedés közben, de nem jártam sikerrel. Az egyetlen jelentősebb hátrányukat abban látom, hogy semmilyen kijelzőt nem kaptak, így az értékek csak az appban és a home page widget-en ellenőrizhetők.

Összegzés

Az applikáció és az évek óta rendszeresen olvasott pozitív felhasználói visszajelzések egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a Govee nem azzal a bizonyos anyaggal gurigázik. Ha mérőműszert akar gyártani spéci hobbik hódolói számára, akkor mérőműszert is fog gyártani. A jót természetesen meg is kell fizetni, így ne kapjon senki a szívéhez, amikor azt mondom, hogy egy ilyen kütyü majdnem 10 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül. Cserébe egy kiváló applikáció és egy bombabiztos, már a piacon is bizonyított termék a vásárlók jussa. Illetve a szivarosok lelki nyugalma a mérések pontossága felől. A pontozásnál a ,,felszereltség, funkciók” elemnél azért adtam csak 8-at, mert nincs kijelzője, ezt szerintem fel lehet róni hiányosságként.

A terméket 9800 Ft-ért lehet megvásárolni az RKB30 kuponkóddal, EU raktárból, áfamentesen, és ingyenes szállítássala Govee oldaláról.

Pro

  • Pontos
  • Jó minőségű termék
  • Kiváló applikáció

Kontra

  • Nincs rajta kijelző, így muszáj az appot használni

hirdetés