hirdetés

Xiaomi Hey Plus okoskarkötő teszt

Nem Európában van a Heye

teszt
Xiaomi Hey Plus okoskarkötő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-01-16

A Mi Band 4 mindent eluraló áradatán túltekintve olyan termékeket fedezhettek fel, mint a Xiaomi Hey Plus, ami tulajdonképpen a Négyes karkötő feltupírozott változata olyan funkciókkal, mint az Alipay, a jegyvásárlás, az értesítési LED és hasonlók. Árban pedig a legnépszerűbb okoskarkötő alatt marad, ráadásul EU raktárból rendelve is csak 6000 Ft.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ami a kinézeten sokat dob, az a cserélhető óraszámlapok, amelyből azonban csak 6 db érhető el, ez is csak az applikáció oldaláról, tehát ebben biztosan elmarad a testévéről, cserébe elvileg gyárthattok egyedit az appban, ha akartok. Amiben viszont menőbb, az a bal felül található értesítési LED, ami nem meglepő módon a még nem olvasott üzeneteket jelzi. Az alap „skinek” egész jók, feldobják a külsőt. A menü a szokásos módon lapozható, lefele húzva az ujjatok görgeti a menüt, felfele pedig az értesítésekhez ugrik.

Itt már felfedezhettek néhány eltérést, ami sajnos nem a Hey Plus oldalára billenti a mérleg nyelvét. Az egyik az, hogy már itt érezhető, hogy ez egy kínaorientált termék. Nem kell pánikba esni, angolul kommunikál veletek, de sajnos sok esetben a funkciók egy része csak Kínában működik. Például ilyen az időjárás, ami tök menő módon működik, felvehettek több várost is, amiről információkat kaptok és ezek között váltogathattok is. A gond az, hogy csak a kínai településeket listázza, és ilyen rejtett „easter eggekkel” fogtok még találkozni a használat során.

 

Xiaomi Hey Plus – Tudná, csak mégsem

Ahogyan már megszokhattátok, az eszközök egyik felét a Mi Fit-ből, a másikat az Amazfit appból lehet vezérelni. Úgy is fogalmazhatok, hogy az olcsó kütyüket az előbbihez, a drágákat az utóbbihoz kell párosítani. Nem így a Xiaomi Hey Plus esetében, ehhez ugyanis van egy „kínai” Mi Fit app, amit Hey+ néven tölthettek le, ebben kell majd a dolgokat állítgatni. A regisztráció után egyből láthatjátok a menüpontokat, szerintem sokkal átláthatóbb, mint a Mi Fit esetében.

A gond csak az, hogy a bal felülről elérhető első két menüpont – a transit és az access card – Európában nem működik. Pedig ezzel nemcsak buszjegyet lehetne venni, hanem például NFC alapú zárakat is nyitni, ami kifejezetten menő lehet. A „health” menüpontban a szokásos lépéseket és a pulzusszámot ellenőrizhetitek, nagyjából úgy, ahogy az összes hasonló terméknél. Szerintem a Hey Plus legalább annyira pontosan méri ezeket az adatokat, mint a Mi Band 4. Természetesen ezek az információk a karkötő oldalán is elérhetőek a szokásos elégetett kalóriával és távolsággal egyetemben.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Sportokban sem lesztek elkényeztetve, futás, futógép, biciklizés és „free training” aktivitások közül válogathattok, látszik, hogy ez nem egy sportóra. Az értesítések menü a már megszokott applikációs beállításokat tartalmazza, szerintem ez is átláthatóbb, mint a Mi Fit esetében. A gond csak az, hogy a magyar ékezeteket a Hey Plus nem kezeli, igaz a Mi Band 4 sem. Ráadásul iszonyatosan kevés karakterből áll a megjelenítő terület is, emiatt csak az üzi elejét tudjátok majd elolvasni.

A többi menüpont nem különösebben lényeges, illetve volt már róla szó. Jobb felül a „devices” viszont fontos, itt tudjátok beállítani az eszközhöz tartozó spéci funkciókat, mint a mozgásra figyelmeztetés, a napi sétatáv, és így tovább.

Átkanyarodva a Hey Plus saját menüjére, különösebb újdonságot nem fogtok találni, leszámítva az Alipay-t, ami nem meglepő módon itthon nem működik. Persze írhatnám azt is, hogy ez sem, hiszen leszámítva az értesítési LED-et, a funkciói, amelyek eltérnek a Mi Band 4-től, Európában nem használhatóak.

Ami a sportadatokat illeti, nagyjából úgy mér mint a konkurensek, ugyanolyan sz*rul. A pulzusmérés, az alvásmonitorozás, a lépésszámlálás is megfelel a valóságnak, már amennyiben léteznek alternatív univerzumok, ahol tudok olyan lassan futni, hogy 1 óra 10 perc alatt csak 3,18 kilométert teszek meg, míg a Strava szerint 12-t. Persze könnyű átverni például a lépésszámlálót a kezetek hullámoztatásával, a pulzusmérőt pedig a szíj lelazításával, és mivel nincs GPS, ezért a távolságot is csak a megtett lépések alapján tippeli meg.

Az alvásmonitorozást pedig a hosszan tartó, mozdulatlan tevékenységekkel – például filmnézés – lehet becsapni. Ez tökéletesen sikerült is, 21 óra 34 perc helyett 23 óra körül aludtam el, csak ezt a Hey Plus nem vette észre. Aki ennél pontosabb adatokra vágyik, annak komolyabb órára kell váltani, ilyen például az Amazfit GTR vagy a Stratos 3.

Ami az üzemidőt illeti, folyamatos pulzusmérés mellett nagyjából napi 9-10%-ot merül, nélküle legalább a dupláját tudja, ami remek érték, nagyjából itt is a Mi Band 4 eredményeit hozza, de ez persze a számlap nyomkodásától és a használattól erősen függ.

Összegzés

A Xiaomi Hey Plus fő problémája az, hogy a plusz funkciói itthon nem működnek, nincs elektronikus jegy, NFC-s ajtónyitás, de például az időjárási információk is csak kínai településekről adnak információt. Az értesítési LED-en kívül túl sok mindenből nem fogtok profitálni, gyakorlatilag egy Mi Band 4-et kaptok, saját telefonoldali applikációval.

Persze a fenti hiányosságokat lehet „diszkontálni”, ha mondjuk 10 000 Ft-ba kerül egy Mi Band 4, akkor egy Hey Plus ér mondjuk 6-7000-et, ha ilyen árkülönbséget tapasztaltok, akkor lehet érdemes az utóbbi mellett dönteni, egyébként vegyétek a Négyest.

Pro

 • Olcsó
 • Alapvetően jól működik
 • Értesítési LED

Kontra

 • A legtöbb érdekes funkció csak Kínában működik
 • Nem kezeli a magyar ékezeteket
 • A sport- és alvásadatokat senki ne vegye komolyan

hirdetés