hirdetés

Xiaomi Mijia Pure párásító teszt

Szökőkút a szobában

teszt
Xiaomi Mijia Pure párásító teszt 1
írta: Don Kartács
2021-05-17

Pár hónapja teszteltük a Xiaomi Smartmi Pure 2 párásítót, ami egy viszonylag drága termék, így beszereztünk egy olcsóbbat is mellé, hogy látható legyen a különbség. Ez is Xiaomi, azonban most a Mijia Pure került terítékre, ami szintén egy okos eszköz, vagyis a vezérlése leginkább az applikációra épül. Az árkülönbözet emiatt nem is túl nagy, így kíváncsian vártuk, mit villant a Smartmi. A BG10OFFAFF kóddal 32 000 Ft körül haza lehet vinni. Ebben már benne van a pokoli drága szállítás is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A párásító 240 milliliter vizet tud óránként elpárologtatni, ami majdnem megegyezik a Xiaomi Smartmi Pure 2 teljesítményével – 260 ml/h, amit 10-18 négyzetméterre ajánlanak -, pedig méretre jóval kisebb, ráadásul olcsóbb is. A dobozt kibontva viszont kiderül a turpisság, a minőség elmarad a Smartmitől, kicsit gagyi az anyaghasználat, jóval egyszerűbb a kinézet, de nem bántó a spórolás. Az már inkább baj, hogy a leírás teljesen kínai, ahogy a kábel vége sem EU-s, de mindkettőn viszonylag könnyen lehet segíteni. Az űrtartalma 2,2 liter, ennyi folyadékkal 19 órán keresztül képes párologtatni.

A Mijia Pure-t kinyitva néhány érdekes felfedezést tehettek, egyrészt egy HEPA filterhez hasonlatos szűrőn keresztül tereli át a vizet, vagyis a folyadékban lévő koszt is kiszedi. A jobb oldalán van egy pumpa, amivel keringeti a vizet, a párologtatást a felső ventilátor végzi el. Az oldalán pedig egy piros színű lebegő “úszó” mutatja a vízszintet, a maximum jelölésig érdemes feltölteni. A fronton egyetlen vezérlőgomb van, aminek a működését nem olyan nagy művészet kitalálni, igaz, a kínai leírás ebben nem túl támogató, így irány az applikáció.

 

Xiaomi Mijia Pure – Okos, de nem nagyon

A Mi Home appot chinese mainlandre állítva tudjátok felvenni az eszközt, a felület pofonegyszerű, de persze úgy is fogalmazhatnék, hogy túl sok mindent nem tud a szerkezet. Igaz, a Smartmi Pure 2 kezelése sem volt bonyolult, sőt az app dizájna is nagyon hasonló, szóval mondhatom, hogy egy kaptafára készültek, de legalább könnyen rá lehet jönni mindenre. Például a fronton lévő három LED-es jelzés funkcióját is innen lestem ki. Tud kétféle teljesítménnyel fújni, illetve beállni egy adott páratartalom értékre 40 és 70 százalék között.

Természetesen ezt a berendezést is lehet időzíteni, mint ahogy mindegyiket, illetve kikapcsolni a LED-eket, hogy éjszaka ne vakítsanak, a pittyogást pedig azért, hogy ne idegesítsen. Ezen túl a ki-és bekapcsolást lehet még innen vezérelni, de ezzel gyakorlatilag ki is fújt a repertoár. Persze a program felületéről a relatív páratartalmat is leolvashatjátok, illetve társít mellé egy jelzőt, hogy mondjuk “komfortos”, ha esetleg ti ezt nem tudnátok magatoktól. A páratartalom értékek nagyjából megegyeztek a Smartmi Pure 2 által mértekkel, pár százalékon belül szórnak egymáshoz képest.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Van még néhány egyéb beállítási lehetőség a jobb felső sarok 3 pöttye alatt, de ezek a szokásos nevezed át, illeszd okosotthon rendszerbe, meg frissítsd le jellegű menüpontok, amelyek minden okoseszköznél megtalálhatók. Egy dolgot hiányzik, nincs kiszárítás funkció, mint a Smartmi Pure 2 esetében, ennek pedig működésbeli oka van. Míg a Pure 2 egy nagy felületű forgóhengerrel párologtatja el a vizet, addig a Mijia Pure egy pumpával keringeti azt, és nyomja át a szűrőn, amit teljesen a tartály aljáról szív fel.

Emiatt a folyadék mindig a legmélyebb pontra folyik le,

ezért is működik az úszóbólyás szintkijelzés is. így viszont ezt az appban nem tudjátok nyomonkövetni. A ventilátor pedig pikk-pakk elpárologtatja a folyadékot, vagyis fizikailag nem nagyon tud bebüdösödni a víz. Szerintem alapvetően ez a működési elv jobb, mint a Smartmi Pure 2 megoldása, mégis vannak hátulütői. Az egyik, hogy több elem van a rendszerben, ami elromolhat, néha cserélni kell a szűrőt, másrészt a kisebb házba kisebb ventilátor fér el. Aki valaha is foglalkozott PC építéssel, az tudja, hogy a nagyobb felületű lapátokkal rendelkező, de lassabban forgó ventilátor sokkal hatékonyabb hűtési szempontból, mint a “kicsi, de ideges”, vagyis a magas RPM-es megoldások hangosak és bosszantóak is.

Itt is nagyjából ez a probléma, hogy bár a sajtóanyag szerint a Mijia terméke nagyon csendes, de pechjükre én ki tudtam próbálni a Smartmi megoldását is, és bizony az sokkal halkabb. Ráadásul hiába is méritek meg a zajszintet, az orgánumot a számok nem adják vissza, ami a Mijia esetén magas fokozatban már kellemetlen. Alacsonyban viszont nagyon csendes, gyakorlatilag a működését sem fogjátok észrevenni. És akkor mennyi az annyi: a Mijia Pure esetében 44/53 dB-t mértem, ami teljesen elfogadható.

Van még egy nagy különbség a két berendezés között, az űrtartalom. A Smartmi Pure 2 4 literes, míg a a Mijia Pure csak 2,2, ez utóbbi maximum 19 órán át képes párologtatni, vagyis naponta újra kell töltenetek, viszont a kifogyását a LED-ek piros villogásával jelzi. Ezt is újra lehet tölteni működés közben a jobb oldali beöntőnyíláson keresztül. A Pure 2 pont emiatt pár órával tovább képes működni, de azért ott is kell naponta töltögetni, szóval a lényegen nem változtat ez sem.

Összegzés

Összefoglalva a fentieket, a Mijia Pure a Smartmi Pure 2-nél sokkal olcsóbban – kb. 32 000 Ft az 50 000-rel szemben – tudja majdnem ugyanazt. Kicsit kevesebb ideig üzemel, hangyányit butább az app, egy fokkal gyengébb az anyaghasználat, de a legnagyobb különbség, hogy hangosabb, mint a konkurense. A működési elv teljesen más, de a végeredmény ugyanaz, mindkettő megfelelően működik, különösebb hiba nélkül.

Egy ideális világban a Smartmi Pure 2-t vinném 30-ért, de mivel 50-be kerül, ezért azt gondoltam, jó lesz a Mijia Pure is, 20 000 Ft-ért. Csakhogy egy ideje ennél már jóval magasabb az ára, és nem is nagyon akar lejjebb menni, pedig erre várok hónapok óta. Így a BG10OFFAFF kóddal 32 000 Ft körül érhető el, amit sokallok a termékért, főleg a magas szállítási költség a bántó. Nagyon ritkán előfordul viszont, hogy a Smartmi Pure-t – a Pure 2 elődmodelljét – el lehet hozni 30 000 Ft körül, szóval a türelmeseknek is van egy igen jó alternatíva.

Pro

 • Egyszerű kezelhetőség
 • Teljesítményben a sokkal drágább Smartmi Pure-ral is felveszi a versenyt
 • Alacsony teljesítményen szinte hangtalan
 • Funkcionalitásban majdnem ugyanazt tudja, mint a drágább termékek
 • Menet közben is lehet tölteni
 • Vízszűrővel tisztítja a vizet

Kontra

 • Kicsit olcsó anyaghasználat
 • A vízszintmérő úszóbójás, így az app nem mutatja a töltöttséget
 • Nagy teljesítményen hangos

hirdetés