hirdetés

Wanbo Mozart 1 projektor teszt – Ár frissítve

Jó főétel, bullshit desszerttel

teszt
Wanbo Mozart 1 projektor teszt – Ár frissítve 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-09-20

A Wanbo Mozart 1 egy meglehetősen komoly projektor, és bár a műszaki paraméterei is meggyőzők – natív 1080p felbontás 4K támogatással, androidos rendszer, automatikus trapézkorrekció és fókuszállítás, remek hang stb. -, igazából nem adják vissza, milyen élőben a megjelenítő. Az ára ennek megfelelően magasabb, mint az eddigi Wanbo projektoroké, a BGCZWBM  kuponkóddal 105 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os bevezető áron érkezik, szeptember 20-ai bemutató alkalmával, cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Portokban sosem voltak igazán erősek a cég termékei, és a Mozart 1 sem kivétel ez alól. A felhozatal elfogadható, de nem bőséges:

 • 1 darab HDMI csatlakozó
 • 2 darab USB-A port
 • 1 darab jack port, vagyis fülhallgató kimenet

Mint látható, perifériák nagy számú csatlakoztatására nem lesz lehetőségetek, de elvileg nem is kell, hiszen ez is egy okos projektor Androiddal, amivel eddig olyan nagyon jó tapasztalataim nem voltak. Meglepő, de a Mozart 1 alján nincs szabványos rögzítőmenet, így állványra vagy fali konzolra rakni nem lehet, viszont van egy kihajtható láb, amivel a dőlésszöget állíthatjátok maximum 7 fokig, ha nem a szilikon tappancsokon akarjátok nyugtatni a projektort. Szintén érdekes, hogy nincs lencsevédő kupak, és fókuszállító tekerentyű sem, hiszen ez utóbbi is automata.

A műszaki paraméterek impozánsok: natív 1080p felbontás, 900 ANSI lumen fényerő, WiFi 6 és BT csatlakozási lehetőség, és persze a már említett automata trapézkorrekció és fókuszállítás.

Fancy funkció a tárgyelkerülés, ami ellentétben a drónokkal nem azt jelenti, hogy nem megy neki valaminek a projektor, hanem a belógó tárgyakról – villanykapcsoló, állólámpa stb. – lehúzza automatán a képet. A hanghatásokért a 2×8 W-os teljesítményű hangszórók felelnek. Az okos rész meghajtásáról 2 GB RAM és 32 GB háttértár gondoskodik, ezen fut a 9-es fő verziójú Android módosított példánya, ami a cég szerint „the latest Android 9.0”. Ezt a marhaságot azért nem lehet már senkinek sem 2023-ban eladni, mert már a 14-es Android verziónál tart a világ, de itt még szemet hunytam a ferdítés felett, ettől még lehet teljesen jó az okos rész.

Forrás: Banggood

A streameket fogyasztók is kapnak ígéretet arra, hogy minden szép és jó a szolgáltatók háza táján, van előretelepített Netflix, HBO, Prime video, stb. Viszont a kulcsszót, a Widevine L1-et sehol nem láttam a leírásban, szóval volt mit kinyomozni a teszt alatt. Lássuk, beváltotta-e a Wanbo Mozart 1 a sok megfogalmazott ígéretet!

hirdetés

Wanbo Mozart 1 projektor teszt – Obstacle avoidance, muhaha

Kezdem a technológiával, mert erre nagyon büszke a Wanbo. A vetítésért egy öttagú lencserendszer felel, a megjelenítés fantázianeve a PixelPro 5.0, vagyis 5 generációnyi fejlődést kell mögé látnotok. A teljesen zárt rendszernek elméletileg kristálytiszta és nagyon éles a vetítési képe, az élettartama pedig 8 év folyamatos mozizást tesz lehetővé, plusz a hőelvezetési problémákat is jobban megoldották, mint a korábbi generációk esetében.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a projektor nagyon csendes, 38 decibelt mértem, ami az a tartomány, ami már filmnézés közben sem zavaró.

A Mozart 1 mindent automatán megcsinál, vízszintbe hozza a képet, fókuszál, korrigálja a korrigálandókat, ami nagyon kényelmes. Mondjuk kézzel mindig tudtam rajta egy kicsit még csiszolni, hogy jobb legyen, de olyan 95%-osra elvégzi a munkát. Az már nem annyira kényelmes, mikor be kell írni egy 20 karakteres WiFi jelszót, mert bár az egér nem rossz, de azért nyomkodni a virtuális billentyűzetet, ezzel sem egy leányálom. Van repülőegér, ami azért segít a helyzeten, és az USB portokra – vagy a BT modulra – fel lehet pattintani perifériákat, amik szintén jobbá teszik a használatot.

A képminőségtől nagyon sokat vártam, de már az első percekben feltűnt, hogy a kép nem teljesen éles mindenhol.

Tipikusan az a probléma jön elő itt is, hogyha felül pengeéles, akkor alul meg egy picit homályos vagy fordítva. A jó hír az, hogyha csak odaállítanak a projektor elé bárkit, hogy akkor tessék, itt van, nézz rajta filmet, szinte biztosan nem veszi ezt észre senki. De nekem tesztelőként az a dolgom, hogy az ilyeneket megtaláljam. A fényereje tényleg jó a projektornak, nappal, igaz felhős időben, sem volt gond a mozizás, nem kellett leengednem a redőnyöket, így is elég volt a kibocsájtott fény, a 900 ANSI lumen számomra hihető. 1,5 és 4 méter között állítható a „vászon” mérete, nekem olyan 2,5 méteres távig volt megfelelő falfelületem a lakásban. A hangja projektorhoz képest meglepően jó, szép tisztán, ércesen és kellően hangosan szól, ez egy igencsak jól sikerült rész.

A rendszer alapvetően gyors, mindaddig, amíg nem állítjátok be a Google fiókotokat, és nem kezdtek el random appokat letölteni.

Az Android valamilyen Wanbo által módosított kezelőfelülettel rendelkező variáns, de sajnos nem Android TV. A menüket logikusan elrendezték, minden könnyen megtalálható, eléggé streamingre hegyezték ki, ami 2023-ban érthető. Gyorsan feltettem a DRM Infót, hogy lássam milyen Widevine tanúsítvánnyal rendelkezik a masina. Persze elsőre nem sikerült, Aptoidoznom kellett, mert nem akarta az igazságot a Wanbo rendszere, de azért csak felküszködtem a progit. Sajnos a Widevine csak L3-as, vagyis SD felbontásban „élvezhetitek” majd a streaming tartalmakat. Ez azért szúrja a szememet, lévén egy nem éppen olcsó eszközről van szó.

És ezzel visszajutottunk megint oda, hogy az „okos résznél” kezdődnek a problémák, mint mindig. Miért nem lehet azt a nyamvadt Android TV licenszt meg a Widevine L1-et megvenni? Értem én, hogy drága, de ez a projektor sem éppen olcsó, ezen a szinten bele kéne, hogy férjen az árba az ilyesmi. Ami az alkalmazásokat illeti, szinte mindent előre feltelepítettek, a szokásos streaming szolgáltatók mellett van Spotify, Kodi és Plex is, de persze kézzel is felrakható bármi, hiszen van Google Play, de a külső adattárolón lévő apk fájlokat is engedi futtatni a rendszer.

Az is tagadhatatlan tény, hogy a Wanbo Mozart 1 szinte mindenféle formátumot lejátszott a pendrive-omról,

movot, mkv-t, mp4-et, vagy bármilyen zenei formátumot, nem nagyon izgatta, mi a fájl típusa. Régebbi avikkal tudtam csak megszivatni, illetve pár alkalommal nem volt hangja a videóknak, de kép meg igen. Erre a megoldás az, hogy a HDMI porton keresztül, megjelenítőként használjátok a projektort. Bár a felbontása natív 1080p, a 4K tartalmakkal is elboldogult, itt sem akadtam bele hibákba. Tökéletesen működött a telefonos tükrözés is, amihez a Miracast alkalmazást használtam.

Végezetül pedig az „obstacle avoidance”-ről ejtenék néhány szót, amit talán tárgyelkerülésre lehetne fordítani magyarul. Tapasztalataim szerint ez most egy divatos funkció, amire fel lehet fűzni az eladásokat, de nem igazán jó semmire. Kísérleteztem mindenfélével, órával a falon, ruhaszárítóval, állólámpák karjaival, de az összeset figyelmen kívül hagyta a Wanbo Mozart 1. Próbáltam a funkciót ki- és bekapcsolni, hátha erre aktiválódik, de semmi, gyakorlatilag nem működött. Nem mintha a saját két szép szemetekkel nem látnátok mi lóg be a képbe, és ne tudnátok bármikor korrigálni a képen.

Összegzés

Örök igazság, hogy a sok pénzt a hardverért kell kifizetni, de ezen nehezen keresnek a gyártók, ellenben a szoftveres funkciókkal, amik miatt jól fel lehet árazni a termékeket. Sajnos a baj is ezekkel szokott lenni, itt is vannak androidos korlátok, bár alapvetően nem rossz ez a rendszer. Az viszont baj, hogy csak SD felbontásban képes a streaming szolgáltatók anyagait lejátszani a Wanbo eszköze, főleg ennyiért. Ezt az obstacle avoidance dolgot én meg elengedném a gyártó helyében, mindent azért a fogyasztók sem nyalnak be. A Mozart 1 egy remek minőségű megjelenítő, aminek a képe szép, jók az automata funkciói, remek a hangja és csendes is, ezt érdemes kifizetni, a többi szerintem a parasztvakítás kategóriája.

Akinek ez elég, az nagyon nem jár rosszul az ár/érték arány szempontjából egyébként korrektnek nevezhető, a BGCZWBM  kuponkóddal 105 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerülő projektorral, ami cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett érkezik.

Pro

 • Remek minőség és dizájn
 • Nagyon csendes
 • Szép a képe, jó a hangja
 • Kellően jó a fényerő ahhoz, hogy ne kelljen besötétíteni

Kontra

 • Widevine L3, vagyis csak SD-ben lehet nézni a streaming tartalmakat
 • Nálam nem működött a „tárgyelkerülés”
 • Kézzel mindig tudtam egy picit még állítani az automata élességállításon és a trapézkorrekción

hirdetés