hirdetés

Xiaomi Air Purifier 3 légtisztító teszt

Betegségek enyhítője

teszt
Xiaomi Air Purifier 3 légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-25

A Xiaomi eléggé otthonosan mozog a légtisztító berendezések gyártásában, ami nem véletlen, Kínában a levegő minősége finoman szólva sem üti meg a megfelelő értéket. A Xiaomi Air Purifier 2 annak idején óriási siker volt nálatok, így szereztünk egyet a hármas szériából is. Nagyobb légszállítás, OLED kijelző, okosabb szoftver, csendesebb működés, a mikrorészecskék HEPA filteres szűrése, ezt kínálja a 3. széria. Itthon 69 900 Ft-ért szerezhető be a Xiaomishoptól, magyar garanciával, magyar nyelvű ügyfélszolgálattal és 8-14 napos szállítással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az anyagminőség már az előző szériánál is jó volt, szép letisztult a kinézet, egy kellemes tárgyat állíthattok a sarokba, ami nem is olyan nagy, mint elsőre gondoltam. 240*240*520 mm, jól elfér a bútorok mellett, és a kinézete sem tolakodó. A fronton az eddigiekkel ellentétben már egy OLED panelt találtok. Azt gondolom, hogy ez egy mobilnál sokkal fontosabb, mint itt, úgysem nyomkodjátok egész nap, viszont tényleg jól néz ki. A hátoldalon egy gombbal állíthatjátok a fényerejét, szemből pedig a működési módot, amit piktogramokkal jelöl. Ezen a ponton érdemes letölteni az applikációt, és átevezni elektromos vizekre.

Xiaomi Air Purifier 3 – Jobb mint volt

Már az előző szériát is nagyon kedveltem egyszerű kezelhetősége és letisztult appja miatt, és ez a mostaninál is pontosan ugyanígy van. Tulajdonképpen nem is nagyon értettem, miért kellett kiadni egy új szériát, de valószínűleg az történt, hogy a 2S és a 2 Pro ára olyannyira leesett, hogy át lehetett menteni a technikát a „home use” kategóriába. Vagyis egy kicsit több levegőt szállít, kicsit csendesebb lett, kicsit többet tud a program.

Valójában a gombokat nem is nagyon érdemes nyomkodni, sokkal kényelemesebb az appból intézni mindent. Már csak azért is, mert a legfontosabb mutatót, a PM értéket itt láthatjátok. Ez a particulate matter, vagyis a mikrorészecske rövidítése, ennek kell minél alacsonyabb értéken lennie. 50-70 mikron méretű az emberi hajszál, 10 PM méretű dolgok például a porszemcsék, a 2,5 PM-nél kisebb méretűek pedig minden, amit nem láttok, például baktériumok. Ezeket egy HEPA filterrel – ez a porszívóból már ismert – rendelkező henger segítségével szűri a gép, ennek az elhasználódását a Mi Home alatt követhetitek nyomon. A PM értékhez nem kell a programot sem használni, az OLED panelen zöld/narancs/piros gyűrűvel jelzi a helyzet súlyosságát.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Mire jó ez az egész? Nézzük csak: kiszűri a port és az atkákat, eltünteti a kellemetlen szagokat és az allergén anyagokat, és – követve – takarítani is kevesebbet kell majd. Szerintem e miatt éri meg ezt a berendezést megvenni, de aki az appot szereti nyomkodni, az is megtalálja a számítását. A felület nem sokat változott, egyből az arcotokba tolja a lényeget, „PM”, így nagybetűvel. A továbbiakban ennek az értéknek az alacsonyan tartása lesz a szent feladatotok, na de mi is ez a „péem”?

„A PM-et az EPA (Enviromental Protection Agency) dolgozta ki az AQI (air quality index) keretein belül, és a határértéket 25 mikrogramm / légköbméterben határozta meg. Emiatt egyébként nem kell különösebben aggódnotok, mert 2015 előtt még 65 volt, illetve anyagonként lebontva külön határértékek vannak meghatározva, szóval ez nagyjából semmit sem jelent. A lényeg az, hogy az alacsonyabb a jobb, ezt tekintsük ökölszabálynak.”

A cél elérése érdekében három légkeringetési fokozatot kapott a berendezés, amelyek erősödve egyre hangosabbak, az utolsó már olyan – bár 2 dB-vel csendesebb, mint a Purifier 2 esetében, ami 64 dB-t jelent – mintha egy tornádó tombolna a szobában. Van éjszakai, „lopakodó” módja is a készüléknek, ilyenkor tényleg hangtalanul működik, illetve egy szívecske ikon, ami az appban egyedileg beállított értékeket jelzi.

Ez utóbbi dinamikusan változtatható, illetve az app a csúszka tologatásával folyamatosan kiírja, hogy mekkora helyiség levegőjének átforgatására elegendő. A fentieket mind az appban, mind az OLED kijelzőn nyomon lehet követni, ez utóbbi megjelenítő fényerejét 3 léptékben szabályozhatjátok, de akár ki is kapcsolhatjátok, én is így használtam.

Feltételezve egy 3x4x3 méteres hálószobát, ez 36 köbméter levegőt jelent, de a Xiaomi Air Purifier 3 28-48 négyzetméter alapterületű lakásokat is kiszolgál, illetve 400 köbméter/óra mennyiségű gázból képes kivonni a részecskéket, ez a CADR mutató. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb lakást egyetlen berendezés simán kiszolgál, de ha kivonjátok az alapterületből a fürdőszobát és a WC-t – ahol ritkán tartózkodtok -, akkor 50 nm átlagméret körüli lakóotthont kaptok.

A szűréshez háromféle, háromrétegű alap HEPA filtert lehet variálni, van egy kék, ami egy univerzális szűrő, a zöld formaldehiddel átitatott, fejlesztett darab, illetve az utolsó variáns a lila, ami egy antibakteriális megoldás, baktériumok, penész, illetve atkák leölésére hivatott, ezt az asztmások fogják majd díjazni. Ezek egyébként a régebbi modellekbe is jók, így a visszafele kompatibilitás megmaradt. Nem tudom, hogy hány embert érint, de hangvezérléssel is működik a kütyü, már amennyiben eltaláljátok, milyen parancsszavaknak engedelmeskedik.

CADR Kijelző Alapterület Gombok Zajszint Ventilátor Időzíthető Módok
Air Purifier 2S 310 m3/h LED 21-37 m2 fizikai 32-66 dB örvényáramú NEM 4
Air Purifier 3 400 m3/h OLED 28-48 m2 érintőkijelző 32-64 dB hátradöntött
centrifugális
IGEN 6

Nézzük a gyakorlati felhasználást, hiszen úgyis mindenkit ez érdekel. Szerintem nem érdemes maximum fokozaton ordíttatni, de közepesen bőven elviselhető, sokszor észre sem vettem. Mivel időzíthető – ezt az előző nem tudta -, ezért állíthatjátok akkorra is, amikor nem vagytok otthon, így akár maximális fokozaton is mehet. 38 W a maximális terhelés, ez naponta durván 40 Ft-ot jelent, havi 1200-at, de én ezt nem igazán hittem el, ezért megmértem a dolgot. Döbbenet, de kevesebbet fogyaszt, maximum terhelésen 28,1 W, éjszakai és automata módban 3 wattot. Én az utóbbi  módban használtam, így durván 2 hét alatt kerül 40 Ft-ba a használata, elképesztően alacsony költség, főleg az egyéb nagyfogyasztókhoz – klíma, mosógép, bojler, villanytűzhely – képest.

Nézzük a gyakorlati használatot. Betettem az irodába és megkértem a dohányzó kolléganőmet, hogy fújjon rá egy kis cigifüstöt. A videón láthatjátok, mi történik, de azért le is írom, hogy egyértelmű legyen: a kijelzett PM érték megugrik, a Xiaomi Air Purifier 3 megemeli a teljesítményét, a PM érték lecsökken, a levegő újra tiszta, a világbéke helyreállt, a cigiszag teljesen eltűnt.

Egy dolgot még mindig hiányolok, ha már az OLED kijelző kiírja a hőmérsékletet és a páratartalmat is, miért nem lehet egy víztartályos megoldást is kiadni az Air Purifier sorozatban? Akkor a páratartalom is szabályozható lenne és a koszt még jobban meg lehetne kötni. Azt írtam az előző tesztben, hogy majd az Air Purifier 3-ban talán benne lesz, reménykedem, hogy a Négyes már tényleg tudni fogja.

Összegzés

A Xiaomi Air Purifier 3 tipikusan az a termék, aminek a megvásárlása csak akkor jut majd eszetekbe, amikor már valamilyen egészségügyi problémával szembesültök. Pedig egyértelműen van létjogosultsága, és most ezt szebb, jobb, okosabb köntösben is megtehetitek, ráadásul élőben is tudtam demonstrálni a hasznosságát. Semmilyen komoly hibáját nem találtam, az egy másik kérdés, hogy ez mennyi pénzt ér meg, főleg, hogy az ingerküszöb egyénenként változik.

Az a fura helyzet állt elő, hogy ezt a terméket szerintem nem érdemes kintről venni, pár ezer forint eltérést találtam – leszámítva a Banggoodot – az itthoni beszerzéshez képest. Ellenben az Air Purifier 2 még mindig csak 44 900 Ft, szóval azon elgondolkodnék, hogy az OLED kijelző, a picit hatékonyabb működés, fogyasztás, nagyobb légszállítás megér-e + 25 000-et. Ha igen, akkor a Xiaomi Air Purifier 3 69 900 Ft-ért érhető el a Xiaomishopnál, számlával, magyar nyelvű ügyfélszolgálattal, 8-14 napos szállítással.

Pro

 • Halk módban tényleg csendes
 • Szép, jó minőségű
 • Kiváló szűrés
 • Többféle szűrő
 • Időzíthető

Kontra

 • Az Air Purifier 2/2S-nek jobb az ár-érték aránya

hirdetés