hirdetés

Blitzwolf okosotthon cuccok tesztje

Kétharmados siker

teszt
Blitzwolf okosotthon cuccok tesztje 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-07-19

Idén írtam már a Blitzwolf okosotthon cuccairól, ezt fogjuk most kiegészíteni infravörös adapterrel, egy újabb okoskonnektorral, illetve okosizzóval. Egyik sem kerül többe 5000 Ft-nál, így mindegyik a vámköteles összeghatár alatt marad. Lássuk, hogy a filléres cuccok hogyan szerepeltek.

Blitzwolf BW-RC1 infravörös vezérlő

Egy tök egyszerű fekete kütyüről van szó, aminek az alján van egy WiFi gomb, ezzel lehet a kapcsolatot felépíteni. A hátoldalon van a micro USB port, ami bizonyos értelemben problémás, sokkal jobban örültem volna, ha beépített akkumulátorról üzemel, és fél évenként egyszer kell feltölteni. Így viszont állandó tápellátást igényel, amire úgy is tekinthettek, mintha elvesztenétek egy konnektort. Mivel ezeket az eszközöket központi helyre kell helyezni, hogy minél jobban beszórják a lakást, ezért mindig ott lesz valahol egy fölösleges kábel, ami biztosan sokatokat fog idegesíteni.

Két eszközzel próbáltam ki, egy Toshiba Daisekai klímával és egy régebbi JVC lapos TV-vel, de természetesen minden felfűzhető rá, amit infravörös alapon irányítani lehet. Mivel ezek univerzális szabványok mentén kommunikálnak, ezért jó eséllyel az RC1 is képes őket vezérelni. A Blitzwolf Home appban elég nehezen találtam meg, ha a magyar nyelvet és nem az angolt használjátok, akkor a „más/univerzális távirányító” elemet kell felvenni a listáról, ezután tudjátok a vezérlendő eszközökkel párosítani az RC1-et.

A Toshiba klíma kapcsán 14 különböző metódusból 8 részlegesen működött, de ezek nem típusspecifikus beállítások, így azért mindent nem tudtam vele vezérelni. De a ki- és bekapcsolás, a fűtés/hűtés/szárítás módok, hőmérsékletszabályozás, időzítés, ezek mind megoldhatóak. Ami viszont nem fog menni, az a speciális dolgok, például nem tudtam bekapcsolni az UV alapú fertőtlenítést, és a sleep mód – időzített kikapcsolás – is csak közvetve működik. Azt mondanám, hogy kb. 80%-os a megoldás, de ha te direkt valamelyik speckó mód miatt vetted meg a klímát, akkor az RC1 erre nem megoldás.

A JVC TV esetében viszont a 26 profilból egyik sem volt jó, így a DIY menüben programoztam magamnak egy sajátot. A gond csak az, hogy ha rossz a TV távirányítója – mint nálam -, akkor ezt elég bajos megtenni. De erre is van trükk, a MI Távirányító appal felveszitek a TV-t a mobilotokra, majd egy másik okostelefonról lenyomkodjátok az infra parancsokat, és máris flottul működik minden. Üröm az örömben, hogy a BW-RC1 nem ajánlja fel a Blitzwolf saját cuccait, amiből arra következtetek, hogy ez is egy „3rd party rendszer”, amit a cég megvett.

 

BW-LT27 okosizzó

Tulajdonképpen ez az eszköz tetszett a legjobban a hármasból, nagyon patent okoskütyü, remek vezérléssel. Egyrészt az összes funkciót normálisan leprogramozták a Blitzwolf Home alkalmazásban, másrészt meg 5000 Ft-os árához képest tényleg sokat tud. Állítható a fényereje maximum 850 lumenig, a fogyasztása 9W, vagyis az erősebb E27-es „égők” közé tartozik. A színhőmérséklete 2700 és 6500K között állítható, de természetesen az RGB színek bármelyikét fel tudja venni.

Vannak előre definiált profilok is, például éjszakai, villódzás, lazulás, olvasás, és így tovább. Ez is időzíthető, ahogy nagyjából az összes BW okoseszköz. Nemcsak WiFi-n keresztül lehet vezérelni, adnak hozzá egy infravörös távirányítót is, amin gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat nyomkodhatjátok be, mint az appból, de egyedi színeket innen nem tudtok beállítani. Ha már az RC1 és az LT27 egy helyen volt, megpróbáltam felprogramozni egyedi profilként is a lámpavezérlést, csak a vicc kedvéért. Maradéktalanul ez sem működött, nagyjából a funkciók 80%-át tudta az általam kreált felületen, de ez megint a BW-RC1 hiányosságaira vezethető vissza. Remek termék a BW-LT27, mindenkinek ajánlom, bőven ér 5000 Ft-ot.

 

BW-SHP10 okoskonnektor

A BW-SHP szériában lényegében csak okoskonnektorok vannak, ezek közös jellemzője, hogy WiFi-n keresztül kommunikálnak – nem kell hozzájuk gateway, mint a Zigbee cuccokhoz -, és gyakorlatilag mindegyik ugyanazt tudja. Mérik az átmenő áramot, a teljesítményt, a feszültséget, és természetesen időzíthetőek is. Általában kétféle verziójuk van, egy teljesítménymérős és egy e nélküli, utóbbinak szerintem nincsen túl sok értelme, a rendelésnél válasszátok a másikat. Az viszont érdekes, hogy nincsen a dobozra, sem a termékre ráírva, hogy az éppen melyik, ehhez az appban meg kell nézni, hogy létezik-e a funkció.

A lenti listában felsoroltam az összes okoskonnektort, ami EU-s, WiFi-vel vezérelhető és az SHP szériába tartozik:

 • BW-SHP2: egy dugaszaljas okoskonnektor, széles
 • BW-SHP5: egy dugaszaljas okoskonnektor, USB porttal, széles
 • BW-SHP6: egy dugaszaljas okoskonnektor, vékony, a Pro verzió 10A helyett 15A-t tud
 • BW-SHP7: duális dugaszaljas okoskonnektor
 • BW-SHP9: háromkiállású, USB-vel is felszerelt okoselosztó
 • BW-SHP10: egy dugaszaljas okoskonnektor, kör alakú, vékonyabb típus

A kihagyott számok nem az EU szabványt követik, ezért nem soroltam fel őket. Amire oda kell figyelnetek, az a dugók száma, illetve, hogy hogyan férnek el egymás mellett. A dupla és az egyszeres, de széles aljzatok sehogyan. Ha több eszközt szeretnétek egymásmellé tenni, akkor a kör alakú BW-SHP6-tal próbálkozzatok, ez a legvékonyabb, bár az, hogy elhelyezhetőek-e, az azért elosztótól is függ.

A BW-SHP10 pont úgy teszi a feladatát, mint az összes többi, igazából csak azt kell eldönteni, hogy mekkora méretre, hány dugalj helyre van szükség, illetve, hogy szeretnétek-e vezérelhető USB portokat is az okoseszközre. Mindegyiket csak ajánlani tudom, nálam tökéletesen működtek.

Összegzés

Nem minden Blitzwolf cucc jó, például a fenti háromból a BW-RC1 nálam elvérzett. Az okosonnektornak nyilván túl sok baja nem lehet, bedugjátok, működik, a szoftveres kezelőfelület teljesen normális, és nagyjából ugyanez igaz a BW-LT27-es izzóra is. Az infravörös kütyü fő baja, hogy nem képes teljes mértékben kiváltani a hagyományos távirányítót, így meg nem cserélném le rá.

Ráadásul a Xiaomi telefonok 90%-ában van infra port és a Mi Távirányító appal szintén vezérelhető mindenféle eszköz, így a BW-RC1 szerintem kicsit fölösleges, viszont a BW-LT27 és a BW-SHP sorozat átment a vizsgán. Utóbbinál arra érdemes figyelni, hogy ha elosztóba dugjátok őket, akkor elférjenek egymás mellett, ebből a szempontból nekem a BW-SHP6 vált be a legjobban.

Pro

 • BW-RC1: olcsó és sok mindennel megy
 • BW-LT27: remek cucc, erős fény, RGB színek, és távirányító is jár hozzá
 • BW-SHP sorozat: jó szoftver, nagy teljesítményt visel el

Kontra

 • BW-RC1: vannak dolgok, amiket nem tud lekezelni, így nem váltja ki a sima távirányítót.
 • BW-LT27: nincs jelentős hibája
 • BW-SHP sorozat: nem minden modell mellett fér el egy másik ugyanolyan

hirdetés