hirdetés

BlitzWolf BW-SM1 grill teszt

Beltéri grill parti

teszt
BlitzWolf BW-SM1 grill teszt 1
írta: Don Kartács
2021-03-05

Újabb BlitzWolf termék kaja fronton, egy remek beltéri grill személyében, és a BW-EO1 sütő óta tudjuk, hogy ebben elég erős a cég. A BW-SM1 a szenzoraival ráadásul még kifejezetten innovatív is, és az egyik leggyűlöltebb problémát – a tisztítást – is viszonylag jól oldja meg. 26 000 Ft-ot kérnek érte a BGBWPLDSM1 kuponnal, cseh raktárból, ennyiért pedig itthon nem igazán kapható ilyen tudású konyhai eszköz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Meg persze az is, hogy a teflon grillező platformok kiszedhetők a berendezésből,

egyrészt így sokkal könnyebb takarítani – az elemek betehetők mosogatógépbe is -, másrészt betekintést nyerhettek a működés egyszerűségébe. A teflon lapok alján egy fűtőszál fut körbe, ez biztosítja a meleget, nem egy különösebben bonyolult szerkezetről van szó. A leszorító kar teljesen hátradönthető, így tulajdonképpen kinyitva dupla felület nyerhető – ez a barbecue mód -, amennyiben nem akarjátok az ételek mindkét oldalát egyszerre grillezni. Hátul pedig van egy kihúzható zsírgyűjtő tálca, ami a teflon felületekhez hasonlóan elmosható. A berendezés dugója EU szabvány, jobb is, hogy ilyen teljesítmény – kb. 2000 W – mellett nem kell adapterrel vacakolni.

A vezérlést nem bonyolították túl,

balra van a bekapcsológomb, jobbra pedig az üzemmód választó, ami tekerésre lépked a felkínált lehetőségek között, nyomásra pedig fixálja azt. A sok lehetőség és piktogram viszont összezavarhatja a kezdő szakácsokat, vagyis érdemes elolvasni a leírást, hogy melyik ábra mit is jelent. Az üzemmód választó fölött egy státusz soron követhető nyomon az aktuális állapot, a „pre-heating”, vagyis az előmelegítés végét sípolással jelzi a BW-SM1. A „start to cook” felirat felvillanása után lehet felpakolni a cuccokat, majd lecsukni a tetőt, ilyenkor az ételnek megfelelően kiválasztott módban sütni kezdi a grill a hozzávalókat.

Egy szenzor érzékeli az étel vastagságát és ez alapján választja meg a sütési időt,

illetve sípjelekkel folyamatosan tájékoztatja a használóját, hogy éppen milyen sütési állapotnál tart. A fentiek a Tefal Optigrill szériából lehet ismerős, ők is hasonló megoldással dolgoznak. A szenzoros sütési idő megbecslése például egy steak elkészítése kapcsán jöhet jól, a rare/medium/well-done szavak mutatják, hogy éppen mennyire sütöttétek meg a húsdarabot. Mivel a grillplatni egy rugós mechanizmuson mozog, miközben lehajtjátok, szépen felfekszik a grillezendő ételre, így viszonylag egyenletesen süti meg azt. Van azonban a megoldásnak egy hibája, nem lehet adott szögben fixen megállítani a sütőfelületet, vagyis mindenképpen rá kell hajtani az étkekre, pedig bizonyos esetekben elég lenne a távolabbi „hőkezelés” is.

A BW-SM1 különlegessége, hogy több szenzort is tartalmaz,

van a már említett távolságérzékelő, ami az ételek vastagságát becsüli meg, de vannak benne különböző biztonsági egységek is, amelyek figyelik, hogy hol tart a sütési folyamat. Például a „well done” állapot után ha nem emelitek fel a fedelet, az automatika akkor is lekapcsolja az áramot, így nem fűti tovább a platnikat, azok pedig nem égetik szénné az ételeket. Ezek csak normál módban működnek, barbecue-ban nem, ott az automata lekapcsolás 2 óra után következik be.

Az ételkészítés kapcsán az az ötletünk támadt, hogy mi lenne, ha összedobnánk egy steaket, némi sült zöldségkörettel, ezt tekinthetitek meg a képeken, illetve csináltunk még egyéb étkeket is. A BW-SM1 szépen tette a dolgát, pedig a márciusi hideg, meg a lakásban sütögetés azért nem adja vissza a nyár középi hamisítatlan barbecue parti érzését. Néhány gyakorlati észrevételt azért megosztanék a többi családtagom véleménye alapján, ami másnak is hasznos lehet:

 • a valós hőmérsékletet nem méri, a berendezés csak felfűti magát
 • mivel nincs hőmérséklet visszajelzés, ezért pl. a steak esetében külső maghőméréssel kell megállapítani, mennyire sült át
 • a fűtőszálak masszívan rögzítettek és szigeteltek, így gond nélkül berakhatók mosogatógépbe
 • az elmosogathatósággal kapcsolatban voltak eltérő vélemények – nem mindig volt tökéletes a tisztítás -, de ebben szerepet játszhat az is, hogy a mosogatógépek hatékonysága is eltér
 • az elmosogatás semmilyen sérülést nem okozott a felületeken
 • az előnye egyben a hátránya is a szerkezetnek: a sok előre definiált sütési mód kezdőbarát, viszont nem lehet őket személyre szabni
 • a hangjelzések és a vastagságmérés miatt gyakorlatilag 0 odafigyelést igényel a használata a tradicionális sütéshez képest
 • Ha elindult a sütési mód, akkor utána nem lehet másikra átváltani. Vajon mindig leméri az újabb hússzelet vastagságát amikor kinyitjuk és berakjuk őket? Nincs megfelelő visszajelzés róla.
 • nem lehet a tetejét adott szögben fixálni, pedig egy többlépcsős megoldás jól jött volna a húsfeltétek esetében
 • szétnyitva – barbecue mód – lassan süt, valószínűleg a kontakt grillezésre méretezték a teljesítményét, nem pedig a barbecue módra

Összegzés

A BW-SM1 grill kapcsán túl sok mindenbe nem tudtam belekötni, és tényleg van egy-két különlegessége, ami érdekessé teszi. Igaz hibája is, például, hogy nem lehet fix szögben rögzíteni a felső platnit, illetve nincs hőmérséklet visszajelzés, de ezeket ellentételezi a sokrétű használhatóság, a könnyű tisztíthatóság és a nagy felület.

Összességében nem okozott csalódást az eszköz, és az ára sem elrugaszkodott, a cseh raktárból érkező termék 26 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért szerezhető be a BGBWPLDSM1 kuponnal, ingyenes szállítás mellett, ami teljesen reális. A Tefalnak vannak az Optigrill szériában a BlitzWolf BW-SM1-hez hasonló termékei, durván 25%-kal drágábban. Nyilván, vannak ennél olcsóbb berendezések is, de azok tudása az árazásukkal egyetemben csökken.

Pro

 • Jó minőség
 • Modern kezelőpanel
 • Széthajtva jó nagy a felülete
 • Könnyen tisztítható
 • Automata vastagságérzékelés és lekapcsolás

Kontra

 • Nem lehet fix szögben beállítani a lecsukás után
 • Itt pont lenne értelme egy appnak, ahová lehet riasztásokat beállítani, illetve a hőmérsékletet nyomonkövetni
 • Kevés a visszajelzés a sütés állapotáról, pl. a hőfok mérés hiányzik

hirdetés