hirdetés

Beelink Gemini X45 mini PC teszt

HTPC, TV box és munkaállomás egyben?

teszt
Beelink Gemini X45 mini PC teszt 1
írta: Ambient
2019-05-31

A Beelink Gemini X45 mini PC azoknak készült, akik megelégelték már a sok különálló eszközt, és egy picit többet szánnának a témára, mint amennyibe egy Android-os TV box kerül, hiszen annál sokkal többet tud ez az eszköz. Az Intel megoldásával és a 6 GB RAM-mal a feladatok döntő többsége gyorsan, gördülékenyen letudható, ráadásul aktivált Windows 10-zel érkezik, ami nem elhanyagolható előnye a 63.000 Ft-os eszköznek.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 9
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 7
  • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az előlapon található az egyik nem túl szépre sikerült elem, a bekapcsológomb. A funkciója nem csorbult, csak nem szép, hogy optikailag nem középen található a kivágás, ami átereszti a mögötte található LED fényét, ezért kicsit bután fest bekapcsolt állapotban. Mellette 3,5-es jack aljzat, valamint két darab USB bemenet található. Az oldalak viszonylag kevés meglepetést rejtenek, a szellőzőrácson kívül egy micro SD kártyaolvasót fedezhet fel minden kíváncsi szempár. Hátra dughatjuk be a tápcsatlakozót, a két darab HDMI kábelt és az ethernet kábelünket, illetve ide került két darab USB3-as csatlakozó.

A Beelink Gemini X45 mini PC tesztje

A Beelink Gemini X45 mini PC lelkét az Intel Celeron J4105 adja, ami egy alaplapra integrált megoldás. A mini ITX lapoknál elégséges a passzív hűtés, sajnos a picike házban össze kellett zsúfolni az alkotóelemeket, ezért jobbnak látta a tervezőcsapat az aktív hűtés beépítését, amit személy szerint nem igazán kedvelek. Amennyiben nálad itt elvérzik a készülék, ajánlom az Alfawise T1 tesztünket, valószínűleg az is egy Beelink, méghozzá az S1, csak mást szitáztak rá. Készült is néhány közös fotó, hiszen szerettem volna fej fej mellett is összevetni a két mini PC-t.

Az Alfawise kapcsán kellemes meglepetés volt az eredeti, aktivált Windows 10 Home, erre titkon most is számítottam, és nem kellett csalódnom. Ugyan ezt sehol nem írják, csak annyit, hogy kompatibilis vele, ezért nem tudom, hogy idővel kér-e másik kulcsot, de egyelőre örülök neki, hogy nem kell még ezzel is foglalkozni, tehát plug’n’play a Beelink.

A táp és a perifériák csatlakoztatása után azonnal használatba vehető, a pár perces Windows indítási procedúrát leszámítva. Ezek után a bootidő kimondottan gyors, ez valószínűleg a drágábbik változat beépített mSATA SSD-jének köszönhető, melynek mérete 128 GB. Az olcsóbb modell az Alfawise T1-hez hasonlóan 64 GB-os eMMC tárhelyet kapott, bár azt ugyanúgy bővíthetjük SSD-vel, és ott is marad mellette még egy 2,5″-os helyünk akár SSD-nek, akár merevlemeznek.

A 6 GB LPDDR4 RAM nem viccel, ennél több szerintem felesleges egy ilyen számítógépbe, 4 GB felett már csak úri huncutság, de ha jár, akkor miért ne? Aki ennél is erősebb gépet keres, annak ugyanebbe a házba csomagolva tudom ajánlani a Beelink Gemini X55 Ultimate verziót is J5005-tel és 8 GB RAM-mal.

Beelink Gemini X45 mini PC teszt 8

Szerintem azt mondanom sem kell, hogy ezzel a hardverrel minden pörgős, gördülékeny volt, legyen szó böngészésről, vagy BD50 lejátszásról, ráadásul a két HDMI kimenetnek köszönhetően egyszerre lehetünk a projektoron és a dolgozós monitoron is, vagy a házimozi-erősítőn. A hozzá kapott tartó segítségével a falra vagy a monitor hátuljára is fel tudjuk szerelni. Amennyiben nem közvetlenül előttünk, az asztalon foglal helyet, a ventilátor hangja sem zavaró, de továbbra is a passzív gépek mellett teszem le a voksomat. Én egy HDPLEX házat használok, csak az, hardverek nélkül másfélszer ennyibe kerül, tehát kár összehasonlítani őket.

Örültem, hogy 5 GHz-en WiFi-re is képes csatlakozni, ráadásul elég jó antenna került bele, ami miatt könnyen talál jelet, szóval kimondottan gyors volt vezeték nélkül is, azonban ha hálózaton keresztül néznénk vele filmeket, akkor ajánlom a kábeles csatlakoztatást. A hardver miatt természetesen az 1000 Mbit-es netet nem hajtotta ki, de nem járt messze a router határaitól. Bluetooth-ból a 4.0-s szabvány szerinti kommunikációra képes, és külön öröm, hogy mind a négy csatlakozója USB3-as.

A 2,5″-os bővítőhelynek köszönhetően akár komolyabb méretű tárhellyel is felruházhatjuk. Azt már tudtuk régebbről, hogy takarékosak ezek a mini PC-k, nincs ez másként most sem, ugyanis 10 W TDP-vel üzemel a Beelink Gemini X45.

Összegzés

Azt gondolom a Beelink Gemini X45-ről, hogy egy kiváló eszköz azoknak, akik nem közvetlenül maguk mellett tartják, hiszen akkor egyáltalán nem hallani a ventilátor hangját. A 6 GB RAM mindenre elég, az Intel processzor pedig multimédiás és irodai tevékenységre is egyaránt alkalmas, játszani meg nem ezen fogunk. Mivel a Beelink gondolt mindenkire, ezért a vásárlós gombok között megtaláljátok majd az erősebb változatot, valamint a passzív Alfawise T1-et is, ami több mint valószínű, hogy szintén Beelink termék, ezért a készleten lévő S1-et linkelem helyette. Mindhárom gépet áfamentes szállítási móddal kérjétek, ezt EU Priority vagy EU Priority Line néven találjátok.

Pro

  • SATA bővítőhely
  • Árban benne van a Windows licensz
  • Csendes

Kontra

  • Drága
  • Lehetne gyorsabb, de a processzor nem engedi

hirdetés