hirdetés

Xiaomi Viomi VXTJ02 fűtőtest teszt

Szállítói szabotázs

teszt
Xiaomi Viomi VXTJ02 fűtőtest teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-12-04

Nemrég elképesztően olcsón, nagyjából 25 000 Ft-ért lehetett a Viomi fűtőtestjét megvásárolni, és elég nagy számban vették is a kedves olvasók. Az ilyen fűtőberendezések lényege, hogy nem kell fizikailag gombokat nyomkodni, hanem vagy az érintőkijelzőn vagy a távirányító segítségével lehet mindent beállítani. A teljesítménye 2000 W, nagyon gyorsan felmelegszik, vagyis kiegészítő fűtésnek tökéletes oda, ahol nincsen más lehetőségetek. Az ára valószínűleg azért volt alacsony, mert készletkisöprés történhetett,  azóta iszonyatosan elszállt, viszont a tesztet már megírtuk és tartalmaz elég sok tanulságot az ilyen eszközökre nézve, így hasznosnak tartottuk leközölni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 5

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Nagy szerencse, hogy az átalakító annyira rossz, hogy az itthoni konnektorokba be sem lehet dugni,

így fizikai akadálya van a használatnak. A megoldás az alábbi: olcsó átalakítót kivágni, normális földeltet rátenni – pl. a Bull GN-901 2500 W-ig használható -, és a probléma elhárítva, de akár permanensen is átszerelhetitek. A vélemények között erről a vásárlók még véletlenül sem írnak, sőt volt, aki a földeletlen adapterre egy másik földeletlen adaptert illesztett, biztos, ami biztos, ezt a képet betettem a galéria végére elrettentésnek. Mi viszont mindenképpen az életvédelmi szempontokat tartjuk szem előtt, ezért szerettük volna felhívni a figyelmet a fenti problémára. Természetesen a dolog fordítva is igaz, hiába földelt az átalakító, ha egy földeletlen konnektorba dugjátok a lakásban a Viomi VXTJ02-t. Még egyszer, ez nem az eszköz hibája, tehát ezt nem vettük rossz pontnak, ellenben azt igen, hogy a dobozban lévő leírás teljesen kínai, a távirányítóval és az eszközzel egyetemben. Ezt a modellt sajnos nem is lehet appból irányítani – aminek a felülete angol -, mint mondjuk a Xiaomi másik modelljét, a KRDNQ03ZM-t.

Ami a kinézetet illeti, egész pofás lett a cucc,

nem is túl magas, tipikusan olyan dolog, amit az ember lerak a földre, majd élvezi a felszálló meleg adta előnyöket. Nem kell túlgondolni ezt az történetet, van benne egy fűtőszál, egy csomó hővezető borda, egy vezérlőelektronika, egy kijelző, és ezt az egészet egy burkolat fedi le. Ebből viszont olyan nagyon nagy dizájnbravúrt nem lehet összehozni, nem rossz, de semmi extra, míg az anyaghasználatot véletlenül se nevezném gagyinak. A kijelzője egész jó és szerencsére a 24 Celsius-fok kínaiul is pont úgy van, mint magyarul, vagyis ez a használhatóságot kevésbé csorbítja.

Nézzük a távirányítót, mert ez azért feladhatja néhányótoknak a leckét a sok ákombákommal. Bal alulról indulva a bekapcsoló gomb mellett az időzítő kapcsolót láthatjátok, felette az alvó módot, ilyenkor egy bizonyos idő után kikapcsol a Viomi VXTJ02. Feljebb helyezkedik el a gyerekzár és az azt feloldó gomb. A kör alakú vezérlő bal és jobb oldalán az időt léptethetitek, a kör alsó-felső részén pedig a hőmérsékletet konfigurálhatjátok 5 és 35 fok között. A legfelső sor két kapcsolójával a strong, vagyis erős – valószínűleg a maximum teljesítményre kapcsolás -, illetve az energiatakarékos mód kapcsolható, ezeket a módokat kis piktogramok formájában a kijelzőn is megjeleníti. Itt azért elég bosszantó az, hogy ezekhez a módokhoz nem tudok egy konkrét teljesítményértéket rendelni, pedig jó lenne tudni, hogy mennyi az annyi.

Van a Viomi VXTJ02-nek néhány érdekes specialitása, az egyik a felborulás elleni védelem.

Itt nem az a helyzet, hogy ne lehetne feldönteni, hanem arról, hogy az elektronika figyeli a dőlésszöget, és ha ez a 45 fokot meghaladja, akkor kikapcsolja fűtőtestet. Bosszantó tulajdonsága viszont, hogy az állítgatásra sípol és a LED-ek fényerejét sem lehet csökkenteni – de sleep módban lekapcsol a panel -, kivéve persze az időzítést, ami az egész berendezést leállítja. Ez éjszaka azért elég zavaró, ha egy helyiségben vagytok vele.

Az ilyen típusú berendezéseknek szokott lenni egy nagyon hasznos funkciója, a ruhaszárítás. Ezt a sajtóanyag szerint úgy működik, hogy betoljátok a ruhaszárító alá a Viomi cuccát, és a felfele áramló levegő megszárítja a rá teregetett ruhákat. Ez a megoldás viszonylag jól működik, de pl. az álló ruhaszárítók alá fizikailag nem fér be a cucc, így ez a metódus nem mindenkinél fog működni. Sajnos kihajtható törülköző szárító nincs rajta, mint a már említett másik modellen, pedig azt egy hasznos funkciónak tartom.

A felfűtési ideje extrém gyors,

különösen ahhoz képest, hogy gyerekkoromban szüleim még használtak elektromos olaj radiátorokat, ahol negyed óráig nem történt semmi. A Viomi ezzel szemben ha nem is a sajtóanyagban ígért 5 másodpercen belül, de bőven egy perc alatt már ontja is magából a meleget, vagyis megvan az az instant hőérzet, amit a legtöbben megkívánnak. Ez szerintem egy döntő érv lehet a vásárlás mellett, különösen azért, mert pl. a telken lévő faházban, ahol nincsenek alternatív megoldások – pl. gázfűtés -, de jó eséllyel van villany, ott a VXTJ02 kifejezetten kapóra fog jönni.

Összegzés

Leszámítva a földelési fiaskót, alapvetően elégedett voltam a Viomi VXTJ02-vel. Ami viszont nem tetszett, hogy a feliratok mindenhol kínai ákombákomok, és mivel appból sem lehet vezérelni, pedig ott lenne angol nyelv, ezért intuitív módon kell ismerkedni a cuccal, szerencsére a kijelzőn megjelenő piktogramok segítenek. Szintén bosszantó apróság, hogy a hangját nem lehet kikapcsolni, ami éjszaka tud zavaró lenni.

Mivel már egyáltalán nem olyan olcsó, mint mondjuk 2 hónapja, ezért az a szituáció alakult ki, hogy a házon belüli konkurenciát egyszerűen érdemesebb megvenni. Két ilyen berendezés is van, a Xiaomi Mijia KRDNQ04ZM ás az okos variáns, a KRDNQ03ZM, csakhogy jelenleg egyik sem kapható, a Singles Day és a Black Friday alkalmával a vásárlók lerabolták a készleteket. Ha a három termék közül kellene választanom, akkor a KRDNQ03ZM-et venném, de a reális ára ezeknek nagyjából 30 000 Ft, tehát ennél drágábban biztosan nem kéne.

Így a Vioomi VXTJ02 60 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ára számomra értelmezhetetlen, én a helyetekben megvárnám, míg olcsóbb lesz.

Pro

 • Nagyon gyorsan felfűt
 • Jó minőség
 • Van néhány érdekes funkciója, mint a felborulás elleni védelem
 • Adnak hozzá távirányítót is

Kontra

 • Az adapter életveszélyes, egyből kerüljön a kukába
 • Nincs rajta törülköző szárító
 • A feliratok kínaiak
 • A sípolást nem lehet lekapcsolni
 • A jelenlegi ára értelmezhetetlen, a realitás valahol 30 000 Ft körül van

hirdetés