hirdetés

BlitzWolf BW-CMM2 kávéfőző teszt

Szlovén ízvilág

teszt
BlitzWolf BW-CMM2 kávéfőző teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-04-14

A BlitzWolf megjelent a piacon első kávéfőzőjével, a BW-CMM2-vel, ami mérsékelt árazása és remek minősége mellett európai ősökkel is büszkélkedhet. Így nemcsak „családfakutatást” végeztem el, de remek kávékat is ihattam a teszt alatt. A cappuccino készítésére is alkalmas háztartási kisgépért 27 000 Ft-ot kérnek a BGcf68b2 kóddal, amely már magában foglalja az ingyenes áfa- ás vámmentes EU Priority Line szállítást is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.4

Népítélet

10

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A dobozolás a szokásos zöld-fehér sémát követi, a kávéfőző mellé adják a leírást, az adagolókanalat – aminek az alja azért domború, hogy a kávétöltet le tudjátok tömöríteni vele -, egy csepptálcát, illetve a kar végébe helyezhető 1, illetve 2 adagos szűrőt. Érdemes a kávéfőzőt körbeforgatni és minden nylont és ragasztóanyagot eltávolítani róla, mert van egy rahedli. A hátoldalon a víztartályt találjátok, ezt érdemes maximumra feltölteni, és készíteni néhány adag kávét, de akár „üresen” is átforgathatjátok a vizet a gépen, hogy tisztuljon az első használat előtt. Aki meg akarja növelni az élettartamot – vagyis csökkenteni a vízkőképződést – az vásárolhat csökkentett ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizet, pl. a Norda ilyen, a Groby boltjaiban lehet kapni. Természetesen minden kiegészítőt alaposan elmostam, mielőtt használatba vettem volna őket.

Ami a kinézetet és a minőséget illeti, egy kicsit kettős érzésem volt.

A konyhai kisgép nagyon pofás, ahová legtöbbször nyúltok, ott rozsdamentes acél felületekkel találkozhattok, vagyis a csöpögtető tálcánál, a gőzszabályzó tekerőgombjánál, de pl. a kar is kellemes minőségű. Kedvencem a tetején található pohártartó fémtálca, ami nagyon esztétikus, már-már kávéházi hangulatot kölcsönöz a gépnek. Ellenben a víztartály elég gagyi műanyag, a kinyitható és hátra lehajtható műanyagfedél elég hitvány, többször sikerült is kihúznom a tartójából. Az viszont szerencsés, hogy nem kell leemelni a hátoldalon lévő folyadéktárolót, hanem felülről fel tudjátok tölteni kb. 1 liter vízzel, ami meglehetősen sok adag kávé elkészítésére elegendő.

Az anyaghasználat minősége egyébként különösen szembetűnő, ha melléraktam a Szarvasi által gyártott darabot, ég és föld a kettő, és nem a Szarvasi javára. A BW-CMM2 frontján egy érintőpanel helyezkedik el, középen a bekapcsoló gombbal, ennek megnyomása feléleszti a kijelzőt. Balról jobbra haladva 1, illetve 2 adag kávé elkészítésére van lehetőségetek – ezért is adnak két különböző méretű szűrőt -, illetve van manuális mód, amikor kézzel indíthatjátok és állíthatjátok le a folyamatot. Ilyenkor a gép a kijelzőjén elindít egy számlálót, hogy lássátok, mennyi ideje ügyködik a masina. A legszélső gombbal pedig a tejhabosítót vezérelhetitek, ha éppen cappuccinohoz lenne kedvetek. A felhasznált víz mennyisége programozható, ha bekapcsolás után hosszan nyomjátok a gombot, akkor villogni kezd. Első nyomásra indul, másodikra megáll a folyamat, míg a kettő között eltelt idő alatt lefolyt víz mennyiségét fogja alapegységnek venni a BW masinája.

Tettem néhány, a gyakorlati használatot is érintő megfigyelést, az egyik, hogy aki a kotyogós rendszerű kávéfőzőkhöz van szokva – amik úgy működnek, hogy vizet melegítenek, ami nagyjából 1,5 bar nyomás és 120 fok mellett, gőz formájában átpréselődik a darált kávérétegen – az kevesellni fogja az egyszerre elkészíthető 2 adag kávét. Hiába van kb. 1 liternyi víz a tartályban, 2 adag után újra kell tölteni a nagyobbik szűrőt, vagyis aki ahhoz szokott, hogy mondjuk lefőz 6 adag kávét előre a család többi tagjának is, ami a teljes napjukat lefedi, az macerásnak fogja érezni az állandó töltögetést. Cserébe viszont mindig friss kávét ihattok, ami mindenképpen előny.

A BlitzWolf/Gorenje berendezése egyébként szivattyús megoldással dolgozik

– ezeket hívják automatának is -, ez biztosítja, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő nyomás. A Gorenje szerint ez 15 bar, a BlitzWolf szerint pedig 20, de ennek egy amatőr szemében szerintem nem lesz jelentősége. Ugyanez igaz a súlyra is, a 3,65 kilogrammból lehet arra következtetni, hogy itt nem rézbojleres megoldással dolgoznak, mint a komolyabb berendezések, hanem csak valami kompakt termoblokkal, nyilván csak ez fért bele az alacsonyabb árba. Ez szintén nem érdekli az átlagos, laikus kávéfogyasztót, de a komolyabb márkák – Lelit, Gaggia és hasonlók – odafigyelnek az ilyen „apróságokra” is.

A kávékészítésnek szintén fontos mozzanata a kávészemek darálása, és mivel a BlitzWolf BW-CMM2 nem rendelkezik ezzel a funkcióval – 50 000 Ft alatt nem is nagyon vannak ilyen gépek -, ezért egy teljesen alap Bosch MKM6000 darálóval végeztem el a műveletet. A fentiekből látható, hogy a kávékészítés folyamata rengeteg mozzanatból áll, hihetetlen mélységei vannak, hiszen még csak az előkészületeket írtam le, a kávé még a képbe sem került, pedig azon is tudna több órát vitatkozni két hozzáértő. Visszakanyarodva a kávékészítéshez, a Szarvasinak van egy olyan hibája, hogy automatikusan nem kapcsol ki, ami például túlmelegedéshez vezet, amit egyszer a volt munkahelyemen sajnos élőben tesztelhettem. Ezzel szemben a BlitzWolf modellje 25 perc után automatikusan kikapcsol, illetve ellátták túlmelegedés elleni védelemmel és automatikus hőmérséklet- és nyomásszabályozással is, ami azért megnyugtató.

 

BlitzWolf BW-CMM2 – Jó működés, bosszantó apróságok

Betöltöttem a kávétöltetet a szűrőbe, letömtem az adagot, majd lefőztem az első próbakávét. Ehhez meg kell várni a nagyjából 1 perces bemelegítő fázist, utána lehet szabadon nyomkodni az érintőgombokat. Két dolog is feltűnt, az egyik, hogy manuális módban, ha kellően hosszú ideig főzzük a kávét, a szivattyú annyira berezgeti a poharat, hogy az elmászik a csöpögtető alól. Ilyenkor melléfolyik a kávé, be a csöpögtetőtálca alá, ami nem annyira szerencsés dolog, főleg hogy innentől kezdve nem érdemes meginni.

Úgy vettem észre, hogy a rezgés és a működés hossza együttesen befolyásolja ezt a problémát,

1 adag lefőzésekor például sosem tapasztaltam ilyesmit, 2 esetében pedig elvétve. Szerintem egy kicsit lassan is csöpög le a kávé, ami a sietőseknek bosszantó időfecsérlésnek tűnhet. A lecsöpögés után kikaptam a kart, és megnéztem, hogy megállt-e a víz a kávétöltet tetején. A trükk az, hogy eléggé le kell tömöríteni az anyagot, akkor nem lesz vizes, viszont sosem tudtam megtölteni úgy, hogy egy pici ne szóródjon mindig mellé, ami nyilván nagyobb gyakorlattal és egy kis ügyességgel azért megoldható lett volna.

A BlitzWolf BW-CMM2-t espresso gépnek hirdetik, így mennyiségre ennyit is nyom ki 1 adag esetében. Nagy örömömre szolgált, hogy a krém – a crema – kellemesen sötétbarnás, sűrű, homogén anyagként jelenik meg rajta. Ilyet a kotyogós rendszerű kávéfőzőkkel nem lehet előállítani, ehhez a kávépogácsán magas nyomással átpréselt, 92-95 fokos vízre van szükség. Ez további íz- és aromaanyagokat old ki a kávéból – erről a Barista akadémiának van egy jó cikke -, amitől szerintem sokkal finomabb lesz az ital, mint egyébként. Ez tipikusan az a kávé, amit már nemcsak lehúzok a reggeli rohanásban, hanem kedvem szottyan kiülni vele a balkonra a napsütésbe, és egy péksütemény mellett elkortyolgatni. Egyértelműen minőségi előrelépésnek érzem a sima kotyogóshoz képest, tényleg növeli az élvezeti értéket.

A másik verzió, ha cappuccinot készítetek a BW-CMM2-vel,

amihez a jobb oldalon elhelyezkedő gőzintenzitás szabályzó tekerőkapcsolóját és a gőzölő csövet kell használnotok. A cappuccino 1/3 rész kávéból, 1/3 rész forró tejből és 1/3 rész tejhabból áll, az elkészítésről mellékeltem a Gaggia videóját, ahol jól látszik a folyamat. Próbáltam mintákat is készíteni, de nem sikerültek túl szépre, nyilván jóval nagyobb gyakorlatra lenne szükség ahhoz, hogy ez ki is nézzen valahogy. Elméletileg a cappucinot reggel 10 óra előtt szokták inni, de én megerőszakolva a hagyományt, szinte kizárólag ezt veszem magamhoz kávé formájában, vagy ha lusta vagyok gőzölni, akkor tejjel indokolatlanul hosszúra hígítom. Mindkét variáns esetében sokkal teltebb ízeket sikerült előállítanom, mint a sima kotyogós rendszerű Szarvasival, szóval tényleg minőségi az előrelépés.

Hogy a fentiek alapján – szakmai szemmel nézve – jó kávét készít-e a BlitzWolf BW-CMM2? Őszintén szólva, fogalmam sincs, ehhez barista képzést kellett volna kapnom. Azt tudom megmondani, hogy a kotyogóshoz képest nekem jobban ízlik-e az a néhány ital, ami kijön belőle. Azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal, teltebb, szélesebb az ízspektrum, sőt még esztétikailag is jobb a BlitzWolf készüléke által produkált kávé. Az egy másik kérdés, hogy a Gorenje iker a saját kategóriájában jó vételnek számít-e? 27 000 Ft-ért nem tűnik drágának, de kb. a konkurensek is ennyibe kerülnek, és hasonló funkcionalitással rendelkeznek.

Összegzés

Jó cucc lett a BlitzWolf BW-CMM2, de olyan nagyon nem kockáztattak, mivel a Gorenje is gyárt egy teljesen ugyanilyen berendezést. Van néhány ergonómiai hibája, például a szivattyú rezgése vagy az elég hitvány fedél a víztároló tartály felett, de ezt leszámítva remek kávét készít, legyen az espresso vagy cappuccino. Azt sajnáltam, hogy egyszerre csak 2 adagnyi töltetet fogad, de ez egy ilyen műfaj, aki nagy tömegben készítene kávét, az a kotyogós, filteres megoldások közül választhat.

BGcf68b2 kóddal elérhető 27 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár teljesen reális érte, egy esztétikailag és anyaghasználatában alapvetően rendben lévő berendezést fog kapni, ami mellé ingyenes, áfa- és vámmentes EU Priroity Line szállítás jár.

Pro

 • Szép tárgy a konyhában
 • Esztétikailag és ízre is elég jó kávét készít
 • Kényelmes és egyszerű használat
 • Hatalmas víztartály
 • Nem különösebben drága

Kontra

 • Funkcionalitásbeli hibák, pl. a pohár kirezeg a szűrő alól
 • A víztartály elég hitvány műanyagból készült

hirdetés